Реклама
Реклама
Реклама

Аліменти на дитину після 18 років якщо дитина вчиться

  1. Виплата аліментів після 18 років з правової точки зору
  2. Коли можна розраховувати на аліменти після 18 років
  3. моральні зобов'язання

Часто трапляється, що батьки розлучаються, але це не єдина проблема, особливо, якщо у цих людей є дитина. Причому, якщо дитина ще зовсім маленький, то це не так страшно, ніж платити аліменти на дитину після 18, якщо дитина вчиться. Самі посудіть, в цьому віці чадо намагається йти в ногу з часом, дотримується модні тенденції, ходить гуляти з друзями, в кіно, хоче на море і все таке інше. Все це, природно, коштує чималих грошей. А якщо дитина вчиться у ВНЗ, то це і зовсім окрема розмова, і далеко не кожен батько в поодинці здатний потягнути такі розтрати.

Так, як тільки дитині виповнюється 18 років, він вже перестає бути дитиною і стає повноцінним, самостійною людиною. Але чи означає це, що тепер він повинен піти на роботу і поєднувати її з навчанням? Адже в такому випадку неуспішність йому гарантована. І навіть якщо в результаті він отримав "корочку", знань він все одно не отримає належних. А якщо через роботу дитина і зовсім не зможе впоратися з навчанням? Як відомо, без вищої освіти знайти роботу складно, а високооплачувану в нашій країні і зовсім практично неможливо. Так що і після 18 дитина потребує фінансової підтримки своїх батьків, хоч як крути.

Виплата аліментів після 18 років з правової точки зору

Як свідчить стаття 80 Сімейного Кодексу Російської Федерації, якщо дитина неповнолітня, батьки зобов'язані відповідати за його зміст. А як тільки йому виповнилося 18 років, закон дозволяє батькам більше не утримувати свою дитину, включаючи виплати аліментів .

У 2013 році почалися обговорення того, що в Сімейному Кодексі РФ потрібно внести певні зміни щодо аліментів. Тобто, щоб батьки були зобов'язані утримувати не тільки неповнолітню дитину після розлучення, але і дитини, яка досягла 18 років, яка навчається. Причому, не важливо, на бюджеті ця дитина або на комерційній основі. Завдяки цим змінам батьки змушені були б виплачувати аліменти дитині до тих пір, поки той не виповниться 23 роки.

Але, тим не менше, ці зміни не були затверджені, на жаль. Як тільки дитина стає повнолітнім, один з подружжя, що розлучається, який проживає окремо, більше не зобов'язаний виплачувати аліменти, навіть якщо дитина - студент денного відділення у ВНЗ.

Коли можна розраховувати на аліменти після 18 років

Аліменти для дитини після 18, якщо він вчиться, отримати все-таки можливо, і існує певний ряд способів, які здатні це реалізувати. Давайте спробуємо розібратися з цим питанням.

моральні зобов'язання

моральні зобов'язання

Буває і таке, що один з батьків готовий утримувати свою дитину і під час навчання, але це вже його особистий моральний вчинок. Тобто, це той батько, який дійсно піклується про майбутнє свого чада, і не буде жаліти для цього грошей. Як правило, подібний вчинок є добровільним. Але в той же час, якщо існує така необхідність, розлучені батьки можуть оформити письмову угоду про те, що один з них зобов'язується оплачувати навчання у ВНЗ свого спільну дитину. Що ж стосується виплат, то в цьому випадку є два варіанти: це може бути фіксована грошова сума, або можуть віднімати певний відсоток з заробітної плати одного з батьків.

Закон вимагає, щоб один з недобросовісних батьків в обов'язковому порядку буде виплачувати аліменти для дитини після 18, якщо той є непрацездатним (інвалідом). Тобто, спочатку в судовому порядку розглядається справа, вирішується, що дитина насправді потребує фінансової підтримки другого з батьків, і після цього виноситься вердикт. Це зрозуміло, навіть при врахуванні того, що дітям-інвалідам і не тільки допомагає держава. Але цієї допомоги явно недостатньо для повноцінного життя. Трапляється, що дитина-інвалід все-таки примудряється отримати спеціальність і влаштуватися на оплачувану роботу. В такому випадку, швидше за все, аліменти від батька він не отримає.

Справи про аліменти досить-таки складні, через що кожна справа розглядається в судовому порядку індивідуально. Є безліч моментів, які необхідно враховувати. Наприклад, розглядається матеріальне становище кожного з батьків, також враховується, чи є ще родичі, яким необхідна допомога батьків, наприклад, непрацездатні, хворі батьки і все тому подібне.

Стаття 85 Сімейного Кодексу РФ регулює виплати аліментів для дітей після 18 років, якщо дитина непрацездатний. Але тут є деякі нюанси, які необхідно враховувати:

  • Колишнє подружжя так і не змогли прийти до спільного рішення з питання аліментів для повнолітнього дитини-інваліда. В такому випадку один з подружжя має право стягнути аліменти з іншого за допомогою суду.
  • До суду позов подається опікуном дитини, батьком або іншою родичем. Але також позов може подавати і сама дитина.
  • Залежно від рішення суду розглядається справа матеріальної підтримки дитини-інваліда. Тільки суд вирішує, скільки батько буде допомагати своїй дитині, причому, це може бути не тільки до 23 років, а й все життя, навіть якщо у дитини вже є своя сім'я.
  • Непрацездатний дитина може розраховувати на допомогу обох батьків, навіть якщо проживає окремо від кожного з них.
  • Непрацездатність дитини розглядається в залежності від групи інвалідності, тобто, 1-ої, 2-ий або 3-й. Дитина повинна бути дійсно непрацездатним і мати докази цього, щоб суд прийшов до висновку, що дитина повинна мати фінансову підтримку з боку батьків. В іншому випадку, це питання судом розглядатися не буде.

Наші юристи проконсультують Вас з питань аліментів безкоштовно!

Але чи означає це, що тепер він повинен піти на роботу і поєднувати її з навчанням?
А якщо через роботу дитина і зовсім не зможе впоратися з навчанням?