Реклама
Реклама
Реклама

Які документи потрібні для зменшення аліментів на дитину від першого шлюбу в твердій грошовій сумі в 2019 році?

  1. Хто може домагатися зниження аліментів
  2. Зменшення аліментного посібники: законні аргументи
  3. заборонені підстави
  4. Нормативно-правова база, що регулює питання
  5. Обставини, при яких зменшити аліменти не вийде
  6. Як знизити розмір виплати за угодою: порядок дій
  7. Судовий розгляд: порядок дій і зразок заяви
  8. Складання позовної заяви
  9. Які папери потрібно докласти до позову
  10. держмито

Матеріальний або сімейний стан платником аліментів може змінитися таким чином, що йому буде справді не під силу оплачувати встановлене посібник без значної шкоди для свого особистого бюджету. Що робити в цьому випадку? Йому слід звернутися в суд або до іншої сторони складеного угоди (якщо документ є) безпосередньо і домовитися про те, щоб менше платити аліменти.

Зміст статті:

Хто може домагатися зниження аліментів

Як правило, саме платник ініціює процес зменшення розміру аліментних виплат Як правило, саме платник ініціює процес зменшення розміру аліментних виплат. Прийнято вважати, що це робиться з корисливих мотивів, щоб зберегти рівень власного доходу по максимуму.

Але першопричиною може виступати і той факт, що гроші на прожиття були урізані не з вини аліментщика. Тоді він має право звернутися до суду, надавши достатню доказову базу на користь необхідності знизити розмір виплат.

Звернення жінки-одержувача аліментів з проханням по даному питанню практично не зустрічаються в судовій практиці, але можливі на законному рівні. Виходячи з цього, можна зробити висновок, що будь-яка фізична особа має право звернутися з клопотанням до судді, якщо на те є вагомі підстави, а друга сторона - опротестувати рішення.

У тому випадку, коли між подружжям був укладений аліментних договір з чітким зазначенням суми виплати, то вони повинні спробувати самостійно вирішити, як буде зменшуватися розмір, після чого звернутися до нотаріуса з підтвердженням внесення змін до документа. Сторона, яка ініціювала зниження щомісячного платежу, повинна підготувати вагомі аргументи на свою користь, не дивлячись на те, чи буде розглядатися питання в суді, або вирішуватися з колишньою дружиною / чоловіком особисто.

Зменшення аліментного посібники: законні аргументи

У статті № 119 СК РФ сказано, що зниження суми аліментних виплати можливо, якщо добробут боку-платника значно погіршився, і він надав вагомі аргументи на користь цього. Також в даному нормативно-правовому акті сказано, що особа може бути звільнена від зобов'язання повністю.

Але, подаючи позовну заяву, слід враховувати, що суд, як правило, неохоче задовольняє позов платника, стаючи на бік незахищеної частини населення - неповнолітню дитину; може не брати до уваги високі доходи відповідача, але при цьому завжди враховує положення учасників спору.

Законом регламентовано наступні підстави для подачі клопотання, які можуть допомогти виграти справу:

  1. Аліментник офіційно визнаний інвалідом I або II категорії. Така людина не здатна самостійно доглядати за собою, йому потрібно витрачати гроші на своє лікування або утримання.
  2. Платник має кілька утриманців. Обов'язком кожного чоловіка є не тільки забезпечення своїх дітей, а й для людей похилого віку мати і батька, особливо якщо вони незаможні і не здатні працевлаштуватися, або ж в його новій сім'ї народилася дитина.
  3. Аліментополучателя, який досяг 16-річного віку, займається діяльністю трудового або підприємницького характеру. До уваги береться також наявність пасивного заробітку, наприклад, від майна (житла, що здається в оренду, вкладень в нерухомість, акцій і т.д.).

На законному рівні, якщо такий вид доходу частково або повністю забезпечує потреби дитини, то це є достатньою підставою для звернення платника до суду. Імовірність задоволення позову зросте, якщо є супутні обтяжливі ситуацію обставини - складне фінансове становище заявника, коли аліменти підривають бюджет.

  1. Необхідність забезпечувати двох і більше дітей від різних матерів. Незважаючи на те, що в Сімейному кодексі сума на утримання двох нащадків вказується в розмірі 33% від доходу, якщо мова йде про дітей від різних мам, то кожен з них може претендувати на 25% від заробітку (на аліменти буде йти половина всіх грошей) .
  2. Значне зниження заробітної плати, яке настало не з вини платника. Мається на увазі статус безробітного через скорочення штату співробітників або ліквідації компанії, пониження в посаді та ін.
  3. Аліментник має занадто високий дохід. Наприклад, в разі незапланованого збагачення зарплата може вирости настільки, що 25% на одну дитину перетвориться в непомірно високу суму для задоволення його / її потреб.
  4. Неповнолітня дитина перебуває на повному або частковому державному забезпеченні (виховується або вчиться в інтернаті, дитячому будинку). У такій ситуації аліменти повинні виплачуватися тільки в канікулярний час або для покупки дітям речей першої необхідності.

