Реклама
Реклама
Реклама

Перерахунок аліментів за минулий період: зразок заяви приставам, позовну заяву на перерахунок в суд

  1. Коли проводиться перерахунок
  2. Хто здійснює перерахунок
  3. Якщо в перерахунку відмовили
  4. Як скласти і подати в суд заяву на перерахунок
  5. Перерахунок на користь платника

На практиці часто зустрічаються суперечки щодо сплати змісту дітям

На практиці часто зустрічаються суперечки щодо сплати змісту дітям. Дана причина є основною для звернення до судових приставів або в суд. Закон регулює можливість перерахунку аліментів та заборгованості, при наявності істотних підстав.

Коли проводиться перерахунок

Зазвичай, провадиться перерахунок аліментів за минулий період через судову інстанцію. Відповідно до закону зробити це можна максимум за три роки.

Іноді, встановленої судом суми недостатньо для утримання сина. Якщо є вагомі підстави на збільшення розміру змісту , Одержувач має право звернутися до суду, з проханням змінити суми, і зробити перерахунок заборгованості по аліментах. найчастіше зміст твердою сумою встановлюється як прожитковий мінімум. Якщо в постанові зазначено, що при зміні цього показника повинна проводитися індексація розміру змісту, цим займається бухгалтерія або пристав. Відповідно, додатково звертатися до суду немає необхідності.

Коли зобов'язання накладено у вигляді відсотка від заробітку , Перерахунок проводиться автоматично. Змінюється зарплата, відповідно суми вмісту теж змінюються в більшу або меншу сторону. Розмір зарплати людини не може бути менше МРОТ.

Тому зміст у вигляді відсотка, не може бути меншою від визначеного мінімуму. Якщо це сталося, бухгалтерія зобов'язана зробити перерахунок і доплатити одержувачу покладені аліменти.

Існує ситуації, коли потрібно перерахувати розмір змісту з причин:

  • Зміна матеріального становища однієї зі сторін.
  • Поява інших утриманців .
  • З'явилася інформація про невраховані доходи платника.
  • Інші заслуговують на увагу обставини.

якщо виконавчий лист надходить на підприємство з затримкою, бухгалтерія також здійснює перерахунок аліментів за згаяний час і виплачує одержувачу борг.

Не завжди платник змісту дітям працевлаштований. За період відсутності місця праці судовий пристав розраховує суму боргу і позначає в постанові на стягнення з зарплати по меcта нового працевлаштування.

Хто здійснює перерахунок

При наявності вагомих підстав процедуру безпосереднього перерахунку здійснює: При наявності вагомих підстав процедуру безпосереднього перерахунку здійснює:

Щоб оформити перерахунок бухгалтер і пристав повинні мати рішення судді про стягнення суми боргу. Коли недоплата аліментів виникла з вини бухгалтерії або через відсутність місця працевлаштування платника, спиратися можна на чинну постанову.

Зразок заяви на перерахунок аліментів судовому приставу виконавцю Зразок заяви на перерахунок аліментів судовому приставу виконавцю

Якщо в перерахунку відмовили

На практиці не завжди уповноважені особи вчасно здійснюють перерахунок. Зазвичай, це стосується індексації розміру аліментів. Виходить, права дітей порушуються. При невиконанні обов'язків, платник має право подати заяву про індексацію судовому приставу. Якщо він не діє, можна звернутися до старшого приставу виконавцю. Остаточною інстанцією вирішення питання, іноді виступає суд. Суддя, на підставі заяви одержувача аліментів, винесе рішення про проведення індексації з певної дати. На підставі цього документа бухгалтерія зобов'язана зробити перерахунок.

Одержувач аліментів також може бути переглянуто за письмовою заявою на перерахунок аліментів за минулий період.

Як скласти і подати в суд заяву на перерахунок

Зазвичай, до суду звертається одержувач аліментного змісту. Для цього збирається пакет документації та подається в світову судову інстанцію за місцем проживання однієї з сторін.

Зразок заяви на перерахунок аліментів мировому судді повинен містити інформацію:

  • назва судової інстанції;
  • дані сторін;
  • номер, дата і суть чинної постанови;
  • причини перерахунку;
  • терміни проведення перерахунку;
  • список додається документації.

назва судової інстанції;   дані сторін;   номер, дата і суть чинної постанови;   причини перерахунку;   терміни проведення перерахунку;   список додається документації

Зразок заяви до суду можна завантажити тут Зразок заяви до суду можна завантажити тут

Документ повинен обов'язково містити посилання на законодавство. Тому багато заявники користуються послугами юридично грамотних людей. Зразок заяви також містить прохання з докладним описом обставин справи з посиланнями на прикладені паперу. Вимога повинна включати інформацію про колишніх і нових умовах виплати аліментів.

До заяви обов'язково підкладаються паперу:

  • посвідчення особи;
  • свідоцтво про народження нащадків;
  • свідоцтво про шлюб і його розірвання або свідоцтво про встановлення батьківства;
  • чинне рішення суду;
  • документи, що свідчать про зміну матеріального становища;
  • квитанція з оплати мита.

Всі довідки та заяви подаються судді оригіналами і ксерокопіями. Такі документи, як свідоцтва і паспорт залишаються на руках заявника, суду здаються тільки ксерокопії. Копії робляться в кількості трьох штук:

  1. заявнику,
  2. відповідачу;
  3. судді.

Рекомендується подавати документи до суду особисто. Це допоможе уникнути біганини і суттєво прискорить початок процесу.

При розгляданні справи суддя бере до уваги показники:

  1. суми доходів платника;
  2. співвідношення аліментів із заробітком;
  3. частки доходу на всіх одержувачів аліментів.

законом встановлено термін позовної давності стягнення , Рівний три роки з моменту подачі позову. Виконання дитині вісімнадцяти років, не є підставою застосування терміну давності. Заборгованість до моменту повноліття виплачується в рамках саме три роки. При виникненні необхідності здійснюється перерахунок.

Важливо! Термін давності поширюється саме на подачу позову. Якщо аліменти вже присуджені і платник не працює, а відповідно не виплачує їх, пристав самостійно робить перерахунок, спираючись на середню зарплату по Росії.

Перерахунок на користь платника

Найчастіше людей цікавить, чи можна зробити перерахунок на користь платника Найчастіше людей цікавить, чи можна зробити перерахунок на користь платника. Коли існують вагомі підстави, така можливість є. Для цього необхідно подати відповідну мотивовану заяву про перерахунок до суду. В цілому цей документ не буде відрізнятися від звернення одержувача.

Головне чітко позначити підстави здійснення перерахунку:

  • наявність інших утриманців;
  • погіршення фінансового становища;
  • поганий стан здоров'я;

Даний перелік не є вичерпним. Важливо, до заяви додати документальне підтвердження. Судді неохоче зменшують розмір аліментів, так як це ущемляє інтереси дітей. Тому доведеться привести вагомі аргументи. Краще, якщо причин звернення буде відразу кілька. Тоді шансів на перерахунок з'явиться більше.

Після винесення рішення за заявою у відповідача є десять днів його оскаржити. Якщо цього не відбувається, постанова набирає чинності і передається на виконання. При здійсненні перерахунку зазвичай з'являється заборгованість по аліментах, яку не завжди виходить утримати відразу. Максимальний відсоток утримань по аліментах разом з боргом із зарплати становить сімдесят відсотків.