Реклама
Реклама
Реклама

Повістка до армію (зразок). Що робити, якщо отримав повістку?

  1. Що це
  2. Постановка на облік
  3. медкомісія
  4. Останній ривок
  5. Як виглядає
  6. Правила отримання
  7. Уникнути покарання
  8. Не по закону

Після школи для багатьох юнаків величезною проблемою стає повістка в армію. І не всім зрозуміло, як себе вести в тому чи іншому випадку. Все залежить від конкретної ситуації. Але в цілому існують деякі поради, які обов'язково допоможуть вам вирішити поставлене запитання. Як виглядає порядок в армію? Що це взагалі за документ такий? Чим він такий страшний для молодих людей? Після школи для багатьох юнаків величезною проблемою стає повістка в армію

Що це

Повістка до армію - це те, що здатне нагнати паніку навіть на самого спокійного юнака. Для багатьох цей документ відіграє важливу роль, а хтось вважає його справжнім смертним вироком. Але як справи йдуть насправді?

Повістка до армію (зразок наведено нижче) - своєрідний заклик громадянина на службу в збройних силах країни. Хоча не завжди варто побоюватися даного документа. Адже термінова служба в армії зазвичай проводиться серед громадян чоловічої статі у віці від 18 до 27 років включно. А відповідна повістка вперше з'являється раніше.

У будь-якому випадку даний документ - це підстава для явки до військкомату з тих чи інших причин. Вони, до речі, повинні бути чітко вказані в тексті повідомлення. Зверніть на це увагу, перш ніж піднімати паніку.

Постановка на облік

Перший варіант, коли приходить повістка в армію, - це постановка на військовий облік. У Росії, наприклад, таке явище зустрічається ще в шкільному віці. Закони говорять, що всі молоді люди у віці 16 років повинні стати на облік у військкоматі і пройти відповідну підготовку. Вона називається військовими зборами.

Остерігатися і боятися їх не потрібно. Приблизно на місяць юнака відправляють проходити "курс молодого бійця" в польових умовах. Це обов'язковий процес. Звільнити від нього здатні тільки при дійсно істотні обставини. Але що робити в подібній ситуації?

Коли ви бачите, що вам прийшла повістка в армію для проходження військової підготовки (На збори), краще не панікувати, підписати відповідне повідомлення і з'явитися в зазначений на документі місце в призначений час. Постановка на облік і військові збори - це не так страшно.

медкомісія

А ось більш серйозним вважається випадок, коли приходить повістка в армію для проходження медичної комісії. Якраз в цій ситуації паніка набирає максимальні оберти. Адже така дія - не що інше, як прямий покажчик на строкову службу у військових структурах країни. А ось більш серйозним вважається випадок, коли приходить повістка в армію для проходження медичної комісії

Повістка до армію (Україна або Росія - неважливо, самі по собі вони дуже схожі один на одного) для проходження медичної комісії може бути проігнорована. Тобто ви здатні не з'явитися на неї. Врахуйте: подібні дії кримінально карані. Але практика показує, що не завжди так відбувається. Зазвичай ухильників намагаються виловити і примусити до проходження комісії.

Найлогічнішим виходом буде підписання сповіщення про отримання і явка у військкомат для перевірки здоров'я. Тут теж не потрібно кидатися в паніку. Може бути, ви взагалі не придатні для служби в збройних силах. І замість призову отримаєте відстрочку або повне звільнення від даного процесу.

Останній ривок

Повістка до армію, яка найбільше змушує нервувати, - це та, на якій вказано безпосередній заклик до строкової служби. Зазвичай він змушує задуматися про заходи ухилення від служби. В принципі, як і з медкомісією, ви можете просто проігнорувати повістку. Але знайте: за це піде переслідування і навіть заклад на вас кримінальної справи за статтею "Ухилення від строкової служби в армії".

Іноді порядку можна відстрочити. Особливо якщо вони приходять під час літнього призову, коли юнак тільки збирається вступати до університету. Тут два варіанти розвитку подій. Перший - підписати порядку і з'явитися до військкомату з підтвердженнями ваших спроб надходження. Або ж пояснити ситуацію на місці, що ви ось-ось подасте заяву до університету. Іноді це працює.

Другий варіант - проігнорувати повістку в принципі. Просто не отримувати її. Або "втратити". До того, як ви не вступите або НЕ заручитися доказами вашого зарахування в університет або будь-яке інше вищий навчальний заклад. Повірте, повторна повістка в армію обов'язково прийде на домашню адресу. І тоді вже можна зі спокійною душею підписувати її і пред'являти до військкомату документи про здобуття вищої освіти. Другий варіант - проігнорувати повістку в принципі

Як виглядає

Але найцікавіше - трохи пізніше. Багато хто цікавиться, як виглядає повістка в армію. Нічого особливого в ній немає. І варто зауважити: ви будете отримувати з різних причин одну і ту ж форму оповіщення. Єдине, що там змінюється, - причина явки до військкомату. При відсутності такої можете відмовитися від отримання і від візиту до відповідного органу теж. Це є прямим порушенням форми заповнення документа. Він просто визнається недійсним. Нижче ви можете побачити зразок. Повістка до армію (Україна або Росія - це не так важливо, адже формат у них схожий) відповідає певній формою, встановленою Міністерством оборони.

