Реклама
Реклама
Реклама

Позовна заява про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

  1. Підстави для звернення до суду з позовною заявою
  2. Підсудність розгляду справи
  3. Порядок звернення до суду з позовом
  4. Підготовка документів
  5. Розгляд у суді
  6. Рішення суду про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Позовна заява про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - найпоширеніший вид звернень, які направляються в офіційні судові інстанції при закінченні сімейних відносин.

Розпад сімейної осередки - дуже складний і малоприємний процес. Коли люди прагнуть створити сім'ю, вони будують певні плани не тільки на своє майбутнє, а й майбутнє своїх дітей. У такій ситуації як для майбутньої матері, так і для батька однаково важливим є і виховання нащадків, і їх фінансова забезпеченість.

Як показує практика, незважаючи на загальноприйняті погляди, більшість сімей розпадаються по морально-психологічних причин, а не в силу фінансових причин.

Вся справа в тому, що рівень сімейного бюджету може бути досить високий. А ось спосіб життя людини, його звички і взаємини з рідними і близькими людьми, можуть не влаштовувати партнера. Наприклад, людина досить матеріально забезпечений сам і містить в достатку свою сім'ю, але дозвілля вважає за краще проводити поза сімейним колом - з друзями, знайомими або на самоті.

Такий стан речей, найчастіше другу половину не влаштовує. Починають виникати розбіжності і відбуваються скандали.

Нерідкі ситуації, коли будь-хто з дорослих (найчастіше чоловіки), мають шкідливі звички. Вони часто є причинами психологічного пресингу і фізичного насильства в сім'ї, в першу чергу, до слабших її членам - до підростаючого покоління і їх матері.

Коли відбувається розрив відносин деякі, не тільки припиняють будь-які контакти зі своєю другою половиною, а й з малюками, ухиляються від виконання зобов'язань батьківства, фінансово не забезпечують. При такому положенні справ жінка замислюється не тільки про офіційне припинення відносин і про стягнення аліментів, а й про позбавлення батьківських прав батька.

У таких ситуаціях у ініціатора припинення відносин виникає ряд логічних і цілком закономірних питань:

  • як правильно скласти позовну заяву про стягнення аліментних виплат;
  • де взяти зразок звернення про позбавлення батьківських прав;
  • правильно чи буде ставити питання одночасно про стягнення аліментів та позбавлення батьківських прав;
  • що необхідно для того, щоб позбавити батька правомочності щодо малюків.

Всі ці моменти зацікавленій людині необхідно з'ясує для себе - звертатися в офіційну судову інстанцію. Такий підхід дозволить уникнути помилок і зайвих тимчасових і фінансових витрат в подальшому.

Підстави для звернення до суду з позовною заявою

Напрямок позову про позбавлення батьківських прав та про стягнення аліментів в офіційну судову інстанцію можливо тільки при наявності певних умов. Такі приводи встановлені діючими правилами і нормами. Такий підхід до вирішення проблеми, дозволяє фахівцеві винести об'єктивне і справедливе закінчення. Адже стягнення аліментів та позбавлення батьківських прав - питання дуже серйозне, який має великий вплив на майбутнє не тільки дорослих людей, але і їх спільних малюків.

Перелік таких приводів досить великий:

  • Відведення першочерговості своїм цілям, на шкоду інтересам нащадків.
  • Психологічний пресинг і фізичне насильство по відношенню до слабших і залежних членів сім'ї.
  • Самоусунення від виконання взятих на себе сімейних зобов'язань.
  • Наявність у дорослої людини шкідливих звичок - алкоголь, нікотин, заборонені препарати.
  • Невизнання малюка в момент появи на світ, відмова забрати його з медичного або освітнього закладу.
  • Здійснення вчинку, який представляє загрозу життю і здоров'ю нащадків.
    Деякі вважають, що позбавити батьківських прав можна за несплату аліментів, але в такій ситуації не все так просто.

