Реклама
Реклама
Реклама

З ким залишиться дитина після розлучення?

Розлучення - це завжди складний у всіх відносинах процес, який оголює назовні відразу кілька проблем

Розлучення - це завжди складний у всіх відносинах процес, який оголює назовні відразу кілька проблем.

порядок розлучення

Для сімейної пари без дітей процедура пройде простіше, адже тоді досить тільки спільної заяви в ЗАГС. А ось розлучення з дитиною завжди передбачає звернення до суду. Це стосується сімейних пар, які мають неповнолітніх дітей (до 18 років).

Є два варіанти передбачуваного звернення до суду:

  • спільну заяву подружжя до суду, разом з яким вони подають нотаріально посвідчений договір про утримання та виховання спільних дітей, визначення їх адреси проживання;
  • позов про розірвання шлюбу (подає один з подружжя).

У першому варіанті, як правило, шлюб розривається по завершенню місяця після подачі спільної заяви подружжя, якщо тільки вони його не відкликали.

У другому варіанті суд вирішує спір в межах розумних строків розгляду справи, вивчаючи необхідні факти і надаючи їм свою об'єктивну оцінку. Тривалість процесу залежить від кількості поставлених позовних вимог, а також від складності самої справи.

З ким залишиться дитина?

Відповідно до сформованої практики пріоритет в визначення місця проживання дитини має мати. Але це не означає, що права батька на дитину при розлученні не враховуються. Суд зобов'язаний дати оцінку всьому комплексу фактів, щоб прийняти зважене рішення, яке може бути прийняте і на користь батька.

Права дитини при розлученні також враховуються. Так, якщо дитина вже досяг віку або рівня інтелектуального розвитку, що дозволяє робити усвідомлений вибір, суд зобов'язаний врахувати бажання дитини з приводу того, з ким він хоче жити.

Важливу роль в справі грає орган опіки, від укладення і думки якого залежить дотримання права спілкування з дитиною після розлучення.

Виходячи з цього, рішення комплексу шлюборозлучних проблем, особливо при вирішенні спору щодо білоруського режиму виховання дитини, залежить від професіоналізму і досвіду тощо, що надає юридичні послуги.

Навіщо потрібен адвокат в шлюборозлучному процесі?

Під час розлучення сімейний адвокат надає консультації, супроводжує переговори, судовий розгляд і примусове виконання рішення.

Але насправді роль адвоката набагато важливіше, адже від його компетенції залежить, з ким залишаться діти після розлучення, яка сума і в якому порядку будуть стягнуті аліменти на дитину, з ким із батьків він буде жити і як буде спілкуватися з батьком, який більше не живе з сім'єю.

Сімейний адвокат: https://www.baf.kiev.ua

З ким залишиться дитина?
Навіщо потрібен адвокат в шлюборозлучному процесі?