Як можна помітити, у правому верхньому кутку пишуться дані про одержувача з його домашньою адресою. Нижче, по центру, буде слово "Порядок", а після - її номер. Під нею вказується причина явки, адреса і час, коли громадянин повинен з'явитися. Не забудьте: тут же має бути прописано підстава для призову. В самому кінці - список необхідних речей і особистий підпис комісара. Зрозуміло, тут відведено спеціальне місце відриву під розписку про отримання. Перед її написанням перевірте правильність порядку і дані, що містяться в ній.

Правила отримання

До речі, можна уникнути призову в армію. Але від загрози заведення кримінальної справи це не звільняє. Як отримати повістку в армію? Дане питання відіграє важливу роль. При порушеннях правил повістка є недійсною. І вона не може вважатися доставленої (отриманої). До речі, можна уникнути призову в армію

Зверніть увагу: громадянину дане сповіщення в обов'язковому порядку вручається особисто. Якщо вам кидають її в поштову скриньку або передають через родичів, сусідів або друзів (неважливо, наскільки це близькі люди, проживають вони з вами і так далі), ніякої сили документ не має. Це простий папірець з якимись написами. І не більше того.

Крім цього, порядок в армію без підпису одержувача теж не має ніякого дії. Так що, якщо хочеться відтягнути момент призову, можете на свій страх і ризик побігати від переслідування і всіма силами не підписувати відповідне повідомлення. До речі, для отримання потрібно пред'явити паспорт. Або будь-який інший документ, що засвідчує особу.

Уникнути покарання

Форма порядку в армію, як бачите, у всіх запропонованих випадках відрізняється лише однією написом (якщо мова йде про одне й те ж військкоматі) - це причина явки. Проте не всі повинні побоюватися того, що їх заберуть на строкову службу. Існує ряд причин, які здатні вплинути на рішення військкомату щодо вашого призову. Форма порядку в армію, як бачите, у всіх запропонованих випадках відрізняється лише однією написом (якщо мова йде про одне й те ж військкоматі) - це причина явки

Наприклад, якщо ви вступаєте до університету, можете отримати відстрочку. Для цього пред'явіть в військкомат, зазначений у повістці, певні документи, що підтверджують ваші дії. Сімейні обставини теж здатні врятувати вас. Якщо, наприклад, ви доглядаєте за немічним родичем, якому більше нікому допомогти, а також маєте маленьких дітей (і вихованням займаєтеся один, без допомоги кого-небудь) до 3 років, можна "відкосити" від армії. Статус депутата або робота в держструктурах теж звільняє призовника від служби.

Втім, можна і самостійно спробувати "відмазатися". Для цього можна домогтися закладу на вас кримінальної справи або проведення судового розгляду. Або ж пройти альтернативну службу (за контрактом), відслужити в іншій країні. підставою для звільнення від армії також є важкі проблеми зі здоров'ям. Або ж можете одержати вчений ступінь. У Росії, наприклад, вчені звільняються від призову. В крайньому випадку, якщо ви вступили до університету, можна спробувати завести сім'ю і народити кількох дітей. Особи, які мають 2 і більше малюків, звільняються від служби.

Не по закону

Найпоширеніший варіант дій при отриманні повістки в армію - це підкуп. або дача хабара. Кримінальна справа, яке припиняється не настільки часто. Можна розглянути даний варіант, але не серйозно.

Крім того, призовники часто виготовляють собі липові медичні довідки про непридатність до служби за станом здоров'я. В цьому випадку їх, швидше за все, будуть регулярно викликати на медкомісію для перевірок. Винятки - хронічні захворювання і невиліковні стани. Крім того, призовники часто виготовляють собі липові медичні довідки про непридатність до служби за станом здоров'я

Проте найпростішим варіантом є проходження служби. Рано чи пізно вам все одно доведеться зробити це. До 27 років ховатися не вийде. А ось нажити собі проблем і кримінальну справу заробити - запросто. Хоча можна завести сім'ю, як уже було сказано, або стати вченим. Вибирайте тільки легальні методи.

Як виглядає порядок в армію?
Що це взагалі за документ такий?
Чим він такий страшний для молодих людей?
Але як справи йдуть насправді?
Але що робити в подібній ситуації?
Як отримати повістку в армію?