Реклама
Реклама
Реклама

Новий російський закон про військову службу для осіб з подвійним громадянством ставить під загрозу понад півтори тисячі чоловіків у Фінляндії

Фото: Yle

Першого серпня в Росії вступив в силу закон, згідно з яким російські військкомати можуть залучати до військової служби осіб з подвійним громадянством, які вже відбули військову повинність в рядах збройних сил іншої держави. В першу чергу закон повинен був стосуватися тих молодих людей, які отримали російський паспорт після переїзду в Росію з інших країн. На ділі вийшло трохи інакше.

Як розповів журналісту російської служби новин ЮЛЕ 23-річний Юрі Снелл, він відправився в Росію для отримання нового закордонного паспорта. У Москві юнака, який народився і все життя прожив у Фінляндії, очікував неприємний сюрприз. Влада відмовилася видавати йому новий закордонний паспорт, необхідний для повернення до Фінляндії, аргументуючи це тим, що спочатку Снелл зобов'язаний стати на облік у військкоматі. Справі не допомогло навіть те, що в Фінляндії Снелла забракувала медкомісія: у юнака знайшли гостру серцеву недостатність. Переклад медичних довідок на російську мову нічого не дав: Снеллена веліли чекати наступного призову і медогляду російських лікарів.

Юрі чекає інформації від фінського посольства, який обіцяв підтримати його в ситуації, що важкої ситуації.

Снелл не єдиний, кого застав зненацька новий закон. У Фінляндії проживають сотні, якщо не тисячі молодих людей, для яких безтурботна поїздка в Росію на вихідні може після 1 серпня обернутися роком в російській армії.

Спочатку закон був покликаний поповнити базу призовників за рахунок мігрантів з країн колишнього СНД, що переїжджали на ПМЖ до Росії. Передбачалося, що закон торкнеться молодих людей призовного віку, які отримали російський паспорт після переїзду в Росію.

Москвич Ілля Носирев так коментує ситуацію: «Закон спрямований в першу чергу на мігрантів з СНД, яких хочуть зобов'язати служити в російській армії. І в цьому аспекті нововведення зовсім абсурдно. Просто влада хоче замінити росіян, які в армію йдуть неохоче і шукають способи «відкосити», слухняними мігрантами. От і все. Армія буде окупована гастарбайтерами - станеться те ж саме, що і в інших сферах ».