Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати (стягнути) аліменти з непрацюючого батька

  1. З яких доходів утримуються аліменти
  2. Способи визначення розміру виплат
  3. Алгоритм звернення до суду
  4. Як скласти позов
  5. До якого суду подаються документи
  6. Порядок розгляду спорів
  7. стягнення аліментів
  8. нюанси
  9. резюме

Стаття розповідає, як отримати аліменти з непрацюючого батька, роз'яснює інші нюанси законодавства.

Стаття розповідає, як отримати аліменти з непрацюючого батька, роз'яснює інші нюанси законодавства

З яких доходів утримуються аліменти

Стягуватися кошти можуть не тільки з заробітної плати чоловіка, а й інших доходів Стягуватися кошти можуть не тільки з заробітної плати чоловіка, а й інших доходів. До них відносяться пенсії, стипендії, доходи, отримані від здачі нерухомості в оренду. З повним переліком можна ознайомитися у Постанові № 841, датованим липнем 1996 р

Можливо, в заяві подати на аліменти, якщо чоловік є приватним підприємцем. Бізнес здійснюється на свій страх і ризик. Прибуток, отриманий в різних місцях, може відрізнятися. Але інтереси дітей від цього страждати не повинні. Тому призначення робиться в твердій сумі.

Важливо! Приватний підприємець може зменшити свій прибуток на суму витрат. Для підтвердження витрат необхідно представити первинну бухгалтерську документацію. Тому немає гарантій, що діти отримають пристойні виплати, навіть якщо батько займається бізнесом.

Аліментні зобов'язання є також у самозайнятих громадян: нотаріусів, адвокатів та інших категорій.

Якщо чоловік офіційно не працює і отримує допомогу по безробіттю, то з одержуваного посібники і провадиться стягнення.

Способи визначення розміру виплат

Трапляється, що колишньому подружжю вдається досягти взаєморозуміння Трапляється, що колишньому подружжю вдається досягти взаєморозуміння. Не часто можна побачити, що розлучення проходить без суперечок. Якщо чоловік і дружина змогли домовитися про те, яка сума належить дітям щомісяця, необхідно підписати угоду.

Усними домовленостями вірити не має сенсу. До того ж їх дуже легко порушити. Тому необхідно підписати угоду і віддати на завірення в нотаріальну контору.

Пишеться в документі, які аліменти зобов'язується платити батько дитини. Уточнюється розмір і термін перерахувань.

Але частіше буває, що згоди між подружжям немає. Непрацюючий батько відмовляється надавати матеріальну підтримку своїм дітям. Але допускається така відмова згідно із законом? Сімейний кодекс не ставить обов'язок щодо утримання дітей в залежність від того, працює чоловік чи ні. Тому можна стягнути аліменти з непрацюючого батька.

Щоб вирішити проблему, як отримати аліменти з непрацюючого батька, необхідно подати заяву. Можна вибрати наказовий порядок. Тоді заява буде розглянута у спрощеній формі. У наказовому порядку стягнення аліментів відбувається тільки в частках від заробітної плати.

Якщо потрібно отримати виплати у твердій сумі, звернутися потрібно до суду з позовом.

Алгоритм звернення до суду

Для початку потрібно вирішити, в якій формі потрібно отримати виплати: частках від заробітної плати або твердій сумі Для початку потрібно вирішити, в якій формі потрібно отримати виплати: частках від заробітної плати або твердій сумі.

Суд бере до уваги, яке фінансове становище було в родині раніше. Матеріальне благополуччя дітей не повинно погіршуватися. Якщо є можливість, то з відповідача можна отримати грошові суми комбіновано: у відсотках від заробітної плати і твердій сумі.

Наказовий порядок застосовується у випадках, коли сума вимог не перевищує п'ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також стягнення аліментів проводиться в позовному порядку, коли наказ скасований. Правило встановлено статтею 129 Цивільно-процесуального кодексу.

Мито у таких справах оплачувати не потрібно. Однак на практиці судді часто не приймають позови, якщо не прикладена квитанція про оплату. Тому необхідно докласти клопотання з проханням звільнити від внесення мита. Зробити посилання необхідно на п. 2 ст. 333.36 Податкового кодексу.

Як скласти позов

У заяві необхідно вказати істотну інформацію, що має відношення до справи У заяві необхідно вказати істотну інформацію, що має відношення до справи.

4 нюансу, які вказуються в позові:

  • найменування судового органу;
  • ПІБ позивача і відповідача;
  • порядок, як стягуються аліменти;
  • документи, що підтверджують законність вимог.

