Реклама
Реклама
Реклама

АГС - На шляху до контрактної армії? «Альтернативна Громадянська Служба

Про те, що в Білорусі розглядається можливість для кожного призовника вибирати службу за контрактом відразу після призову на строкову службу, без попередньої вислуги 6 місяців, ми писали ще   в травні минулого 2013 Про те, що в Білорусі розглядається можливість для кожного призовника вибирати службу за контрактом відразу після призову на строкову службу, без попередньої вислуги 6 місяців, ми писали ще в травні минулого 2013 .

У січні 2014 року в закон «Про військовий обов'язок і військову службу» було внесено відповідні поправки, і вже за підсумками останнього призову лютий - май'2014 кілька десятків покликаних хлопців підписали контракти на 2 роки.

У Генеральному штабі не приховують, що мета нововведення - сприяти зростанню числа контрактників з числа призваних на обов'язкову службу. За статистикою лише 4% солдатів строкової служби залишаються служити за контрактом (а це близько 200 чоловік рік), а всього в Білорусі близько 5000 контрактників.

Ставлячи перед білоруської армією завдання збільшення числа службовців-контрактників, Міністерство Оборони проте не планує в найближчому майбутньому відмовлятися від загальної обов'язкової військової повинності.

Так само варто відзначити, що останні поправки до Закону «Про військовий обов'язок і військову службу» передбачають збільшення віку тих, хто хотів би надходити на службу за контрактом на посаду офіцера з 30 до 35 років. Одночасно термін служби за призовом для офіцерів знижується з 24 до 12 місяців.

З іншого боку, що надходять на службу за контрактом слід пам'ятати, що просування по службі за рахунок вислуги років займе більше часу, ніж раніше. Так, термін вислуги в званнях молодший сержант, сержант, старший сержант буде збільшений з 3 до 5 місяців, 9 місяців і одного року відповідно.

Так само слід пам'ятати, що для солдатів, які до кінця не вислужат термін, встановлений першим контрактом, буде проведено перерахунок за формулою 1 добу строкової військової служби = 2 доби служби за контрактом. У разі дострокового розірвання контракту військовослужбовець буде спрямований на звичайну строкову службу дослужувати визначений термін.