Реклама
Реклама
Реклама

ABROADZ: Житло в Канаді: покупка, оренда, іпотека, кредит

  1. ринок житла
  2. вибір регіону
  3. Оренда
  4. Купівля
  5. Кредит та іпотека

Житлове питання при переїзді в іншу країну часто стає каменем спотикання. Іноді іммігрантам доводиться наосліп вибирати собі квартиру для оренди або купівлі або довірятися агентствам по підбору нерухомості. У цій статті ми розповімо про всі можливі варіанти пошуку житла в Канаді.

ринок житла

Стабільна економічна ситуація в Канаді має в першу чергу до покупки нерухомості, а не до оренди, як в більшості європейських країн, де навіть місцевим жителям вигідніше знімати квартири і будинки протягом багатьох років, ніж купувати їх у власність. Сама процедура покупки набагато простіше, ніж, наприклад, в Росії, а кількість посередників при угоді мінімально. Ціни на квартири і будинки вигідно відрізняються від Москви, Нью-Йорка і Лондона, тому покупка нерухомості в Канаді може не тільки вирішити «квартирне питання» для іммігрантів, але і стати вигідною інвестицією. Середній рівень доходів населення значно перевищує витрати, а держава надає пільги і знижені ставки на кредитування.

По темі: "Квартирне питання" в Великобританії .

Звичну російській людині термінологію «однокімнатна», «двокімнатна» або «трикімнатна» квартира до Канади застосовувати неправильно. Тут житло вимірюється не кількістю кімнат, а кількістю спалень. Так, наша «двушка» в Канаді - вітальня з однією спальнею, «трійка» - вітальня плюс з дві спальні, і так далі. Квартири-студії (однокімнатні) теж представлені на ринку, проте вони менш популярні і зазвичай продаються тільки в будинках на околицях міст. Недорогий варіант - квартира в цокольному або горищному приміщеннях: таке житло можна купити або зняти в 2-3 рази дешевше.

Молоді сімейні пари найчастіше вибирають квартири в багатоповерхових будинках, кондомініуми, або «кондо», як їх тут називають. Сім'ям з дітьми підійдуть приватні будинки або таунхауси подалі від галасливого центру. Варто відзначити, що в Канаді і вторинний, і первинний ринки житла в рівній мірі широко представлені, тому вибір нерухомості великий.

Купівля квартири або будинку не дає право на отримання виду на проживання, однак це не зупиняє щорічний наплив емігрантів з різних країн світу. Найбільш активно канадську нерухомість купують китайці. Решта, в тому числі і російські, вважають за краще спочатку знімати житло, знайти роботу, отримати ВНЖ, звикнути до нової обстановки, а вже потім, через кілька років, шукати квартири або будинку для покупки.

[Infobox maintitle = "Welcome to Canada" subtitle = "Житловий кредит для іноземців в Канаді - найкращий спосіб придбання нерухомості. Як правило, при подальшому отриманні канадського громадянства квартира або будинок у власності можуть стати додатковим вагомим перевагою. Для отримання іпотеки знадобиться багато документів, вони повинні бути зібрані в загальній кількості, грамотно оформлені і переведені. по усіх юридичних питань, пов'язаних з житловим кредитуванням, краще звернутися до професіоналів, які надають іммігрантам всю необхідну по ощь і підтримку. Так ви убезпечите себе від будь-яких проблем при купівлі нерухомості.

вибір регіону

Ціни на купівлю та оренду нерухомості в Канаді сильно залежать від регіону (провінції). Розглянемо докладніше ситуацію на ринках житла в чотирьох великих містах.

Торонто вважається найдорожчим містом країни. Це найбільший і найбільш густонаселений регіон Канади, який також є діловим і еконміческім центром. За статистикою, в Торонто живе третина всього населення Канади. Тут же зосереджено більшість навчальних закладів, великих компаній і промислових площ. Середня вартість оренди квартир в Торонто (в місяць): студія - від 800 канадських доларів (600 доларів США), квартира з однією спальнею - від 1200 канадських доларів (930 доларів США), квартира з двома спальнями - 1600 канадських доларів (1200 доларів США ). Середня ціна на квартири в кондомініуми становить 390 тисяч доларів США, а студію на околиці Торонто можна придбати за 190 тисяч доларів США. Таунхаус в середньому обійдеться в 490 тисяч доларів США, а приватний будинок - в 870 тисяч доларів США. Безсумнівний плюс Торонто для емігрантів з Росії та країн СНД - найбільша канадська російськомовна громада зі своїми дитячими садами, школами, магазинами і так далі. Найчастіше росіяни вибирають райони North York, Richmond Hill, Thornhill. Вартість котеджів тут починається від мільйона канадських доларів.

