Реклама
Реклама
Реклама

Світовий ринок холодильного обладнання (Журнал «Мир клімату» №99)

  1. Загальна інформація Холодильна техніка дозволяє підвищити продуктову безпеку і розширити асортимент...
  2. Особливості холодильного ринку
  3. холодильні вітрини
  4. холодні склади
  5. Машини для виробництва льоду (льодогенератори)
  6. Заморожені продукти
  7. торгові автомати
  8. промисловий холод
  9. рефрижераторний транспорт
  10. Компресорно-конденсаторні блоки
  11. Компресори холодильних систем
  12. Китай - найбільший ринок холодних складів в світі
  13. ринок Індії
  14. Світові промислові стандарти
  15. Холодоагенти для низькотемпературного обладнання
  16. Асоціація Підприємств Індустрії Клімату (АПіК)
  17. Виставка «МИР КЛІМАТУ» - головна подія кліматичної індустрії
  18. Навчально-консультаційний центр «УНІВЕРСИТЕТ КЛІМАТУ».

Загальна інформація

Холодильна техніка дозволяє підвищити продуктову безпеку і розширити асортимент харчових продуктів, доступних споживачеві. Завдяки безперервним холодильним ланцюжках продукти довше зберігаються, відповідно, зменшується кількість харчових відходів. «Локомотивами» холодильної індустрії залишаються європейські країни, США і Японія.

В активно розвиваються, таких як Китай і Індія, спостерігається процес поліпшення якості життя за рахунок швидкого економічного зростання. Продовольча безпека там є питанням державної політики. У Південно-Східній Азії великий відсоток молоді серед жителів і збільшення частки міського населення сприяють зростанню торгові мереж, будівництва нових супермаркетів і магазинів крокової доступності. Промисловий розвиток цих країн неминуче веде до зміни традиційної структури споживання і збільшення попиту на заморожені продукти. З іншого боку вирішення екологічних проблем, зокрема, відмова від використання парникових фторсодержащих газів, створює необхідність в модернізації і заміни існуючого холодильного обладнання.

Ситуація, що склалася змушує такий, здавалося б, стабільний сектор економіки, як холодильна індустрія, змінюватися і впроваджувати новітні технології.

Ринок холодильного обладнання


Ринок холодильного обладнання ділиться на три сегменти: комерційний, промисловий і транспортний. При цьому половина обсягу припадає на комерційний сегмент, частка промислового - значно скромніше. Беручи до уваги вартість обладнання, його складання і обслуговування, станом на 2015 рік JARN оцінює світової холодильний ринок в 90 мільярдів доларів США. З них 57 мільярдів (63,3%) - частка комерційного сегмента. 38 мільярдів з цих 57 припадають безпосередньо на обладнання.

Індустріальний сегмент оцінюється в 28 мільярдів доларів США, сегмент морських і наземних перевезень - в 5 мільярдів.

Якщо докладніше розглянути сегмент комерційного обладнання, то 49% в ньому займають холодильні вітрини, їх частка оцінюється в 18,6 мільярда доларів. 14% припадають на холодильники для напоїв - 5,3 мільярда доларів. Частка машин для виробництва льоду - 8% (3 мільярди доларів, відповідно). Торгові автомати займають 6% - 2,2 мільярда доларів США. Інше комерційне обладнання займає 15% (5,7 мільярда доларів), ще 8% (3 мільярди) припадають на запасні частини і компоненти.

Що стосується розподілу по регіонах, то тут лідирує Північна Америка, на частку якої припадає 32,8% від світового ринку, або, в грошовому вираженні, 12,5 мільярда доларів США. Частка Європи - 24,2%, або 9,2 мільярда доларів. Азія з 9,1 мільярда доларів займає 23,9% світового холодильного ринку.

Через економічну кризу, що вразила США в 2007 році, зростання світового холодильного ринку сповільнилося. Однак регіональні ринки активно розвиваються країн, таких як Китай, за цей час зросли більш ніж на 10%. Одним з факторів, що впливають на ринок Китаю, є вкрай жорсткі вимоги, що стосуються свіжості харчових продуктів. За останні роки на китайській виставці CRH кількість стендів, присвячених холодильного обладнання, подвоїлася. Крім того, Китай, як і Індія, став ключовим гравцем на ринку безперервних холодильних ланцюжків. Вибухове зростання в азіатському регіоні підстьобує весь ринок в цілому. Зростання сектора безперервних холодильних ланцюжків привів до зміни гастрономічних звичок населення, що вимагало перегляду підходів до розподілу продуктів і продовольчої безпеки.

