Реклама
Реклама
Реклама

Заява на зменшення аліментів: зразок, оформлення. Заповнюємо правильно заяву на зменшення розміру аліментів. Розглянемо порядок заяви на зменшення розміру аліментів.

  1. Зменшення аліментів як особлива категорія регулювання
  2. Підстави для зменшення розміру аліментів
  3. Ситуації, які не можуть стати підставою для зниження розміру виплат
  4. Зменшення суми виплат аліментного характеру за угодою сторін
  5. Позовна заява про зменшення розміру аліментів
  6. Зміст позову щодо зменшення аліментного посібники
  7. Способи подачі позову

Виплати матеріального характеру сьогодні в законодавчій базі складають цілу систему. Державою передбачено спеціальну допомогу тим громадянам, які цього потребують. Однією з таких підтримок стають аліменти - обов'язкові фінансові виплати від одного громадянина іншому.

Зміст статті

Розмір допомоги такого характеру встановлюється при його призначенні. Змінюватися він може тільки в залежності від індексації в автоматичному порядку або в спосіб, передбачений угодою сторін. Інша регулювання розміру аліментів вимагає спеціального закріплення. Пропонуємо вам розглянути можливості зменшення фінансового змісту.

Зменшення аліментів як особлива категорія регулювання

Що ж являє собою зниження суми фінансового допомоги? Під цим поняттям ми розуміємо спеціальну процедуру, яка вимагає виконання ряада дій для того, щоб відбулося зменшення розміру аліментів.

Суб'єктивний склад таких відносин ідентичний учасникам надання фінансової допомоги. Так, перегляд суми виплат може ініціюватися тим, хто їх платить, або тим, на кого вони спрямовані. Як правило, в більшості випадків, справа щодо зменшення розміру матеріальної допомоги відкривається саме платником аліментів, оскільки в його інтересах, в першу чергу, знизити фінансове навантаження.

Ще одним важливим положенням сьогодні є перехід від однієї форми виплат до іншої. Деякі вважають, що зниження фінансових виплат служить підставою для зміни способу надання допомоги. Так, сьогодні судом або добровільною угодою сторони можуть призначити декілька варіантів оплати аліментів:

  • процентне співвідношення до заробітку. Це найбільш поширений варіант, особливо при розгляді в суді. Він передбачає собою вказівку певного відсотка, який щомісяця буде відраховуватися на користь одержувача матеріальної допомоги. Сьогодні державою навіть визначені чіткі межі для конкретних ситуацій. Так, на одну дитину Закон зобов'язує віддавати чверть від прибутку, на двох дітей - третина, а на трьох і більше - половину;
  • фіксована сума. Такий спосіб є найбільш поширеним в тих випадках, коли платник має відповідати таким вимогам: має нестабільний дохід; прибуток надходить повністю або частково в іноземній валюті; оплата праці відбувається в натуральній формі. Тому, за рішенням органу Феміди або за погодженням сторін призначається чітка сума, яка щомісяця надходить на рахунок одержувача;
  • змішаний варіант. Він передбачає собою використання відразу двох способів, описаних вище. Тобто, на ряду з процентною ставкою оплачується ще й фіксована сума.

Як впливає зменшення фінансових виплат на зміну варіанту надання аліментів? Воно тільки знижує кордону допомоги, але ні в якому разі не змінює форму оплати. Наприклад, зменшення відсотка аліментів не може стати причиною переходу на тверду суму. Якщо ми знижуємо виплати, які були призначені в частині від доходу - то ми тільки змінюємо число.

Тепер поговоримо про способи внесення коригувань в сплату фінансового допомоги. За загальним правилом, зменшення розміру аліментного допомоги відбувається в тому ж порядку, в якому виплати призначалися спочатку. Тобто, якщо в даній процедурі передавало добровільне угоду - то саме шляхом домовленості особи повинні змінювати суму виплат.

Природно, що в тому випадку, коли одна зі сторін перешкоджає цьому - потрібно буде звернутися в компетентні державні інстанції. Якщо аліменти призначалися судом - їх зміна відбуватися в такому ж порядку. При цьому, абсолютно не важливо чи є взаєморозуміння між учасниками таких відносин чи ні.

Підстави для зменшення розміру аліментів

Варто розуміти, що сума виплат не може змінюватися без вагомих на те підстав. Те, що одній стороні хочеться більше отримувати або менше платити - ще нічого не означає. Для того, щоб знизити межу виплат доведеться переконатися, що ситуація, в якій опинилися учасники взаємин передбачена законодавством.