Вся справа в тому, що сам факт несвоєчасного надходження фінансів на забезпечення малюків ще не свідчить про те, що платить батько самоусунувся від виконання своїх зобов'язань за змістом нащадків. Адже причиною таких подій необов'язково буде особисте небажання людини. Найчастіше таке відбувається з об'єктивних обставин. Наприклад, платить може втратити робоче місце через скорочення. Або внаслідок поганого самопочуття більше не в змозі здійснювати певну діяльність і змушений займатися пошуком нового місця отримання доходів. Все це забирає час, а борг неухильно зростає. При розгляді клопотання в офіційній судової інстанції, перш за все, встановлюють причини утворення аліментні заборгованості.

Взагалі, на практиці втрата правоздатності щодо підростаючого покоління частіше трапляється з чоловіками. Однак не менш цікаве питання - позбавлення правоздатності матері.

У більшості випадків малюків залишають з жінкою, а чоловік змушений задовольнятися малим. Але іноді, вихованням нащадків після розпаду сімейної осередки, займається чоловік. Таке трапляється нечасто. Вся справа в тому, щоб обмежити жінку, необхідні дуже вагомі приводи. Необхідно буде, перш за все, документально, підтвердити ряд фактів:

  • ухилення від виконання своїх материнських обов'язків;
  • наявність патологій в самопочутті, які будуть заважати повноцінній турботі про малюків, і будуть представляти для них загрозу;
  • відсутність належних умов побутового характеру для нормального існування підростаючого покоління;
  • насильство і пресинг щодо малюків.

У такій ситуації жінка ризикує не тільки обзавестися аліментних виплатами, а й втратити можливість бачити своїх нащадків.

Підсудність розгляду справи

Щоб Їх клопотання про стягнення аліментів і заборону правоздатності, а також винесення висновків по ним, знаходяться в компетенції офіційних держбюджетних інстанцій.

Саме звернення направляється в інстанцію за місцем фактичного проживання батька, щодо якої і ставляться вказні питання.

Бувають випадки, коли нікому не відомо, де знаходиться другий батько. У такій ситуації фахівець, який би розглядав клопотання, може залучити до роботи правоохоронних структур, для пошуку такої людини. Представник суду вправі призначити бюджетного фахівця, для вираження волевиявлення другого з батьків, навіть якщо не встановлено де він сам.

Однак такі правила не є вичерпними.

Нерідкі ситуації, коли ініціатор не в змозі направити звернення про стягнення аліментів і позбавлення батьківської правоздатності щодо малюків за місцем фактичного знаходження другого з батьків. Приводом для цього необов'язково служить відсутність будь-яких відомостей про те, де знаходиться друга половина. Найчастіше таке трапляється, коли ініціатор просто не має фізичної можливості зробити це.

Коли розпадеться сімейна осередок, турбота про малюків повністю лягає на плечі одну дорослу людину. І якщо другий з батьків недбайливо ставиться до членів своєї колишньої родини, то всі проблеми, в тому числі і фінансові, першому батькові доводиться вирішувати самому.

У складній життєвій ситуації, що діють правила і норми дають можливість ініціатору направити звернення в офіційну судову інстанцію за місцем свого фактичного перебування. Можна направити замість себе іншу людину з відповідними оформленими паперами, який буде висловлювати вимоги ініціатора.

Порядок звернення до суду з позовом

Напрямок клопотання, про стягнення аліментів і позбавлення батьківської правоздатності, в офіційну інстанцію здійснюється за встановленими чинним правилам. Перш за все, варто відзначити, що можливістю направляти клопотання такого роду мають не всі без винятку.

Положеннями та нормами визначено перелік осіб, які можуть виступити з такою ініціативою:

  • Будь-хто з батьків. Тут абсолютно не грає ролі той факт - чи проживає ініціатор разом з малюками або окремо від них. Адже іноді за висновком судової інстанції нащадки залишаються з одним дорослим, а потім, внаслідок нього несумлінного ставлення до своїх зобов'язань, можуть переїхати до іншого.
  • Дорослі люди, які, згідно з офіційним висновком, знайшли можливість повного право володіння по відношенню до підростаючого покоління і обов'язки по вихованню та фінансового забезпечення - опікуни, прийомні батьки.
  • Офіційний кваліфікований фахівець, який здійснює наглядові функції за дотриманням прав, свобод та законності - прокурорські працівники.
  • Представники державної інстанції, на яких покладено функції з охорони і захисту інтересів підростаючого покоління (органи опіки та піклування).

