Реклама
Реклама
Реклама

Види сплати аліментів на дитину в РФ

  1. Види виплат по аліментах
  2. Способи нарахування аліментів

Аліментні відносини стосуються багатьох громадян, оскільки закон зобов'язує надавати матеріальну підтримку членам сім'ї та родичам Аліментні відносини стосуються багатьох громадян, оскільки закон зобов'язує надавати матеріальну підтримку членам сім'ї та родичам. Найбільш соціально незахищені верстви населення можуть розраховувати на захист держави, якщо не вдалося вирішити проблему їх змісту самостійно. Все аліментні зобов'язання, способи отримання і права громадян зафіксовані в гл. V Сімейного Кодексу РФ.

Види виплат по аліментах

Аліментні виплати поділяються на два види: процентне утримання від доходу платника і виплати у твердій сумі. Якщо аліментні кошти перераховуються батьками на дітей, то розглядаються два варіанти платежів. В інших випадках законом передбачено фіксовані суми відрахувань. наприклад, утримання матері дитини , Зміст старих батьків можливо виключно в твердій сумі.

Процентний вид виплат встановлений на державному рівні і складає: 1/4 від доходів платника на одну дитину, 1/3 на двох, 1/2 на трьох і більше дітей (ст.81 СК РФ). Розмір аліментів може бути змінений судом з урахуванням наданих доказів противних сторін. Пайовий порядок виплат кращий, коли платник має стабільний заробіток, офіційно працевлаштований.

Якщо батько має нерегулярний дохід, валютні надходження або є індивідуальним підприємцем , То суд може визначити стягнення у твердій грошовій сумі (ст.83 СК РФ). Такий вид виплат застосовується, якщо у громадянина сезонна, Путін, вахтовая робота. Припустимо, його заробітна плата велика 3-6 місяців на рік, решту часу він не отримує доходу. Крім того, такий спосіб сплати аліментів застосовується до тимчасово працевлаштованим платникам , Що дозволяє прив'язувати аліментні платежі до середньої зарплати по країні.

Суд може визначити змішаний вид платежів, що закріплюється судовим наказом або постановою Суд може визначити змішаний вид платежів, що закріплюється судовим наказом або постановою. У першому випадку розгляд проходить в світовому суді, не вимагає обов'язкової присутності сторін спору, наказ має силу виконавчого документа. При отриманні судового рішення в міському суді слухаються дебати сторін і розглядаються особливі обставини справи. Судовий наказ набирає чинності через 10 днів, судове рішення - через місяць. Незалежно від обраного виду виплат, аліменти розраховуються з моменту початку судочинства.

Не варто забувати, що суд має право вказати конкретний термін дії рішення, зменшити, збільшити або скасувати колишню постанову по аліментах між звернулися сторонами. Для того, щоб довести свою правоту в складних ситуаціях, необхідно підготувати доказову базу, залучити свідків. Якщо заявника або відповідача не влаштував обраний судом вид виплат, то громадяни мають право на перегляд справи у вищих інстанціях.

Аліментні зобов'язання тривалі в часі, тому можуть змінитися матеріальне та сімейне становище учасників процесу. Звертатися за рішенням може знадобитися кілька разів, при цьому зміняться види виплат. Наприклад, аліменти на дитину-інваліда виплачувалися у відсотках до доходу. При настанні повноліття закон зобов'язує перейти на тверду щомісячну оплату його змісту. Для визначення нового виду доведеться звернутися в суд або скористатися можливістю по складанню угоди.

Способи нарахування аліментів

При судовому розгляді допускаються три види сплати аліментів: в частках, твердій ставці і змішаний При судовому розгляді допускаються три види сплати аліментів: в частках, твердій ставці і змішаний. Вид виплат визначає суд, виходячи з інтересів заявника і відповідача, при цьому в першу чергу захищаючи соціально незахищених і мало забезпечених родичів. Судове рішення завжди стосується щомісячних відрахувань. Але є можливість добровільного угоди, які можуть укласти між собою зацікавлені особи. Другим способом нарахування аліментних виплат є договір, завірений нотаріусом.

Цей документ має виконавчу силу і діє в рамках закону (ст.99 СК РФ). Угода визначає розмір, умови і порядок виплат, засвідчених нотаріусом. У цьому випадку вид виплат визначають самі громадяни. Нотаріус має право зажадати довідки про доходи, склад сім'ї, медичні документи. Він не завізує угоду, якщо воно обмежує права одержувача аліментів. Якщо мирову угоду вказує на виплати, менші стандартних по закону, то такий документ не має юридичної сили.

При складанні добровільного угоди можливо врахувати особисті мотиви, які влаштовують обидві сторони. Наприклад, скласти угоду про виділення коштів на навчання дитини, медичне обслуговування родича, вказати умови отримання аліментів. У разі, якщо один з учасників угоди порушить договір, то це завжди є приводом для подальшого звернення до суду.

Розмір аліментів на утримання дитини