Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти з продажу квартири

  1. Де прописані доходи, з яких стягуються аліменти?
  2. Чи є отримана сума з продажу квартири доходом?
  3. Чи потрібно платити аліменти з продажу квартири
  4. Якщо продаж квартир - бізнес, чи потрібно платити аліменти?
  5. Чи можна віддати квартиру в рахунок сплати аліментів
  6. Судова практика
  7. потрібен юрист

30 переглядів

Питання утримання аліментів з продажу квартири часто обговорюється в ЗМІ і на форумах, тим самим породжуючи масу міфів і помилок. Багато аліментники дуже насторожено ставляться до угод з продажу нерухомого майна, побоюючись, що їм доведеться сплатити відсоток від вирученої суми на користь дитини.

При цьому максимальний відсоток аліментів від доходу може становити і ¼ і ½, в залежності від кількості дітей і виняткових обставин, що допускають збільшення розміру аліментів . Зважаючи на це багато платників аліментів задають щодня питання про те, стягуються аліменти з суми, отриманої від продажу квартири.

Де прописані доходи, з яких стягуються аліменти?

Згідно з нормами ст. 82 СК РФ встановлено, що перелік доходів та інших фінансових надходжень, з яких повинні утримуватися аліменти, визначений Постановою Уряду. Зазначений документ за номером 841 від 18.07.1996 року (з актуальними змінами від 2015 року) не містить вказівки на кошти від продажу квартири в якості доходу, з якого сплачуються аліменти.

Однак в зазначеному Постанові є пункт, згідно з яким аліменти утримуються (п. Про ч. 2) можуть бути утримані із сум винагород за договорами, укладеними в рамках цивільного законодавства.

А договір купівлі-продажу квартири, як всі ми розуміємо, полягає саме в порядку цивільного законодавства.

Чи є отримана сума з продажу квартири доходом?

Дотримуючись визнаних норм і визначень економіки і виходячи зі сформованої практики - ні, не є.

Дотримуючись визнаних норм і визначень економіки і виходячи зі сформованої практики - ні, не є

Дохід - це збільшення загальної вартості активів особи, отримання чистого прибутку, а продаж квартири чи підпадає під таке визначення. Адже загальний обсяг майнових прав у продавця не змінився - раніше йому належала квартира, а тепер на руках (або на рахунку) у нього її вартісне вираження в грошовому еквіваленті.

З цього приводу є навіть роз'яснення Конституційного суду, яке він дав у визначенні №122-О-О від 17.01.2012 року, в якому йдеться про те, що аліменти можуть бути утримані лише з доходів за тими договорами, які тягнуть реалізацію стороною договору своїх прав на вільне використання своїх здібностей. А також наявних в управлінні активів і майна, для будь-якої забороненою законом діяльності.

Розмите визначення, чи не так?

Але з посиланням на нього, служба ФССП в своїх методичних рекомендаціях 19.06.2012 року за номером 01-16 дає однозначні вказівки всім підлеглим структурам: аліменти від сум, виручених зобов'язаним сплачувати утримання платником, з продажу квартири, дачі, ділянки та інших об'єктів утримувати не будуть.

Чи потрібно платити аліменти з продажу квартири

Як ми встановили, проаналізувавши законодавство, роз'яснення та підзаконні акти - ні, не потрібно.

При цьому люди часто вводяться в оману змішанням понять «доходу».

Наприклад, держслужбовці та інші особи, зобов'язані подавати відомості про доходи в рамках антикорупційної компанії. У відомості вони відображають підсумки протягом року суми від продажу майна. Це часто вводить в оману платників і (найчастіше) одержувачів аліментів, які наполягають на утриманні аліментів у встановленому розмірі з виручених коштів.

Ніякого двоякого або двозначного тлумачення поточних положень закону немає. Обов'язок платника відраховувати аліменти від суми, вирученої від продажу квартири, не виникає.

Якщо продаж квартир - бізнес, чи потрібно платити аліменти?

Залежить від оформлення угод і офіційного декларування своєї діяльності. Поняття «продаж квартир» є досить широким і може полягати:

  • У наданні посередництва і допомоги в укладанні угод в якості ріелтора. У цьому випадку діяльність платником аліментів повинна бути зареєстрована в установленому порядку, він повинен бути або індивідуальним підприємцем або працювати за наймом. Весь дохід кожної угоди з продажу квартир, що зараховується йому особисто, буде вираховуються аліментів.
  • Продаж нових квартир від забудовника або від агентства. Якщо платником аліментів є власником або співвласником будівельної компанії, все його доходи від продажу квартир підлягають обкладенню аліментних платежами.
  • Продаж квартири після покупки, ремонту і збільшення її вартості. Теоретично, якщо такі угоди носять регулярний характер, можна через суд спробувати довести систематичне отримання саме доходу платником аліментів. На практиці подібне практично нереально.

Чи можна віддати квартиру в рахунок сплати аліментів

Можна, можливо. Але тільки за угодою про сплату аліментів.

Закон, а саме ст. 104 СК РФ, допускає виконання обов'язку зі сплати аліментів шляхом передачі майна. Квартирі цілком може виступати таким майном.

Також в угоді можна передбачити змішане виконання обов'язку по аліментах. Наприклад, спочатку передати квартиру, а потім - платити аліменти у фіксованій сумі.

Наприклад, спочатку передати квартиру, а потім - платити аліменти у фіксованій сумі

Аліментні зобов'язання, встановлені угодою, не можуть бути сумарно менше, ніж те, що належало б дитині по закону.

