Реклама
Реклама
Реклама

Чи можуть посадити до в'язниці за несплату аліментів і дати реальний термін 2019

  1. Залучення до адміністративної відповідальності
  2. Підстави
  3. види покарань
  4. порядок залучення
  5. Термін давності по адміністративних правопорушеннях
  6. Притягнення до кримінальної відповідальності
  7. види покарань
  8. порядок залучення
  9. Чи може тюремне ув'язнення замінюватися умовним засудженням?
  10. Судова практика
  11. Нормативно-правова база

Кримінальна відповідальність є найсуворішою формою відповідальності, передбаченої російським законодавством. Суворість полягає не тільки в застосуванні до засудженого максимально дискомфортного для нього покарання, але і до фактичного соціального таврування людини у вигляді судимості.

У той же час кримінальне законодавство не обмежується звичайною карою за злочини, але також ставить собі за мету захист прав обвинуваченого. Тому для боржників позовів про аліменти виплат був застосований принцип адміністративної преюдиція. Це означає, що людина не може відразу ж сісти в тюрму за ухилення від сплати аліментів, а повинен бути перш за все, як мінімум, 1 раз бути притягнутим до відповідальності за адміністративне правопорушення у зв'язку з невиплатою аліментного змісту і, відповідно, за що утворилися з цієї причини борги.

Залучення до адміністративної відповідальності

Насамперед слід визначити коло осіб, які підлягають як адміністративної, так і кримінальної відповідальності. Виходячи з аналізу законів такими особами можуть бути:

  1. Батьки. Постраждалим від несплати аліментів у цьому випадку є неповнолітня дитина або дорослий непрацездатний дитина, тобто дитина старше 18 років і який одночасно є інвалідом будь-якої групи або досягла віку виходу на пенсію. Звичайно, людина, вийшовши на пенсію, ще може бути спроможними працювати і забезпечувати себе самостійно, але, тим не менш, за російськими законами він все ж вважається непрацездатним.
  2. Повнолітні працездатні діти. Постраждалими від несплати аліментів у цьому випадку є непрацездатні батьки, тобто батьки, які є інвалідами будь-якої групи або досягли віку виходу на пенсію.

Решта категорії осіб, які постраждали від невиплати аліментного допомоги, можуть розраховувати лише на залучення неплатника до цивільної відповідальності Решта категорії осіб, які постраждали від невиплати аліментного допомоги, можуть розраховувати лише на залучення неплатника до цивільної відповідальності. Вона складається у відшкодуванні заподіяних збитків, повернення суми невиплачених аліментів, стягнення неустойки або штрафу.

Підстави

Для того щоб міг виникнути склад правопорушення, в діях винної особи повинні бути одночасно виявлені обставини, зазначені в таблиці нижче.

Перелік юридично значимих обставин Правовий коментар Несплата аліментів Під цим мається на увазі 100% -ве невиконання аліментних зобов'язання. Якщо боржник хоча б частково платить аліменти, то його не можна звинуватити в несплаті. Розмір утворився при цьому боргу не має значення. Відсутність поважних причин Це означає, що аліментник не може виправдати свою поведінку будь-якими причинами, що знімають з нього відповідальність. До числа поважних причин законодавство відносить:

  • Серйозне захворювання, що вимагає госпіталізації або частково позбавляє особу працездатності.
  • Катастрофи з транспортом, енергомережею, стихійні лиха.
  • Невиплата зарплати, що сталася не з вини платником аліментів.
  • Помилки бухгалтерії, що перераховує аліменти на рахунок одержувача, або помилки банківських службовців.
  • Тривале відрядження.
  • Строкова служба в Збройних Силах.

Вимога одержувача по аліментного зобов'язання засноване на аліментних угоді або судове рішення, яке порушує аліментник. Простіше кажучи, якщо відсутній документ, який накладає на платника обов'язок утримувати дитину або непрацездатного батька, то відсутній і правопорушення. Минуло більше 2 місяців з моменту початку провадження за виконавчим документом, тобто за виконавчим листом або по аліментного угоди. 2 місяці - це мінімальний термін, який повинен пройти перш, ніж порушувати адміністративну справу. Порушення відбулося в перший раз, або неплатник зробив його після закінчення терміну давності по адміністративних правопорушеннях (терміну «адміністративної судимості»). Цей критерій необхідний, щоб визначити, чи є дії порушника кримінально караними чи ні.

