Реклама
Реклама
Реклама

Як подати на аліменти після розлучення: важливі нюанси і особливості судового процесу

  1. Чи можна подати на аліменти після розлучення
  2. В який термін
  3. Можливі підстави для стягнення
  4. Куди подавати на аліменти
  5. Що для цього потрібно
  6. Необхідні документи
  7. Позовну заяву
  8. покрокове керівництво
  9. Порядок розгляду справи
  10. розрахунок суми
  11. Правова база
  12. Як подати на аліменти після розлучення, якщо колишній чоловік не працює?
  13. Подати на аліменти після розлучення через держпослуги?
Юридична консультація

>>> Як подати на аліменти після розлучення: судовий позов або мирну угоду

Розірвання шлюбу - це неприємна для колишнього подружжя процедура, в ході якої ними можуть бути не завжди враховані всі можливі нюанси і наслідки роздільної життя. У тому випадку, якщо при розлученні подружжя були обговорені фінансові питання, що стосуються змісту загальних неповнолітніх дітей, у одного з них доцільно виникає питання про можливість вирішення такого після розірвання шлюбу.

Чи можна подати на аліменти після розлучення

Подати в суд на аліменти можна і після розлучення.

Матеріально підтримувати неповнолітнього дитини зобов'язані обоє батьків, незалежно від їх бажання або можливостей. Розірваний шлюб не є приводом для відмови від зобов'язань щодо спільних неповнолітніх дітей.

Але якщо раніше фінансові кошти на покупку їжі, одягу, навчання, подорожі і т.д. виділялися з сімейного бюджету, то після розлучення між колишнім подружжям нерідко починаються розбіжності.

Найчастіше вони виникають саме через матеріальні витрат. Якщо раніше один з подружжя, не замислювався про те, скільки потрібно коштів на утримання дітей, то після розлучення питання матеріальних витрат може стати першочерговим.

Якщо батько, а в окремих випадках, мати дитини, відмовляються брати участь в його матеріальному забезпеченні добровільно, його здатне змусити робити це держава. Для отримання матеріальної підтримки один з батьків дитини має право вимагати її в судовому порядку. Виступити з відповідним позовом можна вже після розірвання шлюбу, тобто подати на аліменти після розлучення.

В який термін

З позовною заявою на отримання аліментів затягувати не варто. підтримку від колишнього чоловіка у вигляді щомісячної або одноразової виплати можна отримувати лише до досягнення спільними дітьми 18 років.

У рідкісних випадках, аліменти виплачуються до закінчення дитиною вищого навчального закладу. Подати відповідну заяву можна в будь-який відповідний момент. Це можна зробити через місяць, рік або кілька років після розлучення. При цьому нараховуватися кошти будуть саме з часу їх витребування.

Так, якщо мати подала на аліменти на батька дитини, коли останньому виповнилося 5 років, але сам розлучення трапився двома роками раніше, то отримати матеріальну допомогу за 2 минулі роки їй не вдасться.

Опікує дитину батько має право вимагати від колишнього чоловіка відшкодування частини витрат, понесених ним раніше у зв'язку з хворобою неповнолітнього або випробовуваної їм потреби в дорогому навчанні. Наприклад, дочка або син професійно займаються спортом або будь-яким іншим видом діяльності, і тому потребують купівлі дорогого обладнання та спорядження.

Якщо суд визнає, що дане заняття приносить користь і допоможе в подальшому виборі професії та життєвого шляху, що сплачує аліменти дружина, можуть зобов'язати відшкодувати частину витрат.

Можливі підстави для стягнення

Сам факт наявності спільних неповнолітніх дітей, які залишилися під опікою одного з подружжя - це привід стягнення аліментів з другого. Правом отримання аліментів на виховання дитини наділені, як мати, так і батько.

Куди подавати на аліменти

У мирному порядку можна оформити аліменти і всі супутні нюанси у нотаріуса.

