Реклама
Реклама
Реклама

Атракціон нечуваної щедрості

Атракціон нечуваної щедрості
Суспільство

2018 Березень 09 (п'ятниця) 11:20:01
2018 Березень 09 (п'ятниця) 11:20:01

Минулий лютий у Азербайджані виявився врожайним на ініціативи в соціальній сфері. Почав свою передвиборну кампанію президент Ільхам Алієв підписав за місяць аж 13 указів і розпоряджень, які передбачають підвищення зарплат, пенсій, соціальних допомог дев'яти категорій населення.

Так, з 1 березня на 10% підвищено сума щомісячних соціальних допомог, призначених особам по інвалідності в зв'язку із захистом територіальної цілісності, незалежності країни, подіями 20 Января 1990 року, захворюванням під час військової служби, трудової травмою і професійним захворюванням, перебуванням в зоні військових дій, виконанням завдань військової служби, ліквідацією аварії на Чорнобильській АЕС, військовою службою на Чорнобильській АЕС. B цей список також входять діти у віці до 18 років з обмеженими можливостями здоров'я, ветерани війни, діти у віці до одного року в малозабезпечених сім'ях (які отримують адресну соціальну допомогу), інваліди війни та прирівняним до них особам, сім'ї шехидів і діти військовослужбовців строкової військової служби.

Судячи з стриманої реакції учасників соцмереж, атракціон небаченої щедрості держави, що демонструє готовність виконати свої соціальні зобов'язання, не сильно порадував тих, кого це торкнувся - інвалідів війни, дітей шехидів, багатодітних матерів та молодих мам, які отримують допомогу.

Подивимося, наскільки нині розбагатіли наші малозабезпечені громадяни. Отже, пенсія сім'ям шехидів збільшилася з 220 до 242 манатів, сім'ям загиблих і зниклих без вести військовослужбовців при виконанні інтернаціонального обов'язку в складі радянських військ в Афганістані - з 200 до 220 манатів, інвалідам війни та 20 січня першої групи - з 165 до 181,5 маната, інвалідам війни та 20 січня другої групи - з 143 до 157,3 маната, інвалідам війни та 20 січня третьої групи - з 110 до 121 маната, деякої категорії осіб, що бере участь в Bеликой Вітчизняній війні 1941-1945 років - з 110 до 121 маната.

Більше пощастило Національним героям, вченим, артистам, журналістам, які отримують президентські пенсії, сума яких збільшена з 1300 до 1500 манатів і з 1300 до 1450 манатів, відповідно, в залежності від категорії їх одержувачів.

А тепер про дитячі посібниках. B відповідно до азербайджанським законодавством розмір дитячої допомоги в країні становить: одноразова допомога при народженні дитини - 90 манат, допомога по догляду за дитиною з 1,5 до 3 років - 15 манатів. Працююча жінка, яка перебуває в декретній відпустці, в даний період поки дитині не виповниться 1,5 року, отримує допомогу в розмірі 20 манат в місяць, а з 1,5 до 3 років - 15 манат. Непрацюючі жінки зовсім нічого не отримують, крім 90 манатів при народженні малюка. Порахуйте, яку смішну надбавку отримає зараз до свого бюджету молода мама при нинішньому підвищенні допомоги. Правильно, 1,5-2 маната до озвучених сум.

Отже, нинішнє підвищення пенсій посібників принесло пенсіонерам, інвалідам, сім'ям шехидів, молодим матерям надбавки в сумі від 2 до 20 манатів. Не бозна, які гроші, щоб відчути поліпшення свого матеріального становища. Крім того, що вони неадекватні темпу інфляції в країні, зростання цін на споживчому ринку, ці суми ще й образливі для людей настільки, що багато молодих мам, як показало недавнє опитування в соціальній мережі Facebook, зовсім не звертаються для цього в місцеві відділи соцзабезпечення.

Цікаво, що навіть депутати Міллі меджлісу, як правило, не беруть участь "проти лінії партії" заговорили про необхідність перегляду структури соцдопомоги в країні. B зокрема, заступник голови парламентського комітету охорони здоров'я Муса Гулієв, виступив з ініціативою скорочення кількості і типів посібників.

"Сьогодні в Азербайджані існує 20 видів соціальних допомог та 15 видів персональних пенсій. При цьому їх розмір настільки мізерний, що наявність або відсутність цих коштів не впливає на життя громадян. Є допомоги в сумі 12-13 манатів і навіть п'ять манатів. Максимальна сума допомоги - всього 66 манатів. Це близько 40 доларів. Це вже означає злидні. А ми в країні скасували абсолютну бідність. Людина, чий дохід становить менше двох доларів на день, вважається абсолютно бідним. Виходячи з цього, доцільно скоротити число і типи посібників, зр в при цьому їх розміри ", - зазначає депутат.

З цією пропозицією згоден і експерт Центру вивчення економічних ресурсів Руслан Атакішіев, який переконаний, що соціальна система країни потребує реформ, в тому числі в питанні визначення розміру, кількості і умов виплати допомоги.

На його думку, слід полегшити доступність посібників для особливо чутливих груп. Деякі люди отримують таку допомогу, які не покриває навіть їх витрати на необхідні ліки. Тому при розрахунку необхідно враховувати мінімальний критерій нужденності, споживчий кошик, інфляцію і всі інші питання. B Азербайджані офіційно оголосили про перехід на соціально орієнтовану економічну політику. Раз так, то потрібно вибрати сучасну модель соціальної сфери, для чого треба вивчати зарубіжний досвід.