Реклама
Реклама
Реклама

Умови стягнення аліментів за минулий період

  1. Умови стягнення аліментів за минулий час
  2. За який термін можна стягнути аліменти?
  3. Різниця між заборгованістю та стягненням
  4. Стягнення за минулий період, якщо досягнута домовленість
  5. Правові реалії звернення до суду
  6. Які документи необхідні?
  7. Як розрахувати суму за минулий проміжок часу?
  8. терміни сплати

Часом стягнення матеріального змісту з недобросовісного платником аліментів триває не один рік. Незважаючи на це, гроші за цей час не «втрачені»: в деяких ситуаціях закон передбачає регресивний порядок утримання аліментів.

Аліменти представляють собою виражені в матеріальній формі зобов'язання одного з батьків, які він виробляє на користь і в інтересах неповнолітніх дітей. Незважаючи на те, що питання про їх розмір і способи передачі набагато вигідніше вирішувати шляхом усної або письмової домовленості, іноді життєва ситуація вимагає втручання представників закону.

Порядок утримання аліментів в судовому порядку передбачає, що грошові виплати призначаються з моменту звернення зацікавленої сторони до державної інстанцію. Але законодавчо передбачені окремі ситуації, коли є можливість зобов'язати до виплати аліментів за минулий час, хоча для цього заявнику потрібно надати чимало доказів недобросовісності платником аліментів.

Відповідь на питання, чи можна стягнути аліменти за минулі роки, знаходиться в ч. 2 ст.107 Сімейного кодексу РФ. Там же знаходяться всі визначені для цього умови. Основним з них є ухилення платником аліментів від своїх обов'язків, не дивлячись на всілякі старання аліментополучателя прийти до взаємовигідної домовленості.

Умови стягнення аліментів за минулий час

Гроші за минулий час можуть бути стягнуті за рішенням суду тільки при дотриманні наступних умов.

  1. Існують докази факту, що позивач всіляко робив спроби знайти компроміс з платником все попередні часи про добровільної допомоги чаду, від чого недобросовісний батько ухилявся, не беручи участь ніяким чином у вихованні та утриманні свого сина або дочки.
  2. Батьківство має документально оформлене або підтверджено в судовому порядку. При цьому гроші не можуть бути стягнуті за термін, що передує офіційному вступу в батьківство.
  3. Раніше не проводилося звернень до суду з приводу утримання цих аліментних коштів. Інакше мова йде вже про існуючу заборгованість.
  4. Відсутність нотаріально завіреної угоди між батьками. Наявність домовленостей свідчить про досягнення взаєморозуміння між колишнім подружжям в питанні виховання і матеріального забезпечення сина або дочки і є прямим протиріччям того, що другий з батьків ухиляється від своїх батьківських обов'язків.

Аліменти не можуть бути стягнуті:

За який термін можна стягнути аліменти?

Стикаючись з питанням, за який період можна стягнути аліменти, зацікавлені в цьому дізнаються, що за стандартною схемою матеріальна допомога утримується з дати подачі позову про їх стягнення. Але, якщо уповноважена особа зможе довести, що на досудовій стадії процесу потенційний платник навмисно ухилявся від виконання своїх зобов'язань перед дитиною, то аліменти за минулий період можуть бути стягнуті за час ухилення від них, але не більше ніж за 3 попередні роки. Встановлений судом строк може бути і менше в наступних випадках.

  • Батьківство біологічного батька було підтверджено менше 3-х років тому.
  • Якщо батько брав участь в житті свого чада без письмової угоди і почав ухилятися від неї деякий час назад. При цьому друга сторона весь проміжок несплати робила спроби домовитися на добровільних засадах.

Різниця між заборгованістю та стягненням

Поняття «аліменти за минулий період» і «заборгованість» мають суттєві відмінності.

Аліментний борг виникає тоді, коли шляхом добровільного підписання відповідної угоди або у судовому порядку батько вже був зобов'язаний до виплати матеріального утримання на малолітніх дітей в конкретному обсязі. Тоді, при ухиленні відповідачем від своїх зобов'язань, суд задовольнить бажання зацікавленої особи і змусить до сплати грошової допомоги за весь час заборгованості.

Аліменти за минулий період не можна стягнути, якщо платник вже зобов'язувався до матеріальної допомоги одним із двох способів. Підставою для їх отримання може бути тільки відсутність будь-якого згоди між сторонами і марні, але підтверджені спроби позивача домовитися з відповідачем. В цьому випадку, термін, за який дозволено утримати кошти, обмежений трьома останніми роками.

Стягнення за минулий період, якщо досягнута домовленість

Чинна угода між батьками може включати практично будь-які умови, які підходять обидва боки. В тому числі, нотаріально підтвердженим угодою можна зобов'язати другого з батьків до сплати коштів за минулий час, якщо такий пункт зазначений в документі.