Це вичерпний перелік людей і фахівців, які можуть ініціювати відповідне звернення. Як видно із зазначеного, сторонні особи, наприклад, друзі, знайомі і сусіди, такими можливостями не володіють.

В принципі правила направлення відповідного клопотання для всіх категорій потенційних ініціаторів схожі між собою. Хоча є невеликі відмінності.

Зацікавленому батькові, перш ніж направляти клопотання в офіційну судову інстанцію, правильним буде звернутися до приватного або бюджетному компетентного фахівця. Необхідно поінформувати його про всі тонкощі і нюанси своєї ситуації і роз'яснити, який результат ініціатор бажає отримати в результаті. Це зробить послугу якіснішою і менш витратною за часом. Кваліфікований професіонал зробить не тільки теоретичну, а й практичну допомогу. Він пояснить, які відомості необхідні для направлення клопотання, і допоможе їх зібрати. Не зайвою буде його допомога в складанні тексту звернення.

Після сформування всього пакету паперів, його необхідно передати в відповідну судову інстанцію, яка буде займатися обговоренням звернення. Це можна зробити самостійно, з рук в руки, або за допомогою поштового зв'язку.

Слід зазначити, що в разі ініціативи з боку представників офіційних інстанцій, останнім допомогу кваліфікованого фахівця не потрібно, в зв'язку з тим, що вони самі є такими. Все що їм потрібно - зібрати в повному обсязі всі документальні дані, скласти відповідний папір і направити її в судову інстанцію, де буде відбуватися обговорення і виноситися висновок.

Підготовка документів

В незалежності від того, хто проявить ініціативу - батько, мати або фахівець, вимоги встановлюють, що разом зі зверненням про стягнення аліментів і позбавленням батьківської правоздатності по відношенню до малюків, в офіційну судову інстанцію, направляються документальні відомості і дані, що підтверджують обгрунтованість і правильність клопотання . Варто звернути увагу, що деякі з них підлягають посвідченню у кваліфікованого фахівця.

Точного і вичерпного переліку таких відомостей діючими нормами не визначено.

Їх обсяг і зміст залежить від особливостей і нюансів кожної конкретної життєвої ситуації. Тобто в ситуації збору інформації необхідно виходити з практики обговорення такого роду клопотань, а не копіювати сліпо чужу ситуацію. З урахуванням вже наявних результатів офіційних розглядів можна визначити для себе приблизний список інформації:

  • саме клопотання, складене на папері;
  • його копії, для другого з батьків і компетентних фахівців відповідних держбюджетних інстанцій;
  • документальні відомості, правовстановлюючі особистість ініціатора;
  • відомості, що підтверджують факт появи малюків на світлі і родинних стосунків з батьками;
  • папір, що підтверджує повноваження особи, що виражає волевиявлення зацікавленої індивідуума;
  • дані, які підтверджують факт родинних стосунків з одним з батьків, якщо це відбувалося після появи малюків на світло - встановлення батьківства;
  • матеріали з місця професійної діяльності, які описують особистість людини, його поведінка, якість виконання обов'язків;
  • дані з місця фактичного проживання, що характеризують його взаємини з оточуючими;
  • відомості медичного характеру, які підтверджують або спростовують факт алкогольної або нікотинової залежності, або вживання заборонених препаратів;
  • дані про весь обсяг одержуваних доходів батька та інших фінансових вливань в його особистий бюджет;
  • фото, аудіо та відео дані, що вказують на психологічний пресинг або фізичне насильство батька по відношенню до слабших членам сімейної осередки;
  • пояснення рідних, близьких, друзів, знайомих, сусідів по житловому простору, що мають значення для обговорення клопотання;
  • медичні документи про огляд малюків, в разі якщо їм було завдано травм і каліцтва;
  • результати обстеження побутового існування сімейної осередки, в період спільного життя дорослих людей;
  • висновок державної інстанції, на яку покладено функції з охорони і захисту інтересів малолітніх дітей;
  • висновок судової інстанції про накладення штрафних санкцій, обмежень або ізоляції від суспільства батька, в разі вчинення ним вчинку кримінального характеру, в тому числі ухилення від матеріального забезпечення нащадків;
  • копія фінансового документа, що свідчить про внесення обов'язкової плати за розгляду клопотання.