види покарань

До адміністративних правопорушників можливе застосування одного з трьох покарань:

  1. Обов'язкові роботи не більше 150 годин. Ними можуть бути покарані особи, які мають офіційне місце роботи або офіційний бізнес, які навчаються в освітніх установах або перебувають на держслужбі.
  2. Арешт на 10-15 діб. Він, як правило, застосовується щодо безробітних або осіб, які не мають офіційного доходу і не навчаються в освітніх установах.
  3. Штраф 20 000 руб. Його зазвичай призначають провинилися поліцейським, слідчим з Слідчого комітету, пожежним, митникам, військовослужбовцям, співробітникам ФСВП, інвалідам і співробітникам Росгвардіі.

порядок залучення

Відповідно до закону неплатник притягується до відповідальності за наступним алгоритмом:

  1. Судовий пристав, який займається виконавчим провадженням щодо платником аліментів, за особистою ініціативою або на вимогу аліментополучателя, вираженого письмово в заяві , Починає перевірку дій потенційного порушника і протягом 2 діб зобов'язаний прийняти рішення про те, чи порушувати адміністративну справу чи ні. Якщо дії платника аліментів містять ознаки порушення закону, то пристав складає про це протокол.
  2. У пристава є 3 діб з того моменту, як він склав протокол на те, щоб передати його судді для прийняття остаточного рішення у справі. Ця категорія справ підсудна мировому судді, ділянка якого розташовується за місцем прописки порушника.
  3. Суддя приймає остаточне рішення у справі протягом 2 місяців. Відлік починається з дня отримання всіх матеріалів по даній справі. Про час засідання порушник повинен бути сповіщений.
  4. Розгляд у суді проходить відповідно до принципів судочинства, прийнятими в Росії (встановлення факту явки сторін, роз'яснення прав сторін у ході процесу, заслуховування заяв про відвід судді та клопотань, оприлюднення протоколу, заслуховування показань правопорушника та інших осіб, які беруть участь у судочинстві, дослідження доказів, оголошення постанови).
  5. В результаті неплатник або оголошується винним і отримує заслужене покарання, або суд закриває провадження в адміністративній справі.

Термін давності по адміністративних правопорушеннях

Після того, як винуватець повністю виконає покладене на нього покарання, він (вона) протягом 1 року вважається особою, яка піддавалося покаранню. Навіщо це було встановлено законодавцем? У разі вчинення повторного аналогічного проступку (рецидиву) протягом зазначеного вище періоду часу даний факт буде вважатися обтяжуючою обставиною, що спричинить за собою посилення призначуваного покарання аж до кримінальної відповідальності.

Притягнення до кримінальної відповідальності

Підстави

Ключовим і єдиним фактором, що впливає на кваліфікацію несплати аліментів як кримінального правопорушення, є його неодноразовість. Що під цим розуміє закон? Два зазначених нижче обставини:

  1. Вчинення повторного адміністративного правопорушення в період, коли неплатник аліментів вже виконує покладену на нього судом адміністративне покарання.
  2. Вчинення повторного адміністративного правопорушення в межах 1 року, що минули з дня закінчення виконання адміністративного покарання.

види покарань

Для деяких платником аліментів кримінальна відповідальність міцно асоціюється з тюремним ув'язненням і виправними колоніями, тому їх цікавить тільки те, на скільки можуть посадити за несплату аліментного змісту на неповнолітньої дитини або непрацездатного батька. Однак, спектр заходів впливу на злочинця, який ухиляється від виконання аліментного зобов'язання, набагато ширше.

Нижче в списку вказані всі можливі покарання від самого строгого до найбільш м'якого:

  1. Позбавлення волі на максимальний термін до 1 року. Дане покарання застосовується до самих злісних і закоренілим порушників, стосовно яких у державних органів є тверда впевненість у тому, що іншими способами їх не виправити.
  2. Арешт на максимальний термін до 3 місяців. Арештом караються, як правило, безробітні або бездомні особи.
  3. Примусові роботи на максимальний термін до 1 року. Вони застосовуються як альтернатива приміщенню в тюрму, якщо суддя прийде до висновку, що відомості про характер вчиненого злочину та наявна інформація про особу злочинця дозволяють зробити висновок про можливість його виправлення без позбавлення волі.
  4. Виправні роботи на максимальний термін до 1 року. Вони застосовуються щодо осіб, які мають офіційний заробіток.

