Реклама
Реклама
Реклама

Відмова від квартири в рахунок аліментів: угода про сплату аліментів шляхом надання майна в 2019 році

  1. законність операції
  2. Чи є гроші від продажу квартири доходом?
  3. Як оформити передачу квартири в рахунок аліментів
  4. алгоритм дій
  5. Коли угода вважається недійсним

Розлучення батьків або роздільне проживання не звільняє їх від обов'язку утримання своїх неповнолітніх дітей. Фінансово підтримати дитину можна шляхом як передачі готівки сум батькові, який містить дитя, так і наданням йому майна, в тому числі і житлового приміщення. Для того щоб відмова від квартири в рахунок аліментів був визнаний фінансовою підтримкою дитині, необхідно дотримання ряду формальних, але вкрай важливих дій.

Зміст статті:

законність операції

У багатьох випадках особі, що сплачує грошове утримання на дитину, зручно займатися цим не щомісяця, а за допомогою сплати одноразової суми У багатьох випадках особі, що сплачує грошове утримання на дитину, зручно займатися цим не щомісяця, а за допомогою сплати одноразової суми. З цією метою дозволено віддавати житло замість аліментів. Передаючи замість грошей нерухомість, слід правильно оформити прийняті для таких випадків документи. Необхідно звернути увагу на те, щоб дане майно не розглядалося як об'єкт дарування, додаткового матеріальної допомоги або допомоги, яка поліпшує умови життя дитини. Воно повинно бути призначене саме для компенсації боргу зі сплати коштів на дітей.

Для того щоб оформити відмову від квартири в рахунок сплати аліментів, необхідно написання добровільного угоди. Крім того, така дія може бути вчинено примусово. Для першого з цих випадків батьками складається домовленість, за якою аліменти замінюються передачею житла. Умови угоди вписують в текст укладеної угоди і повинні бути нотаріально завірені.

Майно в рахунок аліментів передається примусово в певних випадках. Зазвичай це застосовується щодо осіб, які злісно ухиляються від сплати. Квартиру можуть забрати, якщо зібралася велика заборгованість, утворена у вигляді щомісячних виплат, а також пенею і штрафами за несвоєчасне виконання своїх зобов'язань. Сюди ж включається і неустойка - 0,5% щодня від загальної суми.

Коли у платника є кошти, то грошова заборгованість повинна бути стягнута готівкою або з банківських рахунків. Потім може послідувати конфіскація майна (наприклад, особистого транспорту). Якщо цього зробити не вдається (через те, що це єдиний спосіб заробітку), то судові пристави розглядають передачу будинку або квартири.

Коли борг постійно зростає, а грошей на підтримку дитини не надходить, то на квартиру колишнього чоловіка буде накладено арешт. Змусити аліментщика погасити борг можна після проведення:

  • Повідомлення боржника про необхідність сплати грошей;
  • Особистої зустрічі пристава з платником та роз'яснювальної бесіди;
  • Доказів ухилення від сплати коштів на дітей;
  • Розрахунку, що вказує на відповідність боргу і вартості квартири.

Юристам часто задається питання про те, чи можуть забрати єдине житло за борги з аліментів. Необхідно мати на увазі, що якщо нерухомість виступає у вигляді єдиного місця, де живе боржник, то відібрати її виконавча служба не може.

Чи є гроші від продажу квартири доходом?

Нерухоме майно є досить дорогим. Тому резонним стає питання про те, чи вважається вартість від продажу будинку або квартири доходом. Подібне уточнення необхідно, оскільки, згідно з СК РФ, відрахування аліментів повинен проводитися тільки з коштів свого заробітку.

Серед списку, передбаченого Постановою Уряду РФ № 841, виручки від продажу житла немає Серед списку, передбаченого Постановою Уряду РФ № 841, виручки від продажу житла немає. Крім того, щодо реалізації власних квартир в певних випадках податкові виплати не проводяться (наприклад, якщо приміщення куплено багато років назад). Тим часом, більшість юристів схиляються до думки про те, що отримані таким шляхом кошти можуть вважатися доходом, що підвищує добробут платника.

Виділяються різні думки:

  • одні вважають доходом повну вартість квартири.
  • інші називають різницю між початковою ціною квартири і вартістю продажу.
  • Треті не вважають прибутком суму, витрачену на купівлю іншої нерухомості.

