Реклама
Реклама
Реклама

Стягнення аліментів через суд: до якого суду подавати документи, зразок заяви, підстави і порядок стягнення, рішення суду

  1. Коли справа доходить до суду? Підстави
  2. Чи можна подати в суд на аліменти після 18 років
  3. Порядок стягнення аліментів в судовому порядку
  4. Позовну заяву
  5. Надання тимчасового тримання
  6. судові нюанси
  7. Як перенести судове засідання
  8. Якщо відповідач не з'явився в суд
  9. Як вести себе в суді
  10. Рішення суду
  11. Про стягнення аліментів на дитину
  12. Аліменти в твердій грошовій сумі
  13. Заборгованість по аліментах

Рідко вирішення питань про надання утримання відбувається в добровільному двосторонньому порядку Рідко вирішення питань про надання утримання відбувається в добровільному двосторонньому порядку. В якості причин називають фінансове неблагополуччя відповідальної особи, нерозуміння, жадібність. Законодавство України встановлює відповідальність членів сім'ї містити родичів, які не можуть подбати про себе самостійно.

Багато хто помилково думають, що необхідність стягнення аліментів виникає тільки у жінок, які виховують дитину самостійно. На ділі про надання утримання можуть заявляти бабусі, дідусі, батьки. Якщо домовитися не вдається, доводиться звертатися до суду.

Коли справа доходить до суду? Підстави

При виникненні необхідності отримання аліментів приймається рішення про звернення до судових органів. Визначальними є дві підстави:

  1. Відсутність можливості вирішити питання мирним шляхом, домовившись з відповідачем.
  2. Відсутність угоди про виплату аліментів.

Держава в особі уповноваженого судового органу є повноваження вирішувати питання, пов'язані з призначенням аліментів і порядком їх виплати. Велика частина спірних ситуацій дозволяється благополучно при згадці можливості судової тяганини, але якщо цього не сталося, то найдієвіший спосіб домогтися отримання певних законом виплат - це звернення до суду.

Увага! Заява подається незалежно від того, яка кількість часу пройшло з моменту, коли позивач отримав право звернутися до суду. Якщо інстанція винесе позитивне рішення, кошти будуть нараховані з дати подання заяви.

Чи можна подати в суд на аліменти після 18 років

Народна мудрість говорить, що чим старша дитина, тим більше грошей необхідно на його утримання. Очевидно, що навіть при середній заробіток самотньому батькові нести дане фінансовий тягар складно. Виникає питання: чи можна отримувати аліменти, якщо дитина не самостійний, він вчиться і заробляти не може.

Стаття 80 Сімейного кодексу РФ наказує батькам утримувати дітей до 18 років. Виняток - два випадки:

  • непрацездатність працездатного дитини;
  • навчання у вищій школі.

У зв'язку з першим пунктом слід зазначити: під визначення непрацездатних потрапляють пенсіонери, інваліди, що не мають можливості самостійно себе забезпечувати. За другим пунктом питань більше. При усвідомленні моральної відповідальності за того, хто навчається дитини батько - «аліментник» продовжить виплати до закінчення навчання.

Якщо цього не відбувається, можна вдатися до спроб стягнути кошти, звернувшись до суду. Вирішальне значення відіграє переконливість позивача, завдання якого - переконати суддю у необхідності отримання подібних виплат. Звернення може бути як з боку опікуна, так і з боку дитини, яка досягла повноліття.

Порядок стягнення аліментів в судовому порядку

Процедура стягнення аліментів здійснюється в такому порядку:

  1. Подача позовної заяви зацікавленою особою.
  2. Порушення справи.
  3. Розгляд питання.

Подача заяви здійснюється із зазначенням наступних даних:

  • назва судової інстанції;
  • дані громадянина, від імені якого подано заяву;
  • дані відповідача;
  • обставини, які підштовхнули до подачі заяви, можна вказати дані дитини і факти, пов'язані з питанням його забезпечення;
  • перелік доданих з позовом паперів: довідки про реєстрацію за місцем проживання одного з батьків; свідоцтва про народження, копії заяви для відповідача.

