Реклама
Реклама
Реклама

Злісне ухилення від сплати аліментів

  1. Що значить злісне ухилення від сплати аліментів
  2. Хто є злісним неплатником
  3. Відповідальність і види покарань за ухилення
  4. Як довести злісне ухилення від сплати аліментів
  5. Заходи впливу на ухильника
  6. Заява про злісне ухилення від сплати аліментів
  7. Судова практика
  8. потрібен юрист

458 переглядів

Виховання дітей - це обопільна обов'язок батьків, яка закріплена в нормах Сімейного права та порушення покладених на них зобов'язань загрожує застосуванням норм юридичної відповідальності. Крім покарання за застосування насильства при вихованні, неналежне виховання, а також допущення скоєння адміністративних або кримінальних проступків неповнолітніми дітьми, недбайливим батькам також загрожують санкції за злісне ухилення від матеріального змісту чад, тобто виплату аліментів. І в поточному році аліментні законодавство зазнало ряд істотних змін в цій галузі.

Що значить злісне ухилення від сплати аліментів

Згідно з нормами чинного законодавства, під злісним ухиленням від сплати аліментів прийнято мати на увазі дії особи, який зобов'язаний фінансово допомагати дітям, і має матеріальну можливість це робити, але використовує різні способи відмови і ухилення від виплат (не завжди законні).

При цьому неплатник повинен неодноразово отримувати попередження або юридична стягнення, щоб вважатися злісним.

До основних ознак проступків, що тягнуть за собою визнання неплатника злісним, можна віднести наступні моменти:

  • виконання умисних дій, які створюють підстави для скасування виплат;
  • дії повинні носити систематичний характер, що є ознакою злостности.
458 переглядів   Виховання дітей - це обопільна обов'язок батьків, яка закріплена в нормах Сімейного права та порушення покладених на них зобов'язань загрожує застосуванням норм юридичної відповідальності

ВАЖЛИВО: Обов'язок по сплаті аліментів повинна бути зафіксована, а не базується на обіцянках. Допускається підписання нотаріального угоди між матір'ю і батьком про виплати або ж примус до відрахувань судовим рішенням.

Крім того, об'єктивна сторона злочинного діяння характеризується вчиненням таких дій:

  • зміна місця проживання або ж надання неправдивих даних про адресу проживання;
  • приховування офіційних доходів;
  • отримання неофіційних доходів і відмова від легального працевлаштування або ж отримання допомоги по безробіттю при неофіційної зайнятості;
  • умисна зміна імені або прізвища з метою запобігання відрахувань.

Крім того, для застосування покарання за несплату аліментів обов'язкова наявність мінімального терміну ухилення, який повинен становити 4 місяці. Весь період ухилення від сплати аліментів на суму боргу нараховується неустойка .

Весь період ухилення від сплати аліментів на суму боргу   нараховується неустойка

Важливо! Склад правопорушення має на увазі не тільки необгрунтовані відмови від матеріальної допомоги дітям з боку батьків, але і відмова повнолітніх дітей від фінансової підтримки батьків, які не можуть забезпечити себе самі. Це можливо тільки за умови, що мати і батько були позбавлені батьківських прав і залишалися законними опікунами до досягнення повноліття дитиною. Позбавлення батьківських прав батьків не звільняє останніх від сплати аліментів.

Хто є злісним неплатником

Суб'єктом даного злочинного діяння можуть виступати тільки повнолітні та дієздатні особи, які зобов'язані здійснювати фінансову допомогу близьким родичам.

Так, виступати злісними порушниками по несплаті аліментів можуть:

  • Не позбавлений батьківських прав матір і батько;
  • законні опікуни;
  • дорослі і працездатні діти;
  • онуки, дідусі та бабусі (ст. 94-95 СК РФ).

Крім цього, обов'язково наявність законних підстав для стягнення, тобто судового рішення про призначення аліментів.

Також допускається підписання нотаріального угоди між сторонами, в разі невиконання якого можливе порушення виконавчого провадження.

ВАЖЛИВО: Якщо батько, з яким проживає залишений після розлучення дитина, не звертався до суду з вимогою про стягнення аліментів і при цьому між ним і кожним з батьків не укладалася угода про аліменти, то довести факт злісної несплати аліментів буде неможливо. Допустимим буде стягнути через суд аліменти за три роки, що передували моменту звернення, але для цього позивачеві доведеться доводити, що платник весь цей час робив спроби до отримання змісту на дитину, а колишній чоловік, наприклад, ухилявся від їх сплати.