Особливості холодильного ринку

Холодильна галузь, що включає в себе безперервні холодильні ланцюжка, охоплює виробництво, транспортування, зберігання, переробку, роздрібний продаж і споживання харчової продукції. Існує безліч різних типів холодильного обладнання, але даний огляд присвячений, перш за все, холодильних вітрин, холодильників для напоїв, і холодним складах, що використовується в супермаркетах і продуктових магазинах крокової доступності.

Стабільність роботи для холодильного обладнання набагато важливіша, ніж для систем повітряного кондиціонування. При цьому і для охолодження і для кондиціонування повітря використовуються практично одні і ті ж технології, і для виробників кондиціонерів не складає великих труднощів переключитися на випуск холодильників.

Як правило, комерційні холодильні системи не випускаються великими серіями, а виготовляються на замовлення. Установка і післяпродажне обслуговування обладнання важливі для холодильних компаній не менше, ніж власне виробництво, так що розвиток сервісної мережі і підвищення якості є ключовими факторами, що сприяють успіху виробників.

На ринку комерційного і промислового холоду домінують європейські та американські бренди. Японські компанії в якості конкурентної переваги використовують свої енергозберігаючі технології. Розроблені ними рішення знайшли застосування в невеликих холодних складах, які зараз стають все більш популярними в світі.

За світової холодильний ринок зараз борються такі гіганти, як Carrier, Panasonic, GEA, Mayekawa, Johnson Controls (JCI), Danfoss і Emerson.

холодильні вітрини

Холодильні вітрини, широко використовуються і в великих супермаркетах, і в магазинах крокової доступності, - найбільш масовий вид устаткування для комерційного холоду. Найбільший ринок такої техніки - США, друге і третє місця займають Європа і Китай, при тому, що у китайського ринку є величезний потенціал зростання.

JARN оцінює обсяг американського ринку холодильних вітрин в 2015 році в 770000 одиниць, європейського - в 700000 одиниць, китайського - 351000. За даними Японської асоціації індустрії холоду і кондиціонування JRAIA, в Японії в 2015 році було продано 308 125 холодильних вітрин.

Холодильні вітрини, що використовуються в торгівлі, бувають двох типів. Останнім часом в супермаркетах найчастіше встановлюються вітрини автономного типу, в яких система охолодження цілком знаходиться всередині корпусу. Другий тип - вітрини з окремо вартим компресорно-конденсаторним блоком. Як правило, такий блок виноситься за межі магазину.

Різниця в гастрономічні пристрасті жителів різних країн змушує виробників розробляти холодильні вітрини різної конструкції. В цьому плані європейський ринок відрізняється великою різноманітністю представлених типів обладнання, в той час як, наприклад, в Японії практично всі холодильні вітрини - це автономні пристрої.

Серед провідних брендів даного сегмента - Carrier і Panasonic. На ринку США домінує продукція компаній Hillphoenix, Hussmann і Kysor / Warren (підрозділи Lennox). Один з головних гравців європейського ринку - Linde. На ринку Японії активні Sanden, Nakano, Okamura і Fukushima. Компанія Daikin придбала марку Zanotti для просування в Європі. Ряд японських виробників відкрив філії в Китаї та інших азіатських країнах з метою розширення своєї присутності на світовому ринку.

холодні склади

Основними типами холодних складів на ринку залишаються плюсові, середньо- і низькотемпературні. Наднизькотемпературний склади утворюють окрему відносно невелику нішу. Швидко монтовані комбіновані склади малого і середнього обсягу широко поширені на сільськогосподарських підприємствах, що займаються вирощуванням овочів і фруктів, на оптових ринках, ярмарках і в супермаркетах. З ростом мегаполісів в країнах Азії все частіше зводяться величезні 10000-тонні холодні склади.

При виборі місця для складу в першу чергу беруть до уваги безпеку зберігання, зручність переміщення всередині складського комплексу, легкість доступу до зберігаються продуктам, а також можливість широкого використання інформаційних технологій.

Міркування охорони навколишнього середовища, ощадливого витрачання енергоресурсів і безпеки експлуатації все частіше змушують замовників робити вибір на користь каскадних систем, що використовують в якості холодоагенту аміак і діоксид вуглецю. У міру поширення аміаку, як холодоагенту для великомасштабних систем, місце встановлених раніше невеликих агрегатів, підключених паралельно, будуть займати великі чиллери з інверторним керуванням.