Якщо колишнє подружжя не відчувають неприязні один до одного і готові співпрацювати, то вирішити питання з матеріальним забезпеченням спільну дитину вони можуть самостійно. Для цього достатньо скласти і завірити у нотаріуса угоду про сплату аліментів.

У цьому документі обговорюють розмір і суму аліментів, вказують, чи будуть гроші передаватися з рук в руки або нараховуватися на рахунок. При бажанні в угоду вносять відомості про те, скільки часу колишній чоловік може проводити з дитиною.

Якщо протиріччя між колишнім подружжям нерозв'язні, то вирішити проблему зі ступенем участі кожного з них у долі дитини, можна через суд. Відповідну заяву подається за місцем проживання відповідача. У рідкісних випадках, заява може бути подана за місцем проживання позивача. Це відноситься до ситуацій, коли дитина маленька і жінка не може залишити його без тривалого піклування, щоб відправитися в інше місто або навіть регіон.

Що для цього потрібно

На підставі п.2 ст. 80 СК РФ суперечка між колишнім подружжям про стягнення аліментів на утримання дітей вирішується в судовому порядку. Для передачі справи про аліменти у відання суду необхідно підготувати мінімальний пакет документів, а також написати заяву. Слід врахувати, що вимагати аліменти може лише той батько, під опікою якого залишається неповнолітня дитина.

Необхідні документи

Перед подачею позову уважно перевірте наявність усіх документів за списком!

Щоб позов на отримання аліментів був задоволений необхідно прикласти до нього пакет документів, що включає:

  • що підтверджує особистість посвідчення (паспорт відповідача, якщо це можливо, і позивача);
  • свідоцтво про те, що шлюб розірвано;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • довідку про доходи (можна отримати на роботі);
  • довідку про склад сім'ї (видає паспортний стіл за місцем проживання);
  • квитанцію про оплату держмита (Здійснити оплату можна в будь-якому відділенні банку або ж через інтернет).

Документ про розмір доходу повинні надати обоє. Якщо один з них відмовляється це зробити добровільно, то другий має право звернутися до мирового суду з відповідним клопотанням. На його підставі мировий суддя звертається в відповідальні за подібну інформацію органи і отримує шукані відомості.

Крім названих документів можуть знадобитися:

  • довідка про наявність чи відсутність інвалідності;
  • документ про вихід на пенсію;
  • документ про усиновлення;
  • довідка про взяття на облік у зв'язку з вагітністю.

Якщо відповідач відмовляє в матеріальному змісті, через наявність у нього сумнівів в кровного зв'язку з дитиною, то буде потрібно провести ДНК-експертизу і надати її результат судді, що розглядає справу про аліменти. До заяви можуть бути додані будь-які папери, які можуть допомогти судді найбільш швидко вникнути в суть справи і прийняти вірне рішення.

Позовну заяву

Позов є важливою складовою процесу отримання аліментів на дитину. Від того, наскільки правильно він складений, залежать терміни і сам результат справи.

покрокове керівництво

Заява пишеться від руки або ж набирається на комп'ютері, після чого роздруковується. До розгляду приймають позови, що містять:

  • номер ділянки і ім'я мирового судді, на адресу якого подається заява;
  • відомості про позивача і відповідача, записані в паспорті (ПІБ, адреса місця проживання).

Стандартний позов складається з двох частин:

  1. Описова. У цій частині викладається суть питання, відображаються дрібні деталі, що стосуються справи, вказуються причини подачі позову. Що сталося, чому чоловік відмовляється матеріально забезпечувати дитину, як це впливає на сім'ю з мами і дитини в цілому.
  2. Прохальна. Викладається сама прохання - отримання матеріальної підтримки на утримання дитини від колишнього чоловіка. Тут же можна попросити суд настояти на відшкодування колишнім чоловіком вже понесених на утримання дитини витрат (оплата лікарських засобів, операції, відпочинку, навчання).

