Реклама
Реклама
Реклама

Що таке злісне ухилення від сплати аліментів і хто такий злісний неплатник

  1. Що таке аліментні виплати
  2. Злісне ухилення від виконання аліментних зобов'язань
  3. Хто може бути визнаний злісним неплатником
  4. Відповідальність за ухилення від виплат аліментів
  5. висновок

Статистичні дані показують, що приблизно вісімдесят відсотків осіб, які є платниками аліментів, ухиляються від своїх зобов'язань . Причому в цю категорію входять як громадяни з невеликою простроченням або недоплатою, так і злісні порушники.

Варто розібратися, хто на законодавчому рівні визнається злісним неплатником, і яка відповідальність за злісне ухилення від сплати аліментів.

Що таке аліментні виплати

Що таке аліментні виплати

права дитини захищаються чинним законодавством країни. Батьки зобов'язані виховувати своїх дітей, давати їм освіту і матеріально їх утримувати. В сімейному Кодексі закріплено право малюка на проживання в сім'ї.

Однак не всі сім'ї зберігаються протягом тривалого часу. Як показує статистика, приблизно половина укладених шлюбних союзів розриваються, через кілька років після офіційного оформлення відносин.

Якщо подружжя встигли завести дитину, після розлучення виникає проблема, що стосується його змісту для кожної зі сторін. Законодавець передбачив подібне і створив інструмент для врегулювання даного питання.

У разі розірвання шлюбного союзу з дитиною, батько, який в подальшому не буде проживати з малюком, зобов'язаний перераховувати йому певну суму коштів, яку другий з батьків буде використовувати для утримання неповнолітнього.

Такі перерахування коштів звуться «Аліментні виплати» , Або просто «аліменти».

Отримувати кошти на утримання від батька - не привілей, а право дитини, закріплене в Сімейному Кодексі. Ухилення від виплат є незаконним і тягне за собою певні правові наслідки для платника.

Злісне ухилення від виконання аліментних зобов'язань

Стягнення виплат може проводитися на підставі одного з трьох документів: наказу, виданого суддею без проведення судових слухань, виконавчого листа Стягнення виплат може проводитися на підставі одного з трьох документів: наказу, виданого суддею без проведення судових слухань, виконавчого листа.

Це документ, який отримують пристави після того, як будуть проведені необхідні судові засідання або добровільного аліментного угоди, завіреного у нотаріуса.

Виконання умов, прописаних в цих трьох документах, є обов'язковим. Змінювати суму виплат і їх періодичність, як і звільняти особу від стягнень, має право тільки суддя.

Самовільне прийняття подібних рішень карається. Законодавець передбачив можливість цивільної та адміністративної відповідальності за подібні дії.

Важливо! У деяких випадках до порушника можуть бути застосовані норми Кримінального кодексу. Так може бути в разі злісного ухилення від виплат.

Що таке злісне ухилення від сплати аліментів? Під цим визначенням мається на увазі відсутність виплат з боку особи, яка зобов'язана їх сплачувати, протягом великого проміжку часу.

Прострочення по виплатах, а також перелік меншої суми коштів, є порушенням. Однак якщо особа повністю ігнорує свої обов'язки, не перераховує кошти на протязі декількох місяців, не реагує на попередження пристава і своїми діями умисно перешкоджає стягненню коштів, виникає можливість говорити про злісне ухилення від сплати аліментів.

При цьому важливо, щоб виплати не проводилися саме через умисних усвідомлених дій платника, спрямованих на досягнення цієї мети. Ще один важливий нюанс - тривала прострочення не повинна бути викликана обставинами, не залежними від самого платника. У зв'язку з усім вищесказаним, поняття злісного ухилення є оціночним.

У кожному конкретному випадку для визнання особи злісним ухильником необхідно проводити оцінку обставин, на підставі чого виносити відповідне рішення.

Хто може бути визнаний злісним неплатником

Наявність однієї прострочення або своєчасного перерахування недостатньої суми коштів, не є підставою для позначення громадянина злісним неплатником Наявність однієї прострочення або своєчасного перерахування недостатньої суми коштів, не є підставою для позначення громадянина злісним неплатником.

Конкретні дії, які дозволяють застосувати таку дефініцію, описані в методичних рекомендаціях від Міністерства юстиції РФ, що стосуються стягнення аліментних виплат.

