Реклама
Реклама
Реклама

Як контролювати витрату аліментів на дитину?

  1. Відповідальність батьків за нецільове використання грошей
  2. Як контролювати цільове використання аліментів?
  3. Добровільна виплата аліментів
  4. Виплата аліментів на підставі нотаріального угоди
  5. Виплата аліментів за рішенням суду
  6. Надходження аліментів на рахунок дитини
  7. Документи, що підтверджують нецільове використання аліментів
  8. Виконання судового рішення

Утримувати своїх неповнолітніх дітей - обов'язок кожного з батьків. Навіть якщо він в розлученні з другою половиною і проживає окремо від сім'ї.

Батьки, відповідально відносяться до питань утримання та виховання дітей, розуміють, що їхні грошові кошти необхідні дитині. Вони мають право розраховувати на те, що мати також відповідально ставитиметься до дитячих потреб.

Відповідальність батьків за нецільове використання грошей

Батько, перераховує гроші колишній дружині, очікує, що потреби сина або дочки будуть задоволені в повному обсязі - придбані якісні продукти і предмети гардероба, оплачені навчання і лікування. Нецільової витрати грошей викликає бурю обурення. Деякі батьки-аліментники намагаються контролювати витрати - вимагають чеки, договори, інші докази того, що товари придбані для неповнолітнього.

Що про це сказано в Сімейному кодексі? І чи можна зробити будь-які заходи до одержувача, якщо аліментні кошти використані не за призначенням?

Згідно ч. 2 ст. 60 СК РФ, грошима, що належать неповнолітньому (до них відносяться і аліментні кошти), розпоряджаються їх законні представники - батьки, опікуни, піклувальники. Кошти мають витрачатися на потреби дитини - на його утримання, освіту, виховання.

Якщо батько щомісяця перераховує гроші, але мати не направляє їх на потреби дітей - чи можна її притягнути до відповідальності за неефективне розпорядження аліментами? У законі відсутні норми, що регулюють порядок контролю за витрачанням аліментів. Отже, відсутні також і санкції за безпідставну витрату грошей.

Мати, яка використовує гроші, призначені дитині, на власні або загальсімейні потреби, не може бути притягнута до відповідальності.

Разом з тим, батьки-платники вишукують варіанти, щоб хоч якось впливати на недобросовісного аліментополучателя. Ефективним методом, що дозволяє контролювати витрату грошей, є відкриття персонального банківського рахунку на дітей. Якщо і такий варіант ненадійний, платник у будь-який час має право подати позов про зміну місця проживання неповнолітнього. В такому випадку аліменти будуть стягуватися вже з колишньою другої половини.

Є виняткові випадки, коли батько, з яким залишився проживати дитина, не дбає про його потребах, а витрачає аліменти на особисті потреби, веде себе аморально, вживає алкоголь або заборонені препарати. Така поведінка є підставою для позбавлення батьківських прав. Суд може передати неповнолітнього другого з батьків, а відповідача зобов'язати виплачувати аліменти.

Далі розглянемо, як можна контролювати використання грошей і які заходи впливу застосувати до батьків, які витрачають кошти не за прямим призначенням.

Як контролювати цільове використання аліментів?

Отже, закон не передбачає методи контролю за витратою грошей, що перераховуються на дітей. Однак є варіанти, як змусити аліментополучателя більш відповідально ставиться до дитячих потреб.

Добровільна виплата аліментів

Багато батьків перераховують аліменти в добровільному порядку, без будь-якого угоди або виконавчого листа. У такому випадку платник завжди може поставити питання про звіт видаткової частини. Багато батьків перераховують аліменти в добровільному порядку, без будь-якого угоди або виконавчого листа

Батькові, який піклується про неповнолітнього, варто зберігати і надавати квитанції і чеки, що підтверджують факт здійснення покупок саме для дитини (дитяче харчування, предмети гардероба, іграшки, канцелярія і так далі), квитанції по сплаті внесків за дитсадок, школу, секції, договору ( наприклад, про надання медичних послуг).

Батько не має права вимагати звіт. Такий контроль здійснюється виключно за обопільною згодою сторін. Практика показує, що з батьків, з яким залишився неповнолітній, вигідно йти на зустріч і добровільно надавати документи. Адже в іншому випадку виплати можуть припинитися і доведеться стягувати аліменти через суд.

Якщо платник працевлаштований і бажає добровільно забезпечувати сина або дочку, гроші може утримувати бухгалтерія підприємства - на підставі заяви платника. Детальніше про це в нашій статті .