Після викладу прохання проставляються дата і підпис позивача. Останнім пунктом позову є «Додаток». Він складається зі списку додаються до заяви документів. Кожен документ додається в одному екземплярі.

Порядок розгляду справи

Порядок і тривалість судових розглядів залежать від деталей справи і взаємин між колишнім подружжям.

Швидкість і порядок розгляду справи в суді залежать від достовірності наданої позивачем і відповідачем інформації. Після прийому заяви призначається день слухання. На нього запрошуються всі зацікавлені особи, тобто обидва колишніх члени подружжя.

Якщо мова йде про витребування невеликої суми аліментів, яку відповідач все ж готовий сплачувати, то на питання вирішується на першому ж засіданні. Суддя допомагає сторонам конфлікту визначити час отримання виплат, а також їхній вигляд.

Так, аліменти можуть бути передані з рук в руки, нараховані на рахунок дитини або ж обчислюватися у вигляді одягу, іграшок та їжі, яка купується дитині.

В останньому випадку доведеться додатково обговорити що, коли і на яку суму планується купити. Останній варіант підходить парам, які зберегли дружні відносини і не зазнають дискомфорту від близького знаходження поруч.

Відмова відповідача присутні на слуханні не є приводом для його перенесення. Якщо відсутня позивач, то справа може бути відкладено або закрито, що потребують повторення процедури подачі і реєстрації позову.

розрахунок суми

Сума аліментів залежить від кількості дітей, які потребують змісту:

  • 1/4 заробітної плати на 1 дитину;
  • 1/3 заробітку на 2 дітей;
  • 1/2 заробітної плати на трьох і більше дітей.

Якщо у відповідача троє дітей від різних жінок, але на аліменти подала лише одна з колишніх дружин, то розмір виплат буде зменшений з розрахунку наявності відомостей ще про двох дітей. Крім того, при досягненні старшою дитиною 18 років, розмір суми, необхідної для забезпечення решти неповнолітніх дітей буде перерахований.

При зміні обставин життя відповідача (втрата працездатності, звільнення з роботи), він може подати позов про зменшення аліментів. Ініціатива зміни кінцевої суми може належати і позивачеві.

Правова база

Правова база подібних питань - статті сімейного кодексу РФ

При нарахуванні аліментів, визначенні їх розміру і осіб, яким вони покладені, керуються СК РФ, а також окремими статтями Цивільного та Кримінального кодексу. До КК РФ вдаються при необхідності визначення міри вини і покарання осіб, які ухиляються від оплати аліментів. Час вирішення питання залежить від ситуації і визначається ст. 154 ЦПК РФ. Правила подачі позову в суд обговорені в ст. 29 ГК РФ.

Найчастіше остаточне рішення приймається на підставі ст. 81-108 СК РФ. Сам факт необхідності отримання дитиною матеріального забезпечення з боку обох відповідальних за нього батьків, є незаперечним, але в ході судового слухання можуть бути виявлені деякі, які потребують особливої ​​уваги закону нюанси. Так, в п. 3, ст. 83 СК РФ розглядається порядок нарахування виплат на дитину в ситуації, коли під опікою кожного з батьків залишаються діти.

Наприклад, старший дитина проживає з батьком, а молодший з матір'ю. В цьому випадку аліменти призначаються батькові з меншим доходом. Ці та інші особливості, зафіксовані в Сімейному кодексі РФ, є гарантом справедливого ставлення до ситуації, що склалася при розгляді позову в суді.

Як подати на аліменти після розлучення, якщо колишній чоловік не працює?

Як вже було сказано вище, розмір аліментів залежить від величини заробітної плати чоловіка. Якщо платник є безробітним , Про що є відповідна довідка та запис в трудовій книжці, судом встановлюється фіксований розмір виплат. Кінцева сума аліментів, покладених на кожного з дітей, залежить від:

  • матеріального становища;
  • витрат, в яких потребують діти.

