Реклама
Реклама
Реклама

місто Мирний

  1. Розташування міста
  2. Історія міста Мирний
  3. особливості міста
  4. Перспективи розвитку міста Мирний
  5. Освіта і культура міста

Чисельність населення 57 791 чол

Чисельність населення 57 791 чол. Територія міста: 15,00 км2 Часовий пояс: UTC +9 Телефонний код: +7 (41147) Поштовий індекс: 678960 Автомобільний регіон: 14 Вартість житла за м2: 76 000 руб. Середня заробітна плата: 26, 619 руб.

Місто Мирний знаходиться в південно-західній частині Республіки Саха і є центром Мірнінского району. Його життя пов'язане з наявністю відкритої в 1955 році кимберлитовой трубки «Мир» і активної видобутком алмазів. Спочатку вона велася відкритим способом. В результаті утворився один з найбільших кар'єрів світу. Його глибина становить 525 метрів, а ширина перевищує 1200. Дно кар'єра затоплено.

Дно кар'єра затоплено

Відкрите видобування алмазів була визнана небезпечною ще в 1999 році, а повністю вона зупинена в 2001-му. Родовище алмазів не покінчилось, кар'єр в місті Мирний продовжує давати алмази. Тепер вони видобуваються за допомогою заздалегідь підготовлених підземних копалень. До 2012 року вони вийшли на проектну потужність в 1 млн. Тонн руди. Фахівці вважають, що природних багатств вистачить ще приблизно на 35 років.

Розташування міста

Місце, де знаходиться місто Мирний не тільки стосується ділянок з різко континентальним кліматом, але і до одного з найбільш важкодоступних на Півночі і в Сибіру. Взимку температура повітря може опускатися до - 60 ° C, а влітку підніматися навіть до + 28 ° C. Правда, літо дуже коротке. Не випадково район віднесений до Крайній Півночі.

Варто місто на річці Ірель, яка відноситься до Вилюйского водним басейном.

Історія міста Мирний

Важко сказати про те, з'явився б місто Мирний на карті Росії, якби не лисиця і радянські геологи. У червні 1955 року геологорозвідувальна партія шукала сліди кимберлита і абсолютно випадково виявила велику модрину, яку повалив ураган. Коріння були вивернуті назовні. Цим скористалася лисиця і зробила під ними нору. При цьому вона вигребла частина породи назовні. За її кольором геологи і встановили, що в цьому місці знаходиться кимберлит, порода з великим вмістом алмазів. Вони відправили в Москву закодовану радіограму зі словами «розкурити люльку миру, відмінний тютюн!».

Вже через тиждень в зазначеному напрямку пішла перша колона будівельної та гірничодобувної техніки. У 1957 році кар'єр «Мирний» дав країні перші алмази, а за період до 2001 року загальний дохід видобутку перевищив суму в 17 млрд. Доларів. У радянські роки містоутворюючим підприємством був трест, пізніше переформований в ПНО «Якуталмаз» ім. В. І. Леніна. У 1992 році відбулося нове перетворення. Компанія отримала назву «Алмази Росії-Саха» ( «АЛРОСА»).

Отже, Мирний заснований в 1955 році, а статус міста отримав в 1959-му. До того моменту почалося будівництво траси Вдалий - Ленск, яка має протяжність в 800 км і проходить через місто. Ця автомагістраль і аеропорт Мирний є основними способами дістатися до міста. Аеропорт має досить велику ВПП, протяжністю в 2800 км, і здатний приймати літаки всіх типів і класів. Регулярно відбуваються прямі рейси в Іркутськ, Красноярськ, Новосибірськ і Москву.

Є й інші дороги, але це або так звані зимники, або частини від траси, яка ще не здана в експлуатацію цілком. Вона носить назву «Вилюй» і призначена для створення прямого автотранспортного сполучення між Іркутськом і Якутією. До траси відноситься ділянку Якутськ - Мирний, який поки ще не завершений, хоча проїзд по ньому і відкритий, але рух можливий тільки при відповідних погодних умовах.

На даний момент за прямим маршрутом в Іркутську область на автомобілі можна потрапити тільки через зимник Усть-Кут - Мирний. З весни до осені дорожнє покриття придатне тільки для переміщення на всюдиходах або якихось великих автомобілях підвищеної прохідності. У холодну ж пору року величезні калюжі і топи замерзають, і починається рух легшого автотранспорту.

