Реклама
Реклама
Реклама

Порядок призову на військову службу, які етапи пройде призовник

  1. Постановка на первинний військовий облік
  2. Хто повинен з'явитися на вимогу військкомату
  3. Періоди призовної кампанії
  4. Нюанси в отриманні повістки з військкомату
  5. Алгоритм проведення призову

Вже до 18-річчя кожен юнак починає розуміти, що призов на строкову службу не обмежується поголовної відправкою на розподільний пункт, а представляє з себе послідовність заходів, які проводяться по лінії Міністерства оборони і спрямовані на попередній відбір контингенту по ряду показників.

Процедура відправки юнаків на військову стезю має під собою цілком певний законодавчий фундамент. Порядок призову громадян на військову службу прописаний в ФЗ про військовий обов'язок. Цей закон періодично зазнає певних змін, тому при уточненні будь-яких питань необхідно користуватися самої останньої редакції. Постановою Уряду розроблено більш докладний положення для визначення алгоритму проведення осінньої або весняної кампанії, а також сформульовані основні правила призову.

Постановка на первинний військовий облік

У будь-якому муніципальній освіті обов'язково створено структурний підрозділ, який займається військово-облікової та мобілізаційної роботою. Здебільшого воно представлено у вигляді військового комісаріату, а там, де немає можливості його створити, обов'язки беруть на себе органи місцевого самоврядування.

Навесні і восени створюється військова комісія, куди входять представники різних державних структур. Метою роботи цієї комісії є обстеження юнаків з психологічних тестів, визначення рівня інтелектуального розвитку і, звичайно ж, медичне обстеження. В результаті юнак отримує приписне свідоцтво , Як підтвердження того, що він поставлений на військовий облік.

В результаті юнак отримує   приписне свідоцтво   , Як підтвердження того, що він поставлений на військовий облік

Хто повинен з'явитися на вимогу військкомату

На первинний військовий облік повинні бути поставлені всі без винятку юнаки, яким виповнилося 17 років, а закликати в армію можна тільки обмежений контингент. У віковому діапазоні, який починається з 18 років і закінчується 27 роками, громадяни викликаються до військкомату порядком для проходження строкової служби, але є ряд винятків:

  • Від армії звільняються особи з категорією придатності «В», «Г», «Д». Строго кажучи, категорія «Г» надає лише тимчасову відстрочку на півроку або на рік.
  • Якщо вік громадянина лежить поза зазначеного діапазону, то він не вважається призовником.
  • Які відбувають покарання за різні злочини не потрапляють під призов до армії.
  • Відстрочка може бути надана не тільки по здоров'ю, але і для отримання освіти, по догляду за нужденними родичами і по деяким іншим сімейними обставинами.
  • Громадяни РФ, які проживають за межами держави, звільнені від виконання військового обов'язку.

Періоди призовної кампанії

Протистояння військкомату і призовника закінчиться ще не скоро, тому обидві сторони йдуть на різні хитрощі для досягнення своїх цілей. Як ради наводимо той факт, що порядок призову на військову службу передбачає виклик повісткою тільки в період призовної кампанії (не плутати з постановкою на облік). Вона оголошується указом Президента два рази в рік:

  1. Так званий весняний призов починається в квітні і закінчується в середині липня.
  2. Осіння ж кампанія починається з жовтня і триває рівно три місяці.

Осіння ж кампанія починається з жовтня і триває рівно три місяці

Передбачені деякі коригування для жителів північних регіонів, працівників сільського господарства та освітніх установ.

Нюанси в отриманні повістки з військкомату

Єдиним способом, за яким відбувається документально підтверджене запрошення юнаки до військового комісаріату, є вручення повістки. Безсумнівно, на громадянина накладаються певні зобов'язання після того, як в його руках опинився подібний документ, але все ж про права теж потрібно сказати пару слів.

Повістку можна надсилати поштою або передавати третім особам. Її вручає тільки представник військового комісаріату під розпис громадянина. В особливих випадках на це може бути уповноважена особа, відповідальна за військовий облік в муніципальній освіті (роботодавець, директор школи або коледжу, представник місцевої влади).

За те, що призовник не з'явився за повісткою, йому передбачається адміністративна, а в разі грубих порушень, кримінальна відповідальність. Однак це станеться лише тоді, коли юнак розпишеться в отриманні. В іншому випадку пред'явити претензії просто неможливо. На цьому зазвичай і грали ті, хто намагався ухилитися від служби.

Зараз краще з цим не жартувати, тому що з 2014 року діє закон, згідно з яким чоловік в 27 років, якщо він не пройшов службу, може отримати замість військового квитка довідку. Змінити це рішення в деяких випадках можна через суд, але в будь-якому випадку, неспокійне життя вам забезпечена.

Мало хто знає про всі зміни в законодавстві, а тим часом, з 2017 року введено таке зауваження в правила призову, яке зобов'язує призовника «вийти з тіні» не пізніше, ніж два тижні після початку призовної кампанії. Все порядку можуть умовно ділитися на три типи:

  1. одні зобов'язують з'явитися для проходження медичного огляду;
  2. інші - на засідання військової комісії;
  3. остання повістка служить для відправки в армійські підрозділи.

одні зобов'язують з'явитися для проходження медичного огляду;   інші - на засідання військової комісії;   остання повістка служить для відправки в армійські підрозділи

Нерідко військкомат йде на невеликі хитрощі, запрошуючи призиваються для звірки документів і вже на місці вручаючи їм повістки. Ухилитися від такого «подарунка» уже неможливо.

Алгоритм проведення призову

Окремо всі етапи ми розглянули, залишилося зібрати воєдино картину призову на службу. Даний алгоритм може реалізовуватися декількома способами, так як юнак створює сім'ю або йде вчитися, тому розглянемо кілька варіантів розвитку подій.

  • Медичний огляд - засідання комісії - привласнення категорії «А» або «Б» - первинний облік - відправка до лав ВС.
  • Категорія «В» - відправка в запас.
  • Категорія «Д» - зняття з обліку.

Для громадян, що проходять медкомісію, передбачена відстрочка через хворобу , Але по її завершенні призовник знову є в військкомат. Відстрочка по іншим передбаченим причин може продовжує термін, аж до досягнення непризовного віку. В цьому випадку, без термінової служби громадянину видається військовий квиток.