Реклама
Реклама
Реклама

Як стягнути аліменти - роз'яснює ВС

* Даний матеріал старше двох років. Ви можете уточнити у автора ступінь його актуальності.

У травні 2015 року Верховний суд РФ проаналізував і узагальнив судову практику у справах про стягнення аліментів на дітей. Деякі ключові моменти розглянемо в цьому матеріалі.

Трохи статистики по темі

Більше 300 000 справ про стягнення аліментів на дітей розглянули суди в 2014 році.

99% відсоток задоволення вимог про стягнення аліментів на дітей з 2012 року по 2014 рік.

Якими способами можна стягнути аліменти?

Законодавством РФ передбачено два способи стягнення аліментів на дитину

1. Наказне провадження. У цьому способі відсутня сам факт спору, тому на судове засідання сторони не запрошують.

Термін винесення постанови: 5 днів. І держмито менше - в два рази.
У підсумку: судовий наказ - це постанова, яке суддя виносить одноосібно на підставі заяви (п. 1 ст. 121 ЦПК РФ).
Чи є «мінуси» у цього способу?
По-перше, це обмеження за категоріями справ. Наприклад, якщо в справі необхідно встановити або оспорити батьківство / материнство, для чого залучити зацікавлені особи, то це вже випадок для позовного провадження.
По-друге, ви не зможете в рамках наказного провадження стягнути аліменти в «твердої» грошовій формі, тільки пропорційно заробітній платі або іншого доходу. Цитата: <...> оскільки рішення цього питання передбачає перевірку наявності або відсутності обставин, з якими закон пов'язує можливість такого стягнення (нерегулярний заробіток, отримання зарплати в натурі і т. Д.), Ці заяви подаються в порядку позовного провадження (п. 1, п. 3 ст. 83 Сімейного кодексу РФ, постанову президії Челябінського обласного суду у справі № 44Г-2331/2006) <...>.

По-третє, якщо боржник платить аліменти іншій дитині, що можна підтвердити документально. Цитата: <...> це пов'язано з необхідністю залучення до участі в справі особи, на користь якої боржник вже виплачує аліменти, оскільки новий судовий постанову може торкнутися його інтереси (постанова президії Іванівського обласного суду від 6 грудня 2013 у справі № 44г-15 / 2013; постанова президії Челябінського обласного суду у справі № 44Г-тисяча сімсот двадцять чотири / 2006) <...>.

По-четверте, якщо заявник самостійно змінив розмір стягнення в порівнянні з встановленим Сімейним кодексом РФ (п. 1 ст. 81 Сімейного кодексу РФ). Наприклад, Постанова президії Саратовського обласного суду від 23 грудня 2013 у справі № 4Г-2035/2013, постанова президії Рязанського обласного суду від 17 квітня 2012 р справі № 44-г-6/12.

2. Позовна виробництво. Термін винесення постанови: 1 місяць. У підсумку: судове рішення.

Куди подавати позов?

Пред'являти позов необхідно за місцем проживання відповідача (ст. 28 ЦПК РФ). Однак позивач може подати позови про стягнення аліментів також до суду і за його місцем проживання (ч. 3 ст. 29 ЦПК РФ). В якому випадку це можливо? Цитата: <...> коли позивачі заявляють вимоги про зміну розміру аліментів або про стягнення неустойки в зв'язку з несвоєчасною сплатою аліментів <...>. Тобто позивач має право сам вибрати підсудність, а ось боржник має право подати позов до суду лише за місцем проживання стягувача (п. 24 Постанови Пленуму ЗС РФ від 25 жовтня 1996 № 9 «Про застосування судами Сімейного кодексу Російської Федерації при розгляді справ про встановлення батьківства та стягнення аліментів »).

Як вираховують розмір аліментів?

Якщо угоди між сторонами немає, то, відповідно до п. 1 ст. 81 Сімейного кодексу РФ, суд стягує аліменти в розмірі:

  • 1/4 заробітку і (або) іншого доходу батьків на одну дитину,
  • 1/3 - на двох дітей,
  • 1/2 - на трьох і більше дітей.

Важливо: <...> визначений законом розмір стягуваних аліментів може бути зменшений або збільшений судом тільки з урахуванням матеріального або сімейного стану сторін та інших заслуговують уваги обставин; ці обставини підлягають доведенню (рішення мирового судді судової ділянки № 4 м Сизрані від 12 жовтня 2007 р) <...>.

Якщо стягнути аліменти в частковому відношенні до зарплати батька неможливо, важко або порушує інтереси однієї зі сторін, то суд має право визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі або одночасно в частках і в твердій грошовій сумі (п. 1 ст. 83 Сімейного кодексу РФ).

Приклади ситуацій:

  • Коли у платника періодичний заробіток або він отримує винагороду за працю в натурі або в інвалюті (визначення Московського міського суду від 26 лютого 2015 р № 4г-1018/15).
  • <...> Після винесення рішення про стягнення аліментів у частковому відношенні до заробітку відповідач змінив місце роботи і приховує свій дійсний дохід <...>.

Найчастіше аліменти в твердій грошовій сумі стягують з підприємців.

За основу суд бере рівень забезпечення, що існував до розлучення батьків. Тобто суд вивчає, чи відвідував дитина дитячі дошкільні чи інші установи додаткового розвитку, секції та гуртки. І якщо так, то з батьків стягнуть додаткову суму на оплату цих занять (постанова президії Челябінського обласного суду у справі № 44Г-0066/2007).

Суд може встановить аліменти у твердій сумі, якщо розмір майбутніх аліментних платежів, заснований на поданих батьком відомостей про щомісячний дохід, не відповідає реальним витратам. Приклад: відповідач пунктуально платить по кредиту, при цьому періодичний платіж значно перевищує розмір його зарплати.

Важливо! Розмір аліментів може бути проіндексовані в зв'язку з ростом прожиткового мінімуму (ч. 1 ст. 117 Сімейного кодексу РФ). Це стосовно випадків, коли аліменти стягують в твердій грошовій сумі.

Якщо ж суд встановить факт неналежного витрачання аліментів, то батьків можуть зобов'язати перераховувати частину (не більше 50%) аліментних грошей на банківський рахунок неповнолітньої (Огляд судової практики ЗС РФ за перший квартал 2012 року, затв. Президією ВР РФ 20 червня 2012 року) .

З якої дати слід платити аліменти?

Аліменти починають стягувати з дати звернення до суду (п. 1 ст. 107 Сімейного кодексу РФ). Є й винятки:

Заявник кілька разів вживав заходів до отримання коштів на утримання дитини, але безрезультатно. Тоді суд може стягнути аліменти за попередні три роки (п. 2 ст. 107 Сімейного кодексу РФ). Вимога буде розглянуто в порядку наказного провадження.

Коли суди відмовляють у стягненні аліментів за попередні періоди? Перше - заявник не може довести небажання другого з батьків надавати матеріальну допомогу на утримання дитини. Друге - мати просить про стягнення аліментів і одночасно про встановлення батьківства.

Джерело матеріалу: Огляд судової практики у справах, пов'язаних зі стягненням аліментів на неповнолітніх дітей, а також на непрацездатних повнолітніх дітей , Затв. Президією ВР РФ 13 травня 2015 р

Дата редакції: 14.06.2016

Якими способами можна стягнути аліменти?
Чи є «мінуси» у цього способу?
Куди подавати позов?
В якому випадку це можливо?
Як вираховують розмір аліментів?
З якої дати слід платити аліменти?
Коли суди відмовляють у стягненні аліментів за попередні періоди?