Необхідно свої вимоги обґрунтувати, розрахунок суми вимог до заяви додати. Коли вирішується питання, як стягнути аліменти з непрацюючого, необхідно додати ксерокопію позову для відповідача.

До якого суду подаються документи

За загальним правилом, як стягнути аліменти з безробітного, вирішується через світовий суд. Коли потрібно не тільки виплати отримати, але і батьківських прав позбавити, то документи подаються до районного суду.

Заява, якщо батько не працює, подається мировому судді за місцем знаходження одою з боку по справі. Правило затверджено статтями 28 і 29 Цивільного процесуального кодексу.

Коли порушений чинний порядок стягнення, якщо чоловік не працює, суддя повертає заяву.

Порядок розгляду спорів

Наказовий порядок більш зручний для заявників Наказовий порядок більш зручний для заявників. Наказ виноситься не пізніше п'яти днів від дати реєстрації заяви. Якщо відповідач або позивач не можуть бути присутніми під час розгляду, це не перешкоджає розгляду. Наказ виноситься без присутності сторін.

Наказ, по якому стягуються виплати, передається відповідачу. У боржника є десять днів, щоб оскаржити рішення.

Якщо батько не працює і невідомо, де він знаходиться, то суддя оголошує громадянина в розшук. Правило встановлено ч. 1 ст. 120 ЦПК РФ.

Місяць дається на розгляд заяви в світових судах. Через місяць документ вступає в силу, якщо відповідач його не заперечив.

Питання, чи можна подати на аліменти, вирішити самостійно виходить не завжди. Проблему можна вирішити, якщо звернутися до професійних юристів. Витрати, витрачені на представника, можна відшкодувати. Необхідно клопотати про стягнення витрат з відповідача.

стягнення аліментів

Після того як виноситься рішення, починається чергова епопея зі стягненням - виконавче провадження Після того як виноситься рішення, починається чергова епопея зі стягненням - виконавче провадження.

Лист для стягнення подається за місцем, де працює відповідач. Питання, як подати на аліменти, коли людина не працює, вирішується через організацію, яка робить виплати: біржа праці або Пенсійний фонд. З суми, нарахованої безробітному або пенсіонеру, виробляється утримання.

Лист направляється для виконання в службу судових приставів. Згідно із законом «Про виконавчо виробництві», судові виконавці здійснюють розшук, де знаходиться джерело доходу боржника. Інформація запитується через Податкову інспекцію, пенсійне відділення.

Тому питання про те, коли батько не працює, як стягнути гроші, вирішується за допомогою судових виконавців. Але не завжди пристави працюють справно. Найчастіше доводиться нагадувати про себе. На виконанні у приставів знаходиться безліч справ, тому не приділяється належна увага виконанню кожного рішення.

Якщо аліменти з батька не стягнуті, то необхідно привернути увагу судових виконавців саме до вашої справи. Скарга, спрямована вищому керівництву, змусить державних службовців працювати більш ефективно.

нюанси

Коли чоловік не працює, немає зарплати, є нюанси за розрахунками Коли чоловік не працює, немає зарплати, є нюанси за розрахунками. Утримання з безробітного чоловіка вважаються, виходячи з середнього розміру заробітної плати по країні. Таким чином, сума, яку отримує жінка, залежить від середньої заробітної плати по Росії. Правила по сумі аліментів на дитину встановлюється п. 2 ст. 113 СК РФ.

Береться середній заробіток, діючий на день винесення постанови. Відомості за сумою заробітної плати пристав отримує з Федеральної служби державної статистики.

З безробітного отримати якомога більше грошей, коли виплати визначені в твердій сумі. Адже саме виплати, визначені в твердому розмірі, підлягають регулярної індексації.

резюме

  1. Подавати на виплати можна в світовій або районний суд. Суперечка про стягнення аліментів розглядається в наказовому порядку, або проводиться стандартна процедура розгляду позову.
  2. Якщо крім стягнення грошових сум, є вимоги щодо позбавлення батьківських прав, то звертатися слід з позовом. Наказовий порядок не призначений для розгляду таких питань.
  3. Правила подачі позову регулюються нормами ЦПК РФ.
  4. Звернення з позовом - це тільки перша частина тривалої процедури по стягненню коштів на дитину. Контролювати необхідно весь процес стягнення. Роботу судових виконавців не можна назвати професійною. Справи лежать на виконанні місяцями. Тому необхідно цікавитися ходом виконавчого провадження та повідомляти всю наявну інформацію про боржника.

Але допускається така відмова згідно із законом?