Реклама
Реклама
Реклама

Чи утримуються аліменти з матеріальної допомоги

  1. Як утримуються аліменти?
  2. Чим врегульовані види доходів, в яких беруться аліменти
  3. Чи утримуються аліменти з матеріальної допомоги
  4. Матдопомогу при складних ситуаціях (пожежа, смерть родичів)
  5. Матдопомогу при відпустці
  6. Матеріальна допомога на лікування
  7. Допомога при народженні дитини
  8. Як утримуються аліменти з матеріальної допомоги: терміни перерахування, до і після податків
  9. Приклад розрахунку аліментів з матеріальної допомоги
  10. потрібен юрист

168 переглядів

Аліменти - обов'язкове щомісячне утримання на користь неповнолітніх дітей, що сплачується який залишив сім'ю батьком. Важлива умова для сплати аліментів - батько-платник не повинен проживати разом з дітьми. При зверненні стягнення на доходи платника для утримання аліментів стягувач часто спантеличується питань про те, чи будуть утримані аліменти з матеріальної допомоги платника?

Як утримуються аліменти?

Якщо домовитися по суті батькам дітей не вдалося, то аліменти доводиться стягувати в судовому порядку з батьків, який відмовляється добровільно утримувати своїх дітей.

При судовому стягненні аліменти можуть бути утримані двома способами:

У випадках пайової стягнення аліментів будуть утримуватися з офіційного доходу батьків або ж, якщо вони стягнуті у твердій сумі, будуть платитися їм добровільно. Також фіксована сума може бути утримана роботодавцем із заробітної плати та інших, які слід виплат.

Чим врегульовані види доходів, в яких беруться аліменти

Перш ніж відповісти на питання яким чином можна утримати частину виплаченої матеріальної допомоги на користь аліментів, необхідно розуміти якими нормативно-правовими актами регулюється допустимість стягнення аліментних виплат з того чи іншого виду матдопомоги. Такими актами є:

  • Постанова уряду № 841 від 18.06.96, яке несе в собі інформацію про всі види заробітної плати іншого доходу, у тому числі й одержаної матеріальної допомоги, з яких можна зробити утримання аліментів на утримання неповнолітніх дітей. Даний документ був прийнятий ще в 1996 році, проте, після досить великої кількості часу все-таки не втратив своєї актуальності.
  • Федеральний закон «Про виконавче провадження». Зазначений нормативно-правовий акт також відображає в собі ті види доходів, з яких можуть бути вирахувані аліментні виплати, а також доходи, з суми яких будь утримання заборонено законодавством.
168 переглядів   Аліменти - обов'язкове щомісячне утримання на користь неповнолітніх дітей, що сплачується який залишив сім'ю батьком

Примітка: Законодавством про виконавче провадження також встановлено, яке майно може бути звернено до стягнення для погашення боргу (в тому числі по аліментах).

Дізнайтеся більше про те, з яких доходів утримуються і не утримуються аліменти .

Чи утримуються аліменти з матеріальної допомоги

Порядок утримання аліментів будується на принципі неможливості неправомірного збагачення боку, отримує аліменти, у разі, якщо такі виплати можуть погіршити матеріальне становище платником аліментів.

Чинним законодавством дозволено утримання лише з певного переліку видів матеріальної допомоги, а саме з допомогою, яка не має під собою предмет соціальної спрямованості.

Так, у разі якщо надані виплати повинні піти на усунення наслідків, викликаних надзвичайними подіями такими, як пожежа, землетрус, смерть близького родича або ж покликані забезпечити необхідний догляд за тяжкохворим, то грошові кошти, виділені в рамках зазначених цілей, не підлягають утриманню на аліментні виплати.

Якщо ж зазначена допомога має цілеспрямований характер і вироблена на покриття конкретних витрат, то такі грошові виплати повинні піти саме на відведені їм мети. В даному випадку законодавець також забороняє утримання. наприклад:

  • матеріальна допомога, надана на задоволення потреб новонародженої дитини, повинна бути витрачена виключно на забезпечення такої дитини всіма необхідними речами такими, як одяг, дитяче харчування і т.д.
  • матеріальна допомога на лікування або поховання родича аналогічно має цільовий характер.

Більш детально перелік видів матеріальної допомоги, з яких не утримуються аліменти, розкритий в п. «Л» статті 2 зазначеного раніше Постанови Уряду №841.

Виплати, виділені на відпустку особи, є такими, якими одержувач має право розпорядитися на свій розсуд, а тому обмежень на стягнення з відпускних аліментних виплат законодавством не передбачено.

Матдопомогу при складних ситуаціях (пожежа, смерть родичів)

Грошові кошти, нараховані платником аліментів, як сприяння в критичних ситуаціях, таких, як смерть близького родича, пожежі і т.д. мають прямий соціальний характер, так як зазначені виплати призначені для фінансової підтримки особи в один з найважчих періодів його життя. Зазначені цільові кошти спрямовані саме на вирішення соціально важливих проблем людини, а тому аліменти з них не утримуються.

До ситуацій, близьким до вказаних вище, можна також віднести:

  • Матеріальну допомогу у зв'язку зі стихійним лихом;
  • Кошти, виплачені в зв'язку з отриманою травмою або каліцтвом;
  • Виплати, які беруться платником на погашення матеріальних збитків, наприклад, пов'язаного з розкраданням власності;
  • Компенсації, пов'язані із заподіянням моральної шкоди.

Матдопомогу при відпустці

Випадок з виплатою компенсації при виході працівника у відпустку не має під собою будь-якої соціальної основи. Зазначена виплата несе лише мета зробити відпустку більш комфортним для її одержувача. Таким чином, утримання аліментів з таких виплат не заборонено.