Щоб зрозуміти, хто вважається злісним неплатником аліментів, необхідно звернути увагу на 11 пункт цих рекомендацій.

Першою ознакою злостности, відповідно до цього документа, є умисне невиконання зобов'язань, які передбачені в винесеному судовому рішенні.

Мінімальна тривалість відсутності виплат для визначення факту злостности - чотири місяці. Крім того, громадянин може бути визнаний злісним неплатником, якщо він:

  1. Має намір приховує рівень свого доходу, робить дії, спрямовані на приховування майна, яке може бути реалізовано з метою здійснення виплат.
  2. Не має постійно робочого місця і не робить ніяких дій для працевлаштування.
  3. Будучи безробітним, не встає на облік в центрі зайнятості.
  4. Змінює регіон свого проживання, не повідомляючи про це дії співробітників служби приставів (працівників, що відповідають за стягнення виплат з цього громадянина).
  5. Змінює місце роботи, не повідомляючи про це пристава.
  6. Надає приставам неправдиву інформацію про рівень свого доходу та майно, що є в розпорядженні.
  7. Ухиляється від виплат навіть після того, як зазнав адміністративну відповідальність за свої дії.

Особливості! В даному документі також містяться рекомендації, в згоді з якими судовий пристав при винесенні рішення про злісне ухилення повинен звертати увагу на подібну судову практику в регіоні проживання винуватця.

Таким чином, злісний неплатник аліментів - це громадянин, який свідомо вирішив не перераховувати кошти своїй дитині, робить це протягом чотирьох місяців і для досягнення цієї мети робить конкретні кроки: приховує дохід, ховається від судових приставів, відмовляється працевлаштуватися.

Відповідальність за ухилення від виплат аліментів

Перелік санкцій, які можуть бути застосовані щодо злісних неплатників, міститься в 157 статті КК Перелік санкцій, які можуть бути застосовані щодо злісних неплатників, міститься в 157 статті КК.

Вибір конкретної міри і її тривалості залежить від тривалості невиконання обов'язків, а також наявності обтяжуючих обставин (як: приховування майна, надання неправдивих відомостей про рівень доходу і т.п.).

У Кримінальному Кодексі прописані наступні можливі покарання за подібні дії:

  1. Виправні роботи. Максимальний термін покарання - один рік.
  2. Примусові роботи з таким же терміном.
  3. Арешт. Максимальна тривалість арешту за дане правопорушення становить три місяці.

Довідка! У більшості випадків до злісних неплатників застосовується одна з вищеописаних заходів. Однак можливо і більш серйозне покарання.

Злісне ухилення від сплати аліментів - це серйозне правопорушення. Тому в особливо тяжких випадках суддя має право позбавити винуватця волі на строк до одного календарного року. Крім того, до порушника можуть бути застосовані норми цивільного та адміністративного права.

Крім безпосереднього кримінального переслідування, на неплатника накладаються правові обмеження, пов'язані з ним Крім безпосереднього кримінального переслідування, на неплатника накладаються правові обмеження, пов'язані з ним.

Так, кримінальна справа є підставою для обмеження пересування винуватця по території країни і заборони йому виїжджати за кордон.

Судимість може перешкодити обіймати певні посади, займатися політичною діяльністю.

Крайньою мірою покарання, яка може бути викликана доведеним фактом злісного ухилення, є позбавлення батьківських прав.

В такому випадку порушник втратить все права на свою дитину, однак буде зобов'язаний і далі переводити кошти на його утримання. Незважаючи на перераховуються аліменти, порушник, позбавлений батьківських прав, не має права претендувати на подальше його утримання дитиною по досягненню старості.

висновок

Таким чином, якщо батько-платник протягом тривалого періоду часу не перераховує кошти своїй дитині і робить навмисні дії з метою зберегти таку ситуацію, він може бути визнаний злісним неплатником.

В такому випадку порушник може бути притягнутий до кримінальної відповідальності. Законодавець передбачив різні міри покарання за подібні дії, аж до позбавлення волі. Крайньою мірою покарання, пов'язаної зі злісним ухиленням, є позбавлення батьківських прав.

Що таке злісне ухилення від сплати аліментів?