Реклама
Реклама
Реклама

Стягуються аліменти з продажу квартири в 2019 році

  1. Що таке аліменти
  2. Сплата аліментів з продажу квартири
  3. Чому не потрібно платити аліменти з продажу квартири
  4. Випадки сплати аліментів з продажу нерухомості
  5. Нерухомість за борговими зобов'язаннями
  6. Майно замість аліментів
  7. судочинство
  8. висновок

Час читання: 5 хвилин

Питання про аліментних зобов'язаннях стає особливо гострим, коли виникає необхідність продати нерухомість - квартиру або будинок. Найчастіше сума, отримана від реалізації майна, досить висока, в зв'язку з чим важливо з'ясувати, підлягає її частина аліментних виплат чи ні. Завдання сімейного законодавства - утримувати справедливий баланс між сторонами аліментних відносин. Тому законодавець регламентує ряд випадків, коли аліменти з продажу квартири не стягуються, а також передбачає ситуації, коли здійснити виплати просто необхідно.

Що таке аліменти

Стаття 78 Сімейного кодексу Росії свідчить, що на батька і матір покладається обов'язок щодо утримання та забезпечення неповнолітніх дітей. У свою чергу, порядок виплат визначається ними самостійно або ж у судовому порядку, якщо сторони не досягли згоди. Утримуються аліменти з заробітної плати та інших доходів батька, детальний перелік яких зазначений в постанові Уряду РФ від 18 липня 1996 № 841.

Дізнайтеся докладніше про те, що таке аліменти .

Сплата аліментів з продажу квартири

Проблема стягнення аліментів з реалізованої нерухомості породила безліч чуток і домислів. Сторони аліментних відносин знаходяться в замішанні і просто не знають, чи потрібно платити аліменти при продажу квартири чи ні. Відповідно до статті 82 СК РФ види прибутку, з яких слід утримувати аліменти на забезпечення неповнолітніх дітей, визначаються Урядом Росії.

Таким чином, сам по собі Сімейний кодекс не містить вичерпної інформації про те, з яких видів заробітку слід стягувати виплати. Ці відомості прописані в постанові Уряду РФ від 18 липня 1996 р №841, де затверджено детальний перелік джерел доходу, з яких потрібно проводити виплати на дитину.

Незважаючи на те, що постанова з'явилася ще в 1996 році, занепокоєння щодо відрахування аліментів з прибутку виникли в 2008 році. Так, постановою Уряду від 15 серпня 2008 р №613 введено підпункт «о», згідно з яким утримання виплат здійснюється з сум прибутку, яка була отримана в результаті укладення цивільних договорів, доходів від робіт і наданих послуг. Таким чином, законодавець затвердив, що аліментні виплати проводяться не тільки з зарплати батька, а й з інших отриманих ним доходів.

Спираючись на викладене, можна зробити висновок, що утримання аліментів відбувається від продажу рухомого та нерухомого майна, в тому числі і від реалізації будинку або квартири. Але дане твердження не можна тлумачити буквально, під опис підходить лише формат угоди. На ділі ж норми даного акта далеко не завжди застосовні до питання продажу квартири суб'єктом аліментних зобов'язань.

Відносини в сфері аліментних зобов'язань батьків та дітей встановлені в розділі 5 глави 13 СК РФ. У свою чергу, в статті 81 прописані розміри виплат на неповнолітніх дітей по відношенню до заробітної плати особи. Види доходів, з яких відбувається утримання фінансових коштів , Відображені в іншому акті - ухвалі Уряду РФ від 18.07.1996 №841.

Щодо виплати аліментів за пунктом 2 підпункту «о» вищевказаної постанови свою правову позицію висловив вищий судовий орган Росії. Так, Конституційний суд РФ виніс Визначення від 17 січня 2012 року № 122-О-О, згідно з яким аліментні зміст нараховується з прибутку, яка була отримана особою за тими договорами, підписуючи які громадянин реалізує право на використання своїх здібностей і власності для легалізованої законодавством діяльності економічного характеру.

Чому не потрібно платити аліменти з продажу квартири

Справедливість є одним з головних принципів, яким керується законодавець у своїй нормотворчій діяльності. У сімейному законодавстві питання про аліментних відносинах має важливе значення, оскільки мова йде про зміст і забезпеченні неповнолітніх осіб. Однак коли виникає потреба продати нерухомість, стає ясно, здійснювати виплати з отриманої суми чи ні.

