Реклама
Реклама
Реклама

Найнудніше місто Англії

  1. Місто без центру і «розумні світлофори»
  2. Зелений і нудний
  3. Кіно з запахом і поїзда з настроєм
  4. Місто, який знає про себе все

Редакція видання Futurist - про британського Мілтон-Кінсі, де автоматизують дорожній рух, аналізують дані про ЖКГ і впроваджують безпілотні автомобілі.

Місто без центру і «розумні світлофори»

До 1960-х років околиці Лондона були перенаселені через хаотичну забудову і зростаючої кількості жителів. Влада Великобританії вирішила проблему - створили нове місто неподалік від столиці.

При виборі місця фахівці уважно вивчали ландшафт околиць і зручність розташування. У підсумку зупинилися на графстві Бакінгемшир і заснували місто на 88 квадратних кілометрах на рівному віддаленні від Лондона, Кембриджа, Оксфорда і Бірмінгема. Назва «Мілтон-Кінс» взяли у одного з місцевих сіл.

Місто спланований як єдиний проект з системою сітчастих квадратних районів. Вони розташовані на однаковій відстані один від одного і з'єднані шосейними дорогами.

Щоб полегшити дорожній рух, в плані розділили автомобільні траси, тротуари і велодоріжки. Мілтон-Кінс кілька разів розширювався з порушенням початкових принципів, але до сих пір залишається прикладом того, як зробити пересування по місту зручним для всіх категорій населення.

До жовтня 2017 року дорожню мережу Мілтон-Кінсі чекає нова революція. На парковках, площах і основних трасах встановлять 2500 камер і датчиків руху.

Це потрібно для впровадження світлофорів на основі технологій штучного інтелекту. Вони будуть аналізувати завантаженість трафіку і керувати ним. У розвиток технології місто і інвестиційні фонди вклали 20 млн фунтів. Проект під назвою VivaMK реалізує стартап Vivacity Labs .

Архітектори Мілтон-Кінсі надихалися ідеями теоретика-урбаніст з Каліфорнії Мелвіна Веббера. Він вважав, що сучасні міста повинні не зосереджувати важливі установи та організації в центрі, а рівномірно розподіляти можливості по всій території.

Мілтон-Кінс побудований так, що кожен його район однаково зручний, доступний і розвинений. З огляду на досвід лондонських околиць, архітектори використовували мережі доріг, в тому числі щоб рівномірно поділити на частини територію. Але і в Мілтон-Кінсі є свій центр, де розташовуються офіси і найдовший в Європі торговий центр (4,8 кілометра).

Зелений і нудний

В Мілтон-Кінсі багато зелених зон, міська влада стежать за цим. Парки, озера і рівні лінії дерев уздовж трас і парковок вписані в кожен район: вони надають кварталах індивідуальність.

Десять років тому в Мілтон-Кінсі було 20 млн дерев, і в місті було заборонено будувати споруди вище найвищого з них. Однак для нових офісних центрів цей принцип кілька разів порушили.

Звикнути до Мілтон-Кінсі непросто. Майже все місто виглядає однаково: доглянута траса, пішохідна зона, акуратні ряди автомобілів на парковках, будинки в два-три поверхи і алеї дерев з рівними кронами.

Відчуття консервованої середовища - ось відміну штучного міста від тих, які виникли природним чином. Екс-президент Королівського інституту міського планування Френсіс Тіббальдс заявляв, що Мілтон-Кінс - «ригидное, м'яке, стерильне і категорично нудне» місце.

Однак саме завдяки своїй штучності Мілтон-Кінс - один з найбільш швидкозростаючих міст Великобританії. Його для своїх штаб-квартир частіше вибирають компанії на кшталт Mercedes-Benz, Volkswagen або Suzuki. В Мілтон-Кінсі швидше, ніж де-небудь у Великобританії, з'являються робочі місця і запускаються нові технології для розвитку міського середовища.

Кіно з запахом і поїзда з настроєм

«Мене дуже здивувала вода, вона була по всьому обличчю. Навіть захотілося витерти її. Це було круто », - радісно розповідає кореспонденту BBC британець середніх років.