При оформленні передачі квартири в рахунок сплати аліментів в угоді потрібно вказати наступні моменти:

  • Характеристика об'єкта нерухомості, його площа, інші ідентифікаційні дані;
  • Ринкова вартість квартири на момент передачі (додається звіт про оцінку);
  • На чиє ім'я реєструється квартира (як правило, на користь дитини);
  • Порядок індексації суми аліментів (вартості квартири) або відсутність такого порядку;
  • Подальший порядок виплати аліментів після закінчення періоду, за який зараховані платежі по аліментах. погашення вартістю квартири.

ВАЖЛИВО: В описаному випадку аліменти беруться зі вартості квартири за обопільною згодою сторін. Сам платник зазвичай виступає ініціатором такого способу виконання своїх зобов'язань перед дитиною.

Сам платник зазвичай виступає ініціатором такого способу виконання своїх зобов'язань перед дитиною

Приклад: Колишнє подружжя З. уклали угоду про сплату аліментів на наступних умовах.

  1. Батько дитини З. зобов'язується виплачувати аліменти на утримання сина Івана, 18.02.2013 року народження в розмірі 15 000 рублів щомісяця.
  2. Батько дитини З. в рахунок сплати аліментів передає у власність синові квартиру площею 79 кв.м., розташовану за адресою (вказується адреса) ринковою вартістю в 2 100 000 рублів.
  3. З огляду на передачі квартири аліменти визнаються сплаченими до 01.07.2026 року

В угоді зроблено розрахунок:

  • 2 100 000 рублів / 15 000 рублів = 140 місяців.
  • 140 місяців - 11 років і 6 місяців.
  • Дата укладення угоди: 01.01.2015 року.
  • Дата настання повноліття дитини: 18.02.2031 року.
  • 01.2015 року + 11 років і 6 місяців = 01.07.2026 року.

Саме до цієї дати аліменти вважаються погашеними через передачі квартири.

  1. В угоді зазначено, що ринкова вартість квартири і сума погашених аліментів не підлягає індексації або перерахунку до 01.07.2026 року.
  2. Після 01.07.2026 року батько дитини виплачує аліменти у твердій сумі в 15 000 рублів з урахуванням індексації на розмір інфляції, що сталася за попередній період.

Приклад вище - умовний, в ньому багато що залежить від реальних доходів платника аліментів. Якщо згідно із законом дитина б претендував на велику суму, ніж встановлено угодою, то мати дитини в подальшому може його оскаржити і вимагати розірвання.
В угоді про передачу нерухомості в рахунок сплати аліментів багато що залежить від взаємин сторін.

В угоді про передачу нерухомості в рахунок сплати аліментів багато що залежить від взаємин сторін

Практика знає випадки, коли квартира була передана в рахунок сплати аліментів та за судовим визначенням. Передача була виконана в рамках укладення мирової угоди про сплату аліментів. Такий спосіб може бути використаний для погашення боргу по аліментах , Що скупчився за довгі роки несплати.

Судова практика

Переважна більшість рішень судів різного рівня одноманітно в своїй практиці. Дохід від продажу нерухомості не може бути врахований при виплаті змісту на дітей.

Заслуговує на увагу кілька прикладів з реальних справ, судові акти яких ви можете вивчити в єдиному банку судових рішень ГАС «Правосуддя» - bsr.sudrf.ru

Приклад 1. Справа № 2-206 / 2011 ~ М-197/2011 Боградского районного суду Республіки Хакасія.

Позивач звернувся до суду зі скаргою на дії судового пристава-виконавця, який здійснив утримання аліментів з доходів, отриманих позивачем від продажу квартири.

Суд, дослідивши всі обставини, визнав дії пристава незаконними, вказавши, що аліменти з продажу квартири не утримуються. Судове рішення оскаржено не було і вступило в силу.

Таким чином, навіть при застосуванні закону і окремих випадках зловживання з боку приставів - шанс оскаржити утримання аліментів з продажу квартири є.

Приклад 2. Аналогічна позиція дана в рішенні 2-845 / 2011 ~ М-717/2011 Заволзького районного суду м Ульяновська. У цій справі позивач є одержувач аліментів - мати дитини, яка вимагає від судового пристава утримання аліментів з доходу про продаж квартири, отриманих платником.

Судовий пристав відмовляє їй в утриманні аліментів, після чого позивачка йде в суд зі скаргою на його дії. Суд визнав відмову обгрунтованим, пославшись на ті ж норми, що і суд в прикладі №1.

Також в ряді інших рішень (2-2640 / 2013, Арзамаський районний суд Нижегородської області) суди перевіряють фактичне збільшення активів боржника при угоді купівлі-продажу. Якщо такий виявлений не буде - визнають дохід з продажу квартири не підлягає обкладенню аліментних зобов'язань.

потрібен юрист

Якщо у вас все ж залишилися питання про те, сплачуються аліменти з продажу квартири в вашому випадку - ви завжди можете звернутися за консультацією до наших юристів.

Фахівці нашого сайту безкоштовно пояснять, утримуються аліменти з вашої угоди з продажу квартири. Так само вони дадуть вичерпну консультацію по будь-яким іншим питанням, що стосуються аліментів.


Оцініть статтю

Де прописані доходи, з яких стягуються аліменти?
Чи є отримана сума з продажу квартири доходом?
Де прописані доходи, з яких стягуються аліменти?
Чи є отримана сума з продажу квартири доходом?
Розмите визначення, чи не так?
Якщо продаж квартир - бізнес, чи потрібно платити аліменти?