Виплата аліментів на підставі нотаріального угоди

Якщо той з батьків, який проживає окремо, бажає добровільно перераховувати аліменти, це добре. Але ще краще, якщо домовленість про виплати буде оформлена письмово, у відповідність до закону. Батькам потрібно звернутися в нотаріальну контору і укласти Угода про виплату аліментів , В якому встановити права та обов'язки - як платника, так і одержувача. А також обов'язково внести важливий пункт - порядок контролю за витрачанням грошей.

Якщо Угода оформлено, проте такий стан відсутній, завжди можна внести зміни (їх також слід нотаріально завірити).

Якщо Угода не передбачає умови контролю за витратою аліментних коштів, ні пристави, ні суд не зобов'яжуть батька надавати звітні документи і доводити цільове використання.

Виплата аліментів за рішенням суду

На практиці суди дуже рідко зобов'язують одержувача звітувати про витрачені грошові кошти. Платником аліментів в такій ситуації складно зобов'язати другого з батьків надати звіт або документи, які підтверджують витрати. Разом з тим, батько-аліментник може просити суд встановити порядок звітності. Перед тим як подавати позов, потрібно зібрати докази того, що гроші використовуються не за цільовим призначенням.

Що можна зробити платнику, який доведе, що кошти витрачаються не на дитину, або розмір виплат перевищує потреби? Дієвий метод - встановити інший порядок перерахування частини аліментів - на відкритий спеціально для цих цілей банківський рахунок.

Надходження аліментів на рахунок дитини

Якщо аліменти раніше встановлені судом, подається новий позов з вимогою змінити спосіб виконання попереднього судового рішення, що прямо передбачено ст. 203 ЦПК РФ. Дана заява розглядає суд, який прийняв рішення за попереднім позовом, тобто суд, який встановив стягнення. Якщо питання про стягнення аліментів розглядався в світовому суді - документи надаються в мировий суд. Якщо в районному чи міському - позов направляється туди.

Щоб добитися позитивного судового рішення, потрібно довести суду, що відповідач використовує кошти на власні потреби. Якщо документальних доказів немає і вимоги ґрунтуються на припущеннях, суд відмовить у задоволенні позову.

Зверніть увагу! При подачі заяви про зміну способу виконання рішення державне мито не стягується.

Зразок заяви про зміну способу і порядку виконання рішення суду

Практика отримання позитивного результату за позовами такого характеру вкрай мала. Суди охоче задовольняють позовні вимоги, якщо щомісячний розмір аліментних виплат перевищує 50 тис.руб., А таке буває рідко.

Документи, що підтверджують нецільове використання аліментів

Як ми відзначили раніше, довести нецільової витрати грошей непросто. Доказом в даному випадку є постанова комісії у справах неповнолітніх, акт перевірки ООіП про умови проживання неповнолітнього. Але в більшості випадків контролюючі організації не знаходять нічого, що б підтверджувало викладені в позовній заяві обставини. Побутові умови можуть бути задовільними, діти - акуратні, нагодовані і здорові. Разом з тим, батько за рахунок аліментів погашає боргові зобов'язання, набуває речі і користується послугами, що не мають відношення до дитини. Суддя може витребувати додаткові докази:

  • інформацію про доходи аліментополучателя;
  • кредитні договори;
  • документи, що свідчать про великих покупках.

Виконання судового рішення

Розглядаючи позовну заяву про перерахування грошових коштів на окремий рахунок неповнолітнього, суддя керується зовсім не інтересами батька і матері (обуреного платником аліментів або несумлінного аліментополучателя), а виключно інтересами дитини. Крім цього, в результаті такого рішення (½ - на руки аліментополучателя, ½ - на банківські рахунки) дитина не повинна бути обділена в матеріальному плані.

Зверніть увагу! Батькам слід відкрити на ім'я неповнолітнього банківський рахунок, на якому буду накопичуватися кошти, ще до подання позовної заяви. Реквізити банку та номер рахунку повинні бути вказані в позові.

Батько і мати не мають права витрачати що знаходяться на рахунку гроші. Власником коштів є дитина, який зможе користуватися ними після досягнення 18-річчя. Батьки можуть знімати гроші на значущі покупки - тільки з дозволу органів опіки. Надалі банк і ООП зажадають надання фінансового звіту та підтверджуючих документів: чеків, квитанцій, рахунків, договорів.

Якщо вас цікавить питання, з яких доходів утримуються аліменти, прочитайте нашу статтю .

Що про це сказано в Сімейному кодексі?
І чи можна зробити будь-які заходи до одержувача, якщо аліментні кошти використані не за призначенням?
Якщо батько щомісяця перераховує гроші, але мати не направляє їх на потреби дітей - чи можна її притягнути до відповідальності за неефективне розпорядження аліментами?
Як контролювати цільове використання аліментів?
Що можна зробити платнику, який доведе, що кошти витрачаються не на дитину, або розмір виплат перевищує потреби?