Реклама
Реклама
Реклама

Зміна розміру аліментів на тверду грошову суму

  1. Угода про виплату аліментів у твердій сумі
  2. Як змінити тверду грошову суму, зазначену в угоді про сплату аліментів?
  3. Які обставини приймає до уваги суд для зміни аліментів на тверду грошову суму іншого розміру?
  4. Переклад аліментів на тверду грошову суму з часткової частини доходу платника
  5. Оцініть статтю

виплата аліментів   на утримання неповнолітніх дітей відповідно до статті 80 Сімейного кодексу РФ може нараховуватися у відсотках від заробітку платника або у твердій грошовій сумі

виплата аліментів на утримання неповнолітніх дітей відповідно до статті 80 Сімейного кодексу РФ може нараховуватися у відсотках від заробітку платника або у твердій грошовій сумі. Останній варіант нарахування найчастіше використовується при складанні угоди про добровільні регулярні виплати на утримання неповнолітніх дітей. Для прийняття судового рішення про встановлення розміру аліментів у твердій грошовій сумі суду необхідно представити вагомі аргументи.

Угода про виплату аліментів у твердій сумі

При розлученні, виїзді одного з батьків за кордон в тривалу службове відрядження або на постійне місце проживання або в інших життєвих обставинах батько і мати повинні виконувати свій батьківський обов'язок, продовжуючи фінансувати потреби дитини. Статтею 99 СК допускається укладення угоди про добровільну сплату аліментів на дітей. Батьки мають право самі визначити суму виплат, виходячи зі своїх можливостей і потреб дитини.

Якщо за умовами угоди необхідно періодично виплачувати тверду суму, то вона не повинна бути меншою за розмір аліментів, який встановлює стаття 81 СК РФ. Зазначена вимога виходить з пріоритету інтересів дитини, які покликане захищати Сімейне право РФ. Розлучення батьків чи інші сімейні обставини не повинні привести до погіршення колишнього матеріального забезпечення дитини.

Для надання угоді статусу офіційного документа, обов'язкового для виконання, батьки, які становлять його, зобов'язані звернутися в нотаріальну контору для посвідчення свого договору. При виникненні труднощів у формулюванні тексту нотаріус може надати додаткову послугу.

Як змінити тверду грошову суму, зазначену в угоді про сплату аліментів?

  • Зміна аліментів на тверду грошову суму більшого розміру можна передбачити вже на етапі формування умов договору про виплату грошового утримання. Для цього слід внести пункт про індексацію твердої суми з урахуванням інфляційних процесів, а також зміни бюджету прожиткового мінімуму для дітей певного віку в даному регіоні. В областях, де не прийняті норми прожиткового мінімуму для соціально-вікових категорій населення, слід керуватися загальнофедеральних показниками.
  • Якщо індексація не була обговорена, то зміна розміру аліментів на тверду грошову суму більшого або меншого розміру можна зробити шляхом зміни аліментного угоди в частині встановлення нової твердій грошовій суми.

Будь-які зміни аліментного угоди в обов'язковому порядку підлягають нотаріальному посвідченню. Якщо виконання договору про сплату аліментів проводилося бухгалтерією роботодавця платника, туди необхідно представити новий варіант угоди для зміни розміру аліментів, утримуваних із заробітної плати. Як супровідного документа послужить заяву платника з проханням внести зміни в бухгалтерські документи, в тому числі і в його розрахунковий лист.

  • Не завжди батьки, які підписали угоду про сплату аліментів у твердій сумі, можуть прийти до єдиної думки про збільшення або зменшення розміру аліментів . У цьому випадку вони повинні звернутися до суду, який розгляне зміна аліментів на тверду грошову суму іншого розміру. Судове засідання з даного питання проводиться не пізніше одного місяця з моменту подачі заяви.

Зміна розміру алим ентов, що стягуються за рішенням суду, проводиться тим же судовим органом, який прийняв попереднє рішення. Судовий процес проходить відповідно до статті 119 та іншими статтями V розділу СК РФ, який регулює аліментні відносини.

Які обставини приймає до уваги суд для зміни аліментів на тверду грошову суму іншого розміру?

Зміна розміру алим ентов - це не тільки збільшення виплат, ініціатором якої частіше виступає одержувач. Можливі ситуації, коли платник просить зменшити тверду грошову суму, встановлену раніше.

Підставою для збільшення грошової суми можуть служити обставини, що відбулися у одержувача:

  • втрата роботи або переведення його на неповну зайнятість за ініціативою роботодавця;
  • погіршення стану здоров'я, коли велика частина коштів йде на лікування і догляд за ним на шкоду інтересів дитини;
  • істотні інфляційні процеси в країні і різке зростання цін;
  • необхідність утримувати інших непрацездатних членів сім'ї - дітей, що народилися в новій сім'ї, старих батьків.

Як доповнення одержувач може послатися на те, що фінансовий стан платника покращився: у нього з'явилися нові джерела доходів, зменшилася кількість осіб, які перебувають на його утриманні.

У свою чергу платник може просити зменшити тверду суму, мотивуючи свою заяву виникли у нього обставинами:

  • отримання інвалідності I або II групи;
  • стягнення аліментів на дитину, яка народилася в іншій родині;
  • поява інших утриманців на його утриманні;
  • початок трудової або підприємницької діяльності дитиною, на якого йде виплата аліментів, до досягнення нею повноліття.

Суд бере до уваги всі доводи сторін і приймає рішення, проаналізувавши майнове і сімейний стан платника та одержувача, а також їх стан здоров'я. Задовольнити дане позовну заяву - це право суду, але не його обов'язок. Головним критерієм залишається матеріальне забезпечення самої дитини, рівень якого не повинен знизитися.

Переклад аліментів на тверду грошову суму з часткової частини доходу платника

Судова практика показує, що більшість аліментів, стягнутих за рішенням суду, нараховуються виходячи з процентної частини доходу платника, передбаченої статтею 81 СК РФ. Якщо згодом подається судовий позов про зміну розміру аліментів в бік збільшення або зменшення, суд виносить рішення, змінюючи стягується відсоток доходів, не замінюючи його твердою сумою.

Якщо одержувач стверджує, що платник отримує неофіційну зарплату, з якої не проводиться стягнення, суду необхідно представити документи, що підтверджують виникли підозри.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

Які обставини приймає до уваги суд для зміни аліментів на тверду грошову суму іншого розміру?
Як змінити тверду грошову суму, зазначену в угоді про сплату аліментів?
Які обставини приймає до уваги суд для зміни аліментів на тверду грошову суму іншого розміру?