Оттава - столиця Канади, але не найбільший і розвинене місто Канади. Вартість оренди і покупки житла тут набагато нижче, ніж у великих мегаполісах. Пропозиція перевищує попит, тому у виборі нерухомості проблем немає. Середня вартість оренди квартир в Оттаві (в місяць): студія - від 400 до 700 канадських доларів (300 - 550 доларів США), квартира з однією спальнею - від 600 до 1000 канадських доларів (460 - 770 доларів США), квартира з двома спальнями - від 800 до 1200 канадських доларів (620 - 930 доларів США). Середня ціна квартири з однією спальнею ближче до околиць міста в кондомініуми - 140 тисяч доларів США, а квартиру з трьома спальнями можна знайти і за 250 тисяч доларів США. Невеликий приватний будинок в Оттаві обійдеться приблизно в 400 тисяч доларів США.

Невеликий приватний будинок в Оттаві обійдеться приблизно в 400 тисяч доларів США

Монреаль - найбільше місто франкомовної провінції Квебек. Це місто називають культурною столицею Канади і «другим Парижем». Середня вартість оренди квартир в Монреалі (в місяць): студія - від 450 до 700 канадських доларів (350 - 550 доларів США), квартира з однією спальнею - від 600 до 900 канадських доларів (460 - 700 доларів США), квартира з двома спальнями - від 700 до 1000 канадських доларів (540 - 770 доларів США). Середня ціна квартири з однією спальнею в центрі міста - 200 тисяч доларів США. Приватний будинок в Монреалі обійдеться в середньому в 300 тисяч доларів США.

Ванкувер - головний місто на західному узбережжі країни. У різних світових рейтингах Ванкувер визнавався одним з кращих в світі міст для проживання. З вікон квартир і будинків видно океан і гори, можливо, цим пояснюються високі ціни на оренду і купівлю нерухомості. Середня вартість оренди квартир у Ванкувері (в місяць): студія - від 700 до 1000 канадських доларів (540 - 770 доларів США), квартира з однією спальнею - від 900 до 1100 канадських доларів (700 - 850 доларів США), квартира з двома спальнями - від 1000 до 1300 канадських доларів (770 - 1000 доларів США). Середня ціна квартири з однією - двома спальнями в центрі міста - 370 тисяч доларів США. Приватний будинок в Ванкувері коштує приблизно 600 тисяч доларів США.

Оренда

Житло здається як приватними особами, так і корпораціями. Як правило, «індивідуальний» орендодавець частіше йде на поступки: може знизити вартість оренди і поліпшити умов в квартирі.

Канадські орендодавці воліють здавати квартири на рік або мінімум на півроку.

Всі умови оренди житла вказуються в договорі, який підписується обома сторонами за участю юристів та / або представника агентства нерухомості. Landlord (власник житла) не має право змінювати вартість оренди на весь термін, зазначений в документах. Як правило, в орендну плату вже включені комунальні платежі, окрім телефону, телебачення та інтернету.

[Imagebox maintitle = "Імміграція в Канаду" subtitle = "Задайте свої питання фахівцям" image = "https://selfmadetrip.com/wp-content/uploads/2016/08/4.jpg" color = "white" space = " 60 "link =" http://welcome-to-canada.org "]

При укладанні договору орендодавець запитує документ, що підтверджує наявність грошових коштів або довідку з роботи.

Якщо в сім'ї є діти, то у них повинна бути своя кімната. Якщо сім'я з дитиною живе в односпальним квартирі, то при перевірці (які регулярно проводяться в кожному регіоні країни), можна отримати штраф за порушення прав дітей. Орендодавець в цьому випадку також буде оштрафований.

Якщо в квартирі потрібно якийсь ремонт, зламалася меблі або техніка, всі витрати несе власник житла.

При укладанні договору оренди квартиронаймач обов'язково платить заставу за збереження майна, що становить половину суми щомісячного платежу. При виїзді гроші повертаються, якщо власник вважає, що житло залишилося в незмінному стані.

