Реклама
Реклама
Реклама

Чи є можливість зменшення розміру аліментів на дитину?

  1. Як скласти заяву на зменшення аліментів?
  2. Як порахувати розмір позову?
  3. Коли зменшити аліменти не вийде?
  4. Які існують підстави для подачі позову?
  5. Який пакет документів потрібно надати при зверненні до суду?
  6. Коли і в який суд подається заява?
  7. Коли суд може відмовити?
  8. Зменшення аліментних виплат у твердій грошовій сумі
  9. Чи є можливість зменшити аліменти при появі другої дитини?
  10. Відмова у зменшенні аліментних виплат

Якщо вам судом призначена сума для виплати аліментів, це не означає, що тільки саме цей розмір ви будете виплачувати до повноліття дітей. Існують обставини, при яких суму виплат можна зменшити, але для цього вам доведеться знову звернутися в ті ж самі судові інстанції.

Як скласти заяву на зменшення аліментів?

Окремих бланків уніфікованої форми для складання подібних позовних вимог немає, тому що кожен випадок індивідуальний і має свої характерні особливості, свої докази і свої причини. Проте, існують узагальнені правила, які використовуються для складання подібних позовів.

Якщо ви складаєте власноруч заяву, то обов'язково внесіть в позов наступну інформацію:

  • Впишіть в верхньому кутку праворуч докладні відомості про позивача, тобто про себе, якщо ви є платником аліментів;
  • Вкажіть повні дані відповідача, тобто отримувача коштів, що доглядає за вашими дітьми;
  • Напишіть повне найменування судового органу, в який ви звертаєтеся з позовом. Це повинен бути той же судовий ділянку, де приймалася постанова про призначення суми виплат;
  • Посередині пишіть найменування документа «Позовна заява про зниження розміру аліментів»;
  • Далі потрібно описувати ситуацію, яка передувала складанню даного позову. Приклад: «Я, Петро Іванов, за рішенням суду від такого-то числа, виплачую аліменти на дитину (вказуєте ПІБ дитини і рік народження), розмір яких становить 1/4 від моєї зарплати»;
  • Далі починайте новий абзац і давайте інформацію про обставини, які стали іншими. Приклад: «Але після винесення рішення моє фінансове становище стало гірше, тому що суддею було винесено рішення, згідно з яким з мене віднімають аліменти на другого неповнолітньої дитини (вказуєте ПІБ дитини і рік народження) в сумі 1/6 від моїх доходів. Відповідно до статті 81 Сімейного Кодексу РФ на двох неповнолітніх вся сума виплат не може бути вище 1/3 моєї зарплати. На даний момент часу загальна сума виплат за моїми підрахунками дорівнює майже 50% мого заробітку та інших доходів »;
  • Наступним пунктом формулюйте звернення до суду приблизно так. «Прошу зробити менше розмір аліментних виплат відповідачу, який був визначений рішенням суду на забезпечення неповнолітньої дитини (вказуєте ПІБ дитини і рік народження) до 1/6 частини від всіх моїх доходів)»;
  • Викладайте суть вашого звернення тільки по суті, уникаючи не відносяться до справи деталей;
  • Потім складіть список програм, який ви прикладаєте до цього позовної заяви, і не забудьте вказати кількість аркушів;
  • В самому кінці проставляйте свої ПІБ повністю, розпис і дату;
  • Завчасно оплатіть державне мито і обов'язково прикладіть квитанцію про те, що платіж внесений, до позову.

Зменшення аліментів - це майнова процедура, тому сума держмита залежить від розміру позову. Цей момент зафіксований в пункті 1 статті 333.19 НК РФ.

Завантажити позовну заяву про зменшення розміру аліментів.

Як порахувати розмір позову?

Замовте на роботі довідку про заробітну плату за останній рік. У цій довідці знайдіть суми утримань.

Їх легко вирахувати самостійно. Наприклад, ваші доходи за 12 місяців - 200 тис. Р., В цьому випадку 1/6 частина буде дорівнює 33,33 тис. Р., А 1/4 дорівнює 50,0 тис. Р.

