Реклама
Реклама
Реклама

Що робити, якщо утворився борг по аліментах? Як дізнатися борги з аліментів?

  1. Чому накопичується заборгованість по аліментах?
  2. Як дізнатися, чи є борги з аліментів?
  3. Як стягнути борг з аліментів
  4. Звертаємося до судових приставів
  5. Звертаємося до Світового суд
  6. Неустойка з боржника
  7. Неплатника аліментів можна позбавити батьківських прав
  8. Як стягуються борги з аліментів?
  9. Додаткові заходи для стягнення боргу
  10. У людини нічого немає. Як стягнути заборгованість?

Аліменти - це регулярні платежі одного з родичів іншого родича на утримання. Найчастіше вони виплачуються в разі розпаду сім'ї на утримання дитини, але гроші можна отримувати і будучи в шлюбі, якщо чоловік відмовляється надавати матеріальну підтримку своїм дітям. Аліменти можуть виплачуватися не тільки на дитину, але і на утримання старих батьків, непрацюючого чоловіка або інших родичів. Стягуються ці матеріальні засоби за мировою угодою добровільно або ж примусово, за рішенням суду.

Стягуються ці матеріальні засоби за мировою угодою добровільно або ж примусово, за рішенням суду

Чому накопичується заборгованість по аліментах?

Відповідно до закону встановлюються розміри аліментів. В існуючі нормативні документи періодично вносяться поправки, тому сума до оплати може змінюватися. Таким чином, навіть у добросовісних громадян може виникнути борг по аліментах.

Всього існує дві категорії причин несплати аліментів: поважні і неповажні. Судом визнається причина поважною, якщо заборгованість утворилася під впливом обставин, не пов'язаних з виною платника.

Поважною причиною може вважатися тривале лікування в стаціонарі і неможливість тому робити своєчасні виплати. Суд прийме ці обставини до уваги, якщо буде пред'явлена ​​виписка з історії хвороби.

Якщо ж платник поїхав на відпочинок або з якихось своїх справах і не подбав про грошові відрахування заздалегідь, то це буде вважатися неповажною причиною прострочення.

Якщо суд визнає, що заборгованість утворилася з вини людини, то його приберуть з усіх чорних списків і визначать час, протягом якого борг повинен бути погашений.

Як дізнатися, чи є борги з аліментів?

Закон до боржників застосовує жорсткі санкції, наприклад неможливість вильоту за кордон або оформлення кредиту. Отже, у вас утворився борг по аліментах. Що робити?

Щоб не опинитися в неприємній ситуації, перед вильотом за кордон краще підстрахуватися і з'ясувати заздалегідь, чи є у вас борги з аліментів і, якщо є, то яка «набігла» сума. Існує кілька способів отримати подібну інформацію. Про борги з аліментів дізнатися можна на деяких офіційних інтернет-ресурсах.

  1. На сайті Федеральної служби судових приставів (ФССП), де розміщена вся інформація бази даних виконавчих проваджень. Там же можна відшукати контактні дані (адреси і телефони) для особистого звернення за інформацією.
  2. На регіональних порталах судових приставів є докладна інформація про боржників різного роду, в тому числі і про неплатників аліментів.
  3. На сайті «електронного уряду» - «держпослуги», де є всі дані про виконавчі провадження. Для цього необхідно визначити своє місцезнаходження, а потім можна отримати все, що цікавлять відомості.
  4. У соціальних мережах «ВКонтакте» і «Однокласники». Зробити це можна, зайшовши у вкладку «Програми» на своїй сторінці і вибравши «Банк даних виконавчих проваджень». Крім того що тут є можливість отримати необхідну інформацію, оформляється також СМС-підписка про існуючі борги і будь-які зміни по заборгованості у виплаті аліментів.

На всіх цих інтернет-порталах можна відшукати інформацію про борги з аліментів на прізвище. Досить відкрити потрібну програму і визначитися з місцем знаходження боржника, після чого в відповідне поле ввести його прізвище та ініціали. А якщо відомий номер виконавчого провадження, то необхідну інформацію отримати буде ще простіше.

Крім того, борг по аліментах можна виявити за допомогою сучасних мобільних пристроїв, які працюють на OC iPhone, Android, Windows Phone. Для цього в рядку пошукача потрібно прописати «ФССП».

Про борги з аліментів можна дізнатися і за місцем проживання у судових приставів.

Як стягнути борг з аліментів

Це можна зробити через судових приставів або ж написавши заяву про стягнення в Мировий суд (туди ж, куди подавали документи на розлучення). Для того щоб стягнення боргу по аліментах пройшло успішно, і в тому, і в іншому випадку державним органам необхідно допомогти і повідомити всю наявну інформацію про боржника.

Звертаємося до судових приставів

Зазвичай при зверненні заявника до приставам потрібно бути готовим, що справа буде просуватися повільно. Для того щоб його прискорити, потрібно виконавчому органу повідомити місце проживання і роботи боржника, а також все, що відомо про його майно та власності. У разі якщо про людину нічого не відомо, його оголошують у розшук.

У заяві, яка подається приставам, необхідно вказати:

  • ПІБ представника зацікавленої особи;
  • ПІБ людини, на користь якої стягуються кошти;
  • на підставі якого документа відбувається дане стягнення;
  • з якої дати накопичилася заборгованість.

