Реклама
Реклама
Реклама

День будівельника 12 серпня привітання від ВІКНА МЕДІА

  1. День будівельника: більше ніж свято галузі
  2. «Будівництва століття»: кращий подарунок до Дня Будівельника
  3. Від шедеврів до історії
  4. Новий час: кінець епохи «соціальних гарантій»
  5. Професія будівельника - на всі часи
  6. Зі святом, дорогі колеги!

12 серпня в Росії відзначається День будівельника. Портал ВІКНА МЕДІА святкує цей день і нагадує про найяскравіших етапах розвитку і перспективи галузі.

День будівельника: більше ніж свято галузі

Будинки та будівлі - це те, без чого немислима життя будь-якої країни і цивілізації. Тут людина отримує нове життя, працює, зустрічається з друзями, родиною, займається улюбленою справою - словом, проводить своє життя. І якість життя, перш за все, створюють ті, хто зводить стіни і дахи над головою, рятують нас від спеки, морозів, дощів, снігопадів і створюють комфортне середовище проживання і розвитку для людей. За століття свого існування будівельне мистецтво досягло небувалих висот і можливостей. Те, що уявлялося казкою, - «палаци до неба зі скла» - стало реальністю в багатьох мегаполісах Росії в 21 столітті. Будівництва нинішнього часу вражають масштабами, матеріалами, рішеннями і технічними інноваціями.

«Будівництва століття»: кращий подарунок до Дня Будівельника

Про значимість галузі для економіки країни говорять цифри: в будівництво спрямовано понад половини інвестицій. Сьогодні гордість російського будівництва являє декілька видатних проектів.

Фото: Лахта-центр в Петербурзі У Санкт-Петербурзі в районі Лахті зведена знаменита штаб-квартира Газпрому - вежа висотою 462 метри Фото: Лахта-центр в Петербурзі У Санкт-Петербурзі в районі Лахті зведена знаменита штаб-квартира Газпрому - вежа висотою 462 метри. Це найвищий хмарочос на Півночі Європи. Вартість проекту перевищує 13 млрд рублів.

Фото: після реновації Москва стане вище Серед житлових проектів найбільш перспективним, за оцінками експертів, названий проект забудови Нової Москви Фото: після реновації Москва стане вище Серед житлових проектів найбільш перспективним, за оцінками експертів, названий проект забудови Нової Москви. Там же, в Москві, знаходиться ще два найбільших проекту нового часу: будівництво хмарочосів Москва-Сіті, блікуючих багатометровими скляними фасадами; будівництво другого кільця метрополітену, де так само скло грає важливу роль.

Фото: стадіон Спартак в Москві 2018 рік «приніс» на будівельну карту Росії 12 нових стадіонів в 11 містах Росії, побудованих за самими передовими технологіями з використанням інноваційних матеріалів, в тому числі нових товарів індустрії скла Фото: стадіон "Спартак" в Москві 2018 рік «приніс» на будівельну карту Росії 12 нових стадіонів в 11 містах Росії, побудованих за самими передовими технологіями з використанням інноваційних матеріалів, в тому числі нових товарів індустрії скла. Частина з цих об'єктів демонструє унікальні для всієї світової практики інженерні рішення. Як, наприклад, принцип «велосипедного колеса» для вантової конструкції стадіону в Волгограді, або - розсувний дах на стадіоні в Санкт-Петербурзі, або безпрецедентне використання кольорових скляних панелей в склінні фасаду стадіону «Спартак» в Москві.

Перераховані об'єкти вражають не тільки розмахом і значимістю, дизайном і тими можливостями, які набуває в ньому скло і металеві конструкції, а й впливом на розвиток міської інфраструктури, яке вони санкціонували.

Разом з аренами в містах-учасниках ЧС 2018 були істотно реновірован дорожні покриття і побудовані нові магістралі; модернізовані аеропорти і вокзали; відремонтовані фасади та вулиці; зведені супутні об'єкти для забезпечення тренувальної бази спортсменів і комфортного перебування вболівальників. Всі новобудови після чемпіонату залишаються в розпорядженні жителів міст, щоб радувати їх кожен день.

Фото: Керченський міст Ще одним дуже важливим об'єктом будівництва став Керченський міст - символ возз'єднання Росії та Криму Фото: Керченський міст Ще одним дуже важливим об'єктом будівництва став Керченський міст - символ возз'єднання Росії та Криму. 19 кілометрів над сушею і морем, пропускна здатність в сорок тисяч автомобілів і 47 поїздів за добу з допуском максимальної швидкості в 90 км / год перетворили цю споруду в найбільше і наймасштабніше в усій Європі. Відкриття моста відбулося вранці 16 травня 2018 року.

Від шедеврів до історії

Розмах сьогоднішніх будівництв «державного значення» дійсно вражає. Однак крім об'єктів громадського значення, головною функцією будівництва все ж залишалося зведення житла для громадян країни.

За радянських часів була створена стійка і зрозуміла система забезпечення громадян власними квадратними метрами: після епохи «сталінського ампіру» на Всесоюзному з'їзді будівельників 1954 року було вирішено відмовитися від бездумного «прикрашення» на користь будівництва типового житла в промислових масштабах. Незабаром в Росії з'явився перший в країні комбінат ДБК-1, з 1966 року виробляв всі необхідні комплектуючі для масового зведення житлових будівель, відомих сьогодні як «коробки», «хрущовки» і «брежневки».

