Реклама
Реклама
Реклама

Іноземці будуть служити в азербайджанській армії?

Вітчизняний експерт розцінює як ризикований щаг надання іноземцям та особам без громадянства права служити в ЗС Азербайджану Вітчизняний експерт розцінює як ризикований щаг надання іноземцям та особам без громадянства права служити в ЗС Азербайджану   Кабінет міністрів Азербайджану повинен роз'яснити, в зв'язку з чим назріла необхідність в наданні іноземцям та особам без громадянства права служити в Збройних силах Азербайджану

Кабінет міністрів Азербайджану повинен роз'яснити, в зв'язку з чим назріла необхідність в наданні іноземцям та особам без громадянства права служити в Збройних силах Азербайджану. Про це echo.az повідомив незалежний військовий експерт Узеир Джафаров.

"У нашій країні в демографічному питанні проблем немає. Тоді яка потреба в залученні іноземців та осіб без громадянства на службу в ЗС Азербайджану на контрактній основі.

Це дуже ризикований крок. Ніхто не може дати гарантію того, що громадянин іноземної держави буде дотримуватися норм військової та державної таємниці. Не будемо ж ми приставляти до кожного іноземця людини, який буде контролювати його.

До того ж зараз будь-яку інформацію можна в режимі online передати за океан. Але це новий документ, тому треба дочекатися роз'яснень і як цей документ себе проявить ", - підкреслив военспец.

Тим часом іноземці та особи без громадянства отримали право служити в Збройних силах Азербайджану. Така норма міститься в Правилах та умови вступу на військову службу на контрактній основі, які затвердив рішенням N21 від 2 лютого 2015 року Кабінет міністрів Азербайджану, передає abc.az.

Згідно з правилами, як контрактників вступити на військову службу можуть іноземці та особи без громадянства. Для цього їм потрібно представити паспорт, заяву / рапорт, копію документа про освіту, а також 4 фотографії формату 3х4 і 2 фото 9х12.

В цілому вступити на контрактну військову службу в Азербайджані можна з 19 років, маючи тільки повну загальну середню освіту, і до 40 років (офіцери, прапорщики і мічмани). Контрактна військова служба відкрита і для жінок 19-40 років (vesti.az).

У.Джафаров вважає позитивним залучення жінок до контрактної служби. "Неодноразово наші дівчата зверталися з проханням прийняти їх на контрактну службу, але їм було відмовлено в цьому.

Так як не було регламентує документа. Але вже є рішення Кабміну, і дівчата, яким виповнилося 19 років і чоловіки до 40 років можуть проходити контрактну службу строком від трьох до п'яти років. Що стосується залучення до контрактної служби іноземців та осіб без громадянства, то це створює деякі проблеми ", - продовжив У.Джафаров.

При цьому военспец не виключає того, що під поняттям "іноземець" мається на увазі етнічний азербайджанець - громадянин іншої країни. "Є галузі, де необхідна допомога фахівців із зарубіжних країн. Можливо, саме це мається на увазі.

Потрібно почекати відповідних роз'яснення, щоб не виникли будь-які проблеми. Поки роз'яснень немає, все це створить певну проблему. І відповідним структурам, які відповідають за безпеку і оборону, потрібно бути пильними ", - підкреслив У.Джафаров.

За словами військових спеців, будь-який іноземець, який буде проходити службу в ЗС АР, повинен пройти трикратну і навіть чотирикратну фільтрацію по лінії відповідних спецслужб.

"Це в першу чергу. Так як саме ці дві державні структури безпосередньо зайняті цими питаннями. Тому знову повторюся, ми не повинні спокушатися тим, що у нас є цей документ, і щоб потім він не створив додаткових проблем", - уклав У.Джафаров .

Відзначимо, що раніше іноземці отримали право проходити службу в російській армії. Президент Росії Володимир Путін підписав Указ від 2 січня 2015 р N3 "Про внесення змін до Положення про порядок проходження військової служби, затверджене Указом президента Російської Федерації від 16 вересня 1999 р N 1237".

Згідно з документом, укласти контракт про службу в російській армії зможуть іноземці 18-30 років, що володіють російською мовою, що не мають судимості і не перебувають під слідством. Варто зазначити, що росіяни можуть укласти перший контракт в 18-40 років.

Росіяни, які бажають вступити на контрактну службу, зазвичай звертаються до військкомату, де перебувають на обліку. Оскільки іноземців на облік не ставлять, їм треба буде звертатися з цією метою до військкомату за місцем проживання або безпосередньо до військової частини.

Такий же порядок передбачений для росіян, які з яких-небудь причин не стоять на обліку. Крім того, іноземець може подати заяву про прийом на службу в російську військову частину, дислокованої за кордоном (те ж саме можуть зробити росіяни, які проживають за кордоном), повідомляє garant.ru.

З 2009 року і Пентагон почав в масовому порядку записувати в армію іноземців. Ставши добровольцем, вже через півроку можна розраховувати на отримання американського громадянства. Пріоритет віддається російським, китайцям, іранцям і афганцям. Причина такого кроку прозаїчна: в армії США не вистачає кваліфікованих кадрів.

Шанс опинитися в армії є у ​​будь-якого жителя, який знаходиться на території США легально, пробув тут кілька років і не виїжджав більш, ніж на 90 днів, але не має так званої грін-карти. Перевага віддається фахівцям в області медицини і перекладачам (trud.ru).

До речі, раніше в Німеччині в пресу просочилися відомості про плановану реформу Бундесверу, яка передбачає призов до збройних сил іноземців.

Перш за все мова йде про громадян з Євросоюзу, а також з тих країн, військову освіту в яких визнається німцями (7budget.ru).

Б.САФАРОВ

джерело echo.az

0 Роздрукувати