Реклама
Реклама
Реклама

Інвентаризація товарно-матеріальних цінностей: не тільки гроші люблять рахунок

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. В яких випадках організація зобов'язана провести інвентаризацію?
  3. Порядок проведення інвентаризації товарно-матеріальних цінностей
  4. Основні правила проведення інвентаризації товарно-матеріальних цінностей
  5. Документальне оформлення результатів інвентаризації ТМЦ
  6. У даній опису знаходять відображення такі об'єкти:
  7. Часто задавані питання
  8. Не можна усувати від роботи матеріально відповідальна особа на час інвентаризації <
  9. Чи потрібно проводити ІТМЦ при тимчасовому переведенні матеріально відповідального співробітника на...
  10. Як визначити розмір збитку за підсумками інвентаризації?
  11. Як стягнути збитки з матеріально відповідальної особи після інвентаризації?
  12. Нормативна база
  13. Підведемо підсумки

Інвентаризація товарно-матеріальних цінностей - процедура, що дозволяє керівництву стежити за збереженням майна фірми. Коли і як вона проводиться, як оформляється і які її наслідки, читайте в матеріалах статті.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Порядок проведення інвентаризації товарно-матеріальних цінностей (далі по тексту - ІТМЦ) і механізмів утримання грошових коштів з співробітників, які стали винуватцями недостачі або розкрадання, викликає у керівників багатьох компаній цілий ряд питань.

На початку статті ми розглянемо випадки, в яких проведення ІТМЦ є обов'язковим, далі поговоримо про порядок проведення та оформлення даної процедури, а в кінці статті обговоримо варіанти відшкодування збитку.

В яких випадках організація зобов'язана провести інвентаризацію?

Сучасне російське законодавство регламентує випадки, в яких обов'язково проведення ІТМЦ. Вони викладені в п. 3 ст. 11 Федерального закону від 6 грудня 2011 року № 402-ФЗ «Про бухгалтерський облік».

Наочно ці случи представлені нижче у вигляді схеми:

Наочно ці случи представлені нижче у вигляді схеми:

Порядок проведення інвентаризації товарно-матеріальних цінностей

Підготовка до проведення ІТМЦ полягає в здійсненні кількох операцій:

Визначення переліку посадових осіб, уповноважених проводити перевірку наявності товарно-матеріальних цінностей;

Встановлення терміну проведення ІТМЦ;

Формулювання причин проведення ІТМЦ.

Зібрані дані відображаються в Наказі про створення постійно діючої інвентаризаційної комісії, зразок якого наведено нижче:

Завантажити чистий бланк >>>
Завантажити заповнений зразок >>>

Зверніть увагу, що серед членів комісії в обов'язковому порядку повинні бути представники адміністративно-управлінського персоналу і бухгалтерії .

Зверніть увагу, що серед членів комісії в обов'язковому порядку повинні бути представники адміністративно-управлінського персоналу і   бухгалтерії

Що є предметом розгляду і контролю інвентаризаційної комісії? Нижче наведено типовий перелік:

  • запаси, які стосуються виробництву;
  • продукція, готова до реалізації;
  • товари;
  • інші запаси.

Основні правила проведення інвентаризації товарно-матеріальних цінностей

Перед початком проведення ІТМЦ члени комісії повинні отримати актуальну прибуткову і витратну документацію про рух товарно-матеріальних цінностей.

Після того, як всі документи отримані членами комісії , Матеріально відповідальні особи повинні розписатися про це у відповідній документації.

Порядок проведення ІТМЦ і облік її результатів повинен строго дотримуватися членами комісії. Повнота і точність представлених у відповідних відомостях даних про товарно-матеріальних цінностях забезпечується особами, які здійснюють ІТМЦ.

У приміщенні, в якому проходить ІТМЦ, обов'язково повинні бути присутніми матеріально відповідальні обличчя .

У тому випадку, якщо на балансі підприємства знаходиться великий обсяг товарно-матеріальних цінностей, вибіркова ІТМЦ проводиться в період між заснованими ІТМЦ.

Члени комісії повинні дати згоду і підтвердити його підписом на внесення виправлень до інвентаризаційних описів, якщо в них виникне необхідність.

Іноді виникає ситуація, що ІТМЦ не може бути проведена за один робочий день. В такому випадку, приміщення, де вона проходить, має бути закрита і опечатана.

Читайте також:

Документальне оформлення результатів інвентаризації ТМЦ

В процесі проведення ІТМЦ комісії здійснює три види дій: підраховує, визначає вагу і вимірює кількість продукції, товарів, запасів та інших цінностей.

Всі дані, отримані в ході ІТМЦ, заносяться в уніфіковану форму опису. Вона затверджена Держкомстатом і має назву "інв-3".