Фото: масове житлове будівництво в СРСР Підприємство не мало аналогів ні в країні, ні в світовій практиці будівельної індустрії Фото: масове житлове будівництво в СРСР Підприємство не мало аналогів ні в країні, ні в світовій практиці будівельної індустрії. Будівля не будувалося, а практично монтувалось на місці з готових «деталей».

Поставлене на потік «конструювання» ставило за мету реалізацію девізу: «Своє житло - кожній родині», - і досить успішно вирішувало проблему. Після військової розрухи було необхідно розселити величезне число людей, ютівшіхся в бараках і старих будинках, без води, каналізації і центрального опалення, так звичних нам сьогодні.

Зусилля будівельників скоро принесли відчутні плоди. З розселенням людей в цивілізовані умови, раніше доступні тільки «робочої аристократії», різко зросла середня тривалість життя. В 1928-29 вона була 44 роки, а в 60-е досягла 70 років для чоловіків. Сьогодні ми можемо захоплено говорити про досягнення «зеленої» енергетики і «розумних» будинках, але півстоліття тому на порядку денному було завдання поліпшення елементарних санітарно-гігієнічних норм для величезного числа людей на території країни.

Якщо в 30-е і 40-е центральним пунктом в історії будівництва стали «сталінські висотки», що прославляли своїми гордими силуетами «прекрасний новий світ», то в 50-е і 60-е будівельники вирішували більш приземлені завдання: кожна людина повинна мати можливість приготувати яєчню на своїй кухні і вимитися в своїй ванній.

За рахунок держави з 1956 по 1970 рік у країні побудували 400 млн.кв. метрів типових п'ятиповерхових будинків. Столиця отримала 36 млн. Кв. м. житла. Саме в ці роки з'явилися знамениті дев'ятиповерхові "коробочки", які прийшли на зміну п'ятиповерховим «хрущовок». Єдина стандартизація в зведенні житла змінилася індивідуальним проектуванням будівель - у багатьох районах з'являлися експериментальні квартали, наприклад, такі, як Черемушки.

Новий час: кінець епохи «соціальних гарантій»

21 століття принесло суттєві зміни в будівельну галузь. Реновація житлового фонду в Москві збільшує частку держави в будівельному секторі. Криза сприяє істотної перебудови внутрішнього будівельного ринку: слабкі гравці йдуть, сильні ж, навпаки, ростуть.

Зростає роль держави в «очищенні» галузі від накопичених проблем. Зміни в 214 ФЗ від 29.07.18 змінюють всю систему взаємодії з пайовиками при будівництві нових об'єктів. Нововведення убезпечать замовників від недобросовісних виконавців.

Фото: технологія BIM-проектування враховує всі нюанси будівництва Введення BIM-технологій на російському ринку також змінює ринок Фото: технологія BIM-проектування враховує всі нюанси будівництва Введення BIM-технологій на російському ринку також змінює ринок. БІМ буде «працювати» над прозорістю процесу будівництва, підвищить можливості по управлінню і дозволить контролювати всі внесені в проект зміни, тим самим максимально підвищуючи відповідальність забудовника.

Фото: розумні системи оповіщення в нових будинках Якість життя городян буде змінюватися завдяки впровадженню смарт-систем в будинках, зведених при реновації Фото: розумні системи оповіщення в нових будинках Якість життя городян буде змінюватися завдяки впровадженню смарт-систем в будинках, зведених при реновації. Нововведення принесуть відразу ряд істотних переваг і змінять відчуття побуту. Спеціальні табло будуть транслювати погоду і новини мерії; дані водо- і електролічильників стануть надходити безпосередньо з вимірювальних приладів до відповідних інстанцій для обліку споживаних ресурсів; мешканці отримають можливість вивезення спецслужб за допомогою звичних панелей домофона. Також системи будуть відповідати за безпеку мешканців і чистоту під'їздів за допомогою камер спостереження.

Професія будівельника - на всі часи

Очевидно, що ситуація в будівництві, сегментація по функції і навіть зміна стилю будівель, впровадження новітніх комп'ютерних технологій в процес будівництва і побут городян - це чуйна реакція на політичну і економічну ситуацію в країні і світі. Масштабні проекти чітко декларують вектор, який вибирає для руху влада, а ситуація розвитку сектора житлової та нежитлової нерухомості виявляє зрушення в купівельної спроможності і способі життя населення і потреби бізнесу.

Так чи інакше, при всіх змінах, роль будівельника залишається незмінною, - зводити стіни, встановлювати вікна і, в кінцевому рахунку, створювати світ для всіх нас.

Так чи інакше, при всіх змінах, роль будівельника залишається незмінною, - зводити стіни, встановлювати вікна і, в кінцевому рахунку, створювати світ для всіх нас

Зі святом, дорогі колеги!

Портал ВІКНА МЕДІА рекомендує:

BIM-технології змінять віконний ринок в 2019 році
Реновація п'ятиповерхівок - які вікна будуть в смарт-квартирах
Кожному будівельнику - свої вікна РЕХАУ (REHAU)