Реклама
Реклама
Реклама

Банк подав до суду по автокредиту

  1. Коли банк має право подати в суд?
  2. Під час розгляду справи також є нюанси
  3. Що ж робити?

Коли ви берете у банку так званий автокредит, тобто цільовий кредит на покупку автомобіля, що купується вами машина не вважається вашої повною мірою. На той час, поки ви розраховуєтесь з банком за кредитним договором, автомобіль вважається в заставі у банку. Коли ви берете у банку так званий автокредит, тобто цільовий кредит на покупку автомобіля, що купується вами машина не вважається вашої повною мірою

Це означає, що при вашій нездатності виплатити борг, банк має право вилучити у вас закладений автомобіль в рахунок погашення заборгованості, що залишилася. Зрозуміло, ніхто просто так не прийде забирати у вас ключі від машини.

Ви можете віддати автомобіль банку тільки або добровільно (підписавши відповідну угоду з банком), або його вилучать судові пристави за рішенням суду.

Перший випадок ми в загальних рисах розглядали в цій статті , А на другому слід зупинитися детальніше.

Коли банк має право подати в суд?

Розгляду різних аспектів ситуації, коли банк подає на вас в суд, на нашому сайті присвячений цілий підрозділ , Але суди по автокредиту мають суттєві відмінності від позовів за звичайними споживчими кредитами. На всіх етапах справи.

По-перше, через 4-6 місяців після виникнення прострочення, банки, як правило, відразу подають до суду, не вдаючись до послуг колекторських агентств. Якщо ви вже ведете з банком переговори щодо реструктуризації боргу або готові самостійно (за згодою банку) продати авто і повернути гроші - терміни до судового позову можуть бути збільшені.

По-друге, якщо справа дійшла до суду, банки вкрай рідко йдуть на мирову угоду. Оскільки при звичайному кредитуванні вони готові погоджуватися з думкою витягнути з боржника хоч щось. А маючи в заставі автомобіль, вони знають, що за рішенням суду вони гарантовано повернуть свої кошти, реалізувавши заставу.

Під час розгляду справи також є нюанси

Одночасно з позовом банк подає до суду клопотання про те, щоб на укладення угод із заставним майном була накладена заборона. Якщо суд клопотання задовольняє, продати або перезаставити автомобіль самостійно вам вже не вдасться.

Крім того, крім стандартних вимог про стягнення заборгованості, відсотків і пені, банки часто знаходять і додаткові статті стягнення. Наприклад, можуть зажадати неустойку за те, що автомобіль не був застрахований по КАСКО. Якщо подібну статтю грамотно не заперечив, вашому бюджет може бути нанесена чергова пробоїна.

Якщо суд вирішить залишити заставу банку, то судові пристави не можуть продати автомобіль за ціною нижче 75% оціночної вартості. Але і оцінити автомобіль можна нижче реальної ринкової вартості.

Це означає, що, якщо процес пустити на самоплив, з одного боку банк зажадає з вас суму, значно більшу, ніж залишок боргу (за рахунок штрафних санкцій), а з іншого - за автомобіль буде виручено коштів менше, ніж він фактично стоїть.

Може виникнути ситуація, коли виручка за автомобіль не покриває боргу. Тоді пристави вилучать інше майно, або знімуть накопичення з ваших рахунків, або почнуть віднімати із зарплати, щоб отримати суму, якої бракує. (Якщо ваш борг менше виручки за автомобіль - залишок коштів пристави переведуть вам на рахунок).

Як бачите, хоч в рамках статті і неможливо згадати всі особливості, їх набирається чимало.

І все-таки: банк подав до суду, кредит не виплачений, з автомобілем розлучатися не хочеться.

Що ж робити?

У першому випадку можливі різні стратегії. Можна вести переговори з банком, щодо альтернативних варіантів оплати. Можна спробувати самому викупити «подешевшала» в результаті оцінки і знижки заставного аукціону машину через родичів або знайомих. Тоді необхідна потурбуватися про те, щоб сума оцінки була занижена.

Якщо ж автомобіль не важливий, є сенс спробувати домовитися з банком про зняття арешту з майна та самому знайти вигідного покупця на машину.

У будь-якому випадку треба чітко розуміти: чим раніше ви звернетеся за допомогою, тим більше шансів уникнути істотних фінансових втрат. Адже після рішення суду спроби змінити ситуацію часто малоефективні. Набагато успішніше можна домовитися на ранніх стадіях конфлікту.

Коли банк має право подати в суд?
Коли банк має право подати в суд?
Що ж робити?