Якщо спиратися на положення статті 208 Податкового кодексу РФ, стає зрозуміло, що сума, отримана від продажу нерухомості, визнається доходом фізичної особи. А постанова Уряду РФ від 15.08.2008 № 613 встановлює необхідність виплачувати аліменти з отриманого прибутку.

Коли громадянин продає квартиру, найчастіше він робить це з метою придбати нову нерухомість, наприклад, в іншому районі міста. Але як здійснити це право, якщо доведеться платити аліменти? Швидше за все, що залишилися просто не вистачить, щоб придбати рівноцінне житло.

По суті, продаж будинку або квартири не можна назвати збагаченням, оскільки відбувається переведення майна в грошовий еквівалент. Адже особа і раніше володіло власністю, а значить, не нажіло дохід. Таким чином, щодо аліментів норми НК РФ не діють.

Визначення КС Росії від 17.01.2012 №122-О-О закріплює, що аліментами не обкладаються ті доходи особи, які були отримані ним не через здійснення трудової діяльності. Якщо продаж квартири або іншого нерухомого майна носила разовий характер, з отриманої від його реалізації грошової суми аліменти не стягуються. Визначення КС Росії від 17

Випадки сплати аліментів з продажу нерухомості

Платити аліменти з проданої квартири немає необхідності. Однак існують обставини, коли виплати все ж потрібно здійснити. До таких випадків можна віднести діяльність, коли особа заробляє на купівлі-продажу нерухомості, іншими словами, займається ріелторської діяльністю, головна мета якої - отримання прибутку.

Аліменти утримуються, якщо:

  • громадянин придбав квартиру, зробив там ремонт і продав за ціною вищою за ту, яка була спочатку;
  • був куплений велику земельну ділянку з будівлями, який був розділений за допомогою межування і проданий;
  • особа набула у власність квартиру з метою здачі в оренду.

Таким чином, діяльність суб'єкта аліментних відносин спрямована на отримання доходу, по суті, це його трудова діяльність. А значить, його дії не підпадають під визначення КС Росії від 17.01.2012 №122-О-О, що накладає на особу обов'язок виплатити частину фінансів, отриманих в результаті продажу нерухомості. Одержувач аліментів має право подати в суд і стягнути кошти, але вони будуть утримуватися не від загальної вартості майна, а з підсумкової прибутку.

Нерухомість за борговими зобов'язаннями

Якщо платником аліментів їх не виконує своїх зобов'язань і не здійснює виплати протягом тривалого терміну, за справу беруться судові виконавці. Стягнення коштів здійснюється в примусовому порядку. В першу чергу підлягають арешту банківські рахунки боржника, потім цінне майно.

Вилучення нерухомості можливо в самих крайніх випадках, коли немає можливості погасити боргове зобов'язання іншими способами. Крім того, квартира не повинна бути єдиним житлом для громадянина.

Нерухомість підлягає продажу на аукціоні, а виручені кошти підуть на погашення заборгованості . Дізнайтеся більше про те, як відбувається стягнення аліментів .

Майно замість аліментів

Відповідно до статті 104 СК РФ платник аліментів має право передати майнові права на квартиру або іншу нерухомість одержувачу в рахунок виплат. Таке рішення дозволяє уникнути щомісячних нарахувань і раз і назавжди вирішити питання із забезпеченням утриманця.

Однак розплатитися за аліменти житлоплощею можна лише в тому випадку, якщо обидві сторони досягли угоди в цьому питанні. Передати нерухомість можна, уклавши договір дарування.

судочинство

Рішення у справах про утримання аліментів з продажу нерухомого майна виносяться судом після детального вивчення доказів сторін. Якщо в процесі розгляду з'ясується, що метою платником аліментів було отримання прибутку, він займається ріелторської діяльністю або проводить подібні угоди систематично, суд прийме сторону позивача і ухвалить виплатити частину коштів на користь утриманця.

Якщо ж купівля-продаж була разовою, а особа не мала мети отримати матеріальну вигоду або збагатитися, позов про утримання аліментів задоволений не буде. В цілому, судова практика свідчить про позитивне вирішення справ для тих сторін, чиї інтереси не були корисливими і протизаконними.

висновок

Правова неграмотність громадян і юристів в справах про виплату аліментів з реалізованого нерухомого майна породжує безліч чуток. Більшою мірою це пов'язано з неточностями в законодавстві. У свою чергу, всебічне вивчення питання дозволяє не тільки уникнути непорозумінь, а й зберегти свій час і фінанси.

Як правильно платити аліменти: Відео

Але як здійснити це право, якщо доведеться платити аліменти?