Уникнути відмови можливо при сукупності об'єктивних і суб'єктивних факторів. Серед них: особистість позивача, наявність істотних аргументів і достовірності доказів, особливості підношення обставин справи.

заборонені підстави

Деякі батьки відмовляються перераховувати аліментні забезпечення на рахунок одержувача, посилаючись при цьому на необ'єктивні причини. В юридичній практиці виділяють наступні заборонені підстави, які не дозволять отримати зменшення розміру аліментів:

  1. Платник був позбавлений батьківських прав. Суддя відмовиться розглядати позовну заяву з подібною аргументацією. Утримання дитини - це обов'язок батьків, прописана в законі, і позбавлення права не є достатньою підставою для зниження або припинення виплат.
  2. Одержувач витрачає аліментні посібник недобросовісно, ​​на думку платника. Батько має право контролювати характер витрачання грошей, що надійшли на рахунок дитини або його піклувальника. Якщо виникає необхідність, він може звернутися до державних органів для застосування санкцій в разі нецільового використання виплачених коштів. Але сам по собі факт несумлінного ставлення до отриманих фінансів не може виступати приводом, щоб знизити суму виплат.
  3. Зміна відносин між платником і одержувачем. Відносини між сторонами за період сплати аліментів можуть змінюватися кілька разів. І якщо спочатку колишній чоловік погодився платити зміст добровільно, то він вже не зможе відмовитися від цього обов'язку або змінити її в зв'язку з виникненням сварки з дружиною (тим більше через її повторного заміжжя і вагітності) - суд не приймає цей довід до уваги.

Нормативно-правова база, що регулює питання

Всі нюанси виплати аліментів розглянуті в сімейному законодавстві. Основним нормативно-правовим документом тут є Сімейний кодекс РФ. Питання, пов'язані з ситуацією, можливість оскаржувати рішення суду і регламент звернення в інстанції з клопотанням про зниження розміру аліментів регулюється Цивільним процесуальним кодексом.

Якщо сторони здатні врегулювати питання мирно, і між ними вже було укладено аліментні угоду, то всі тонкощі такої ситуації описані в Цивільному кодексі. Крім нормативних актів значний вплив на процес розгляду підсудного справи надає попередня практика. Рішення, прийняті раніше Верховним Судом РФ, можуть виступати в якості підстави для майбутніх постанов. Окремо слід виділити такі акти:

  1. Сімейний кодекс РФ - основний документ, який регулює відносини між сторонами по сплаті аліментів. Перелік найбільш значущих статей:
    • № 81 - розмір аліментів на неповнолітню дитину, встановлений судом;
    • № 83 - порядок утримання виплат у твердій сумі;
    • № 103 - регламентує розмір змісту, встановленого аліментних угодою.
  1. Федеральний закон № 229 «Про виконавче провадження». Особливу увагу потрібно приділити статті № 99 - тут встановлюється максимально допустимий відсоток, який може бути утриманий із заробітної плати та інших джерел доходу.

Обставини, при яких зменшити аліменти не вийде

Часто батько, бажаючи зробити розмір аліментних відрахувань нижче, звертається до суду, вказуючи на певні доводи, які, тим не менш, не можуть виступати підставами для винесення позитивного рішення, тому що є недостатніми. Серед них такі:

  1. Наявність дорогого майна, записаного на ім'я дитини (коштовності, нерухомість, земельну ділянку, транспортні засоби та ін.). Якщо власність не приносить ніякого доходу власнику, а просто числиться за ним, то розмір виплат понижений не буде.
  2. Високий рівень доходу у матері або опікуна, з яким живуть діти. Для судді не має значення, які джерела заробітку і їх величина, будь то колишня дружина позивача, її новий чоловік або інший член сім'ї. Кровний батько все одно повинен забезпечувати дитину в повній мірі.
  3. Факт отримання неповнолітнім соціальних виплат, маленьких або значних: стипендії, пенсії по інвалідності та ін.

Зокрема, розмір компенсації не може бути урізаний, якщо сторона, яка виступає опікуном дитини, має мінімальну заробітну плату або взяла нерухомість в іпотеку. Матеріальний стан відповідача також враховується судом. Якщо аліментник не хоче виплачувати допомогу, то у нього буде рости заборгованість і може бути подана офіційна скарга.

Як знизити розмір виплати за угодою: порядок дій

Юридична угода про аліментних зобов'язаннях між подружжям оформляється згідно з нормами Цивільного кодексу, оскільки виступає цивільно-правовою угодою (дана норма прописана в Сімейному кодексі, стаття № 110) Юридична угода про аліментних зобов'язаннях між подружжям оформляється згідно з нормами Цивільного кодексу, оскільки виступає цивільно-правовою угодою (дана норма прописана в Сімейному кодексі, стаття № 110).

Щоб внести зміни в такий документ, потрібно викласти свою позицію в письмовому вигляді і аргументувати її. Обидві сторони повинні добровільно поставити свої підписи. Нотаріус фіксує цей факт і запевняє папір, угода отримує юридичну силу.

