Реклама
Реклама
Реклама

Експерти пояснили, як Росія і Німеччина захистять «Північний потік-2» від США

Сполучені Штати Америки практично закінчили розробку законопроекту про санкції проти російських і європейських компаній, що беруть участь в реалізації проекту «Північний потік-2», повідомила газета The Wall Street Journal (WSJ) з посиланням на високопоставлених джерел. Інформація була опублікована відразу після завершення зустрічі Володимира Путіна з Ангелою Меркель, на якій лідери двох країн обговорили деталі будівництва. Таким чином США в черговий раз попередили Росію і Німеччину про свої наміри зірвати проект газопроводу. Експерти розповіли «МК», як країни будуть протистояти санкцій загрозу.

Експерти розповіли «МК», як країни будуть протистояти санкцій загрозу

Президент РФ Володимир Путін і канцлер ФРН Ангела Меркель вважають неправильним спроби політизувати проект «Північний потік-2». Про це повідомив прес-секретар глави російської держави Дмитро Пєсков за підсумками переговорів лідерів. «В цілому є розуміння, що проект абсолютно комерційно вигідний, конкурентний, і тому необхідно вжити заходів до того, щоб захистити його від можливих неконкурентних і незаконних нападок з боку третіх держав», - сказав він.

На противагу цій зустрічі відоме американське видання The Wall Street Journal вибухнуло статтею, з якої випливає, що США готуються ввести нові санкції проти організацій, які беруть участь в проекті «Північного потоку-2» в найближчі тижні.

Протягом півроку офіційні особи Америки дають зрозуміти, що вони введуть санкції проти будівництва «Північного потоку-2». Як мінімум було дві заяви від чиновників Держдепартаменту США, а також від інших відомств, але ніяких заходів до сих пір не робилося, каже п артнер консалтингової компанії RusEnergy Михайло Крутіхін.

«Повідомлення про санкції проти компаній, що беруть участь в реалізації проекту, випустило відоме американське видання з посиланням на незрозумілі джерела. Ввести такі заходи прямо зараз у Сполучених Штатів ніяк не вийде, - підкреслює експерт. - Чинний закон про санкції говорить про те, що Білому дому дозволено їх прийняти проти «Північного потоку-2», але тільки за погодженням з європейськими партнерами, тобто з Німеччиною, яка виступає категорично проти цього ». За словами Крутіхін, для того, щоб змінити цю ситуацію, Сполученим Штатам доведеться прийняти новий закон про санкції, а для цього потрібно дуже багато часу. «Документ можна формулювати і приймати тижнями, місяцями. За цей час можна і трубу встигнути прокласти по дну Балтійського моря », - підсумував він.

Головне питання, які санкції будуть введені в результаті: тільки проти тих компаній, які беруть участь в будівництві або і тих, які його фінансують, зазначив директор Фонду енергетичного розвитку Сергій ПІКІН. «Певні консультації з Берліном, очевидно, ведуться. Німеччина виступає проти обмежень, інакше штрафи вже давно б ввели, - підкреслює співрозмовник «МК». - Поки санкції анонсовані на словах. Треба дивитися, в якій редакції їх візьмуть. Будь-які перешкоди завжди обходяться великими фінансовими витратами. Зрозуміло, санкції додадуть складнощів з цим проектом, але немає нічого непереборного ».

Повідомлення про можливе введення санкцій пов'язані, зокрема, з майбутніми виборами в Конгрес США і спрямовані на американський істеблішмент, розповів керівник напрямку фінанси і економіка Інституту сучасного розвитку Микита МАСЛЕННИКОВ. Він зазначив, що загроз і намірів покарати за будівництво «Північного потоку-2» як російські компанії, так і європейські було не мало, але вони ні чим не закінчувалися. «Американці зацікавлені в просуванні свого зрідженого природного газу (СПГ) на європейські ринки. Новина, опублікована The Wall Street Journal, повинна розглядатися в контексті спроби дипломатичного тиску на ЄС для того, щоб вона поступилася США і дала можливість для розширення присутності їх СПГ на європейському ринку. «Північний потік-2» зручна і протоптана для цього доріжка », - підкреслює експерт.

Нагадаємо, за версією WSJ, США готують пакет санкцій, які торкнуться не тільки російський «Газпром», а й усі інші організації, які беруть участь в реалізації цього проекту, наприклад, Royal Dutch Shell PLC, Wintershall AG, Uniper SE, OMVAG і Engie SA. Багато компаній зі списку, опублікованого американським виданням, так чи інакше представляють американські інтереси, сказав Масленников «МК» і додав, що Держдепу і Мінфіну США спершу належить гарненько з усім розібратися. Експерт зазначає: «Інформація про санкції, це своєрідний розіграш карт. Спершу американці попереджають про те, що ускладнять життя, введенням всіляких обмежень, а після пропонують Європі домовитися про збільшені поставки американського СПГ ». Санкції проти «Північного потоку-2» ризикують нашкодити самим американцям, підкреслив Масленников. За його словами, це може призвести до «загострення відносин і небажаної напруженості з партнерами США на Близькому Сході».

джерело

джерело: kareliyanews.ru

Додайте 365News в список ваших джерел