Складання позовної заяви

Позов про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів зразок можна подивитися по представленої посиланням.

Саме складання звернення може виявитися скрутним для людини, слабо розбирається в діючих нормах і правилах. Найчастіше зацікавлений ініціатор звертається до компетентного професіонала, який на платній основі, за цілком помірні гроші, становить текст клопотання. Такий підхід дозволяє заощадити час і нерви. А також позбавляє від необхідності самостійної вникати в усі тонкощі юриспруденції.

Деякі просто жаліють витрачати зайві фінанси і починають оформляти необхідні папери самостійно.

В принципі така можливість є у кожного. В наш час є достатня кількість інформаційних ресурсів для цього. Дані можна запозичити з інтернету, в приватній або держбюджетної інстанції відповідного профілю.

Але не варто забувати, що діючими нормами і правилами до складання звернення до офіційної судову інстанцію пред'являються певні вимоги. Вони, в обов'язковому порядку повинні бути дотримані. Якщо сам текст клопотання буде містити в собі неточності або помилки, або згадані в ньому відомості будуть неповними, ініціатор зіткнеться з серйозними проблемами. По-перше, складену папір йому можуть просто повернути. По-друге, може скластися ще більш складна ситуація. Клопотання візьмуть і навіть обговорять, але результат для ініціатора буде негативним. Тобто клопотання відхилять через допущених помилок або неповноти викладених в тексті відомостей.

Виходячи з практики обговорень звернень і діючих правил, зацікавленій особі необхідно відобразити в тексті клопотання наступну інформацію:

  • найменування офіційної судової інстанції, яка буде розглядати звернення;
  • відомості про ініціатора клопотання, його фактичне місце проживання;
  • дані про другому батьку, в тому числі інформація про місце знаходження;
  • інформація про офіційне компетентному фахівцеві, який буде брати безпосередню участь в обговоренні звернення;
  • фінансова цінність клопотання;
  • всі подробиці створення і розпаду сімейної осередки;
  • відомості про появу малюків на світло;
  • повна інформація про всі особливості та нюанси виховання, турботи і матеріального забезпечення нащадків;
  • в чому полягають порушення, неналежне виховання і самоусунення від батьківських зобов'язань з боку другого дорослого людини. Якими фактами це підтверджується і обгрунтовується;
  • сама вимога, яке виноситься на обговорення;
  • посилання на діючі норми і положення, які були порушені з боку несумлінного батька;
  • список всіх пропонуються до клопотання документальних відомостей і даних;
  • дата складання тексту;
  • особиста розпис ініціатора.

Сам текст складається власноруч в письмовому вигляді.

Позовна заява про позбавлення батьківських прав

Розгляд у суді

Клопотання матері або батька про стягнення аліментних виплат і позбавлення батьківської правоздатності здійснюється офіційної судовою інстанцією за встановленим порядком.

Після отримання всього пакету інформації разом з клопотанням, держбюджетний судовий фахівець, який буде розглядати звернення, вивчає всю повноту представлених відомостей і даних, визначає час і місце проведення обговорень щодо поводження.

Про це повинні бути проінформовані всі фігуранти за матеріалами, присутність яких матиме великий вплив Наконечний результат. У фахівця є кілька варіантів інформування:

  • с помощью поштового зв'язку;
  • мобільного Сповіщення;
  • за кошт мережі інтернет.

У призначений день обговорення помічник фахівця перевіряє чи всі викликані прибутку і встановлює причини неявки відсутніх. Про все це він повідомляє спеціаліста.

Спеціаліст, під час обговорення ще раз детально аналізує всі представлені дані, розмовляє з запрошеними.

Дозвіл конфліктної ситуації здійснюється судової інстанції на підставі паперу, в якій відображені результати обстеження умов життя малюків, а також всіх документальних відомостей, переданих ініціатором клопотання.

Присутність офіційного кваліфікованого держбюджетного спеціаліста, який здійснює наглядові функції за дотриманням прав, свобод та законності, а також представників державної інстанції, на яких покладено функції з охорони і захисту інтересів підростаючого покоління - обов'язково. Ініціатор в даному випадку ролі не грає. Тобто не грає ролі, хто направив звернення, сам батько або відповідні компетентні органи. Для розгляду таких питань наявність паперу від батьків необов'язково.