Коригуючи розміри виплати, сторони повинні дотримуватися правила: у «твердих» аліментів можна знизити їх грошове вираження (наприклад, з 2 МРОТ до 1 МРОТ, але не менше прожиткового мінімуму), а у «процентних» - розмір відсотка (з 1/4 до 1/6, наприклад). Важливо, щоб після урізання виплати, вона становила близько 12-16% від заробітку платника.

Якщо ж отримувач має заперечення, то аліментник доведеться відстоювати свою позицію в суді. Тільки ця інстанція уповноважена встановити справедливість у виниклому суперечці. У разі програшу, відповідач може подати на апеляцію.

Судовий розгляд: порядок дій і зразок заяви

Правильно і грамотно складене позовну прохання в письмовому вигляді - це перший крок для звернення до суду. У ньому потрібно описати підстави, що дають право вимагати зниження суми виплати, надати докази. Також вказується відсоток, на який позивач просить урізати розмір аліментів.

Заявник (платник допомоги на дитину) подає своє клопотання в судовий орган, який територіально відноситься до адреси його проживання. Воно може бути складено самостійно або за допомогою кваліфікованого юриста.

За своєю структурою папір практично не відрізняється від заяви на отримання аліментних виплат.

Ключовими відмінностями є:

  • Документ посилається на раніше встановлений судове рішення.
  • Прописується бажана сума зниження аліментів.
  • Заявити про це може частіше платник, ніж одержувач.
  • Прописуються аргументи на користь прохання.

На задоволення позовної вимоги впливають такі чинники: розмір і відповідність доходу і виплат; кількість осіб, які перебувають під опікою у аліментщика (народження нових нащадків в його родині); факт заробітку в заяві. Якщо позивач бажає оскаржити прийняте судом рішення, то він повинен подати прохання (до нього необхідно докласти офіційну постанову) у вищу апеляційну інстанцію протягом 10 днів з моменту винесення вердикту.

Причинами відмови прийняття або розгляду заяви можуть служити:

  • Невірно написаний текст.
  • Відсутність або мінімум вагомих доказів.
  • Платник приховав джерела доходу, представивши суду низький заробіток.

Складання позовної заяви

Правильно складене клопотання включає в себе наступні пункти:

  1. Шапка, де вказується інстанція, куди направляється папір і ПІБ, адресу позивача і відповідача.
  2. Тіло - тут описується ситуація і підстави для зменшення розміру аліментів.
  3. Прошу - в даному блоці заявник вказує свою вимогу зменшити суму виплат, а також підкріплює прохання нормативно-правовим актом Сімейного кодексу.
  4. Список доданих до заяви документів (про це нижче).
  5. Дата і підпис.

Зразок бланка-заяви мировому судді:

Завантажити позов про зменшення розміру аліментів
Завантажити позов про зменшення розміру аліментів

Які папери потрібно докласти до позову

До свого клопотання позивач повинен додати такі документи, потрібні для зменшення аліментів:

  1. Копію посвідчення особи.
  2. Нотаріально завірені копії свідоцтв про укладення шлюбу і розлучення.
  3. Метрики неповнолітніх дітей.
  4. Папери, зміст яких підкріплює підстави для позову і вказує на зміни в матеріальному або сімейний стан заявника (подаються копії, завірені нотаріусом):
    • Виконавчий лист на аліментні стягнення для іншої дитини.
    • Юридична угода про добровільне забезпеченні дітей.
    • Судовий наказ про утримання аліментні виплат.
    • Аліментні угоду про забезпечення інших утриманців.
    • Довідка про інвалідність.
    • Інші свідчення і документи.
  1. Оригінал довідки за формою 2-ПДФО за піврічний період.
  2. Копія кредитного особового рахунку за місцем реєстрації або прописки з ЄЇРЦ, виписка з будинкової книги.

держмито

Стаття № 333 Податкового кодексу РФ є підставою для розрахунку збору, що сплачується в державну казну. Статтею № 91 ЦПК РФ встановлено, що держмито буде залежати від ціни позову, що дорівнює тій частині річного заробітку, на яку позивач просить знизити оплату. Основними показниками виступають:

  • Термін в 1 рік.
  • Кількість платежів після зниження розміру виплат.

У деяких випадках сторона може бути звільнена від грошового переказу на утримання дитини або отримати відстрочку, з огляду на тимчасову відсутність можливості влаштуватися на роботу або ускладнити матеріального становища. Після того, як відбулося вступ в силу постанови, судові витрати оплачує програло особа. Розрахунок здійснюється за таким алгоритмом:

Сума вимоги Розмір держмита До 20 тисяч рублів 4%, але не менше 400 рублів Від 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян 800 рублів + 3%, але не більше 20 000 До 200 тисяч рублів 3200 + 2% від суми вимоги, але до 100 000 До 1 000 000 рублів 5200 + 1%, але не більше 200 тисяч рублів більше 1 000 000 рублів 13200 + 0,5%, не менше 60 тисяч

Рішення по справі передається судовим приставам. Вони ретельно контролюють факт виплати за встановленим розміром аліментів і мають право застосовувати санкції в разі невиконання наказу.

Що робити в цьому випадку?