Є також припущення про те, що продаж житла не приносить додаткового доходу, оскільки тут спостерігається простий перехід натуральної форми в грошову (конвертація). Матеріальні активи в даному випадку не збільшуються, а це і є основною ознакою доходу. Інша справа, якщо житло здається в оренду. Тут можна вести мову про прибуток. Коли батько своєчасно виплачує аліменти на дитину у фіксованій грошовій сумі, то в разі відчуження будинку він не зобов'язаний передавати подібні засоби для дітей, якщо угода з житлом не була укладена з метою збагачення.

У тих же випадках, коли особа систематично здійснює купівлю-продаж нерухомості (ріелторська діяльність), вона зобов'язана сплачувати кошти на дітей з цього заробітку. Забирати майно за аліменти є крайнім заходом, яку застосовує виконавча служба до осіб, які порушують відповідні норми сімейного законодавства. У випадках, коли сторона може погасити борг іншим способом, то, як це показує судова практика, пристави йдуть йому назустріч.

Як оформити передачу квартири в рахунок аліментів

Залік нерухомості на користь зобов'язань по фінансовій підтримці дітей передбачений п Залік нерухомості на користь зобов'язань по фінансовій підтримці дітей передбачений п.2 ст. 104 СК РФ. В результаті такої оборудки одержувач стає власником квартири. Фактично в наявності абсолютний відмова від аліментів на користь житла в ситуаціях, коли його вартість дорівнює сумі боргу. Зобов'язання платника при цьому припиняються повністю. Якщо виплати на дитину виробляються добровільно, без залучення судових органів, то батьки можуть домовитися про передачу цих сум будь-яким зручним способом.

Це можна відобразити в угоді про передачу майна в рахунок аліментів, оформленому у нотаріуса. У документі сторони можуть висловити свою згоду заміни грошової форми оплати на натуральну. Крім того, чоловік може подарувати квартиру або її частину своїм дітям. При цьому в дарчим необхідно вказати, що її метою є компенсація виплат по утриманню дитини. Це робиться для того, щоб колишня дружина не могла оскаржити законність такого заліку.

Зразок угоди передачі житла:

Завантажити бланк угоди
Завантажити бланк угоди

алгоритм дій

Якщо подружжя прийшло до взаємної згоди про залік житла на користь зобов'язань з утримання дітей, вони детально зупиняються на всіх деталях своїх дій Якщо подружжя прийшло до взаємної згоди про залік житла на користь зобов'язань з утримання дітей, вони детально зупиняються на всіх деталях своїх дій. Має оформлятися угода, з внесенням до нього цього факту. Ціну на квартиру сторони можуть визначити як самі, так і вдавшись до допомоги експертів з оцінки. Якщо в договорі не вказані інші умови, кожній стороні при розлученні належить 50% від загальної власності.

Розділ спільно нажитого майна не слід плутати із зарахуванням коштів на утримання дітей. Для цього чоловік повинен переписати частину свого житла на дитину і віддати її під опіку своєї колишньої половині.

У певних ситуаціях суд може своїм рішенням збільшити частку однієї зі сторін. Це відбувається у випадках, коли, наприклад, з одним із батьків залишається жити одна дитина, а з іншим - троє. Таке рішення приймається судом з метою захисту прав та інтересів неповнолітніх дітей. Однак при розділі майна не мається на увазі, що його певна частина належить дитині. Повинно бути вказівка ​​на те, що їм покриваються аліментні обов'язки.

Коли угода вважається недійсним

Квартира, передана в рахунок сплати аліментів, не обов'язково припиняє пов'язані з ними обов'язки. На користь дітей стягується відсоток від зарплати або тверда сума. Якщо прибуток платника збільшується, це може стати приводом для звернення другого з подружжя до суду за зміною аліментних зобов'язань.

Так, наприклад, якщо батько отримує 40 тисяч на місяць, то дитині по закону перераховується 25% від цієї суми, тобто 10 000 рублів. В якийсь час він укладає з колишньою дружиною угоду про сплату аліментів своєму 6 річному синові шляхом надання нерухомого майна вартістю в 1 млн. Підрахунки показують, що така ціна квартири покриє приблизно 8 річний термін по сплаті коштів. До повноліття дитини залишиться ще 4 роки. У таких випадках, дружина може звернутися до суду з позовом про виплату потрібної суми.

Якщо через якийсь час заробітна плата батька-платника стає більше, то і це може послужити приводом вимоги сплачувати збільшену суму.

Отже, щоб угода про відмову від нерухомого майна в рахунок аліментів було правомірним і незаперечним, потрібно ретельно прописувати в ньому всі умови передачі, суму житла, вказувати мету договору. Відповідачу слід перестрахуватися і порахувати, чи покриє вартість нерухомості все його аліментні зобов'язання, аж до повноліття дитини.

Чи є гроші від продажу квартири доходом?