Реклама
Реклама
Реклама

Брексил - вихід Великобританії з Євросоюзу, що таке Brexit?

  1. Brexit (Брексил): що це таке? визначення
  2. Вихід Великобританії з ЄС: референдум 2016 року
  3. Передумови до Брексил
  4. Референдум про те, чи залишатися Британії в Європейському Союзі
  5. Політичні наслідки брексіта
  6. Брексил (BREXIT), останні новини: ситуація на сьогодні
  7. Наслідки брексіта для Росії

Що таке Брексил (brexit)? Коли він відбудеться? Чому Великобританія виходить з Євросоюзу?
13 березня 2017 року Британська Парламент випустив білль, який схвалює дії прем'єр-міністра Терези Мей по виходу Великобританії з Європейського союзу. Для запуску самого процесу не вистачає указу Королеви, після якого стаття 50 буде ратифікована. Саме в цьому документі обумовлено, як саме Великобританія буде виходити зі складу ЄС. Найімовірніше, сам процес не почнеться раніше кінця березня 2017 року. Це рішення викликане виборами в Нідерландах. Але вже зараз можна сказати, що саме березень 2017 року увійде в історію як час виходу Великобританії з Європейського союзу. Могутнє об'єднання, перш тримався на плечах трьох головних стовпів Європи - Німеччині , Франції і Англії, вже точно втратить один з локомотивів європейської економіки. Чим це загрожує ЄС і самої Британії? Чому в офіційних ЗМІ даний процес з 2016 року називають Брексил (брекзіт)?

Brexit (Брексил): що це таке? визначення

Неологізм brexit (Брексил) - акронім двох англійських слів Britain (Британія) і Exit (вихід). Під ним розуміють процес виходу Великобританії з Європейського союзу. Загальнонаціональний референдум пройшов на території Сполученого Королівства в 2016 році. В результаті референдуму, більшість мешканців Британії підтримали ініціативу про вихід з ЄС.
Два інших акронима - frexit (Фрекс) і grexit (грекс) позначають можливий вихід з ЄС Франції і Греції відповідно. Обидва терміни в ходу у політиків і ЗМІ.
У російських паперових і електронних ЗМІ brexit транслітерують як Брексил або брекзіт. Подібні відмінності викликані відсутністю традиції транслітерації даного терміну.

Вихід Великобританії з ЄС: референдум 2016 року

У 1973 році Британія увійшла до складу ЄС. У загальному і цілому, аж до 2015 року, регулярні голосування вказували на те, що більшість жителів Британських островів підтримує членство в Європейському Союзі. У 1980 р (перший рік прем'єрства Маргарет Тетчер) 65% заявило про бажання покинути Європейський Союз. Тетчер домовилася про грошову компенсацію з боку ЄС в обмін на згоду Британії залишитися в ЄС. У 2000 р прем'єр-міністр Тоні Блер виступав за більш глибоку інтеграцію з ЄС (включаючи скасування фунтів і перехід на євро). Ініціатива не пройшла.
У 1973 році Британія увійшла до складу ЄС У 2012 р прем'єр-міністр Девід Кемерон відмовив закликам провести референдум про членство Сполученого Королівства в ЄС, але погодився провести референдум в майбутньому. Парламентська більшість і рух UKIP змусили Кемерона в січні 2013 року заявити, що уряд консерваторів проведе референдум про членство в ЄС до кінця 2017 року (в тому випадку, якщо торі виграють вибори в 2015).
Дивно, але консерватори виграли загальні вибори в 2015 р Незабаром після цього, в Британський Парламент представлений Акт про референдум в ЄС 2015. Кемерон виступав за те, щоб залишитися в оновленому ЄС на особливих умовах:

    • захист єдиного ринку для країн не-єврозони,
    • скорочення червоної стрічки,
    • гарантія того, що Британію не примушуватимуть інтегруватися в ЄС,
    • обмеження імміграції з ЄС.

