Реклама
Реклама
Реклама

Мінімальний розмір аліментів, якщо батько не працює

  1. Загальні положення та параметри
  2. Розрахунок суми для виняткових випадків
  3. Який мінімальний розмір аліментів покладений, якщо батько не працює
  4. оформлення стягнень
  5. Рішення суду і обов'язки платника

Після розлучення турбота про дітей, нажитих в шлюбі, лягає на плечі батьків, на чиєму опікою вони залишаються. Другий з батьків, який залишив сім'ю, повинен виплачувати на кожну неповнолітню аліменти, їх розмір визначається державою.

Яка це буде сума - залежить від кожного конкретного випадку, так як обставини у кожної людини різні. Інша справа - мінімальний розмір аліментів , Якщо батько не працює. У цьому випадку розмір виплат призначають, виходячи з розмірів середньої заробітної плати в даному регіоні.

Розрахунок, визначення та стягнення аліментів грунтується на нормативах і актах, встановлених законодавством РФ. Це: ФЗ №229, ст. 102 і ФЗ №223, ст. 113 СК РФ.

Загальні положення та параметри

У 2019 року в переліку законопроектів, які перебувають в розробці, з'явився новий закон. Згідно з ним, мінімальний розмір аліментів буде дорівнювати величині прожиткового мінімуму. На даному етапі документ знаходиться в стадії розробки, регулювальниками відносин між неповнолітніми і тими, хто зобов'язаний виплачувати аліменти на їх утримання, виступають глави 13-17 СК РФ. Про яку суму йде мова?

Керуючись ст. 81 СК в 2019 р неповнолітнім покладалися такі суми:

Виплати налічують лише з офіційної зарплати, при цьому сума може істотно коливатися по регіонах, так як в кожному встановлений свій прожитковий мінімум . Розмір аліментів може бути збільшений або зменшений , Але ці питання вирішуються виключно через суд.

Аліменти на неповнолітніх утримуються з наступних статей доходу:

  • з офіційного заробітку за відпрацьований час або з так званої «білої» зарплати;
  • з окладу за додаткові ставки, при цьому підраховують загальний розмір зарплати;
  • з винагород, заохочень та інших премій , Отриманих на офіційній роботі;
  • з доплат, нарахованих за складні умови праці аліментщика;
  • зі стипендіальних винагород, відпускних і пенсійних виплат, доплат за вислугу років;
  • з допомоги по інвалідності , Безробіття та інше;
  • з грошових виплат, отриманих після продажу майна платника і укладення будь-яких цивільних договорів;
  • з офіційних доходів особи, суб'єкта підприємницької діяльності.

Вирішуючи питання виплат неповнолітнім, суд може призначити списання виплат і з інших доходів аліментщика. Гроші на аліменти не утримуються з пенсійних виплат по втраті годувальника, гуманітарної допомоги та інших компенсацій, що отримуються боржником. Позовів про аліменти правовідносин не проводяться виплати з сум, отриманих в результаті народження дитини, укладення шлюбу або смертю родича.

Оптимальним виходом вирішити спір щодо сплати допомоги неповнолітнім буде завірений у нотаріуса угоду.

Як домовляються сторони в цьому випадку:

  • перед тим, як складати договір підраховується загальний дохід піклувальника;
  • обумовлюють суму, яку він зможе виділяти на одного або декількох дітей (розмір виплат регулюється ст. 81 СК РФ і аліменти складуть не менше 0,25-0,5 частин від зарплати).

Стаття 81. Розмір аліментів, що стягуються на неповнолітніх дітей в судовому порядку

При добровільному угоді сторін позивач вправі вимагати виплату:

  • як частку від загальної суми доходу, отримуваного платником;
  • як певний відсоток від прожиткового мінімуму, встановленого на сьогоднішній день;
  • в твердій грошовій сумі , Яка виплачується за один або кілька разів;
  • в формі власності, подарованої неповнолітньому;
  • в будь-якій зручній для сторін формі, яка не буде обмежувати їх інтересів і не викличе судових суперечок і розбіжностей.
Після розлучення турбота про дітей, нажитих в шлюбі, лягає на плечі батьків, на чиєму опікою вони залишаються

Якщо сторони не домовляться самостійно, питання про стягнення аліментів буде вирішуватися через суд, а для цього позивач оформляє позовну заяву, додає пакет документів і звертається в судову інстанцію за місцем проживання

Суддя винесе рішення наступним чином:

  • сума виплат визначається згідно зі ст. 81 СК РФ і з урахуванням кількості дітей і покладених частин;
  • буде врахований розмір офіційної зарплати боржника;
  • якщо аліментник працює неофіційно, при розрахунку врахують розмір часток і кількість дітей, але замість зарплати врахують мінімальний дохід;
  • якщо доходи піклувальника нерегулярні або надходять в іноземній валюті, призначать виплату твердої фіксованої суми.