Машини для виробництва льоду (льодогенератори)

За обсягом виробленого льоду, спеціалізовані машини можна розділити на побутові, комерційні та промислові. Комерційні машини роблять лід для закладів громадського харчування.

У 2015 році в Китаї було вироблено 200000 льдогенераторов, в США - 206000, в Японії - 66533, в країнах Європи - 191000.

Найбільший виробник комерційних льдогенераторов в США - компанія Manitowoc Ice, частка її продукції на світовому ринку машин для виготовлення льоду - найбільша.

Компанія Grant Ice Systems випускає льодогенератори для промислового і комерційного використання. Це кілька десятків різновидів систем, що використовують в якості холодоагенту фторуглероди і аміак.

Scotsman Ice System відома у всьому світі, як виробник льдогенераторв для готелів, ресторанів, барів, супермаркетів і закладів швидкого харчування.

Японська компанія Hoshizaki займається виготовленням льодогенераторів і комерційних холодильників. У компанії є власне виробництво в Європі і КНР. Серед новинок компанії - модель IM240ANE-HC, перша машина для кубиків льоду, що використовує вуглеводневий холодоагент.

У 2014 році компанія Snowman, що випускає льодогенератори, оголосила про збільшення інвестицій в шведського виробника компресорів - Svenska Rotor Maskiner (SRM). Це рішення зміцнило їх довгострокове партнерство. Використовуючи напрацювання SRM, Snowman розширює інженерно-конструкторську діяльність в сфері промислового холоду і утилізації непридатного тепла. Технологічну перевагу в області компресоробудування забезпечує Snowman конкурентну перевагу в сфері промислового та комерційного охолодження і обладнання для безперервних холодильних ланцюжків.

Заморожені продукти

Морозильники - необхідна частина технології заморозки харчових продуктів і важлива ланка холодильних ланцюжків. Виробництво заморожених продуктів грає помітну роль в підвищенні продовольчої безпеки і якості життя людей.

З розвитком мережі холодильних ланцюжків і зростанням попиту на заморожені продукти, ринок морозильників істотно виріс. За даними Асоціації індустрії холоду і повітряного кондиціонування Китаю (CRAA), за 2015 року в КНР було виготовлено майже 5200 харчових морозильників, обсяг інвестицій у виробництво склав 2,49 мільярда юанів (373,5 мільйона доларів США). Велика частина продукції призначена на експорт.

торгові автомати

Торгові автомати відіграють значну роль в повсякденному житті людей в Японії, Західній Європі, Північній Америці і Південній Кореї. З'явившись в 1962 році, ці пристрої зробили революцію в торгівлі. Аж до 1980-х років торгові автомати широко використовувалися лише в Японії і США, але потім поширилися по всьому світу.

Обсяг японського, європейського і американського ринків торгових автоматів становить 2.6, 3.8 і 4.4 мільйона пристроїв, відповідно. Для порівняння, обсяг китайського ринку - 90000 автоматів.

Розвиток мобільного комерції служить рушійною силою зростання ринку торгових автоматів. Виробництво цих пристрій перетворюється на потужну індустрію з величезним ринковим потенціалом, що можна вважати передвістям чергової революції в роздрібній торгівлі.

промисловий холод

Основними областями застосування промислових холодильних систем, є нафтохімія, харчове виробництво, і складське господарство. Великі холодильні компресори використовуються в каскадних системах на аміаку і диоксиде вуглецю. Мова, серед іншого, йде про поршневих і гвинтових компресорах відкритого типу, а також про відцентрових компресорах.

В даний час ринок великих низькотемпературних холодильних систем досить стійкий, склад його ключових гравців і їх частки на ринку - стабільні.

Великі транснаціональні корпорації, зайняті в галузі, активно освоюють нові території. Європейський бренд GEA, американська компанія JCI (Johnson Controls) і японська Mayekawa вкладають гроші в створення виробничих баз в країнах, що розвиваються. Китайські виробники, очолювані Yantai Moon Group і Dalian Bingshan Group, намагаються конкурувати із зарубіжними компаніями за рахунок більш низької ціни. Ці виробники швидко нарощують технологічний потенціал, і вже - в невеликих обсягах - експортують свою продукцію.

рефрижераторний транспорт

У США в 2015 році обсяг ринку мобільних рефрижераторів оцінювався в 105000 одиниць, в той час як в Європі ця величина склала 72000 одиниць. Обсяг ринку Японії - 29933 рефрижератора.

У Китаї в 2015 році було вироблено 99000 рефрижераторних транспортних засобів.