Відповідальність і види покарань за ухилення

03 липня 2016 року в діючий Кодекс про адміністративні правопорушення була введена нова стаття під номером 5.35.1, завдання якої - покарання осіб, які ухиляються від аліментних зобов'язань. Згідно з цією нормою, до відповідальності за вказаною статтею КпАП можуть залучатися:

  • тільки батьки або повнолітні діти, зобов'язані сплачувати аліменти;
  • мінімальний термін ухилення повинен становити 2 місяці;
  • крім судового рішення також досить і нотаріального мирної угоди, які були порушені.

Термін починає вважатися не з того дня, як були припинені виплати, а з того моменту, як було провадження з примусового стягнення аліментних виплат і особа отримала офіційне попередження про покарання за несплату аліментів.

Незалежно від суб'єкта вчинення злочину, до винних осіб можуть застосовуватися такі види відповідальності:

  • обов'язкові роботи на період часу до 150 годин;
  • адміністративний арешт на граничний термін в 15 діб;
  • штрафні санкції в межах 20 000 рублів.

Крім того, передбачена санкція і по кримінальному покаранню. Так, від 03.07.2016 року статися 157 КК РФ була змінена в частині підстав притягнення до відповідальності. Тепер, обов'язковою умовою застосування покарання є попереднє притягнення особи до адміністративної відповідальності і тільки в той період, поки особа вважається залученими до відповідальності - тобто протягом одного календарного року.

Вчинення злочину тягне за собою застосування однієї з таких санкцій:

  • виправні або примусові роботи максимум на 1 рік;
  • арешт до 3 місяців;
  • позбавлення волі не більше, ніж на 1 рік.

Підстави звільнення від відповідальності стаття 157 КК РФ не предусмотрівает.

Підстави звільнення від відповідальності стаття 157 КК РФ не предусмотрівает

ВАЖЛИВО: Покарання за несплату аліментів застосовується лише в разі абсолютної несплати аліментів. Якщо платник оформлений на мінімальну допомогу на біржі праці і є безробітним , Виплачуючи аліменти з допомоги в розмірі 300 рублів / місяць, то він не є неплатником, поки не буде доведено наявність іншого доходу.

Як довести злісне ухилення від сплати аліментів

Обов'язок доведення наявності в діях порушника наміру лягає на плечі Служби судових приставів. І, до основних способів встановлення підстав для притягнення до відповідальності, можна віднести наступні:

  • відправка офіційних повідомлень і оповіщень рекомендованими листами і прикріплення до діловодства корінців про отримання попереджень;
  • збір повних даних про місце проживання і доходи;
  • систематизація інформації про витрати, серед яких великі покупки, поїздки або виплата кредитів;
  • опитування свідків, якими можуть виступати близькі родичі, сусіди, друзі або колишні роботодавці.

Головне завдання доказового процесу встановити, що у особи є можливість здійснювати хоч малу частку відрахувань, але він цього не робить, тим самим умисно ухиляючись від виконання обов'язків по утриманню дітей.

Головне завдання доказового процесу встановити, що у особи є можливість здійснювати хоч малу частку відрахувань, але він цього не робить, тим самим умисно ухиляючись від виконання обов'язків по утриманню дітей

Відсутність роботи не рахується поважною причиною несплати аліментів. Якщо платник не працевлаштований, але при цьому не перебуває на обліку в ЦЗН, то пристави будуть змушені визначити його платежі за правилами розрахунку аліментів для безробітних, а саме виходячи із середнього заробітку по регіону або країні.

Заходи впливу на ухильника

Залежно від суми сформувалася заборгованості, а також історію залучень до кримінальної відповідальності, судовими приставами додатково можуть застосовуватися й інші заходи впливу, спрямовані на фактичне стягнення заборгованості.

Так, до основних з них відносяться:

  • обмеження виїздів за кордон;
  • тимчасове припинення терміну дії водійських прав, що не дозволяє водити транспортні засоби (за винятком випадків, коли машина є джерелом офіційного доходу);
  • обмеження використання деяких державних послуг.