Неможливо зобов'язати до виплати допомоги дитині заднім числом в судовому порядку, якщо існував договір між сторонами: це говорить про порозуміння між ними, що не відповідає умовам їх стягнення.

Якщо на папері не обумовлено стягнення аліментів за минулий період, а другий з батьків ухиляється від аліментних зобов'язань вже після підписання угоди, то процедура вже буде ставитися до стягнення заборгованості.

Правові реалії звернення до суду

Щоб отримати допомогу, необхідно розуміти, як стягнути аліменти за минулий період. Для цього потрібно звернутися в суд. Батьком або особою, уповноваженою на представлення прав сина або дочки, в судовий ділянку подається встановлений пакет документів, а також заяву із зазначенням обставин та всіх вимог, що пред'являються: сума необхідної матеріальної допомоги, терміни, спосіб утримання. Також тут розкривають всі відомі відомості про відповідача (паспортні дані, адреса проживання, доходи з яких планується проводити утримання).

У заяві необхідно вказати, що в минулому часі були неодноразово робилися спроби дійти згоди в питанні аліментних виплат з потенційним платником, а друга сторона повністю ухилялася від своїх зобов'язань і не робила жодної участі в житті дитини. У заяві допускається перерахувати свідків описаних обставин, а також просити про витребування документів, які будь-яким чином підтвердять обставини, описані позивачем. У заяві необхідно вказати, що в минулому часі були неодноразово робилися спроби дійти згоди в питанні аліментних виплат з потенційним платником, а друга сторона повністю ухилялася від своїх зобов'язань і не робила жодної участі в житті дитини

Правомірність стягнення аліментів за минулий період підтвердять будь-які докази позивача: листи (звичайні та електронні), sms-повідомлення, листування з соціальних мереж, показання свідків.

Протягом місяця після подачі готового заяви і пакета документів, судовою установою буде розглянуто справу. Після цього, в десятиденний термін, відповідач або зацікавлена ​​особа може оскаржити офіційне рішення.

Які документи необхідні?

Відповідно до загальної процедури подання документів для утримання неотриманих коштів в судовому порядку, позивачем надаються такі документи.

  1. Заява з вимогами.
  2. Паспорт позивача.
  3. Свідоцтво про шлюб або його розірвання.
  4. Свідоцтво про народження дитини.
  5. Довідка про доходи позивача.
  6. Довідка з місця проживання, яка буде підтверджувати факт проживання дитини з позивачем.
  7. Інші, на вимогу суду.

Докази слів позивача про ухилення другою стороною від її зобов'язань разом з пакетом документів не подаються. Однак, відповідач повинен бути готовий надати їх в процесі розгляду справи.

Якщо батьківство потенційного платника не оформлено, то спочатку слід подавати заяву про його примусове встановлення. Але тоді мова про стягнення грошей за минулі роки йти не може. Весь пакет документів подається в судову установу за адресою проживання відповідача.

Як розрахувати суму за минулий проміжок часу?

Існують два варіанти судового розрахунку суми грошових коштів за минулий проміжок часу:

  • часткової;
  • твердою сумою.

Перший спосіб вважається пріоритетним: при наявності «білої» заробітної плати відповідачем протягом обвинуваченого часу, призначається частка від доходу. Враховується не поточна заробітна плата боржника, а минулі доходи. Тобто, якщо батько працював на менш оплачуваної роботи, частка утримується від тієї суми. Якщо колишній чоловік не працював, покладений відсоток відрахувань утримують виходячи із середньої заробітної плати на поточний момент. Частку визначають залежно від кількості дітей платником аліментів. Перший спосіб вважається пріоритетним: при наявності «білої» заробітної плати відповідачем протягом обвинуваченого часу, призначається частка від доходу

Щомісячна фіксована сума аліментних відрахувань нараховується у випадках, коли частку доходу визначити важко, або вона не буде відповідати потребам дитини. Встановлений розмір доведеться виплачувати тим, хто приховує частину отриманих доходів або має нестабільний, сезонний заробіток, що теж доведеться доводити. Твердий розмір виплат може базуватися на розмірі прожиткового мінімуму в місці проживання одержувача, еквіваленті одного мінімального розміру оплати праці. Фіксована сума схильна до щорічної індексації, визначеної урядом.

терміни сплати

При задоволенні вимоги аліментополучателя про грошове утримання на дитину за попередні роки, суддя призначає терміни виконання зобов'язання. Природно, що боржник часом не в змозі заплатити відразу всю заборгованість, що накопичилася. Найчастіше, ця заборгованість утримується на підставі заяви самого платником аліментів або примусово за рішенням суду. Вони стягуються з частини будь-якого відповідного доходу за місцем їх отримання.

Цей факт не скасовує того, що платником аліментів необхідно продовжувати надавати поточну матеріальну підтримку своїм неповнолітнім дітям. За необхідності судом може прийматися рішення про деяку розстрочення.

Як розрахувати суму за минулий проміжок часу?
Які документи необхідні?
Як розрахувати суму за минулий проміжок часу?