Також в оголошенні про здачу житла чітко вказується, чи можливо розміщення домашніх тварин. Варто поставитися до цього серйозно і не сподіватися на споконвічне російське «авось»: якщо жити в квартирі з собакою чи кішкою не можна, то просити про це як мінімум безглуздо.

Всі спірні ситуації між власником житла і орендарями регулюються особливою організацією - Landlord and Tenant board .

Зняти житло в Канаді можна кількома способами: шукати оголошення самостійно (за допомогою газет, сайтів, соціальних мереж) або звернутися в агентство нерухомості. Варто пам'ятати, що агент візьме комісію при угоді, однак сам процес піде швидко і юридично грамотно.

Популярні сайти з пошуку нерухомості в оренду:

Купівля

Як і для оренди, шукати квартиру або будинок для покупки потрібно в інтернеті або через ріелтерські агентства. Основні інтернет-ресурси з продажу та купівлі нерухомості в Канаді:

Основні інтернет-ресурси з продажу та купівлі нерухомості в Канаді:

Перед оформленням угоди і продавцеві, і покупцеві слід найняти адвокатів, щоб угода пройшла правильно і швидко. Головне завдання юристів - перевірка супутніх документів: договір, банківські рахунки, виписка з житлового реєстру і так далі. Операції з нерухомістю проводяться кваліфікованими фахівцями та фірмами, законодавство країни надійно захищає інтереси обох сторін угоди, тому всі можливі ризики при проведенні операцій практично дорівнюють нулю.

Крім суми на покупку нерухомості, покупцеві потрібно взяти до уваги такі витрати:

  • Податок на перехід права власності (від 0,5% до 2% в різних провінціях від загальної вартості житла)
  • Послуги адвоката (від 300 до 500 доларів США)
  • Податок на земельну ділянку (від 0,5% до 2% в різних провінціях від вартості житла) - цей додатковий платіж передбачений тільки в провінції Онтаріо
  • Технічна інспекція житла (від 250 доларів США)
  • Щорічний податок на нерухомість (1% від загальної вартості)

Сама угода проводиться за безготівковим розрахунком. Для цього продавець і покупець разом відкривають спеціальні банківські рахунки, які можна використовувати одноразово тільки для купівлі-продажу нерухомості. Продавець отримує доступ до свого рахунку після закінчення всіх етапів операції.

Кредит та іпотека

У Канаді дуже поширені іпотечні кредити на покупку житла (Mortgage programs). Середня ставка по іпотеці - від 1,75% до 7,25% в залежності від терміну кредитування і кредитної історії позичальника, загальний щорічний обсяг канадського іпотечного ринку становить 70 мільярдів доларів США. Не дивно, що багато хто прагне скористатися такими вигідними умовами і придбати нерухомість. Завдяки налагодженій системі кредитування майже всі жителі Канади можуть дозволити собі покупку квартири або будинку.

Найбільш вигідні умови житлового кредитування - для громадян країни. Перший внесок для них становить всього 5% від загальної вартості житла. Іммігранти (ті, хто прожив в країні менше 3 років, власники ВНЖ і ПМЖ) повинні внести мінімум 25% в якості початкового внеску. А нерезиденти країни без офіційного дозволу на проживання та роботу в країні повинні відразу заплатити 35% вартості.

Для отримання іпотечного кредиту в канадському банку потрібно надати наступні документи:

  • Кредитна історія
  • Довідка з місця роботи із зазначенням заробітної плати
  • Посвідчення особи
  • Довідка про склад сім'ї (а також повна інформація про дружину)

Максимальний термін амортизаційного періоду (кількість років, протягом яких виплачується повна сума кредиту) в Канаді становить 25 років. Однак заявники найчастіше вибирають періоди в 15 або 20 років.

Крім того, при оформленні кредитного договору обумовлюються вид самого кредиту (відкритий або закритий), графік платежів і відсоткова ставка.

За статистикою, відсоток відмов у видачі іпотечного кредиту дуже малий. Якщо заявник надав реальні і добре підготовлені документи, то проблем з кредитом зазвичай не виникає.

Канадський ринок нерухомості дуже широкий. Будівництво нових об'єктів йде великими темпами, і тому пропозиція сильно перевищує попит. Тисячі іммігрантів з усього світу щодня орендують або купують житло у всіх провінціях Канади. Крім того, вигідні умови, стабільна економіка і доброзичливе ставлення до приїжджих повністю розташовують до життя в цій розвиненій країні.

Ксенія Смирнова