Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: Reuters розкрив схему доставки в Сирії російських контрактників через аеропорт Ростова-на-Дону

Reuters розкрив схему доставки в Сирії російських контрактників через аеропорт Ростова-на-Дону
За офіційними даними, з моменту початку операції в Сирії у вересні 2015 роки там загинули 44 військовослужбовців. До цього числа не входять 39 росіян, загиблих в незв'язаної з бойовими діями авіакатастрофі в Латакії 6 березня

агентство Reuters встановило, що російські військові контрактники потрапляють до Сирії через аеропорт "Платов", що знаходиться в 30 кілометрах від Ростова-на-Дону. Зокрема, журналісти стали свідками відправки зимової ночі в Сирію близько 130 росіян. При цьому на чотирьох стійках реєстрації не було ні номера рейсу, ні пункту призначення. Один з пасажирів заявив агентству, що всі вони підписували папери та не мають права нічого розповідати.

На злітній смузі людей вже чекав прилетів з сирійської столиці Дамаска літак Airbus A320. Прибулі цим рейсом з Сирії 30 осіб побігли до очікуваних їх на вулиці автобусу. Більшість з них, як і ті, хто готувався сісти на борт, були в камуфляжі, деякі несли сумки з логотипом магазину безмитної торгівлі аеропорту Дамаска, йдеться в статті.

За даними Reuters, чоловіки в ростовському аеропорту були приватними російськими військовими контрактниками, "живим вантажем", який, як показало розслідування, таємно доставляється в Сирію на цивільних літаках для підтримки президента Башара Асада.

Airbus, в якому вони полетіли в Сирію, - один з десятків літаків, що раніше належали європейським і американським авіакомпаніям. Через мережу посередників і офшорів ці літаки виявилися у близькосхідних авіакомпаній, на думку Вашингтона допомагають Сирії обходити санкції США. Як встановило агентство, обслуговує рейси в Ростов приватна сирійська авіакомпанія Cham Wings, включена в 2016 році США до списку санкцій за передбачувану доставку проасадовскіх бійців до Сирії і допомогу в доставці зброї і спорядження.

Літаки Cham Wings прилітають в Ростов переважно вночі і відлітають рано вранці, коли в аеропорту майже немає інших пасажирів. Відкритої інформації про ці рейсах і розкладу польотів немає, як немає і можливості придбати авіаквитки з Ростова в Дамаск або Латакию, де розташовується російська військова авіабаза Хмеймім.

Схема поставок літаків на Близький Схід показує пролом в санкціях США, які повинні були обмежити можливості Асада і його союзників з іранського Корпусу вартових ісламської революції і угруповання "Хезболлах" отримувати бійців і техніку, йдеться в статті. Ця схема також дає уявлення про те, як доставляються до Сирії приватні російські військові контрактники, діяльність яких в Росії знаходиться поза законом.

51 політ літаків Cham Wings за рік

За даними Reuters, починаючи з 5 січня 2017 року було здійснено 51 політ літаків Cham Wings з Дамаска і Латакії в Ростов і назад. Щоразу для цього використовувалися лайнери Airbus A320.

Відповідаючи на питання агентства про рейсах між Сирією і Ростовом, а також приватних військових контрактників, прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков порадив звернутися до Міністерства оборони, яке не відповіло на запит. Уряд Сирії також не відповіло на питання.

За офіційними даними, з моменту початку операції в Сирії у вересні 2015 роки там загинуло 44 людини. До цього числа не входять 39 росіян, загиблих в не пов'язаної з бойовими діями авіакатастрофі в Латакії 6 березня. Згідно з оцінкою Reuters, тільки з січня по серпень 2017 року Сирії загинуло не менше 40 приватних контрактників.

Як пише агентство, для ведення військової кампанії Асаду і його союзникам в Росії, Ірані та угрупованню "Хезболла" необхідні цивільні літаки, за допомогою яких можна доставляти людей і спорядження. Вашингтон намагається обмежити доступ до літаків та запчастин для них за допомогою санкцій.

Український слід: літаки поставляли "Хорс" і "Дарт"

В останні роки десятки літаків були зареєстровані на Україні на дві компанії - "Хорс" і "Дарт", засновані колишнім радянським морським піхотинцем Сергієм Томчані і його товаришами по службі, пише агентство. Пізніше ці літаки були здані в оренду або продані і експлуатувалися іранськими і сирійськими авіакомпаніями, показали дані сайтів з відстеження польотів. Міністерство фінансів США включило "Хорс" і "Дарт" в чорний список в вересні 2017 року.

Сам Томчані повідомив Reuters, що його компанії не поставляли літаки в Іран і не мають нічого спільного з постачанням літаків Cham Wings. За його словами, "Хорс" і "Дарт" надали повітряні судна третім сторонам, які Томчані відмовився назвати. Ці треті сторони поставляли літаки кінцевим користувачам, пояснив він.

Reuters встановив, як можна обійти обмеження США на постачання іранських і сирійським авіакомпаніям. Так як право власності переходить з однієї країни в іншу, губляться сліди тих, хто бере участь в закупівлях літаків для Сирії.

За словами юристів, що спеціалізуються на експортних правилах США, угоди з літаками, які потрапляють до Ірану або Сирії, несуть значні ризики для західних компаній, що постачають літаки і запчастини до них. У той же час юридичні ризики для виробників літаків, таких як Boeing і Airbus, мінімальні, оскільки мова йде про угоди з уживаними літаками. За цей час літаки проходять по довгому ланцюжку власників перед тим, як опинитися у оператора, що знаходиться під санкціями.

У Сирії можуть воювати кілька тисяч російських найманців

Хоча Москва заперечує, що відправляє приватних військових контрактників в Сирію, багато співрозмовників Reuters говорять, що це брехня. Серед них десятки друзів і колишніх товаришів по службі бійців, а також люди, пов'язані з фірмою, що займається вербуванням. Всі вони говорять, що приватна військова компанія була створена колишнім офіцером військової розвідки Дмитром Уткіним, відомим під позивним Вагнер. Ця ПВК починала з участі в бойових діях в Донбасі, а потім вирушила в Сирію.

Найманство в Росії заборонено законодавством, закон про статус ПВК поки не прийнятий. За різними оцінками, в Сирії борються кілька тисяч приватних російських контрактників.

Так, отаман хутірського козачого товариства Ховріно Євген Шабаев повідомив, що в Сирії воюють від двох до трьох тисяч приватних російських контрактників. За словами військового лікаря і двох інших джерел, знайомих з питанням, в лютому в Сирії в одному лише бою загинули або отримали поранення близько 300 бійців з Росії.

Reuters не зміг встановити, скільки саме пасажирів було перевезено між Росією і Сирією. Можливо, що не всі вони були бійцями. Деякі, прилетівши в Дамаск, могли відправитися в інші місця за межами Сирії, йдеться в статті.