Довідка

У даній опису знаходять відображення такі об'єкти:

  1. запаси, які стосуються виробництву;
  2. продукція, готова до реалізації;
  3. товари;
  4. інші запаси.

Зазначені об'єкти підлягають опису згідно із встановленою формою, яка має такий вигляд:

загальна назва цінності;

категорія або вид товарно-матеріальних цінностей;

кількісний вимір об'єкта;

Типова опис містить чотири сторінки.

На першій сторінці наводиться інформація про підприємство, реквізити наказу про проведення ІТМЦ, підписи матеріально відповідальних співробітників. На другий і третій сторінці розміщується таблиця, яка містить дані, отримані в ході ІТМЦ. На четвертій сторінці дається зведена інформація та підписи, що підтверджують факт проведення ІТМЦ.

Чотири роки тому прийнято рішення про скасування обов'язкових форм опису результатів ІТМЦ. Організації тепер мають право розробляти свої власні варіанти таких описів.

Часто задавані питання

Чи можна проводити інвентаризацію без матеріально відповідальної особи?

Для того, щоб встановити факт наявності майна, можливе проведення ІТМЦ без матеріально відповідальної особи. Однак результати проведеної подібним чином ІТМЦ не можуть стати підставою для притягнення співробітника до матеріальної відповідальності та відшкодування недостачі.

Вище було розглянуто порядок проведення ІТМЦ. Серед умов даної процедури є положення про обов'язкову присутність на ній співробітників, несучих матеріальну відповідальність. Інвентаризаційні описи, про яких також йшлося вище, повинні бути підписані не тільки членами комісії, але і співробітниками, що несуть матеріальну відповідальність. Але це ще не все.

В самому кінці даної опису відповідальний повинен підтвердити своїм підписом, що ІТМЦ проходила в його присутності і що воно не має претензій до членів комісії.

Звичайно, в силу якихось надзвичайних обставин матеріально відповідальний співробітник може не з'явитися на ІТМЦ, про що буде свідчити відповідний запис в опису. Однак слід мати на увазі, що це буде порушенням з боку керівництва порядку проведення ІТМЦ, а документи отримані в ході такої процедур не матиме доказової сили по причинному збитку.

В силу всього вищесказаного ви не зможете залучити співробітника до матеріальної відповідальності, грунтуючись на результатах ІТМЦ, пройденої подібним чином, а недостачу можна буде стягнути лише через суд (абз. 3 ч. Другій ст. 391 ТК РФ).

Рада експерта

Не можна усувати від роботи матеріально відповідальна особа на час інвентаризації <

Володимир СТАРОВОЙТОВ, старший юрист Юридичної фірми «ЮСТ» (Москва):

Закон передбачає ряд випадків, коли працівник може бути відсторонений від виконання трудових обов'язків (ст. 76, 327.5, 330.4, 331.1, 351.1 ТК РФ, ст. 73 Федерального закону від 30 листопада 2011 № 342-ФЗ і ін.).

Однак серед цих випадків немає таких, як проведення службового розслідування стосовно працівника або ІТМЦ. Ще раз підкреслю, що присутність таке співробітника на ІТМЦ строго обов'язково, так само як і отримання від нього необхідних підписів і пояснень, в тому випадку, якщо в них виникне необхідність. У числі невід'ємних прав даного співробітника є право на ознайомлення з результатами ІТМЦ (ст. 247 ТК РФ, п. 2.8 Методичних вказівок по інвентаризації).

Чи потрібно проводити ІТМЦ при тимчасовому переведенні матеріально відповідального співробітника на іншу посаду?

Навіть якщо співробітник, що несе матеріальну відповідальність, перекладається на час, проведення ІТМЦ обов'язково. Тим більше така процедура необхідна у випадку зміни співробітників, несучих матеріальну відповідальність (п. 27 Положення по веденню бухгалтерського обліку). В даному випадку на посаду завскладом ніхто не перекладається, але співробітник, при звільненні від цих обов'язків повинен буде передати цінності, довірені йому, іншого співробітника за актом прийому-передачі. Головний бухгалтер фірми повинен завізувати цей документ, а керівник фірми - затвердити (п. 258 Методичних вказівок № 119н).

Як визначити розмір збитку за підсумками інвентаризації?

Діяльність нашої фірми пов'язана з роздрібною торгівлею. Після проведення ІТМЦ виявили не тільки нестачу товарів, а й обладнання. Як визначити його вартість, за якою ціною? З продавцями були укладені договори про матеріальну відповідальність і.

У разі втрати або псування устаткування або іншого майна, його розмір слід визначати з актуальних на день виявлення ринковими цінами. Однак вартість майна, визначена таким чином, не може бути нижчою за ту, що зафіксована в даних бухгалтерського обліку. Природно, що ступінь зносу обладнання також повинна бути врахована (ч. Перша ст. 246 ТК РФ). У тому випадку, якщо немає можливості визначити дату нанесення збитку, то його розмір розраховується по на день його виявлення (п. 13 постанови Пленуму Верховного Суду РФ від 16 листопада 2006 № 52 (далі - Постанова Пленуму Верховного Суду РФ № 52)) .