Рефрижератори використовуються для перевезення заморожених продуктів, м'яса, риби, морепродуктів, фруктів і овочів, а також вакцин і ліків, для зберігання яких потрібен холод.

Рефрижераторний транспорт буває чотирьох типів: автомобільний, морський, залізничний і повітряний. Найбільш широко використовуються автомобільні рефрижератори.

Ключовою характеристикою використовується в даному сегменті обладнання є надійність, так як будь-які неполадки загрожують збереженню вантажу.

Ринок рефрижераторного транспорту ділять між собою кілька відомих брендів. Серед них - Thermo King, Carrier і Daikin. Новим гравцям проникнути на цей ринок дуже важко. У Thermo King є фабрика в Китаї, свою виробничу площадку відкрила в Китаї, в місті Сучжоу, і Daikin. Carrier організувала складальне виробництво в Сінгапурі.

Компресорно-конденсаторні блоки

Обсяг китайського ринку компресорно-конденсаторних блоків (ККБ) в 2015 році склав, за даними CRAA, 210000 пристроїв. В Японії, згідно з інформацією JRAIA, за той же час був проданий 92841 блок.

Як правило, ККБ використовуються в складі холодильних систем складів і магазинів. Останнім часом ефективність і екологічність ККБ виросли за рахунок впровадження інверторних технологій.

Крім спеціалізованих компаній, випуском ККБ стали займатися багато виробників компресорів.

Серед найбільш відомих компаній на цьому ринку - Bitzer, Emerson і Carrier.

Компанія Emerson випустила на ринок нове покоління блоків з «цифровим» спіральним компресором для застосування в торгівлі, супермаркетах і холодильних складах. Після ряду злиттів і поглинань про свій прихід на ринок ККБ з гвинтовими компресорами заявила компанія Snowman.

В Японії провідні позиції на цьому ринку утримують Mitsubishi Electric і JCI-Hitachi. Крім того, нарощує асортимент пропозицій для індустрії холоду компанія Panasonic.

Компресори холодильних систем

Малі та середні компресори для холодильних систем - це, як правило, поршневі пристрої, якщо ж говорити про великих компресорах, то це, в основному, гвинтові пристрої або поршневі компресори відкритого типу.

У системах низькотемпературного охолодження поршневі компресори поступово витісняються гвинтові.

Практично всі компанії, що займаються виробництвом гвинтових компресорів, приступили до освоєння сегмента відцентрових чілерів для холодильної індустрії. Зокрема, JCI розробляє невеликі чиллери на основі багатоступеневих високошвидкісних відцентрових компресорів. Крім того, перспективним напрямком на ринку визнані гвинтові чиллери, що використовують в якості холодоагенту діоксид вуглецю.

Компресори ротаційного типу, що працюють на діоксиді вуглецю, основною областю застосування яких в Японії є теплові насоси «повітря-вода», в Європі розглядаються в якості компонентів холодильних систем. Багато японські виробники розраховують використовувати досвід роботи з діоксидом вуглецю для проникнення на європейський холодильний ринок.

Нещодавно Mayekawa випустила систему для холодильних сховищ, що використовує відцентровий розширювач для охолодження повітря до наднизької температури.

Крім того, існують безкомпресорні системи, охолодження в яких відбуваються за рахунок ефекту Пельтьє.

Китай - найбільший ринок холодних складів в світі

Ринок холодних складів в Китаї ділиться на три великих сегмента.

Ринок холодних складів в Китаї ділиться на три великих сегмента

Перший - це холодні склади, що обслуговують логістичні компанії, що базуються в приміській зоні великих міст. Міністерство торгівлі КНР інвестує кошти в будівництво мережі холодних складів в Пекіні, Шанхаї, Гуанчжоу, Шеньчжені та інших адміністративних центрах провінцій.

Другий сегмент - холодні склади великих м'ясопереробних підприємств, таких, як Shuanghui Development, найбільша компанія по переробці м'яса в світі. Нещодавно вона придбала Smithfield - провідного постачальника м'яса в США.

Нарешті, третій сегмент - холодні склади оптових сільськогосподарських ринків. Таких ринків по країні налічується близько 20000. Багато з них, особливо - розташовані в західній частині Китаю, ще не оснащені холодними складами. Комітет з національного розвитку і реформ, Міністерство торгівлі і Міністерство фінансів, спираючись на підтримку місцевої влади та бізнесу, забезпечують значний приплив інвестицій в будівництво нових холодних складів.