Сьогодні нормативно - правова база закріпила ряд випадків, в яких громадяни мають право претендувати на зменшення суми аліментного допомоги. До них відносять:

  • зміни в сімейний стан одного з учасником аліментних зобов'язань. У більшості випадків, така ситуація характеризується поява на світ малюка. Так, якщо раніше громадянин віддавав чверть свого доходу на утримання дитини, то тепер від нього вимагається третину. Зменшення аліментів при народженні другої дитини стає гарантією захисту прав самого платника. Оскільки, наприклад, якщо він почне платити на кожного з них окремо, то така сума складе 40% від його заробітку. У той же час, зазначенням законодавчої бази йде обов'язок на виплату третини від доходу;
  • зміни в матеріальному становищі учасника взаємин аліментного характеру. При цьому, тут мається на увазі як стан платника, так і одержувача. Наприклад, підставою для використання даної причини може стати відсутність постійної роботи у зобов'язаної особи, яка передбачає собою неможливість виплати повного розміру допомоги, оскільки суми, що залишилася не вистачає на задоволення власних потреб і обов'язків перед третіми особами;
  • інші ситуації, які можуть стати підставою для зниження фінансових виплат.

Якщо з першими двома пунктами все гранично ясно, то третій вимагає певного пояснення. Вказівка ​​законодавцем такої фрази передбачає вивчення інших нормативно - правових актів та практики. Тому, проаналізувавши нормативно - правову базу можна сказати, що в категорії випадків, які можуть стати причиною для зменшення аліментних виплат відносяться:

  • визнання члена сім'ї платника непрацездатним. При цьому, в обов'язковому порядку, на громадянина повинна накладатися обов'язок по утриманню такого родича. У більшості випадків, така ситуація виражається по відношенню до матері або батькові особи, потребують фінансового посібнику;
  • привласнення платнику групи інвалідності або серйозне захворювання. Такий аспект розглядається з боку зменшення заробітної плати в силу того, що особа не може здійснювати діяльність у зв'язку зі станом здоров'я. При цьому враховується і той факт, що громадянину і на самого себе необхідні гроші, щоб забезпечити лікування;
  • дитина, на якого сплачувались аліменти працевлаштувався або зареєстрував індивідуальне підприємництво. Тут розглядається той факт, що діти мають свій дохід, який можуть використовувати для задоволення своїх потреб. В такому випадку, є вагома підстава зменшити розмір виплат з боку одного з батьків, на якого раніше судом або угодою було накладено обов'язок по утриманню;
  • значне збільшення доходу платника допомоги. Як би парадоксально це не звучало, але громадянин, який став отримувати більший прибуток має право претендувати на зменшення виплати аліментів. При цьому, необхідно буде довести, що тієї частини, яку він планує надавати після змін буде більш ніж достатньо для гідного життя;
  • повне забезпечення дітей державою. Тут варто розглядати ситуації, коли дитина проживає в дитячих будинках або інтернатах. В такому випадку, фінансування малюків здійснюється повністю з боку держави. Але, це не усуває від обов'язку платити за рахунками. Вона залишається, але можливий процес зменшення;
  • придбання одержувачем майна, яке надає дохід. Як правило, це квартира або будинок, які за заповітом або в порядку спадкування за законом були передані громадянину. Але, обов'язковим фактом, стане використання такої власності з метою отримання вигоди. Наприклад, це сама банальна оренда квартири.

Як бачимо, нормативно - правові акти досить широко окреслили коло можливостей зменшити виплати. При зверненні до органу Феміди сторони зобов'язані дотримуватися переліку, наведеного вище.

Ситуації, які не можуть стати підставою для зниження розміру виплат

Є ряд причин, які досить часто плутають з підставами для зменшення аліментного допомоги. В їх число входять:

  • значний заробіток того з батьків, який опікується дитиною. Великий дохід матері або батька, з яким після розлучення залишилися діти аж ніяк не може стати причиною зниження рівня фінансових виплат. Суд ні в якому разі не розгляне таку основу, як вагому. Тому, помилково припускати, що величезні доходи другої сторони взаємин аліментного характеру можуть хоч якось дозволити громадянинові претендувати на зменшення виплат, а тим більше - на їх скасування;
  • набуття дитиною майна, яке має значну цінність, але не використовується для отримання прибутку. Те, що малюкові дісталася квартира - не означає, що вона якось покриває його матеріальні витрати. Обов'язковою підставою для використання такої ситуації стає заробіток від використання даної власності;
  • виплата дітям пенсійної допомоги. Якщо дитина отримує таку державну виплату - то не варто припускати, що вона буде вираховуватися в різницю між його доходами і витратами. Сплата аліментів відбувається без прийняття до уваги такого роду надходжень.