У лютому 2015 року в Мілтон-Кінсі відкрився перший в Британії кінотеатр формату 4DX. Для додаткових відчуттів крісла розгойдувалися, розпорошували запахи кави, пороху, квітів і розбризкували воду з пульверизаторів відповідно до сюжету фільму. Жителі Мілтон-Кінсі вже звикли, що нові технології перевіряють саме на них.

У місто приходять інноваційні компанії, місцева влада розвивають програми від приватних стартапів до національних проектів. Населення Мілтон-Кінсі готове до змін. Опитування жителів міста показали, що в безпілотних автомобілях на дорогах зацікавлені дві третини респондентів - це в два рази вище, ніж в інших частинах країни.

У 2015 році на вулицях Мілтон-Кінсі з'явився перший автомобіль без водія. Електрокар Lutz Pathfinder розробила компанія RDM Group спільно з вченими Оксфорда. Машина розганяється до 24 кілометрів на годину і без підзарядки може проїхати до 64 кілометрів.

Безпілотний транспорт - важливий напрямок для британської економіки. Мілтон-Кінс поступово стає центром по вивченню дорожнього руху в країні. Уряд запустило по всій країні Сatapult Сentres - лабораторії з дослідження технологій для бізнесу. Центр з вивчення транспортних систем також відкрили в Мілтон-Кінсі.

Серед напрямків розробки є програма для планування транспортних маршрутів, яка дозволить скорочувати витрати і економити паливо. У лабораторії Мілтон-Кінсі також створюють алгоритми, щоб вивчати настрій пасажирів поїзда на основі їх публікацій в соціальних мережах.

У 2016 році Мілтон-Кінс приєднався до державної програми Go Ultra Low Cities. Так він став одним з восьми міст, яким виділили кошти на розвиток інфраструктури для електромобілів. Мета - вивести на дороги Великобританії 100 тисяч електрокарів.

Мілтон-Кінс отримав дев'ять мільйонів фунтів із загального фонду в 40 млн фунтів. Ці гроші підуть на створення в місті освітнього центру, де жителям розкажуть, чому потрібно знижувати викиди вихлопних газів.

Місто, який знає про себе все

Головний напрямок розвитку Мілтон-Кінсі - програма MK: Smart. Це проект зі збору даних про роботу основних міських систем (транспорт, поведінку громадян, водопровід, енергетика, розваги та інші). Місто використовує датчики, свідчення супутників, записи з камер спостереження, соціологічну статистику.

Влада Мілтон-Кінсі хочуть використовувати ці дані не тільки для власних цілей, а й надати доступ до них кожному городянину. Водії дізнаються, де в радіусі 500 метрів є вільні паркувальні місця. Власники квартир зрозуміють, як вигідно використовувати водопостачання та опалення свого будинку. Бізнесмени отримають звіт про те, що жителі частіше вибирають в кафе, супермаркетах або парках розваг.

Для більш глибокого впровадження аналітики місто надає дані і приватним компаніям. Муніципальна рада вважає, що це тільки покращує економічний стан Мілтон-Кінсі. Серед партнерів міста є міжнародна ІТ-компанія з Індії Tech Mahindra , Яка відкрила своє представництво в місті 15 років тому.

«Ми використовували дані про водопостачання, енергетики та телекомунікації міста і перейдемо до менеджменту річок, сміття, транспорту і освіти», - перераховує віце-президент компанії Упендра Дхармадхарі.

Також Tech Mahindra вивчає соціальні мережі, щоб оцінити ефективність спілкування влади з громадянами, і навіть контролює вуличне освітлення в районі навколо свого офісу.

«Ми не будуємо будинки, ми будуємо спільноту», - сказав про Мілтон-Кінсі один з членів міської ради.

«Ми не будуємо будинки, ми будуємо спільноту», - сказав про Мілтон-Кінсі один з членів міської ради

# Майбутнє

Матеріал опублікований користувачем. Натисніть кнопку «Написати», щоб поділитися думкою або розповісти про свій проект.