У разі відсутності результату через бездіяльність судових приставів заявник має право звернутися в прокуратуру зі скаргою на їх нерозторопність.

Звертаємося до Світового суд

У Кримінальному кодексі РФ існує стаття 157, згідно з якою, за злісне ухилення від сплати аліментів боржнику може загрожувати кримінальна відповідальність. Що ж робити? Як стягнути борг з аліментів? Для цього необхідно законному представнику особи, на користь якої будуть стягуватися аліменти, написати заяву в Мировий суд за місцем проживання боржника (відповідача). Спочатку виноситься рішення суду про таку стягнення, а потім порушується кримінальна справа за вказаною статтею.

Боржник (відповідач) має право подати зустрічний позов в тому випадку, якщо освіту заборгованості відбулося з поважних причин.

Неустойка з боржника

З неплатника можна ще вимагати неустойку за борг по аліментах, особливо в тому випадку, якщо сума накопичилася пристойна і утворилася заборгованість з неповажної причини. Це передбачено статтею 115 СК РФ. Розмір неустойки дорівнює 0,5% від всієї суми основного боргу за кожен прострочений день. Таким чином, може вийти кругленька сума.

Такі справи, однак, зазвичай просуваються дуже повільно, особливо якщо місцезнаходження відповідача невідомо. Якщо ж справа зовсім не рухається, то можна звернутися зі скаргою в прокуратуру.

Якщо ж справа зовсім не рухається, то можна звернутися зі скаргою в прокуратуру

Неплатника аліментів можна позбавити батьківських прав

Постійна несплата аліментів - це ухилення від виконання батьківських обов'язків. За це цілком можна позбутися батьківських прав на дитину.

Для цього матері або батьку, який проживає з дитиною, потрібно подати в суд позовну заяву. Рішення буде виноситися з урахуванням думки представників органів опіки та піклування.

Як стягуються борги з аліментів?

Отже, у злісного неплатника утворилися чималі борги. Судові пристави по аліментах в арсеналі мають безліч засобів, щоб стягнути матеріальні засоби. Часто злісні ухильники переїжджають в інше місто, розпродають своє майно, щоб тільки не платити за утримання свого ж дитини, тому першочерговим завданням виконавчих органів є визначення поточного місця роботи і проживання неплатника. Для цього опитують знайомих і родичів боржника, а також звертаються до податкових служби для встановлення відомостей про його нерухомості або транспортних засобах.

Після того як неплатник виявлений, йому пропонують здійснити погашення боргу по аліментах в добровільному порядку протягом встановленого терміну. Якщо ця вимога не виконується, з боржника стягується виконавчий збір і визначається новий період для погашення заборгованості.

Якщо необхідна сума в зазначений період не виплачена, то за місцем роботи, а також в банки і кредитні організації, де у боржника можуть бути рахунки і вклади, направляється виконавчий лист. По ньому роботодавці зобов'язані примусово відраховувати суми в рахунок погашення боргу по аліментах, а з банківських рахунків можуть бути зняті кошти для погашення цієї заборгованості в повному обсязі.

Додаткові заходи для стягнення боргу

Якщо вжиті заходи не привели до позитивного результату, то майно боржника (нерухомість або автомобіль) може бути заарештовано. Дана процедура здійснюється з ініціативи самих приставів або ж за клопотанням зацікавленої особи. Після арешту і опису майно буде реалізовано, а грошові кошти спрямовані на погашення боргу.

Як вже говорилося вище, боржника по аліментах можуть занести в чорний список, а це значить, що виліт за кордон йому буде закритий. Дуже часто саме такий метод виявляється дієвим, адже в цьому випадку громадянин РФ, що має борг по аліментах, не зможе покинути територію своєї держави до повної виплати зазначеної суми.

У людини нічого немає. Як стягнути заборгованість?

В цьому випадку судові пристави можуть попрямувати додому до боржника і конфіскувати телевізор, магнітофон, холодильник та іншу побутову техніку. Зрозуміло, що після реалізації, а ще й з урахуванням зносу, буде отримана невелика сума, але за свої гроші, тим більше ті, які покладені дитині, треба боротися всіма можливими способами.

Є ще варіант - можна спробувати з'ясувати через ЗАГС, чи перебуває боржник в шлюбі в даний час. Для цього судові пристави відправляють запит в даний орган. Якщо відповідь виявиться позитивним, можливий і такий варіант - квартира, машина, дача і все майно можуть бути оформлені на нового чоловіка. У цьому випадку все майно, придбане в шлюбі, ділиться навпіл. Тому, якщо колишній чоловік в даний час перебуває у шлюбі, є реальна можливість виділити його частку і вилучити її в рахунок погашення боргу по аліментах. Іноді така дія є єдино можливим для повернення грошових коштів.

Чому накопичується заборгованість по аліментах?
Як дізнатися, чи є борги з аліментів?
Як стягнути заборгованість?
Чому накопичується заборгованість по аліментах?
Як дізнатися, чи є борги з аліментів?
Що робити?
Що ж робити?
Як стягнути борг з аліментів?
Як стягуються борги з аліментів?
Як стягнути заборгованість?