особливості міста

Незважаючи на те, що в СРСР прагнули розпланувати все, на 100% це не виходило. Ще будучи селищем Мирний (Якутія) почав будуватися без генерального плану. Це пов'язано з тим, що до моменту зведення перших дерев'яних будинків барачного типу інженери ще не уявляли, що це буде за кар'єр і яка величина у кимберлитовой трубки «Мир». Не змінилася ситуація і тоді, коли масштабність родовища вже оцінили. В результаті, створюваний без генерального плану, місто виявився затиснутим з усіх боків. Йому просто нікуди зростати.

Зі сходу він обмежений самим кар'єром і аеропортом з його величезною ВПП. У південно-східному напрямку проходить велика рудовозная дорога, а по ній регулярно переміщуються великовагові транспортні засоби. На північному сході розташована газова котельня станція. Там будівництво будинків заборонено нормами СанПіН. Це стає причиною для того, щоб передмістя міста починав виходити далеко за його межі і для зведення будинків на вулицях, які зайняті старими дерев'яними будинками. Найчастіше це типові двоповерхові будівлі барачного типу. Найперші будинку 50-их років, які ніхто не зносив і навряд чи планує. У деяких з них відсутні будь-які зручності, включаючи каналізацію. А ось «хрущовок» в місті немає. Більш сучасні багатоповерхівки будувалися за власними проектами НДІ «Якутніпроалмаз», які передбачали підвищений комфорт і особливу, відповідну кліматичних умов, надійність.

Перспективи розвитку міста Мирний

Перехід до закритих підземним копалень не завдав економіці району якогось збитку. Робота в Мирному є. Крім підприємств безпосереднього видобутку на повну потужність задіяні фабрики обробки алмазів, АТ «Вілюйгесстрой», «Західні електричні мережі», ВАТ «АЛРОСА-Газ» та інші заводи і комплекси. Викликає тривогу лише сам котлован. Є певний ризик обвалу його стінок, які можуть негативно впливати на якісь частини міста. Одним із способів вирішення цієї проблеми є можливе будівництво екологічного міста. Проект кілька разів розглядалося республіканськими і федеральними властями, але поки певних рішень не приймалося.

Екологічний місто передбачає бетонування схилів котловану, їх зміцнення і створення трьох ярусів. Зверху ж котлован буде закритий величезними щитами з сучасних матеріалів, а над ними встановлені величезні сонячні батареї. Один з ярусів планується віддати під вирощування сільськогосподарських культур, другий стане величезним парком, а верхній буде житловим і призначеним для розміщення офісів і торгових центрів. Звичайно, все населення Мирного туди не поміститься, але сама наявність такого фантастичного міста сприятиме розвитку і наземної частини. В яку суму вилилася б ця «Євпаторія» в Мирному поки ще ніхто не розраховував, але деякі експерти вважають, що здійснення проекту цілком реально. Круглий рік - місце відпочинку, свіжі овочі і фрукти. Технічне диво неодмінно приверне туристів, що благотворно позначиться на інфраструктурі і стане стимулом до розвитку. Спочатку проект називався «екоміст 2020», але тепер зрозуміло, що назва була занадто оптимістичним.

Освіта і культура міста

Федеральний проект «Мережевий місто» Мирний характеризує як районного центру, де працюють 6 шкіл, одна з яких включає в освітню програму поглиблене вивчення англійської мови. Основне підприємство має свою кузню кадрів. Нею є регіональний технічний коледж, який визнаний кращим середнім технічним навчальним закладом в Якутії і одним з кращих в РФ.
Велика увага приділяється фізичній культурі та спорту. Має спортивний комплекс, палац спорту «Кімберліт», стадіон і басейн.

Передбачено й місця для розваг - кінотеатр «Планета» в Мирному є ще й розважальний центр, працює ДК «Алмаз», кілька кафе, ресторанів і клубів.
розповість про останні новини і дозволить ознайомитися з актуальними рішеннями адміністрації муніципального освіти.

Сподобалася стаття? Будь ласка, оцініть її:

Сподобалася стаття?