Оформляючи заяву, слід проявляти увагу і зосередженість: в разі помилки діловодство затягнеться, а документи доведеться подавати заново.

Позовну заяву

Документ готується у трьох примірниках:

  • екземпляр позивача;
  • копія для відповідача;
  • заяву для суду.

Примірники суду і відповідача слід здати в судову канцелярію, свій варіант подає заяву залишає на руках. Щоб уникнути втрати часу і втрати документів всі процедури слід здійснювати особисто. Що залишився у позивача екземпляр повинен мати печатку про прийняття позову до розгляду. У разі зволікань цим можна буде апелювати.

В окремих випадках рішення питання про виплату аліментів тягне за собою виникнення спірних ситуацій: встановлення батьківства, усиновлення дитини; позбавлення батьківських прав. Такі питання не можуть перебувати в компетентності світових суддів. Необхідно вибирати інстанції, що діють на рівні району.

Важливо! Місце пред'явлення позову визначається місцем проживання подає заяву. Звернення за місцем проживання відповідача також можливо.

Надання тимчасового тримання

Часто судові справи тривають довго. Якщо аліменти - єдино можливий дохід матері, суд вправі призначити тимчасове утримання до моменту винесення рішення за позовом. Ще один варіант - покладання на відповідача обов'язків виплати аліментів до закінчення тяжби.

судові нюанси

Подати заяву з вимогою про призначення змісту можуть різні категорії громадян. До них відносяться:

  • усиновлені діти: законом не визначено різниці між власними та усиновленими дітьми;
  • бабусі, дідусі: така практика має місце, коли дорослий син або дочка не можуть містити старих батьків.

Неповнолітній відповідач не має права ухилятися від сплати коштів на утримання своєї дитини. Він наділений такими ж обов'язками, як і інші, які переступили 18-річний рубіж, громадяни. Чи не допоможе ухилитися і відмова від батьківства. Законодавство РФ це не передбачено, тому здійснювати утримання дітей все ж доведеться.

Як перенести судове засідання

Для перенесення судового засідання, пов'язаного з призначенням аліментів, необхідно написати клопотання із зазначенням причин ймовірного зміни дати слухання. Такими причинами можуть бути визнані:

  • відсутність з об'єктивних причин (відрядження, госпіталізація, зайнятість);
  • відсутність можливості підтвердити свою позицію документально: відсутні документи або інші докази точки зору на проблему;
  • відсутність аналогічних паперів у інших учасників процесу;
  • бажання залучити до розгляду додаткових учасників;
  • неявка деяких учасників засідання, чия інформація або точка зору має вагоме значення.

Суд дивиться на подібні клопотання по-різному. Він може і задовольнити прохання, і залишити дату без зміни. Не варто оформлювати подібний документ просто з бажання потягнути час, тому що суддя не може порушувати терміни розгляду справ без переконливих підстав.

Якщо відповідач не з'явився в суд

Якщо відвідування судового розгляду неможливо з певних причин, відповідач зобов'язаний попередити про свою відсутність і вказати причини, які повинні бути переконливими. При розгляді причин суддя приймає одне з таких рішень:

  1. Відкласти слухання в разі, якщо будь-яка особа, яка бере участь у справі, не з'явилася, а причини неявки невідомі. Повторне засідання буде призначено після з'ясування причин неявки.
  2. Розглянути справу, якщо факт сповіщення громадянина підтверджено, а дані про причини неявки не надані.
  3. Провести слухання, якщо було оформлено позивача, відповідача або обох про розгляд справи без особистої присутності.

Якщо відсутнє особа звернулася з клопотанням про перенесення дати слухання і причини визнані поважними, суд перенесе дату розгляду справи.

Як вести себе в суді

Правила поведінки на судовому засіданні не містять якихось особливих пунктів і правил Правила поведінки на судовому засіданні не містять якихось особливих пунктів і правил. Ввічливість - ознака, фарбувальний будь-якої людини. Всі необхідні пояснення даються стоячи. У судовій практиці прийнято звернення до судді. При необхідності внести лепту в процес свої слова слід починати з обігу «Шановний суд».

