Реклама
Реклама
Реклама

Стягнення аліментів з індивідуального підприємця

  1. Платником аліментів - індивідуальний підприємець. Як стягнути з нього аліменти?
  2. Розмір суми аліментів з ІП
  3. Визначення суми доходу для розрахунку аліментів для платника-підприємця
  4. Якщо доходи платником аліментів непостійні

Після розірвання шлюбу на індивідуального підприємця поширюються такі ж правила стягнення аліментів, як і на звичайного працівника: визначаються судом або добровільною угодою і розраховуються як твердо встановлена ​​сума або відсоток від прибутку

Після розірвання шлюбу на індивідуального підприємця поширюються такі ж правила стягнення аліментів, як і на звичайного працівника: визначаються судом або добровільною угодою і розраховуються як твердо встановлена ​​сума або відсоток від прибутку. Однак, відповідальність за коректне нарахування аліментних виплат, покладається не на бухгалтерію, як у випадку з найнятим платником аліментів, а на індивідуального підприємця особисто.

Платником аліментів - індивідуальний підприємець. Як стягнути з нього аліменти?

Згідно із законом, стягнути аліменти можливо через суд або добровільним порядком.
Якщо подружжя не має згоди щодо забезпечення їх дітей, то стягнення аліментних виплат здійснюється за рішенням виконавчого листа, виданого судом.

В іншому випадку, подружжя може укласти добровільну угоду про утримання дітей, де вони обговорюють розмір аліментів, їх спосіб нарахування і порядок виплат. Цей документ складається в письмовому вигляді, нотаріально посвідчується і має силу таку ж, як і виконавчий лист.
Для стягнення аліментів з індивідуального підприємця потрібно типовий пакет документів:

  • копія свідоцтва про розірвання шлюбу;
  • копія свідоцтв про народження дітей;
  • копії паспортів;
  • довідка про склад сім'ї Позивача та платника аліментів.

Цей стандартний пакет документів буде потрібно як для укладення угоди про утримання дітей, так і для звернення до суду спільно із заявою про стягнення аліментів або про видачу судового наказу.

Крім того, якщо аліменти стягуються через суд, то будуть потрібні розрахунок суми аліментних виплат і документальне обгрунтування витрат по забезпеченню дітей.
Підставою для стягнення аліментів є виконавчий документ.

Якщо укладено угоду про дітей, то для законослухняного індивідуального підприємця воно і буде виконавчим документом.

Якщо ж угода добровільно не виконується, то його, як виконавчий документ слід направити в службу судових приставів, щоб стягнути аліменти примусово.

Якщо справа про стягнення розглядається в суді, то за рішення суду видається або судовий наказ, або виконавчий лист. Обидва документи є виконавчими і передаються в службу судових приставів з метою подальшого стягнення аліментних виплат.

Маючи на руках виконавчий документ, індивідуальний підприємець повинен сам розрахувати і перерахувати одержувачу аліментні платежі. За підсумками перерахування грошових коштів аліментополучателя, у виконавчому документі ставиться відповідна відмітка.

Розмір суми аліментів з ІП

Визначення розміру суми аліментів, що підлягає стягненню з індивідуального підприємця регулюється Сімейним кодексом РФ і становить або тверду суму, яку частку від доходу.

Тверда сума встановлюється тоді, коли платник-підприємець має мінливий дохід, або встановити відсоток від доходу не представляється можливим або його недостатньо для забезпечення дітей.

Якщо ж дохід платника-підприємця постійний, то аліментні виплати нараховуються виходячи із відсотка від доходу, який залежить від кількості дітей: одна дитина - 25%, двоє дітей - 33%, троє і більше -50%.

Отже, основне завдання - визначити коректну суму доходу, яка братиме участь в розрахунку аліментів.

Визначення суми доходу для розрахунку аліментів для платника-підприємця

Законодавчий акт, що визначає порядок стягнення аліментів з платника - індивідуального підприємця був затверджений в 2013 р Згідно з цим документом, розрахунок аліментних виплат здійснюється із суми чистого прибутку, що залишається у підприємця в розпорядженні з урахуванням погашення витрат від підприємницької діяльності та виплачених податків. Крім цього, аліменти - це особисті грошові зобов'язання і не вважаються частиною витрати індивідуального підприємця, так як ніякого відношення до його професійної діяльності не мають.

Отже, як індивідуальному підприємцю правильно розрахувати аліменти? Методика розрахунку залежить від типу оподаткування ВП.

  • Е сл та ВП сплачує податки за загальною системою оподаткування.
    В цьому випадку, аліменти розраховується виходячи з суми, яка обкладається прибутковим податком. Для підтвердження цієї суми, до суду слід надати копію податкової декларації, де вказана сума доходу.
  • Е сл та ВП сплачує податки за спрощеною системою оподаткування.
    При такій системі, аліментні виплати розраховуються також їх чистого прибутку. Для цього індивідуальний підприємець повинен заносити інформацію про доходи та витрати в прибутково-витратну книгу.
  • Е з чи ІП сплачує податки по патентній системі оподаткування або єдиний податок на поставлений дохід.
    Незважаючи на те, що єдиний податок на поставлений дохід розраховується виходячи не з реального, а з поставлений (потенційно-можливого) доходу, аліментні виплати з індивідуального підприємця стягуються з реального прибутку, оскільки в цьому випадку, податкова декларація не може підтвердити фактичний стан платника. Тому, такий платником аліментів зобов'язаний надати до суду документи, які підтверджують його реальні доходи і витрати. І вже на підставі цих документів буде визначатися реальний прибуток і розраховуватися розмір аліментів. Однак, слід мати на увазі, що відповідно до закону, індивідуальному підприємцю не ставиться в обов'язок вести облік реального доходу і витрати, тому такого документа він може не мати. В такому випадку, суд вправі розраховувати аліменти за середнім заробітком РФ.
    З патентної системою оподаткування ситуація складається аналогічна.

Якщо доходи платником аліментів непостійні

Якщо доходи індивідуального підприємця не постійні, то розрахунок аліментів ускладнюється, а їх розмір з місяця в місяць змінюється.

Аліменти виплачуються, виходячи з чистого прибутку, якщо за результатами діяльності за період вона є, і за середнім заробітком по країні, якщо чистий прибуток відсутній.

В такому випадку доречно висновок аліментного угоди з твердою сумою виплат або застереженням про особливий спосіб нарахування аліментів, наприклад, як тверда сума і частка прибутку при позитивному фінансовому результаті.

Якщо платником аліментів підприємцем зареєстрований, але діяльність не веде і відповідно доходів не має, то в цьому випадку, аліментні виплати розраховуються за середнім заробітком в РФ.

Як стягнути з нього аліменти?
Як стягнути з нього аліменти?
Отже, як індивідуальному підприємцю правильно розрахувати аліменти?