Реклама
Реклама
Реклама

Звільнення від сплати аліментів відмову у стягненні аліментів

  1. В якій ситуації можна скасувати виплату аліментів
  2. зміст заяви
  3. Що потрібно прикладати до заяви
  4. Подача заяви і розгляд
  5. Зразок заяви про звільнення від сплати аліментів

Згідно зі статтею 119 Сімейного кодексу РФ, кожна людина має право отримати звільнення від сплати аліментів на дитину в судовому порядку. Скасування може бути пов'язана з істотною зміною матеріального або сімейного стану сторін. У цій статті ми детально розповідями, як писати заяву, розглянемо основні тонкощі і особливості, які варто враховувати.

В якій ситуації можна скасувати виплату аліментів

Відразу звернемо увагу, що суд розглядає кожну справу індивідуально. Це означає, що до уваги можуть братися тільки ті обставини, які суддя вважатиме значущими для справи. Наприклад, дружині залишився дитина, і вона оформила аліменти, через півроку вона вийшла заміж за приватного підприємця, в результаті її матеріальне становище істотно покращився.

Друзі! Наші статті несуть ознокомітельний характер з метою допомогти вирішити Вашу проблему!
Якщо рішення Ви так і не знайшли, зверніться за консультацією до юриста за формою праворуч, або за телефоном, вказаним нижче!

+7 (499) 703-35-33 доб. 798 - Москва, область

+7 (812) 309-06-71 доб. 452 - Санкт-Петербург, ЛВ

+8 (800) 555-67-55 доб. 430 - усі регіони РФ

Дзвінки та заявки приймаються цілодобово і щодня.
Це швидко і безкоштовно!

Також пам'ятайте про те, що зміни можуть бути поліпшені або погіршеними, все це суд розглядатиме.
Звертатися із заявою на звільнення від сплати аліментів ви зможете тільки в тому випадку, якщо будуть зібрані докази. Без них справа ніхто розглядати не буде. Збирати документи може платник або одержувач, робити це можна самостійно.

зміст заяви

Складається заяву в стандартній формі, подавати його потрібно тільки в письмовій формі до суду, який прийняв рішення про сплату аліментів.

У заяві повинні бути наступні дані:

  • Назва суду, в який ви будете подавати заяву (шапка).
  • Реквізити позивача, тут має бути: прізвище, ім'я, по батькові, адреса.
  • Також необхідно вказати реквізити відповідача.
  • В основній частині необхідно вказати причини, за якими людина має право звільнитися від сплати аліментів. Звертаємо увагу, що причина повинна бути істотна, якщо її не буде, суд може не взяти справу на новий розгляд. З основних причин можна виділити: непрацездатність платника аліментів, поява другої дитини, нова реєстрація шлюбів і т.д.

Пам'ятайте! Під час складання заяви варто враховувати тільки важливі обставини, які можуть здатися судом достатнім, для скасування сплати аліментів. Тому під час збору документів необхідно проявити акуратність.

Є ще одна підстава, коли дитина переїжджає жити до позивача. У такій ситуації платник аліментів буде повністю утримувати дитину, відповідно від сплати він звільняється. В такому випадку сплата аліментів може лягти на плечі другого з подружжя, проте все вирішується тільки через суд, звичайно, якщо немає добровільної згоди.

Що потрібно прикладати до заяви

Відразу звертаємо увагу, що повинно бути дві копії заяви, одна залишатиметься в суді, інша прямує відповідачу. Тому відразу робіть дві копії документів, які потрібно буде додати до заяви.

Серед основних документів можна виділити:

  1. Свідоцтво про шлюб.
  2. Паспорт позивача.
  3. Свідоцтво про розірвання шлюбу.
  4. Свідоцтво про народження дитини.

До суду здаємо тільки копії цих документів.

Додатково до заяви додається:

  1. Копія судового рішення, за яким людині призначили виплату аліментів.
  2. Копія виконавчого листа, де буде вказано, що людина виплачував аліменти.

Також пам'ятайте про те, що головними документами, які потрібно прикладати виступають:

  • Чеки про виплати аліментів.
  • Виписки з лікарні, де вказано про інвалідність.
  • Медичні карти, дані експертизи та багато іншого.

Тому під час збору всіх документів рекомендується звертатися за допомогою до юристів, які і допоможуть зробити все безпомилково.

Подача заяви і розгляд

Подавати заяву необхідно до суду, яких їх призначив. Подавати заяву може відповідач або платник, на практиці це завжди робить другий. Під час розгляду справи суд буде звертати увагу на доказову базу і її відповідність.

Пам'ятайте про те, що під час судового процесу можуть бути Залуччя органи опіки та прокуратури. Це пов'язано з тим, що скасування сплати аліментів може порушити забезпечення дитини. Позовної давності в подачі заяви в такій ситуації немає, звичайно, якщо аліменти продовжують виплачуватись.

Зразок заяви про звільнення від сплати аліментів

Зразок заяви про звільнення від сплати аліментів