Визначаючи розмір виплат, суд враховує періоди непрацездатності боржника, а також періоди, коли батькові було складно влаштуватися на роботу, і йому потрібні були кошти на дитину.

Суму аліментних виплат можуть зменшити або збільшити. Якщо виникла необхідність в оплаті лікування або навчання дитини, розмір допомоги можуть збільшити. Коли погіршилося здоров'я платника або його матеріальне становище, розмір аліментів можуть зменшити.

Як розрахувати аліменти в твердій грошовій сумі? Якщо дитині буде недостатньо аліментів, які регулярно виплачуються, суд може збільшити розмір виплат. Піклувальник неповнолітнього може зажадати доплату на харчування та одяг для дитини, на покупку дорогих ліків, оплату лікування, навчання або дитячого садка.

Розрахунок суми для виняткових випадків

Якщо платник аліментів офіційно не має місця роботи, це не означає, що йому вдасться ухилитися від виплат на дитину. Яка сума буде виплачуватися? Коли не виходить вирішити питання мирним шляхом, розмір виплат встановлюється судом.

При цьому будуть враховані всі життєві обставини боржника:

  • сімейний стан;
  • регіон проживання;
  • рівень життя;
  • причину безробіття;
  • як довго відповідач не може знайти роботу та інше.

Якщо боржник відмовляється платити аліменти, суд зобов'яже його це зробити, виходячи з розрахунку середньої зарплати по країні або регіону. Коли аліментник не відмовляється від своїх зобов'язань, судом встановлюється розмір виплат, який він в змозі оплатити.

Аліменти призначають до виплати навіть у випадках, коли боржник не зареєстрований в Центрі зайнятості. В цьому випадку сума стягується в загальному порядку, у вигляді певної частки від заробітку. А так як у боржника немає офіційної зарплати, розмір виплат розраховують виходячи з середніх показників регіону, де проживає аліментник або на підставі виплат, які він отримував на колишній роботі.

Якщо платником аліментів є інвалідом або пенсіонером, виплату нараховують з урахуванням його загальних доходів: пенсії, допомоги по інвалідності та інше. Якщо сукупний дохід боржника нижче прожиткового мінімуму по регіону, аліменти будуть виплачуватися з держбюджету.

Якщо сукупний дохід боржника нижче прожиткового мінімуму по регіону, аліменти будуть виплачуватися з держбюджету

Переймаючись таким питанням, як розрахувати суму аліментів при наявності добровільного угоди, варто пам'ятати, що при розрахунку аліментів на неповнолітніх дітей їх розмір не може бути менше тих сум, на отримання яких дитина могла б розраховувати при зверненні законного представника в суд.

Як оформити аліменти на неповнолітніх дітей - читайте в нашій статті .

Для одержувача важливо довести суду факт, що неповнолітній дійсно потребує грошей. Саме цей факт і буде підставою для призначення виплат.

Коли у платника є тимчасовий неофіційний заробіток, з нього також стягуються аліменти. Як це зробити?

  • На підставі показань свідків, які можу підтвердити в суді, що у боржника є неофіційний дохід. Свідками можуть бути незацікавлені особи, які зможуть розповісти суду, скільки грошей отримує аліментник і який спосіб життя він веде.
  • Відстеживши грошові надходження на банківських картках боржника і витрати по ним. Після того як суд прийме рішення про стягнення аліментів попечитель неповнолітнього повинен звернутися до судовому приставу . Пишеться заява, в якому міститься прохання провести перевірку витрат і надходжень за банківськими операціями платника аліментів.

Юристи радять вирішувати спори по аліментах мирним шляхом, уклавши угоду із запевненням у нотаріуса, а за юридичною силою воно рівноцінно виконавчим листом, отриманим в суді

Який мінімальний розмір аліментів покладений, якщо батько не працює

Мінімальний розмір аліментів, якщо батько не працює, індивідуальний в кожному конкретному випадку. Після розлучення подружжя може домовитися між собою і визначитися з сумою виплат на спільних дітей. Але практика показує, що мирний договір - це швидше виняток з правил, ніж норма.

