Реклама
Реклама
Реклама

Визнання права власності через суд (в т.ч. на автомобіль)

  1. Визнання права власності через суд Право власності - це законне право на володіння, розпорядження...

Визнання права власності через суд

Право власності - це законне право на володіння, розпорядження майном на свій розсуд. У випадку необхідності визнання права власності через суд, потрібно надати підстави, на основі яких буде розглядатися судовий позов. До документів, які підтверджуються право власності, належать:

  • Договір про вчинення купівлі-продажу, який підтверджує повноправну передачу прав власності від однієї особи до іншої;
  • Мена (документ підтверджує обмін чого-небудь між сторонами, тобто обмін одного майна на інше);
  • Акт прийому передачі власності (документ, детально описує переданий або отриманий товар).

Для визнання права власності через суд, буде необхідно скласти кілька комплектів документів, які позивач зобов'язаний надати для суду, відповідача, якщо їх декілька, то кожному по примірнику, і один примірник залишається у позивача. Документи повинні бути складені за всіма нормами законодавчої влади і включати в себе:

  • Позовну заяву ,
  • Документ, який доводить право власності,
  • Акт прийому-передачі,
  • Квитанція про оплату держмита.

Після передачі документів на розгляд до суду, необхідно подбати про те, щоб суддя поставив позначку в вашому екземплярі, що пакет документів вірний і прийнятий.

При позитивному результаті судового розгляду, позивач отримує рішення суду про визнання права власності на нерухомість. далі з рішенням суду потрібно звернутися в БТІ, де видадуть кадастровий паспорт і експлікацію. Потім потрібно звернутися в орган реєстрації прав на нерухомість, заповнити заяву для отримання свідоцтва про реєстрацію права і вкласти документи з БТІ і рішення суду.

Свідоцтво про реєстрацію права буде оформлятися близько місяця.

Визнання права власності на автомобіль

Для визнання права власності на автомобіль, досить надати документ, виданий органами ГИБДД під час постановки транспортного засобу на облік. Якщо з яких-небудь причин дана процедура оформлення не проводилася у відведений термін, визнання права власності на автомобіль можливо лише через суд, для цього знадобиться перелік документів:

  • паспорт,
  • Документ, що підтверджує, що дійсно відбувалося придбання автомобіля, це можуть бути акт купівлі-продажу, довідка-рахунок з автомобільного салону, в якому було здійснено покупка, або ж розписка від продавця про те, що він отримав грошові кошти,
  • Позовну заяву,
  • Довідка про оплату держмита

Обов'язково з'являйтеся на слухання суду у визначені судом дні, і якщо ви не згодні з рішенням суду, пам'ятайте, що у вас зберігається право на розгляді справи у вищестоящому суді.

Для економії часу, найкраще довіритися кваліфікованого фахівця, який складе по всім нормам документи і буде стояти на захисті ваших інтересів.