Що стосується конструктивних особливостей, то невеликі холодні склади будуються з готових панелей із захисним покриттям. Такі склади, як правило, обслуговують супермаркети і великі готелі.

ринок Індії

Середньорічний темп зростання індійської промисловості становить 20%. За прогнозами 2014 року, до 2017 року ринок холодильних ланцюжків в Індії буде оцінюватися в 13 мільярдів доларів США. Холодні склади - найсуттєвіша частина цього ринку.

В даний час в Індії діють близько 6300 холодних складів, що використовуються, головним чином, для зберігання картоплі. Однак ситуація швидко змінюється, і зараз росте частка універсальних (багатофункціональних) сховищ. Більше половини всіх холодних складів Індії зосереджені в штатах Уттар-Прадеш і Західна Бенгалія, в той час як в інших штатах будівництва подібних об'єктів перешкоджає брак фінансування з боку, як держави, так і приватних інвесторів.

Світові промислові стандарти

В Європі випущений ряд стандартів, що стосуються холодильної галузі. Серед них -

EN378-2 «Системи холодильні та теплові насоси. Вимоги безпеки і охорони навколишнього середовища », EN123693« Системи холодильні та теплові насоси. Вимоги безпеки і охорони навколишнього середовища - компресори об'ємного стиснення холодоагенту ». У 2006 році в США Інститут кондиціонування повітря і холоду (ARI) і Американське товариство інженерів опалення, охолодження та повітряного кондиціонування (ASHRAE) домовилися про спільну розробку галузевих стандартів. Серед документів, випущених в США - стандарт ANSI / ASHRAE15-2007 «Стандарти безпеки для холодильних систем», ASME B31.5-2006 «Трубопроводи і теплообмінні компоненти холодильних систем». У Китаї також підготовлені стандарти, що стосуються трубопроводів і судин під тиском.

Холодоагенти для низькотемпературного обладнання

На ринку присутня велика кількість різноманітних хладагентов, це дозволяє вибрати той, що найкращим чином підходить для конкретного обладнання та області застосування. У таблиці 1 представлені, головним чином, фторуглеродниє холодоагенти, однак, варто відзначити, що великих системах, таких як великі холодильні сховища, традиційно використовується аміак.

У таблиці 1 представлені, головним чином, фторуглеродниє холодоагенти, однак, варто відзначити, що великих системах, таких як великі холодильні сховища, традиційно використовується аміак

Для досягнення наднизьких температур застосовуються каскадні системи на аміаку і диоксиде вуглецю.

Рішення проблеми глобального потепління вимагає якнайшвидшої відмови від застосування гідрофторуглеродних хладагентов, безпечних для озонового шару, але є парниковими газами.

З усіх ДФУ, представлених в таблиці 1, R404а володіє найбільшим потенціалом глобального потепління (ПГП) - 3920. У США і ЄС працюють над якнайшвидшим забороною цього холодоагенту. У США він буде виключений зі списку хладагентов, дозволених для використання у знову встановленому торговому обладнанні, з 1 січня 2017 року. Японія заборонить застосування R404а з 2025 року.

За матеріалами JARN



  • Асоціація Підприємств Індустрії Клімату (АПіК)

    Асоціація Підприємств Індустрії Клімату (АПіК) була створена в 1997 р На даний момент АПіК об'єднує близько 100 професійних кліматичних компаній Росії.

    Основна мета АПіК - спільне рішення проблем російського кліматичного бізнесу, утвердження цивілізованих форм роботи і принципів здорової конкуренції, пропаганда передової техніки і технологій, захист інтересів російських постачальників кліматичної техніки і послуг.

  • Виставка «МИР КЛІМАТУ» - головна подія кліматичної індустрії

    Виробники, заводи, дистриб'ютори та оптові постачальники кліматичного обладнання на виставці представляють ринку новинки кондиціонування , опалення , вентиляції , промислового холоду .

    Приєднуйтесь до головної події кліматичної індустрії і приходьте на виставку «МИР КЛІМАТУ 2019».

    • Навчально-консультаційний центр «УНІВЕРСИТЕТ КЛІМАТУ».

      Єдиний навчальний заклад, після якого фахівці відразу можуть успішно працювати в кліматичних компаніях.

      Навчання відбувається на виробничій базі, оснащена навчальними стендами і кліматичними установками: центральні системи кондиціонування, побутові і напівпромислові кондиціонери, теплове обладнання.

      АПіК для професіоналів кліматичного ринку

      АПіК для замовників