Реклама
Реклама
Реклама

Горілка, снодійне, седатіви - молоді наркомани часто залишаються непоміченими

  1. Ліки часто доступніше алкоголю

Фото: Yle

Як показує дослідження Відомства охорони здоров'я і благополуччя, починаючи з кінця 2000-х років зростає число молодих людей, що зловживають алкоголем разом з прийомом лікарських препаратів. Зловживання такого типу більше характерні для дівчаток, ніж для хлопчиків. Цей тренд помітний і в центрах по лікуванню алкогольної і наркотичної залежності.

- Все рідше до нас надходять пацієнти, які страждають тільки алкоголізмом. Часто горілкою запивають снодійне або седатіви або разом з алкоголем курять марихуану. Це явно зростаюче явище, - каже Пекка Туппурайнен, один з працівників центру в Коккола.

Як вважає Туппурайнен, за зростанням популярності подібних зловживань варто більш поблажливе ставлення батьків до вживання алкоголю своїх дітей.

- Коли батьки схвалюють спиртне, то у підлітків знижується поріг перед вживанням інших одурманюючих препаратів.

Ліки часто доступніше алкоголю

Фонд Анонімних алкоголіків повідомляє, що найчастіше молодь разом з алкоголем вживає седатіви, снодійне і сильнодіючі знеболюючі препарати.

Найчастіше підліткам легше дістати ліки, ніж алкоголь. Наприклад, на що зберігаються вдома ліки батьки або інші близькі родичі не звертають такої пильної уваги, як на алкоголь.

Згідно з дослідженням, молодь здобуває ліки в основному через родичів, друзів і знайомих.

За словами професійних наркологів, зловживання ліками складно розпізнати за зовнішнім виглядом підлітка навіть фахівцям. Останні радять батькам уважно придивлятися до своїх дітей і їх поведінки і підтримувати з ними контакт.