Передумови до Брексил

Спроба домовитися з ЄС ні до чого не привела. Як було оголошено в лютому 2016 року, навіть обмеження по обов'язковому наданню робочих місць для іммігрантів з ЄС доведеться узгоджувати в Європейським комісаром і Європейською Радою.
22 лютого 2016 року, на мовлення в Палаті Громад, прем'єр-міністр Девід Кемерон був змушений оголосити дату референдуму про вихід з ЄС на 23 червня 2016 р
Кемерон закликав до того, щоб відразу після референдуму звернутися до того, щоб статтю 50 Угоди Європейського Союзу негайно прийняли. Тим самим, запустити в дію дворічний процес виходу Великобританії з ЄС.
За оголошенням результатів референдуму, Кемерон оголосив про те, що складає з себе повноваження прем'єр-міністра (на тій підставі, що його наміри залишитися в ЄС ніхто не підтримав).
Цілком очевидно, що жителям Британії набридло тягти за собою відстаючі держави і годувати їх.

Референдум про те, чи залишатися Британії в Європейському Союзі

Прем'єр-міністр Великобританії призначив референдум UKLeave (вихід зі складу Європейського союзу) на 23 червня 2016 р
Всього проголосувало 46,500,001 чоловік. Явка склала 72.21%. Тільки 0.08% бюлетенів були визнано недійсними. 17,410,742 жителя Великобританії проголосувало за те, щоб покинути ЄС. 16,141,241 - за те, щоб залишитися. З результатом в 51, 89% за вихід, проти 48, 11% британців проголосували за вихід з ЄС.
Результати референдуму, що відбувся 23 червня 2016 року, стали сюрпризом. Ніхто не очікував, що більшість британців висловиться за вихід країни з ЄС.
З цього дня питання членства Великобританії в Європейському союзі вже не стояло. Народ висловився чітко. Спроба зібрати 4 мільйони підписів за новий референдум не увінчалася успіхом. Британський парламент чітко висловився, що повторного референдуму не буде.
Юридична база брексіта ще підлягає уточненню (протягом 2 найближчих років), а ось можливі економічні наслідки можна прикинути вже зараз.
Результати розрахунків, зроблених ще в 2016 році, суперечливі: єдиний ринок та єдиний режим тарифів об'єктивно сприяли розвитку торгівлі між об'єднаною Британією та іншим країнами Євросоюзу.
Прем'єр-міністр Великобританії призначив референдум UKLeave (вихід зі складу Європейського союзу) на 23 червня 2016 р   Всього проголосувало 46,500,001 чоловік Згідно з даними референдуму 2016 року, більшість жителів Шотландії і Північної Ірландії, як і столиця Англії, проти брексіта. Вже 24 червня 2016 року, Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила, що Шотландія має залишитися в рамках єдиного європейського ринку.
З деяких точок зору, рішення Британії покинути ЄС економічно безглуздо. Чинний прем'єр-міністр Сполученого Королівства, Тереза ​​Мей, опинилася під серйозним тиском. Деякі кола розраховують на те, що Великобританія, не дивлячись на те, що виходить зі складу ЄС, збереже деяку кількість пільг держав-членів ЄС. Тобто, максимально пом'якшити наслідки від брексіта.
Майбутні взаємини Великобританії і ЄС можуть піти за сценарієм м'який Брексил або жорсткий Брексил.
Обидва терміни носять неофіційний характер.
Жорсткий Брексил передбачає, що Британія буде торгувати з ЄС за тими самими умовами, що і будь-яка інша країна - не член ЄС (за правилами Світової організації торгівлі Асоціації). При цьому Великобританія може не погоджуватися з правилом вільного переміщення людей в межах ЄС.
М'який Брексил передбачає збереження Британії в межах єдиного європейського ринку товарів і послуг та часткове вільне переміщення людей (згідно з правилами Європейського Економічного регіону).