Різниця, яка виходить між виплатами, і вважається розміром позову. У нашому прикладі сума менше 20 000 р. Якщо величина позову не більше 20 000, то держмито повинна бути не менше 400 рублів.

Коли зменшити аліменти не вийде?

Часто через юридичну неграмотність позивач посилається в суді на обставини, які не є підставою для зменшення суми аліментних виплат.

Але закон не буде на боці аліментщика, якщо:

  • батько, який є одержувачем аліментів, добре заробляє. І не має значення, який це прибуток, нового чоловіка, іншого члена сім'ї або самої матері дитини;
  • дитина щомісяця отримує пенсію, соціальну виплату, або стипендію;
  • у дитини є дороге майно, наприклад, машина, квартира, але дохід вони не приносять;
  • Наскільки б не перевищували ці доходи зарплату аліментщика, згідно із законом, це - не підстава зменшувати суму аліментних виплат.

Які існують підстави для подачі позову?

Розраховуйте на підтримку суду і зниження виплат по аліментах своєму неповнолітній дитині, якщо:

  • у вас в родині з'явився утриманець через отримання інвалідності або важкої хвороби і він є непрацездатним;
  • ви самі втратили працездатність;
  • у вас змінилося сімейний стан;
  • ви втратили хороший джерело доходу;
  • доходи самої дитини значно вище доходів платника;
  • дитині дісталася спадщина, яке приносить дохід.

Можуть бути й інші варіанти, але стежте, щоб всі вони мали документальне підтвердження.

Суд уважно вивчить всі обставини і прийме справедливе рішення. Щоб переконати суд у необхідності перегляду попереднього рішення, постарайтеся привести кілька серйозних доводів, а не один.

Який пакет документів потрібно надати при зверненні до суду?

При подачі до суду позовної заяви уважно вивчіть весь пакет паперів, який необхідно зібрати, і зробіть наступне:

  • Замовте заздалегідь довідку про доходи та склад сім'ї;
  • Зберіть всі судові рішення, які були винесені раніше у вашій справі;
  • Приготуйте свідоцтва про народження своїх спадкоємців;
  • Обов'язково збережіть і прикладіть чек, який доводить, що ви оплатили державне мито;
  • Зберіть паперу з медичних установ, якщо такі є;
  • Простежте, щоб у вас на руках були як копії вищезазначених документів, так і оригінали;
  • Якщо замість себе в суд ви відправляєте довірена особа, то обов'язково оформите довіреність, як годиться, через нотаріуса.

Коли і в який суд подається заява?

Весь зібраний пакет документів віднесіть на судовий ділянку, який розглядав попередню заяву. Якщо це з якихось причин неможливо, то мировому судді того регіону, де живе відповідач (одержувач аліментів).

Майте на увазі, якщо з самого початку ви виплачували аліменти згідно добровільному нотаріальному угодою, то ваш позов про зниження суми аліментів суд не прийме. Вам залишається тільки домовлятися з колишньою дружиною.

Переконайте її оформити нову угоду, де сума виплат буде менше, ніж зараз. Якщо ж вона не піде вам назустріч, то тоді вже звертайтеся до суду.

Пам'ятайте, що всі довідки, які ви збираєте, чи не безстрокові. Щоб суд прийняв їх до розгляду, як доказ з вашого боку, довідки не повинні бути старше 3-х місяців. Тому, щоб не залишитися ні з чим, не затягуйте з поданням позову.

Коли суд може відмовити?

При прийнятті рішення суд керується, перш за все, інтересами дитини. Тому інтереси батьків не особливо враховуються, якщо вони порушують права неповнолітнього утриманця.

Розглянемо приклад.

Іван Петров подав позов про зменшення суми аліментних виплат на свого неповнолітнього сина, тому щось почав заробляти онлайн в інтернет-магазині, а відповідно, у нього з'явився свій особистий дохід.