Однак слід розуміти, що згідно трудового законодавства Російської Федерації, відпускні повинні виплачуватися в строк не пізніше, ніж за три дні до виходу платником аліментів у відпустку. Якщо виплата була проведена пізніше, то необхідно буде з'ясувати питання реального призначення такої допомоги.

Матеріальна допомога на лікування

Як правило, грошові кошти, надані на оздоровлення, прирівнюються до таких, які покликані поліпшити якість життя людини, так як в основному виділяються на проходження оздоровчих процедур такої особи в спеціалізованих санаторіях. В такому випадку з наданої суми можуть утримуватися аліменти.

Однак існують ситуації, коли підприємство-роботодавець виділяє матеріальну допомогу не просто на оздоровлення або реабілітацію. Так, у разі, якщо платником аліментів отримав серйозну травму на виробництві, а для його лікування була виділена конкретна, спрямована саме на такі відновлювальні процедури сума фінансової допомоги, то утримувати аліменти з таких виплат буде неправомірно.

Допомога при народженні дитини

Грошові кошти, призначені для підвищення якості життя дитини, не належать до доходу, з якого можна стягнути аліментні виплати. Справа в тому, що такі виплати в прямому сенсі не приносять будь-якої вигоди загальному сімейному бюджету, так як держава виділяє конкретна сума грошей на певні цілі, а саме - на задоволення потреб новонародженого.

Також сюди відносяться:

  • Стимулююча виплата у зв'язку з народженням дитини;
  • Одноразова виплата на дитину від соціального захисту або роботодавця.

Будь-які спроби звернути стягнення на матдопомогу на користь аліментів при народженні дитини спричинять за собою фактичне погіршення умов для життя дитини, а такі дії заборонені чинним законодавством.

Будь-які спроби звернути стягнення на матдопомогу на користь аліментів при народженні дитини спричинять за собою фактичне погіршення умов для життя дитини, а такі дії заборонені чинним законодавством

Якщо пристав вимагає утримання аліментів з будь-якого із заборонених до утримання видів матдопомоги, то на посадову особу можна сміливо подавати скаргу .

Як утримуються аліменти з матеріальної допомоги: терміни перерахування, до і після податків

У разі якщо матеріальна допомога, яка надається платником аліментів не має соціального призначення і зараховується поліпшує загальний фінансовий стан боржника, то відповідно до ст. 99 ФЗ «Про виконавче провадження», з зазначених виплат утримуються аліменти в загальному порядку. Як і в випадку із заробітною платою - тільки після утримання ПДФО, а вже потім з суми, що залишилася виплачується відсоток, який іде на погашення аліментних виплат.

Також, згідно з приписами СК РФ, а саме ст. 109, аліменти повинні нараховуватися одержувачу таких виплат не пізніше, ніж через три дні з моменту отримання платником аліментів заробітної плати або іншого доходу, у тому числі матеріальної допомоги.

Важливо! ПДФО не утримується з остаточної суми аліментів. Дане правило передбачено п. 5 ст. 217 НК РФ.

Крім того, відповідно до згаданої ст. 217 Податкового Кодексу РФ, існує безліч видів матеріальної допомоги, які зовсім не оподатковуються. До таких належать:

  • Компенсації, які здійснюються в одноразовому порядку, членам сім'ї померлого працівника;
  • Виплати, надані в зв'язку зі стихійним лихом або іншими надзвичайними ситуаціями;
  • Компенсації, надані жертвам терористичних актів;
  • Грошові кошти, призначені для осіб, які є учасниками громадських організацій інвалідів;
  • Щомісячна допомога, що видаються при народженні дитини (першого і другого) і т.д.

Приклад розрахунку аліментів з матеріальної допомоги

Приклад розрахунку аліментів з матеріальної допомоги

Іванов А. в зв'язку з від'їздом в чергову відпустку з 15 липня отримав за основним місцем роботи такі виплати:

  • Відпускні в сумі 16000 рублів;
  • Заробітну плату з 1 по 14 липня в розмірі 14000 рублів;
  • Одноразову виплату до відпустки, передбачену внутрішнім нормативним актом і носить назву «матеріальна допомога до відпустки в розмірі 10 000 рублів.

Всі зазначені кошти були зараховані йому 13 липня незадовго до вибуття у відпустку. Сума всіх отриманих коштів склала 40 000 рублів. На дитину з Іванова утримується ¼ всіх видів заробітку.

Таким чином, загальна сума належних до сплати аліментів складе:

  1. Віднімаємо ПДФО: 40 000 рублів - 13% = 34800 рублів;
  2. Розраховуємо аліменти: 34800 * 25% (1/4) = 8700 рублів.

Зверніть увагу - окремо вираховувати аліменти в цьому випадку з матдопомоги не потрібно. Бухгалтерія роботодавця сама перелічив їх одночасно з утриманням обов'язкових виплат з відпускних і заробітної плати.

Якщо ж платник сплачує зміст на дітей у твердій сумі, то величина матдопомоги не матиме ніякого значення - потрібна сума буде утримана або з відпускних, або з залишком заробітної плати за місяць, або ж з матеріальної допомоги. Зазвичай бухгалтерія намагається рівномірно розподіляти навантаження по аліментах у твердій сумі на доходи платника.

потрібен юрист

При наявності питань, що стосуються порядку утримання аліментів з матеріальної допомоги чи інших видів виплат за місцем роботи, ви завжди можете задати питання нашим юристам. Консультація юриста безкоштовна - задайте питання прямо зараз і отримаєте кваліфіковану відповідь вже через кілька хвилин!


Оцініть статтю

Як утримуються аліменти?
При зверненні стягнення на доходи платника для утримання аліментів стягувач часто спантеличується питань про те, чи будуть утримані аліменти з матеріальної допомоги платника?
Як утримуються аліменти?