Зменшення суми виплат аліментного характеру за угодою сторін

Як ми раніше помітили, громадяни, які попередньо склали угоду про сплату аліментів мають право точно в такому ж порядку їх змінити. Це правило відноситься як до збільшення, так і до зменшення розміру допомоги.

Якщо між особами є взаєморозуміння і їхні стосунки дозволяють домовитися між собою - потрібно скласти новий договір. При цьому, варто враховувати в якій формі він був раніше. Якщо учасники обговорювали всі усно - основою для зменшення стане консенсусу не закріплений на папері.

Якщо сторони угоди складали письмовий договір - потрібно буде його змінити. Для цього складається новий зразок, в якому закріплюється підстава для зменшення і новий розмір аліментів. В обов'язковому порядку, даний документ повинен бути завірений нотаріально. Після того, як нотаріус поставить свої позначки - угоду набирає юридичної сили. Це означає, що попередній договір втрачає свою силу і всі взаємовідносини між сторонами регулюються відповідно до положень нового контракту.

Позовна заява про зменшення розміру аліментів

Другий спосіб - це звернення до суду. Воно відбувається тоді, коли сторони не змогли добровільно домовитися про зниження відсотка або твердої суми, або в тих випадках, коли виплати фінансового характеру були раніше призначені інстанцією правосуддя. Розгляд проходить в загальному процесуальному порядку: подається заява на зменшення аліментів, проходить розгляд справи і орган Феміди виносить своє рішення.

Для початку розглянемо, які особливості матиме складання позову. Сьогодні даний документ повинен бути грамотно написаний, оскільки саме на його підставі суд вирішує відкривати справу, чи ні. Тому потрібно вивчити всі нюанси по відношенню до оформлення та змісту.

Перш за все, варто запам'ятати, що позови незалежно від категорії справ завжди розміщуються на аркушах формату А4 білого кольору. Всі записи вносяться акуратно з позичена абзаців. Складають дану заяву вручну, необхідно використовувати чорнило синього або чорного кольору. Також, можна оформляти комп'ютерним набором. Але, він повинен бути надрукований і підписаний окремо, оскільки електронні заявки в інстанції правосуддя не приймаються.

Заява на зменшення аліментів не має форми для заповнення, а складається на підставі зразка. В кінці даного розділу ви зможете його завантажити. Крім цього, пропонуємо більш детально розглянути зміст документа для того, щоб орієнтуватися як саме його писати.

На початку вивчимо структуру позову. Сьогодні заяву про зменшення аліментних платежів можна поділити на:

  • суб'єктний склад;
  • суть справи;
  • прохання;
  • документи, що додаються.

Кожна з вище названих частин має особливі вказівки на оформлення та змісту. Тому, розглянемо їх більш детально.

Зміст позову щодо зменшення аліментного посібники

Суб'єктний склад - це перша графа, яка вкаже на учасників процесу і територіальне відділення органу Феміди, яке розглядатиме справу. Розміщується вона в правому верхньому куті листа, створюючи стовпчик. Потрібно обов'язково дотримуватися вирівнювання по лівому краю - так документ буде виглядати акуратно.

І так, перш за все, ми пишемо найменування територіального органу Феміди, в який звертаємося. Тут варто розуміти, що серед усієї чисельності судів на території нашої держави потрібно вибрати один. При цьому, не той, який хочеться нам, а той, на який йде вказівка ​​Закону. Сьогодні в нормативно - правових актах закріплено правило, яке свідчить, що громадянин повинен звертатися в те відділення інстанції правосуддя, яке обслуговує місце проживання громадянина, що сплачується аліментні посібник.

Тобто, виходити необхідно з прописки платника. Записуючи назву суду, варто дотримуватися правил його офіційного найменування. Для цього можна звернутися безпосередньо в саме відділення і списати все необхідне з вивіски, або використовуватися електронними ресурсами, що набагато простіше.

Під інстанцією правосуддя вказується ім'я громадянина, який просить розглянути справу. У процесі він називається позивачем. Пишемо повне ім'я, по батькові та прізвище. Також, потрібно вказати адресу проживання для того, щоб працівники Феміди могли зв'язатися з вами і повідомити про дату проведення засідання. Можна позначити номер телефону - це значно спростить процес спілкування позивача з судом.

Після цього йде вказівка ​​другої сторони у справі - відповідача. Їм, як правило, є отримувач аліментних виплат. Дані, які повинні писатися збігаються з інформацією про позивача.

