Реклама
Реклама
Реклама

Де подати на аліменти на дитину і в який суд звернутися із заявою

  1. До якого суду звертатися?
  2. Заява або позов?
  3. Де подати на аліменти в шлюбі?
  4. До якого судді треба йти?
  5. Порядок дій при зверненні до суду
  6. висновок

У батьків, які бажають стягнути кошти на утримання своїх дітей, а також у інших осіб, нерідко виникає питання, де подати на аліменти. У більшості випадків питання вирішується через суд. В який саме судовий ділянку звернутися за допомогою, який алгоритм дій при зверненні до суду, - постараємося предметно пояснити.

До якого суду звертатися?

Судова система нашої держави включає в себе суди: світові, районні, обласні, крайові і федеральні. Де ж можна подати на аліменти? Питання по аліментах можуть розглядатися як в світових судах, так і судах районних. Де подати на аліменти, залежить від обставин, що склалися по конкретній справі. частина 5 статті 3 Федерального закону від 1998 року за № 188 «Про мирових суддів» визначає, що в світових судах вирішуються справи, крім тих, в яких:

  • попутно з аліментами, виникає суперечка про батьківство чи материнство;
  • висувається вимога про позбавлення материнських або батьківських прав на дитину;
  • розглядається вимога про усиновлення або удочеріння;
  • інші суперечки про дітей.

Також в світовому суді не вдасться стягнути виплати на інших осіб: на батьків, на чоловіка або дружину, в тому числі колишніх. Чи не вийде це зробити і в ситуації, коли виплати потрібно призначити в фіксованої грошової суми, а також коли в суперечку втягуються інші сторони. У всіх описаних випадках слід звертатися відразу в районний суд.

Незалежно від того, де подають заяву на аліменти, - в світовому чи районному суді, застосовуються правила підсудності у справах. За загальним принципом питання ініціюється за місцем проживання громадянина - відповідача. Але, пункт 3 статті 29 ГПК дозволяє подати позов про стягнення аліментів на адресу дітей за місцем проживання громадянина - позивача. У пункті 4 цієї ж статті прописано, що вирішити питання в межах свого проживання дозволено батьків, який виховує неповнолітніх дітей, або коли через нездоров'я або інших обставин громадянину - позивачеві проблематично доїхати до судового ділянки відповідача.

У ситуації, коли невідомо місце розташування відповідача, позовні вимоги пред'являються в той судовий ділянку, де він був зареєстрований останній раз, або де територіально знаходиться його майно.

Заява або позов?

Якщо сторони не уклали добровільну угоду, то питання по аліментах можна дозволити двома способами:

№ п / п Способи 1. Написавши в суд заяву з метою отримання наказу 2. Написавши в суд позов з метою отримання рішення

Здавалося б, такі формальності, але вони мають колосальну різницю між собою. Заява про призначення аліментів пишеться тоді, коли між позивачем та відповідачем відсутній спір як такий, а винесення наказу необхідно для формування в подальшому виконавчого листа службою приставів. Потім лист надсилається за місцем роботи людини, де він надалі буде платити аліменти. Просте заяву можна скласти, коли не ініціює з'ясовувати батьківство малюка, позбавляти другого з батьків прав на нього, в ситуації, коли планується стягнути суми в частках від доходів відповідача. У всіх інших випадках слід складати саме позов. Якщо ці формальності не будуть дотримані, то поданий до суду документ буде повернений назад (завантажити зразок заяви про видачу судового наказу і зразок позовної заяви ).

Де подати на аліменти в шлюбі?

Зовсім не обов'язково, що чоловік і дружина повинні бути прописані за однією адресою. Більше того, закріпивши свої відносини офіційно, вони можуть навіть фактично проживати в різних місцях. У зв'язку з цим, позов до другого з батьків про зміст спільних дітей, подається в той судовий ділянку, де проживає цей батько. Якщо обоє батьків зареєстровані за однією і тією ж адресою, то виходить, що заява подається за місцем проживання позивача. Вообщем, правила підсудності застосовуються в цьому випадку загальні для всіх ситуацій.

До якого судді треба йти?

Отже, де можна подати заяву на аліменти? Суддя вибирається за кількома критеріями:

  • в залежності від обставин, що складаються у справі. Вони були вказані вище - куди подавати, до судді районного суду або світового;
  • в залежності від територіальної приналежності до тієї або іншої ділянки.