Найчастіше розгляд відбувається в суді. Мінімальний розмір аліментів розраховується на підставі середнього окладу по країні. З цієї суми боржник повинен щомісяця виплачувати ¼ на одну дитину, третю частину на двох дітей і половину, якщо нащадків троє і більше.

Якщо боржник перебуває на біржі по безробіттю, виплата аліментів здійснюється з допомоги і її розмір складе:

1 491. 25 руб.

На одну дитину 1 789. 50 руб. На двох дітей 2 982.50 руб. На трьох дітей

оформлення стягнень

Аліменти з непрацюючих громадян РФ стягуються у вигляді частки від заробітної плати або призначаються у твердій сумі. Для цього позивач звертається з позовною заявою до мирового суду за адресою проживання.

Крім цього він докладає наступний пакет документів:

  • копії паспорта та свідоцтва про народження дітей, нажитих в спільному шлюбі;
  • копію свідоцтва про шлюб або документа про його розірвання;
  • чеки, квитанції та інші документи, що підтверджують факт витрат на утримання дитини;
  • розрахунок суми для виплати допомоги неповнолітньому.

У позовній заяві також вказують, що позивач сам вибрав місце розгляду справи. Позовна виробництво у таких справах проходить на відкритому засіданні суду, куди обов'язково викликають другу сторону. Відповідач зі свого боку повинен надати суду свої контраргументи і заперечення, підтверджені фактами (документами, показаннями свідків та інше).

Позивачу, щоб виграти суд, необхідно в заяві розгорнуто висвітлити свою позицію з питання справляння аліментів. Потрібно підготувати документальні докази, що у відповідача є джерела доходів і можливість здійснювати виплати. Відповідачу потрібно підготувати докази і аргументи для захисту в суді і винесення справедливого рішення.

Суддя після розгляду справи винесе рішення на користь однієї зі сторін, після чого потрібно буде почекати, поки воно вступить в силу. Якщо позивача або платника не влаштовує судовий вердикт, він може оскаржити його, подавши заяву до апеляційного суду.

Рішення суду і обов'язки платника

Після того, як судом винесено рішення, судовий пристав розраховує розмір аліментів пайовою способом або у твердій сумі. Відповідачу не варто ухилятися від сплати, в іншому випадку на кожен платіж буде нарахована неустойка і доведеться платити в рази більше. Її величина за кожен день прострочення становить ½% від загальної суми, призначеної до виплати.

Матеріальна, адміністративна та кримінальна відповідальність на несплату аліментів настає з моменту, коли фізособа визнано одним з кровних батьків неповнолітнього. Підтвердженням буде запис у свідоцтві про народження. Також неплатник понесе покарання, якщо є відповідне судове рішення, яке і регулює порядок виплат.

Якщо боржник регулярно ухиляється від платежів, йому присвоять статус злісного неплатника.

Через суд його можуть позбавити:

  • права керувати автомобілем;
  • права залишати межі Росії;
  • батьківських прав.

Злісним неплатникам і тим, хто вкриває доходи, виписується штраф в розмірі 100 прожиткових мінімумів. Покаранням можуть стати виправні роботи на строк до року і громадські роботи терміном 20-180 годин. Крайньою мірою покарання вважається арешт терміном до 3 міс. і арешт терміном від одного року до 3-х років.

Злісним неплатникам аліментів можуть присудити кілька видів покарання одночасно. Крім основної суми боргу доведеться платити неустойку за кожен прострочений день. Також заборонять виїжджати за кордон і накладуть арешти на банківські рахунки і майно.

У даній ситуації найкращим варіантом буде не ухилятися від сплати, а спробувати влаштуватися на роботу або домовитися з другою стороною. Досудове врегулювання спору убезпечить від судових розглядів і виплат, непорівнянних із доходом.

Досудове врегулювання спору убезпечить від судових розглядів і виплат, непорівнянних із доходом

Діючі законодавчі норми визначають процедуру, порядок і особливості стягнення суми аліментів з непрацюючого батька.

Куди подавати документи на аліменти без розлучення - ви можете знайти ось тут .

Як відбувається розшук боржника по аліментах - дізнайтеся з цим посиланням .

Про яку суму йде мова?
Як розрахувати аліменти в твердій грошовій сумі?
Яка сума буде виплачуватися?
Як це зробити?