Для розгляду таких питань наявність паперу від батьків необов'язково

В ході обговорення судовий фахівець може додатково, ще раз, зробити огляд за місцем проживання сімейної пари і безпосередньо ознайомитися з умовами життя малюків.

У тому випадку, якщо малюк батька, щодо якої подано заяву, досяг 10 років, то його думка може бути враховано при обговоренні. Але згоди сина на позбавлення батьківської правоздатності не потрібно.

Після закінчення інформаційного аналізу судовий фахівець видаляється в спеціальне дорадче приміщення, щоб винести висновок.

Сам результат озвучується для зацікавлених вголос шляхом його прочитання. Якщо хто-небудь з батьків не прибув, підсумковий результат засідання такій людині буде направлений за допомогою поштового зв'язку.

Спеціаліст інформує обох батьків про можливості анулювання або зміни рішення, а також щодо часових періодів для цього.

З'явилися на оголошення результату обговорення мають можливість забрати свій екземпляр копії висновку особисто. Якщо з якихось причин людина зробити цього не може самостійно, копія буде передана йому за допомогою пошти, кур'єра або її забере довірена особа зацікавленого.

Рішення суду про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Саме висновок офіційної судової інстанції про стягнення аліментних виплат і позбавлення прав на дітей, також має відповідати чинним нормам і положенням.

В результаті обговорення вказується, кому будуть передані малюки для подальшого виховання і турботи. Є кілька варіантів вирішення:

  • передача малюків іншого з батьків;
  • передача нащадків бюджетної інстанції, на яку покладено функції з охорони і захисту інтересів підростаючого покоління;
  • перехід малюків під нагляд дорослих людей, які, згідно з офіційним висновком, знайшли можливість повного право володіння по відношенню до підростаючого покоління і обов'язки по вихованню та фінансового забезпечення.

передача малюків іншого з батьків;   передача нащадків бюджетної інстанції, на яку покладено функції з охорони і захисту інтересів підростаючого покоління;   перехід малюків під нагляд дорослих людей, які, згідно з офіційним висновком, знайшли можливість повного право володіння по відношенню до підростаючого покоління і обов'язки по вихованню та фінансового забезпечення

Після розпаду сім'ї правові наслідки настають для кожного члена сім'ї. Не виключенням в такій ситуації є батько, позбавлений правоздатності по відношенню до нащадків. Найбільш негативні результати отримує саме він. Він буде позбавлений наступного:

  • можливість виховувати нащадків;
  • захищати їх інтереси;
  • вимагати малюків від інших осіб,
  • не буде необхідності отримувати його згоду або відмову в дачі згоди в переході малюків під нагляд інших дорослих людей, які бажають взяти на себе зобов'язання по турботі і вихованню підростаючого покоління;
  • не потрібно буде його згода на вчинення нащадками угод з матеріальними благами;
  • не матиме можливості на клопотання про обмеження або позбавлення малюка одноосібної можливості на свій розсуд витрачати особисті фінансові кошти;
  • права на дачу згоди на емансипацію нащадків;
  • можливості отримувати фінансове забезпечення або підтримку від своїх нащадків;
  • можливості на виплати пенсійного характеру в разі відходу з життя нащадків-годувальників;
  • спадкового права на матеріальні блага.

У той же час безвідповідального батька можуть зобов'язати відшкодовувати шкоду, яка була заподіяна внаслідок неналежного виконання своїх сімейних зобов'язань.

На практиці трапляються ситуації, коли батька можуть просто виселити з житлового простору, яке він займав під час спільного сімейного життя. Таке відбувається, коли судовий фахівець приходить до висновку, що доросла людина буде чинити негативний вплив і перешкоджати нормальному існуванню колишніх членів своєї сімейної осередки. З такою ініціативою може виступити і другий батько.

У свою чергу, за малюками зберігається можливість користування житловим простором, навіть якщо воно знаходиться у власності батьків, а самі малюки власниками цього простору не є.

Варто також звернути увагу на той факт, що позбавлення батьківської правоздатності від зобов'язань щодо фінансового забезпечення підростаючого покоління не звільняє.