Суд розглянув звернення і з'ясував, що дохід дитини не стабільний і невеликий. Дитина вчиться в школі, тому не може присвячувати заробітку багато часу. До того ж, всі отримані кошти син витрачав на лікарські препарати для своєї хворої матері.

Додатково з'ясувалося, що крім аліментів Іван Петров допомоги своєму синові ніякої не чинив, в її вихованні участі не брав, дозвілля не організовувати. Незважаючи на те, що його заробітна плата збільшилася, і він їхав відпочивати в Сочі влітку, сина свого з собою він не брав.

Вивчивши всі обставини справи, суд відмовив Івану Петрову у задоволенні позову і зберіг раніше затверджену суму в розмірі 25% від доходів щомісячно.

Зменшення аліментних виплат у твердій грошовій сумі

Якщо ви хочете знизити тверду суму своїх виплат дитині, яка була раніше, то звертайтеся знову в суд. А в суді доводьте, що ваші життєві обставини дуже ускладнилися і погіршилися, і у вас немає можливості платити призначену суму. І майте на увазі, що голослівних тверджень буде недостатньо. Щоб суд прийняв до уваги ваші доводи, намагайтеся підтвердити їх документально.

Пам'ятайте, що фіксована сума аліментів, відповідно до закону, прив'язана до прожиткового мінімуму місцевості, в якій проживає і має реєстрацію неповнолітня дитина.

Якщо в регіоні цей показник відсутній, то до уваги береться середній прожитковий рівень по всіх регіонах країни. І нижче цього показника розмір аліментних виплат бути не може.

Суд завжди дуже детально досліджує обставини, які позивач показує як підстави до зниження суми виплат. Якщо виявляється, що встановлені виплати при всьому бажанні зберегти не представляється можливим, то позивачеві можуть рекомендувати зробити перерахунок на частки від зарплати, тобто 25% на одного неповнолітнього, 33% на двох дітей, 50% на трьох і більше.

Чи є можливість зменшити аліменти при появі другої дитини?

Стаття 119 СК регламентує способи зниження виплат по аліментах, якщо народжується друга спадкоємець. Щоб це зробити, складайте позов і прикладайте до нього свідоцтво про народження малюка в іншої матері.

При такому розвитку подій розраховуйте на те, що суд перерозподілить частки, і перша дитина буде отримувати не 25%, як раніше, а 16,6%. Це пов'язано з тим, що згідно із законом двоє неповнолітніх можуть отримати лише 1/3 від заробітку аліментщика.

Відмова у зменшенні аліментних виплат

Будьте готові до того, ваша колишня дружина при бажанні може почати оскаржувати ваш позов про зменшення суми виплат, для цього вона просто подасть заперечення, яке не потребує сплати державного мита.

Підстави для відкликання позову про зниження аліментних виплат можуть бути наступні:

  • Матеріальний дохід одержувача аліментів істотно знизився, тому що він втратив нового чоловіка;
  • Неповнолітня дитина хвора, і йому потрібні постійні фінансові витрати на медичні препарати.

Можуть бути й інші вагомі підстави, які не дозволять аліментник знизити суму своїх виплат, так як це порушить права дитини.

Якщо насправді ваші життєві обставини складаються таким чином, що ви не маєте ніяких можливостей виплачувати колишню суму аліментів, і для вас це непосильна ноша, то тоді є сенс пробувати їх знизити.

Але завжди пам'ятайте, як би не склалася ваша життя, ви не повинні завдавати шкоди умовам життя вашого неповнолітньої дитини.

Як скласти заяву на зменшення аліментів?
Як порахувати розмір позову?
Коли зменшити аліменти не вийде?
Які існують підстави для подачі позову?
Який пакет документів потрібно надати при зверненні до суду?
Коли і в який суд подається заява?
Коли суд може відмовити?
Як скласти заяву на зменшення аліментів?
Як порахувати розмір позову?
Коли зменшити аліменти не вийде?