Політичні наслідки брексіта

Після оголошення результатів референдуму, прем'єр-міністр Девід Кемерон заявив, що складе свій пост в жовтні 2016 року. 13 липня 2016 року прем'єр-міністром Сполученого Королівства стала Тереза ​​Мей.
Філіп Хаммонд став Канцлером Казначейства (замість Джорджа Осборна). Колишній мер Лондона Борис Джонсон став державним секретарем у справах Співдружності. Лідер лейбористів Джеремі Корбайн був зміщений з керівної посади в Партії Лейбористів.
Найджел Ферадж оголосив про відхід у відставку з поста керівника UKIP.
За оприлюднення результатів референдуму, багато євроскептики заявили про те, що готові взяти приклад з Великобританії.
Протягом 2 тижнів по оголошенні результатів UKLeave, в країнах ЄС провели референдуми про те, чи варто залишатися в Європейському Союзі.
Через тиждень після оголошення результатів референдуму, Гордон Браун, колишній прем'єр-міністр Великобританії від партії лейбористів, який підписав Лісабонську угоду в 2007 р, заявив, що наступні десять років країна буде боротися з наслідками референдуму.
Колишній лідер партії лейбористів і прем'єр-міністр Великобританії (1997-2007) Тоні Блер закликав до проведення повторного референдуму в жовтні 2016 року. Парламент і Британська королева не оцінили ініціативу Тоні. У листопаді 2016 Джон Мейджор (колишній прем'єр-міністр до Блера) і зовсім заявив, що Парламент не повинен нічого ратифікувати, і що пора проводити новий референдум.
Знову ж: Парламент і Її Величність не підтримали ініціативу.

Брексил (BREXIT), останні новини: ситуація на сьогодні

Останні новини по Brexit (Брексил) такі: Згідно з офіційною заявою Девіда Девіса, міністра з Brexit, в кінці березня 2017 року Тереза ​​Мей, прем'єр-міністр Сполученого Королівства, запустить процедуру виходу Британії з Євросоюзу.
На даний момент незрозуміло, який варіант - легкий Брексил або жорсткий Брексил вибере Великобританія. У будь-якому випадку, вихід Британії зі складу ЄС буде проходити, згідно 50 статті Лісабонської угоди про Європейське Співтовариство.
Палата Лордів 13 березня оголосила, що не стане вносити поправки в законопроект уряду за результатами референдуму 2016 року.
Новини по процесу Брексил також вказують, що Палата Громад (раніше) відкинула поправки Палати Лордів. Скасовано поправка про те, що уряд повинен гарантувати права 3 млн громадян ЄС, які проживають в Британії. Скасовано і поправка, за якою уряд не стане погоджувати з Парламентом умови виходу Британії з Європейського Співтовариства.
Не встановлено точно, коли саме Тереза ​​Мей відправить формальний запит про вихід Великобританії з Євросоюзу. Спочатку називали 14 березня, але потім стало відомо, що станеться це не раніше кінця березня 2017 р
Одна з основних причин подібної затримки в тому, що Лондон не хоче порушувати проведення виборів в Нідерландах і святкування шістдесятирічного ювілею Римського договору. Саме ця угода стала прообразом ЄЕС, а потім і нинішнього Європейського Союзу.
Останні новини по Brexit (Брексил) такі: Згідно з офіційною заявою Девіда Девіса, міністра з Brexit, в кінці березня 2017 року Тереза ​​Мей, прем'єр-міністр Сполученого Королівства, запустить процедуру виходу Британії з Євросоюзу Технічно наступний етап - зустріч представників 27 країн (відбудеться 6 квітня 2017 року), де визначать основні принципи подальших переговорів з Лондоном.
Шотландія як і раніше вставляє палки в колеса. Перший міністр Шотландії, Нікола Стерджен заявляє, що в 2019 року в Шотландії відбудеться референдум про вихід зі складу Сполученого Королівства.

Наслідки брексіта для Росії

Російська Федерація - сторонній спостерігач відбуваються в Європі процесів, однак риторика офіційних державних газет та інших ЗМІ зводиться до єдиної оцінки: Брексил є очевидним результатом того економічної та політичної кризи, яка бушує в Європі вже на протязі багатьох років. Будь-яких негативних наслідків від виходу Великобританії з ЄС для Росії місцеві політологи не бачать.

Brexit (Брексил): що це таке?
Коли він відбудеться?
Чому Великобританія виходить з Євросоюзу?
Чим це загрожує ЄС і самої Британії?
Чому в офіційних ЗМІ даний процес з 2016 року називають Брексил (брекзіт)?
Brexit (Брексил): що це таке?