За кожним судовим ділянкою закріплена своя певна територія: район міста, села, вулиці. Чи не складе великих труднощів дізнатися підсудність на офіційному сайті судової ділянки. У всякому разі, можна зателефонувати до суду за контактним телефоном і уточнити, чи стосується адреса проживання відповідача до підсудності саме цього суду.

Порядок дій при зверненні до суду

Перш ніж звернутися до суду за допомогою, потрібно підготувати пакет документів. До них відносяться такі:

  • заяву або позов;
  • власний паспорт;
  • документ про шлюб або розлучення між позивачем та відповідачем;
  • документи про народження дітей;
  • довідка про реєстрацію з дитиною по одному місцю;
  • довідка про фінансове становище позивача;
  • довідка про фінансове становище відповідача.

Цей список паперів при ряді обставин може бути розширений додатковими документами. Наприклад, вагітна дружина, яка справляється виплати на своє утримання, повинна буде обов'язково представити до уваги судді довідку про своє становище. Потребує дружина-пенсіонер, повинна долучити до пакету документів своє пенсійне посвідчення, а також списки витрат на себе. На окрему увагу заслуговує позовну заяву. Це, по суті, головний документ, тому ставитися до його заповнення слід відповідально.

У разі повної відсутності навичок оформлення юридичних паперів доцільніше звернутися за допомогою до фахівця.

У позові обов'язково повинні бути такі відомості:

  • найменування судового органу;
  • П.І.Б., місця реєстрації та фактичного проживання всіх сторін, які фігурують у справі;
  • виклад всіх обставин: відмова відповідача в добровільному порядку вирішити проблему, вік дитини, приведення аргументів щодо його потребу в матеріальній допомозі другого з батьків;
  • вимога призначити аліменти. Тут важливо вказати, на утримання кого стягуються - П.І.Б., до якого часу стягуються. Якщо на дитину, - до настання йому 18-ти років. Якщо на потребує дружину, - то до припинення її потребу;
  • додаток документів;
  • підпис і число.

Після того, як зібрані всі папери, вони направляються в суд. Нагадаємо, що позивачі по аліментах звільнені від сплати державного мита. При стягненні виплат на утримання інших членів сім'ї, у винесеному судовому рішенні прописується, що мито повинно бути сплачено стороною - відповідачем. Коли заяву прийнято суддею, нічого не залишається, як брати участь в процесі і чекати винесеного вердикту. Участь в процесі передбачає отримання повісток, явки обох сторін на засідання, подання доказів. Термін видання наказу - 5 днів з моменту звернення людини до судового органу. Термін винесення рішення - 30 днів з дня отримання судом позову.

висновок

Де ж можна подати на аліменти на дитину ? Якщо дитина не досягла повноліття, то закон дозволяє батькові чи матері, його виховує, звернутися до суду за своїм місцем проживання. В інших ситуаціях позови подаються до судових ділянки в межах проживання відповідача, за винятком певних обставин. До таких, наприклад, відноситься неможливість позивача подати позов в судовий ділянку відповідача через нездоров'я.

Районний суд або світової? Якщо поряд з аліментами піднімається питання оскарження або визнання батьківства, або позбавлення прав на дітей, або планується стягнути тверді суми грошей, то оформляється позов і подається він в районний суд. Якщо в справу залучаються інші сторони, наприклад, колишні дружини, які відстоюють інтереси дітей від першого шлюбу, то позов також направляється до районного суду. У всіх інших ситуаціях, коли суперечка як такої між сторонами відсутній, подається просту заяву в світовій суд.

Смирнова Анна Володимирівна

Юрист колегії правового захисту. Спеціалізується на веденні справ, пов'язаних з шлюборозлучними процесами і виплатою аліментів. Підготовка документів, в т.ч. допомога в складанні шлюбних контрактів, претензій щодо стягнення неустойок і т.д. Більше 5 років юридичної практики.

Залишилися питання по темі Запитайте у юриста

До якого суду звертатися?
Заява або позов?
Де подати на аліменти в шлюбі?
До якого судді треба йти?
До якого суду звертатися?
Де ж можна подати на аліменти?
Заява або позов?
Де подати на аліменти в шлюбі?
До якого судді треба йти?
Отже, де можна подати заяву на аліменти?