Реклама
Реклама
Реклама

Купівля нерухомості в Австрії: процедура покупки і витрати

  1. Основне місце проживання (hauptwohnsitz)
  2. Тимчасове перебування (zweitwohnsitz)
  3. Як в Австрії борються з тимчасовим проживанням
  4. Нерухомість для оренди туристами (touristische Nutzung)
  5. етапи придбання
  6. етап
  7. Додаткові витрати
  8. обов'язкові:

Єдина схема покупки нерухомості в Австрії відсутня: кожна федеральна земля встановлює свої правила. Проте є загальні правила, що поширюються на всю територію країни, про які слід знати покупцям.

Для комерційної нерухомості Цивільний кодекс Австрії не проводить поділу на форми власності. Для житлової нерухомості передбачена класифікація форми володіння в залежності від цілей її використання.

Основне місце проживання (hauptwohnsitz)

Визначення основного місця проживання особи відбувається через виявлення його центру життєвих зв'язків (Mittelpunkt der Lebensbeziehungen). Щоб визначити його, використовуються, зокрема, такі критерії:

  • тривалість проживання;
  • розташування робочого місця або навчального центру;
  • проживання членів сім'ї (особливо дітей).

Якщо на людину зареєстровано кілька об'єктів житлової нерухомості, основним місцем проживання може бути тільки один з них. Прописаний зобов'язаний проживати там більше 180 днів в році.

Така нерухомість може використовуватися як для проживання самого власника, так і для довгострокової оренди людиною, зареєстрованим за місцем знаходження нерухомості.

Тимчасове перебування (zweitwohnsitz)

Таку нерухомість можна використовувати як самому для тимчасового проживання, так і для оренди: короткостроковій для туристів або довгостроковій для місцевих жителів.

Австрійська влада неоднозначно ставляться до «другого житла»: газета Die Welt повідомляє , Що ця проблема протягом багатьох десятиліть була приводом для гарячих політичних дискусій.

Муніципалітетам доводиться підтримувати протягом року забезпечення будинків, нічого не отримуючи від податкових надходжень. Крім того, покупці «другого житла» своїм попитом підвищують ціни на житло і роблять скрутній покупку нерухомості для місцевих жителів з низьким рівнем доходів.

Як в Австрії борються з тимчасовим проживанням

Для запобігання нецільового використання нерухомості існує дві системи.

  • Застереження громади.

Вона використовується в туристичних районах: покупка нерухомого майна там виключена або обмежена, якщо мова йде про покупку «другого житла» або нерухомості для відпочинку.

Вона використовується в туристичних районах: покупка нерухомого майна там виключена або обмежена, якщо мова йде про покупку «другого житла» або нерухомості для відпочинку

У федеральній землі Зальцбург знайшли ще один спосіб боротися з порожніми будинками

  • Заява про характер використання нерухомості.

Через численні вивертів уряд землі Зальцбург в 2013 році встановило, що покупець житлової нерухомості повинен підписати заяву, якою встановлено, чи є купується власність основним або тільки вторинним місцем проживання.

Якщо після підписання буде виявлено, що покупець дезінформував владу, йому загрожує значний штраф - до 25 000 євро. У гіршому випадку санкцією може бути навіть примусовий продаж об'єкта.

Нерухомість для оренди туристами (touristische Nutzung)

При цій формі володіння нерухомістю власники житла протягом заздалегідь визначеного терміну на рік проживають в ньому, а в решту часу здають в оренду через керуючу компанію (в т. Ч. - через інтернет-платформи, такі як Airbnb, Wimdu, 9flats і т. д.). Така форма володіння часто використовується на курортах.

Така форма володіння часто використовується на курортах

Частина часу власники проживають в будинку, а далі він чекає орендаря

Більшість договорів оренди в Австрії містять заборону суборенди.

етапи придбання

Коли об'єкт для покупки обраний, юрист і ріелтор починають оформляти угоду, що зазвичай вимагає не більше 1,5 місяців.

Сам процес покупки розділяється на етапи:

етап

термін

Примітка

Угода про покупку (Kaufanbot) - Оформляється в будь-якій формі Внесення завдатку на ескроу-рахунок (при необхідності) - Це спеціальний умовний рахунок, де враховуються майно, документи або грошові кошти до настання встановлених заздалегідь обставин або виконання зобов'язань. Реєстрація юридичної особи (при необхідності) 7-14 робочих днів У ряді областей Австрії покупка нерухомості можлива тільки для компанії, хоча федеральним законом це не регламентовано . Дозвіл на придбання нерухомості 6-8 тижнів Майже в будь-якому регіоні Австрії, якщо покупець не громадянин країни ЄС, буде потрібно Grundverkehrsbehörde - дозвіл територіальної комісії місцевого муніципалітету. Оформлення та підписання договору купівлі-продажу, якщо був завдаток - переклад суми, що залишилася - У присутності нотаріуса сторони підписують договір, після чого він реєструється в податковому управлінні (Fiskalverwaltung). Реєстрація права власності на нерухомість в земельний кадастр (Grundbuch) 7-90 днів Внесення даних про власника в кадастр залежить від закону федеральної землі

Додаткові витрати

При покупці нерухомості в Австрії доведеться сплатити супутні витрати: як обов'язкові, так і немає.

обов'язкові:

  • реєстрація в земельній книзі - € 42 (при використанні електронної заявки - € 59);
  • додатковий реєстраційний збір - 1,1% від вартості продажу;
  • 1,2% від суми іпотечного кредиту;
  • послуги юриста - 1-3% від вартості продажу;
  • комісія ріелтора - близько 3% + ПДВ;
  • податок на передачу права власності - 3,5% від податкової бази.

Необов'язкові витрати включають в себе збір за дозвіл на покупку (до € 1100) і послуги перекладача (близько € 100 / год).

Купуючи нерухомість в Австрії, слід скористатися послугами професійного юриста, оскільки правила придбання в федеральних землях розрізняються. Регулювання ринку нерухомості, з одного боку, дозволяє не допустити зльоту цін (про це можна дізнатися в нашій статті «Ринок нерухомості в Австрії»), а з іншого - забезпечує можливість муніципалітетам підтримувати забезпечення будинків на високому рівні.

У вас виникли додаткові питання про покупку і оформленні нерухомості? Залиште його в коментарях - ми будемо раді допомогти вам! А щоб не пропустити цікаву і корисну інформацію про життя в Австрії, рекомендуємо підписатися на нашу розсилку.

У вас виникли додаткові питання про покупку і оформленні нерухомості?