Ще один важливий момент - ціна позову. Тут ми повинні записати розмір нового аліментного допомоги, яке планується ввести після розгляду справи в суді. Це важливо не тільки для того, щоб суд знав на що орієнтується позивач, але і для обчислення державного мита, за дії, проведені працівниками органу Феміди при розгляді справи.

Суть справи - друга і найбільша частина позову. Вона починається написанням по середині аркуша назви документа (Заява на зменшення аліментів). Слідом за цим по всій ширині рядка будуть описуватися факти і події, необхідні для розкриття суті самої справи.

На самому початку йде відсилання на відносини між громадянами, які свідчать про обов'язок одного платити фінансову допомогу іншому. Так, якщо це аліменти на дітей, то потрібно буде написати, що позов надається від батьківського дому, оскільки малюк не може самостійно представляти свої інтереси в суді. Родинний зв'язок підтверджується номером і датою видачі свідоцтва про народження, де обидва учасники записані, як батьки. Слідом за цими даними потрібно вказати рішення суду, згідно з яким позивач виплачує щомісяця певні суми для утримання відповідача або дитини.

Потім з абзацу йде опис ситуації, яка дозволяє припускати зниження рівня виплат. Для цього позивачеві буде необхідно орієнтуватися на список підстав, який ми розглядали в одному з попередніх розділів. Вибравши одну з причин лаконічно описується зниження достатку, що передбачає собою складне становище виплати аліментів або ж збільшення доходу, яке може бути причиною зниження кордонів.

Немає необхідності все розписувати детально і, тим більше, надавати інформації емоційне забарвлення. Ми пишемо виключно факти і підтверджуємо їх назвами або номерами документів, що свідчать про правдивість даних.

Прохання - елемент, який прямо вказує на нову суму аліментів. Для цього по середині рядка пишемо слово «Прошу», ставимо двокрапку і з новою Трокі перераховуємо всі очікувані результати. Як ми говорили раніше, не можна міняти одну форму оплати аліментів на іншу. Тому, якщо раніше використовувалися відсотки - вказуємо менше процентне співвідношення, тверда сума - новий фіксований розмір.

Необхідну документацію - це перелік паперів, які будуть надаватися в територіальне відділення органу Феміди разом з самим позовом. Як ми бачимо, в основній частині йдуть надіслання на документи, які підтверджують ті чи інші факти. У даній структурної одиниці позову їх потрібно перерахувати. Пишемо «Перелік документів, що додаються», ставимо двокрапку і в порядку нумерації з нового рядка перераховуємо всі папери. В їх число в обов'язковому порядку входить копія самого позову, паспорта позивача, попереднього рішення органу Феміди.

В самому кінці документ підписується безпосередньо заявником і ставиться дата його подання до органу правосуддя.

Як ми бачимо, структурно позов ідентичний із заявою про первісному проханні стягувати аліментні виплати. Але, зміст має інше. Необхідно в обов'язковому порядку дотримуватися такої послідовності, оскільки міняти місцями вище перераховані елементи в судовому розгляді неприпустимо.

Як ми і обіцяли на початку даного розділу - пропонуємо завантажити зразок заяви на зменшення розміру аліментів. Якщо вам важко зорієнтуватися в тому, що ми написали вище - можна переглянути цей документ. Поряд з нашим описом він допоможе вам грамотно скласти позов, в прийнятті якого суд не зможе відмовити. Крім того, такий зразок можна повноцінно використовувати як основу для внесення власних даних, а наша інструкція зі складання позову допоможе зрозуміти, що саме і куди потрібно вписувати.

Зразок позовної заяви на зменшення аліментів Зразок позовної заяви на зменшення аліментів

Способи подачі позову

Після того, як заяву буде написано - його потрібно надати на розгляд суду. Для цього можна звернутися особисто до територіальної інстанцію. При собі необхідно мати по дві копії кожного з документів. Один - суду, а другий - відповідачу. Якщо у людини є бажання отримати підтвердження надходження заявки - надається окрема копія заяви, на якій працівник, який приймає позов ставить відповідну позначку з датою подання.

Другий спосіб призначається тим, хто не може в силу певних обставин звернутися особисто. В такому випадку, можна через будь-яке поштове відділення направити заявку за адресою суду. Також будуть потрібні дві копії. Бажано оформляти лист замовного типу з описом вкладеного. Дата подачі на позові повинна збігатися з днем ​​відправлення листа. А ось число прийняття заяви на розгляд - день надходження пошти в орган правосуддя.

Як впливає зменшення фінансових виплат на зміну варіанту надання аліментів?