Реклама
Реклама
Реклама

Регіональний материнський капітал в 2019 році і його розмір в регіонах Росії

  1. Спосіб отримання коштів
  2. Варіанти використання коштів
  3. Особливості отримання коштів
  4. Московська область
  5. Нижегородська область
  6. Пермський край
  7. Ростовська область

Регіональний материнський капітал являє собою разову допомогу держави для багатодітних (як правило) сімей і іноді також сімей з двома дітьми Регіональний материнський капітал являє собою разову допомогу держави для багатодітних (як правило) сімей і іноді також сімей з двома дітьми. У чому його особливості? Як ми пам'ятаємо, нормативний акт про федеральний МК був прийнятий в 2006 році. Закон говорить, що з 1-го січня 2007 роки батьки, у яких з'явився 2-й дитина, мають право на таку фінансову підтримку. Разом з тим, якщо після цієї дати в родині з'являється 3-й або наступний малюк, батьки також можуть оформити зазначену допомогу. Однак дана привілей дійсна виключно в тих випадках, коли після народження попередніх дітей гроші отримані не були (читайте також: скільки раз є можливість отримати материнський капітал ).

Регіональний же сімейний капітал діє з 2011 року і отримати його можуть переважно сім'ї з трьома і більше дітьми.

Важливо зауважити, що в деяких випадках скористатися подібною регіональної допомогою може батько дитини. Йдеться про ситуації, коли він є єдиним батьком. При цьому, субсидія не видається вітчима. Рідні батьки також позбавляються зазначеної привілеї, при наступних обставинах:

  • умисне вбивство матері дитини;
  • дитина визнаний які залишилися без піклування.

Програма підтримки малозабезпечених сімей, в яких присутні неповнолітні діти, реалізується на підставі Федерального закону про додаткове державному забезпеченні осіб, які мають 2-х і більше дітей.

Спосіб отримання коштів

Регіональний материнський капітал оформляється через Пенсійний фонд РФ. При цьому, необхідна наявність наступних документів:

  1. Паспорт особи, яка має право на отримання згаданих коштів;
  2. Документ, що підтверджує факт народження або усиновлення дитини;
  3. Відповідну заяву;
  4. Якщо хтось із батьків має закордонне громадянство, слід передбачити наявність документа, що підтверджує російське громадянство самої дитини;
  5. У разі, коли субсидія оформляється не на фізичне, а на юридичну особу, необхідно документально підтвердити повноваження такого представника. При цьому, до пакету згаданих документів додаються також реквізити юридичної особи.

Процедура передбачає подачу виключно копій зазначених паперів. При цьому оригінали залишаються у батьків (усиновлювачів). Що стосується суми і цілей використання коштів, то в 2020 році ці параметри дещо зміняться, в порівнянні з 2019 роком.

Варіанти використання коштів

У 2019 регіональний материнський капітал можна було використовувати виключно в таких напрямках:

У 2019-2020 році передбачається можливість використання грошей в наступних цілях:

  • газифікація житлового будинку;
  • оплата медичних послуг, щодо дітей;
  • придбання автомобіля для сім'ї;
  • отримання освіти безпосередньо матір'ю;
  • покупка сантехніки, поставка якої не передбачена державою. Дана можливість поширюється лише на ті сім'ї, в яких присутні діти-інваліди.

Особливості отримання коштів

У кожному регіоні РФ діють свої правила отримання даної допомоги. Нижче наведені приклади з кількох областях.

Московська область

Регіональний материнський капітал, який передбачений владою Московської області можуть отримати батьки, у яких в період з 1-го січня 2011-го по 31-е грудня 2019 го року з'явиться рідної або усиновлена ​​дитина (2-ий або наступний). Варто зауважити, що зазначені норми поширюються на весь московський регіон. Окремої програми, розробленої спеціально для столиці, немає.

Сертифікат на отримання фінансової допомоги видається у випадках, коли при народженні 2-го або наступну дитину право на регіональну допомогу не було реалізовано. Гроші можуть бути пущені в обіг після досягнення малюком 3-річного віку. Однак існують ситуації, що передбачають термінове надання субсидії. Йдеться про необхідність погашення кредиту, пов'язаного з оптимізацією житлових умов сім'ї (читайте докладніше: як поліпшити житлові умови засобами материнського капіталу ).

Обласна влада виплачують розглянуту допомогу в розмірі 100 тисяч рублів. При цьому, сума не прив'язана до показників інфляції та черговості народження дітей. Важливо також зауважити, що переведення в готівку даного капіталу не допускається.

Нижегородська область

Нижегородська область передбачає виплату сімейного капіталу з 01.09.2011 року. Після подачі відповідних документів батьки можуть отримати разову допомогу в розмірі 25-ти тисяч рублів. Дана сума є фіксованою. Право скористатися цими грошима надається батькам, які мають громадянство РФ, а також які народили (усиновили) 2-го або наступну дитину

Крім того, почати витрачати отримані гроші можна лише через два роки після народження малюка. При цьому, кошти перераховуються на особистий рахунок матері (в окремих випадках - батька). Видається материнська субсидія до 31-го грудня 2017 го року.

Пермський край

У Пермському краї розглянута програма діяла в 2011- 2014 роках. При цьому, малося на увазі дотримання таких умов:

  • народження (усиновлення) 2-го або наступну дитину виключно в період з 1-го січня 2011-го по 31-е грудня 2014-го року;
  • термін проживання батьків (усиновлювачів) на території Пермського краю становив 5 років.

Використання коштів можливо було за допомогою безготівкових розрахунків, через 2 роки з дня появи дитини на світ. Ця ж норма діє і у випадках усиновлення дітей. При цьому, батьки повинні почати витрачати капітал не пізніше, ніж через пів року, щодо настання згаданого моменту.

Регіональний материнський капітал, який видається безпосередньо владою Пермського краю, мав розмір в 100 тисяч рублів. Зазначена сума не залежала від черговості народження (усиновлення) дитини, проте піддавалася щорічної індексації.

Ростовська область

Влада Ростовської області передбачають видачу материнської субсидії в таких випадках:

  • якщо щомісячний сімейний дохід не перевищує прожитковий мінімум, щодо кожного члена сім'ї;
  • за умови народження (усиновлення) 3-го, або ж наступну дитину в період з 1-го січня 2012 по 31-е грудня 2019 го року.

При цьому регіональний материнський капітал виплачується в розмірі, що важливо, 100 тисяч рублів. Перевести в готівку зазначену суму можна виключно після досягнення дитиною 3-річного віку.

У чому його особливості?