порядок залучення

Алгоритм дій держави в даному випадку наступний:

  1. Пристав, що займається виконавчим провадженням щодо неплатника аліментів, за особистою ініціативою або вимозі аліментополучателя, вираженого письмово в заяві , Направляє матеріали, наявні у нього на порушника, до приставу-дізнавачу для перевірки.
  2. Пристав-дізнавач, виявивши в діях платником аліментів ознаки кримінального правопорушення, негайно видає постанову, на підставі якої порушується справа. Якщо він необґрунтовано відмовляється починати дізнання, то на нього можна поскаржитися прокурору (це більш ефективний спосіб) або безпосередньому начальнику.
  3. Протягом наступних 30 днів пристав-дізнавач проводить допит беруть участь у справі (платника і одержувача аліментів) і збирає докази. За підсумком він становить обвинувальний акт.
  4. Далі обвинувальний акт передається прокурору, у якого є 2 доби на його перевірку і прийняття по ньому рішення про передачу в суд або передачі на проведення додаткового дізнання, або про закриття справи.
  5. Справа розглядається мировим суддею, який обслуговує дільницю за місцем прописки обвинуваченого. Якщо вина аліментщика буде доведена, то суддя виносить у справі остаточний вирок і призначає неплатнику один з 4 можливих видів покарань.

Чи може тюремне ув'язнення замінюватися умовним засудженням?

Це можливо, якщо суддя прийме рішення про призначення неплатнику аліментів покарання у вигляді позбавлення волі або виправних робіт. Додатково суддя повинен врахувати наявну у нього інформацію про особу злочинця і за наявності пом'якшувальних обставин, наприклад, коли винну особу зробило дії, що зменшують наслідки заподіяної шкоди, прийти до висновку, що платником аліментів може змінити свою поведінку і без відбування положённого покарання.

Далі суддя вирішує, який випробувальний термін потрібно встановити для неплатника. У випадку з несплатою аліментів він може перебувати в діапазоні від півроку до трьох років. Якщо протягом випробувального терміну платником аліментів продовжить вести себе безвідповідально і не буде систематично виконувати зобов'язання по аліментах, суддя за клопотанням пристава замінює умовне засудження реальним покаранням, як правило, відправленням до в'язниці.

Судова практика

Описане нижче кримінальну справу було розглянуто мировим суддею Кочкуровского району Республіки Мордовія в липні 2017 року.

Неплатник за підсумком розгляду справи був засуджений до виправних робіт на 6 місяців і до утримання із заробітку 10% доходів на користь РФ. Дане покарання можна вважати м'яким. Воно було винесено з наступних причин:

  1. Платником аліментів визнав, що він винен у скоєному правопорушенні, і попросив провести судочинство в особливому порядку.
  2. У неплатника була відсутня судимість, була задовільна характеристика від сусідів, він не стояв на обліку у лікаря-психіатра.
  3. Вчинене аліментник злочин характеризується невеликою вагою.
  4. Платником аліментів розкаявся за скоєний злочин.
  5. Він також має на утриманні неповнолітню, що вважається пом'якшуючими обставинами.
  6. Обтяжуючі обставини не були виявлені в ході процесу.

Нормативно-правова база

Закони Статті Кримінального кодексу Стаття 73 закріплює норми про умовне засудження. Стаття 157 містить перелік покарань, які можуть бути призначені злочинцям, які не платять аліменти. Кодекс про адміністративні правопорушення глава 28 описує дії пристава при порушенні провадження у адміністративній справі. глава 29 описує дії мирового судді при винесенні постанови в адміністративній справі. Стаття 4.6 встановлює «термін судимості в адміністративних справах». Стаття 5.35.1 встановлює адміністративні покарання за невиплату аліментів. Кримінально-процесуальний кодекс глава 32 встановлює порядок проведення дізнання.

Навіщо це було встановлено законодавцем?
Що під цим розуміє закон?
Чи може тюремне ув'язнення замінюватися умовним засудженням?