Яким би не був поворот справи, виражати емоції відкрито не рекомендується. Прояв стриманості і відмова від надмірно емоційних висловлювань допоможе зберегти спокій і уникнути з'ясування відносин в залі суду. Об'єктивність винесеного рішення виявиться під питанням, якщо слухання буде супроводжуватися лайкою і взаємними звинуваченнями.

Відомості, що повідомляються суду, повинні відповідати вимогам об'єктивності, істинності, обгрунтованості. Відомості, які не мають відношення до даного питання, суду повідомляти не слід. Це може збільшити термін розгляду заяви в силу появи нових фактів, підтвердження яких має супроводжуватися документами. На їх збір також потрібен час.

Рішення суду

Після слухання і винесення рішення починається процес виконання рішення. Служба судових приставів отримує виконавчі документи, на підставі яких починає здійснювати виконавче провадження. У разі необхідності пристави здійснюють дії щодо з'ясування місця проживання боржника, місце його роботи і розмірах доходів.

Про стягнення аліментів на дитину

Якщо позов про стягнення аліментів оформлявся по відношенню до дітей, то рішення мот бути винесено швидко і без присутності відповідача. Заявник отримує на руки судове рішення і відносить його приставам. Документ містить такі висновки:

  • задовольнити вимоги в заявленому обсязі;
  • стягнення зміненої суми аліментів;
  • відхилення позову з причин, викладених у документі.

Термін, протягом якого заявник отримує рішення суду, - не більше 5 днів. Виконувати наказ можна почати негайно. Їли відповідач відмовляється підкорятися закону, то рішення суду передається приставам.

Аліменти в твердій грошовій сумі

Отримувати фіксовані суми в якості аліментів мають право:

  • неповнолітні діти;
  • подружжя, під опікою яких дитина-інвалід;
  • вагітна дружина;
  • чоловік (дружина), який виховує дитину;
  • чоловік (дружина), що став інвалідом протягом року після розірвання шлюбу і не має можливостей для самозабезпечення;
  • непрацездатні особи, чий вік більше 18 років.

Фіксована сума стягуватися може не завжди. Це залежить від стабільності доходу відповідача. Якщо вони мінливі, то для гарантії забезпечення дитини сторони домовляються про суму щомісячного утримання. При натуральній формі оплати праці батька також варто говорити про твердий розмір аліментів.

Чи не скасовуються обов'язки по змісту дітей під час перебування за кордоном і отримання заробітної плати у валюті. Це стосується і безробітних громадян. Рішення про вільну від трудової діяльності життя вони приймають самостійно, але діти від цього страждати не повинні. Всі ці ситуації можуть бути легко вирішені за допомогою призначення фіксованої суми аліментів.

Заборгованість по аліментах

Невиконання рішення суду про виплату коштів на утримання може загрожувати як адміністративної (в разі несвоєчасності сплати аліментів), так і кримінальної (у разі злісного ухилення від виплат) відповідальності. Рішення про порушення справи вирішує судовий пристав.

Якщо подібна відповідальність настає не з вини відповідача, то покараний він буде. Такі ситуації виникають при затримці виплати зарплати, збоїв в роботі банківських систем і з інших причин.

Зверніть увагу! У разі доведеного злісного ухилення настає кримінальна відповідальність: обов'язкові роботи на строк від 120 до 180 годин або виправні роботи, на яких доведеться провести до 1 року. Можливий і арешт, що триває 3 місяці.

Стягнення коштів на утримання за допомогою звернення до суду - процедура складна, що займає багато часу і віднімає моральні і фізичні сили. В окремих випадках без неї можна обійтися, іноді тільки суд допомагає громадянам прийти до консенсусу. Держава, в свою чергу, готове зробити все, щоб інтереси дітей та інших категорій громадян, які не мають можливості піклуватися про себе, будуть захищені.

список законів

зразок заяви

Коли справа доходить до суду?
Коли справа доходить до суду?