Заява на виплати з непрацюючого батька подається в тому ж порядку, що і звичайний позов. Єдине, що потрібно - це відзначити даний факт в описовій частині. При цьому, кожен окремий випадок розглядається індивідуально, що і визначає розмір виплат.

Так, на що потребує постійного медичного обслуговування дитини суд вправі призначити більшу суму аліментів, ніж зазвичай і це варто врахувати при зборі документів. Якщо дитина часто хворіє і для його лікування потрібні дорогі ліки суд зобов'яже колишнього чоловіка взяти на себе частину витрат на їх придбання. За ухилення несумлінного батька очікує штраф або кримінальне переслідування.

Певна сума не може бути меншою за ту, що вказана в якості прожиткового мінімуму для конкретного регіону.

У рідкісних випадках питання про сплату аліментів непрацюючим батьком вдається вирішити шляхом вже згадуваного вище угоди, але таких прецедентів не так вже й багато. Якщо колишній чоловік втратив роботу тимчасово і від своїх обов'язків не ухиляється, то вирішити питання можна мирно.

Стягнути аліменти з непрацюючого чоловіка можна на цілком законних підставах, але на жаль, розмір їх може бути меншим, ніж той, що покладався б дитині в разі, якщо батько має офіційний дохід. Так, якщо при заробітній платі в 20 тисяч рублів на місяць, на 1 дитину виділяється не менше 4 тисяч, то з безробітного батька чи вдасться Полус більше 2 тисяч. Знаючи про це, деякі недобросовісні батьки спеціально приховують частину своїх доходів, домовляються з роботодавцем або ж працюють без трудової книжки.

Подати на аліменти після розлучення через держпослуги?

Через держпослуги поки не можна подати позов на отримання аліментів після розлучення, але можна істотно полегшити це завдання.

Портал держпослуги дозволяє заощадити час і гроші при зверненні в безліч інстанцій. На жаль, подати заяву в суд на виплату аліментів через інтернет поки неможливо.

Єдине, що можна зробити - це отримати інформацію про наявність боргу по аліментах або подати клопотання на утримання неповнолітньої, за умови, що розмір виплат вже визначено, але колишній чоловік від своїх зобов'язань ухиляється.

Через портал також можна подати заяву на розшук злісного неплатника, вимагати обмеження на право залишати країну або застосування штрафних санкцій. Позов за допомогою порталу держпослуги подається так само, як і звичайну заяву, з доданням необхідних документів і пояснювальних записок.

Сімейні пари часто розпадаються. Статистика по розлучень в ряді випадків перевершує ту, що ведеться за висновком шлюбів. Від розлучення страждають, перш за все, діти. При цьому погіршується не тільки моральна, а й матеріальна обстановка в розпалася сім'ї. Матері, під опікою якої найчастіше залишається дитина, доводиться більше працювати і менше уваги приділяти малюку.

Тим часом, відповідальність за його матеріальне забезпечення несе не тільки вона, а й колишній чоловік. Для отримання матеріальної підтримки з боку колишнього чоловіка досить укласти з ним відповідну угоду і завірити його у юриста. Розмір аліментів залежить від величини заробітної плати, але не може перевищувати 50% від загальної її суми.

Якщо чоловік відмовляється на добровільне забезпечення потреб дитини і не хоче брати участь в його житті, жінка має право звернутися до суду за призначенням аліментних виплат. Якщо і після задоволення судом поданого позову, чоловік відмовляється від своїх обов'язків, його можуть притягнути до кримінальної відповідальності. Матеріально підтримувати дитину колишній чоловік зобов'язаний навіть в тому випадку, якщо він є безробітним. Втрата роботи є приводом для призначення фіксованих виплат.

Дивіться поради адвоката по темі:

Подати на аліменти після розлучення через держпослуги?
Як подати на аліменти після розлучення, якщо колишній чоловік не працює?
Подати на аліменти після розлучення через держпослуги?