Міра впливу вибирається індивідуально в залежності від обставин справи та несплати, при цьому притягнення до відповідальності за ст. 5.35.1 КоАП РФ або 157 КК РФ не звільняє неплатника від обов'язку погасити наявний борг і неустойку за аліментами, яка може бути стягнута окремо .

При відсутності підстав до притягнення неплатника до кримінальної відповідальності за заявником (одержувачем аліментів) залишається право розрахувати і стягнути неустойку за несвоєчасне внесення аліментів.

Заява про злісне ухилення від сплати аліментів

Обов'язок по написанню заяви щодо несплати коштів лягає на плечі одержувача грошового утримання.

Обов'язок по написанню заяви щодо несплати коштів лягає на плечі одержувача грошового утримання

Пристави не позбавлені права самостійно почати виробництво із залучення неплатника до відповідальності. Однак якщо служба ФССП не поспішає реагувати на дії злісного ухильника, одержувач аліментів має право подати відповідну заяву.

Документ повинен містити такі обов'язкові відомості:

  • підстави виникнення і припинення шлюбних відносин із зазначенням дат і прикріпленням копій свідоцтв;
  • інформація про всі неповнолітніх з відображенням, які з них є спільними або усиновленими відповідачем;
  • порядок формування аліментних зобов'язань, тобто судове рішення або обопільне нотаріальне угоду;
  • Детальна статистика перекладів і суми зарахувань, в який спосіб передавалися гроші;
  • на яку суму була сформована заборгованість, за який період;
  • інформація, яка допомагає зв'язатися з відповідачем або встановити його місцезнаходження.

Також документ повинен містити розділ «Прошу», в якому відображається бажання позивача залучити до відповідальності платником аліментів і стягнути повну суму заборгованості на користь дитини. Обов'язково відобразити дату звернення.

Обов'язково відобразити дату звернення

Заява подається судовому приставу, який веде діловодство. Але, бажано, складання клопотання в двох примірниках, на одному з яких судовий пристав ставить відмітку про отримання документа.

Залежно від обставин і стадії стягнення аліментів, заявник може вимагати:

  1. Залучення до адміністративної відповідальності;
  2. Притягнення до кримінальної відповідальності.

Зразки заяв для кожного з випадків розміщені нижче.

Примітка: На практиці можна подати заяву і довільної форми, просто попросивши залучити неплатника до будь-якого з видів відповідальності, а вже пристав-виконавець зобов'язаний буде перевірити всі доводи і сам встановить підстави і можливість для залучення до відповідальності, При відсутності підстав заявнику буде дан письмовій відповідь .

Митом зазначену заяву не обкладається.

Судова практика

Як показує практика, суд найчастіше стає на сторону платником аліментів, особливо якщо мова йде про тривалий невиконанні аліментних зобов'язань.

Аналіз судової практики показує, що задоволення позову обов'язково виконання таких умов:

  • Вірне встановлення всіх обставин виникнення аліментних зобов'язань;
  • Відсутність законних підстав до зниження або зменшення боргу по аліментах ;
  • Отримання максимально повних даних про спосіб життя зловмисника і його доходи;
  • Складання протоколу про адміністративне правопорушення не пізніше ніж за рік до подачі клопотання про залучення до кримінальної відповідальності;
  • Отримання відповідачем мінімум два попередження про можливу кримінальну відповідальність.

Також обов'язковий опитування самого порушника, що дозволяє переконатися у відсутності або наявності пом'якшувальних обставин і поважних причин несплати аліментів.

потрібен юрист

При вирішенні питання про притягнення до адміністративної або кримінальної відповідальності не обійтися без кваліфікованої юридичної допомоги від фахівців.

При вирішенні питання про притягнення до адміністративної або кримінальної відповідальності не обійтися без кваліфікованої юридичної допомоги від фахівців

Наші юристи готові надати консультаційну допомогу абсолютно безкоштовно і в будь-який зручний для вас час, роз'яснивши основні кроки і тактику дій у вашій ситуації. Грамотна допомога при підготовці документів на залучення неплатника аліментів до відповідальності не тільки допоможе досягти позитивного результату, але і підвищить шанси на фактичне отримання грошового утримання.


Оцініть статтю