Як визначається ринкова вартість майна? Ринкової вважається ціна, по якій це майно може бути продано на відкритому ринку в умовах конкуренції.

Звіт незалежного оцінювача або довідка, отримана шляхом аналізу відкритих джерел є достатнім підтвердженням ринкової вартості обладнання. Якщо ціни виростуть або знизяться, то розмір збитку в подальшому не може бути переглянутий судовими органами (п. 13 Постанови Пленуму Верховного Суду РФ № 52).

Як стягнути збитки з матеріально відповідальної особи після інвентаризації?

У компанії в ході проведення ІТМЦ була виявлена недостача. Вина співробітника встановлена. Керівництво надало йому можливість поступового відшкодування збитків з засіб заробітної плати. При цьому передбачалося, природно, що співробітник залишиться працювати на колишньому місці. Мало того, сам співробітник був згоден на такі умови і навіть підписав таку згоду. Однак незабаром після цього він написав заяву про припинення трудових відносин. Яким чином наша компанія зможе відшкодувати недостачу?

У загальному випадку, сума збитку відшкодовується із заробітної плати працівника частинами. Розмір кожної такої частини може складати до 20% середньомісячного заробітку працівника (ч. Перша ст. 138, ч. Перша ст. 248 ТК РФ). Однак якщо працівник виявив бажання припинити трудові відносини до того, як компенсував нестачу, то залишок буде стягнуто через суд. Крім того, розмір виплат може бути вище і перевищувати розмір середньомісячного заробітку працівника

Більш докладно про способи відшкодування збитку можна прочитати в статті «Матеріальна відповідальність працівника: важливі рекомендації»

Якщо матеріальна відповідальність працівника є повною, то це означає що його обов'язком буде відшкодування компанії заподіяної шкоди в повному обсязі (ч. Перша ст. 242 ТК РФ). Компенсація збитків може бути зроблена добровільно відразу або частково протягом часу.

У тому випадку, якщо співробітник згодом відмовляється відшкодувати збитки, то вони буду стягнуті в судовому порядку.

Слід мати на увазі, що припинення трудових відносин не є підставою для звільнення співробітника від матеріальної відповідальності (ч. Третя ст. 232 ТК РФ).

При всьому вищесказаному слід мати на увазі, що збитки можуть виникнути внаслідок форс мажору, крайньої необхідності або необхідної оборони. У такому випадку роботодавець не має права вимагати компенсації збитку з працівника. Є ще одна обставина, що перешкоджає накладенню матеріальної відповідальності на співробітника, - незабезпечення керівництвом відповідних умов для зберігання майна (ст. 239 ТК РФ).

Нормативна база

документ

Допоможе вам

Глава 39 ТК РФ

Отримати інформацію про основні правилами, за якими працівник повинен відшкодувати збиток, заподіяний роботодавцю

Стаття 246 ТК РФ, п. 13 постанови Пленуму Верховного Суду РФ від 16 листопада 2006 № 52

Отримати інформацію, як визначається розмір збитку, який завдав співробітник в наслідок втрати або псування майна

Методичні вказівки по інвентаризації майна і фінансових зобов'язань, затверджені наказом Мінфіну Росії від 13 червня 1995 № 49

Отримати інформацію, про те як проводиться інвентаризація майна і оформляються фінансові зобов'язання компанії.

Довідка

Підведемо підсумки

  1. Законом визначено випадки, в яких керівництво підприємства повинно провести інвентаризацію. Факт виявлення розкрадання або недостачі цінностей, довірених матеріально відповідального співробітника, відноситься до таких випадків.
  2. Якщо до складу інвентаризаційної комісії не буде включений співробітник, що несе матеріальну відповідальність за цінності, то в разі виявлення недостачі, залучити його до відповідальності буде не можливо.
  3. Суму збитку можна стягнути частинами. Розмір кожної частини не повинен перевищувати 20% заробітку працівника, винного в збиток.

Читайте також:

Як визначити розмір збитку за підсумками інвентаризації?
Як стягнути збитки з матеріально відповідальної особи після інвентаризації?
В яких випадках організація зобов'язана провести інвентаризацію?
Що є предметом розгляду і контролю інвентаризаційної комісії?
Чи потрібно проводити ІТМЦ при тимчасовому переведенні матеріально відповідального співробітника на іншу посаду?
Як визначити розмір збитку за підсумками інвентаризації?
Як визначити його вартість, за якою ціною?
Як визначається ринкова вартість майна?
Як стягнути збитки з матеріально відповідальної особи після інвентаризації?
Яким чином наша компанія зможе відшкодувати недостачу?