Реклама
Реклама
Реклама

Як Олександр Семененко поручився репутацією за ЖК «Три богатирі»

25.05.2017

В добудову першої черги ЖК на Мавлютова власник «СТРОЙГРАД» вкладе 300 млн. Рублів і стане до керма забудовника

«Якщо не втрутяться треті сили, то, напевно, за два роки об'єкт буде добудований і зданий. Може бути, за два з половиною », - заявив напередодні в Громадській палаті РТ стояв біля фундаменту« Трьох богатирів »Олександр Семененко. Будівництво, зависла через банкрутство банку «Місто», розморозили на початку травня і встигли освоїти 12 млн. Рублів. Експерти, опитані «БІЗНЕС Online», відзначають вдале місце розташування, але пророкують важку реанімацію продажів після паузи і перенесення термінів здачі.

Ілля Муравйов (в центрі) нагадав, що за підсумками зустрічі на початку березня забудовник направив в Громадську палату РТ розклад подальших дій Фото: «БІЗНЕС Online» Ілля Муравйов (в центрі) нагадав, що за підсумками зустрічі на початку березня забудовник направив в Громадську палату РТ розклад подальших дій Фото: «БІЗНЕС Online»

ЗАСНОВНИК ГК «СТРОЙГРАД-КАСКАД» - В РОЛІ ГОЛОВНОГО пайовиків з валізою НА 300 МЛН. РУБЛІВ

Подробиці про хід будівництва ЖК «Три богатирі» на вулиці Мавлютова, недавно знятого з режиму паузи , Прозвучали напередодні на засіданні комісії із захисту прав пайовиків в Громадській палаті РТ. Стало відомо ім'я загадкового інвестора, який зробив додаткові вливання в будівництво, - ним виявився колишній директор і співвласник ГК «Стройград-Каскад» Олександр Семененко.

«З тих варіантів, які планувалися до реалізації, ми пішли найбільш оптимальним шляхом», - розповів засновник компанії-забудовника «Конкорд Білд» Ілля Муравйов. Він нагадав, що за підсумками зустрічі на початку березня забудовник направив в Громадську палату РТ розклад подальших дій. Розглядалися різні варіанти: повернення пайовикам грошей, перехід до іншого забудовнику або пошук інвестора, про існування якого засновник «Конкорда» говорив ще на минулому зібранні.

Днями газета «БІЗНЕС Online» вже повідомляла про те, що роботи в ЖК «Три богатирі» поновилися, що підтвердив нашому виданню і сам Муравйов. Однак ім'я інвестора він тоді розкривати не став, обмежившись поясненням, що мова йде про приватну особу. І ось інтрига розкрита. «Це група компаній" Стройград ", яка існує на ринку 15 років і побудувала досить багато об'єктів. І Олександр Петрович зі своєю репутацією, можливостями, інвестиціями зайшов на це будівництво. Зараз, можна сказати, друге дихання, вже щосили працюємо », - резюмував засновник« Конкорда ».

Тут потрібно зробити відступ і пояснити, що на момент початку будівництва «Конкорд Білд» входив до групи компаній «Стройград-Каскад». Однойменне ТОВ, згідно з даними довідково-інформаційної системи «Контур.Фокус», на початку 2016 року було ліквідовано шляхом приєднання до ТОВ «Промдрев-СТ» (Примор'я). Остання фірма, в свою чергу, через ТОВ «УК Схід» належить двом мікрофінансовим організаціям - «Сказано-зроблено» (засновник - Олексій Бухарський) і ТОВ «Карат-Фінанс» (власник - Тимур Хісамов). Семененко є також засновником, директором або співвласником низки компаній - ТОВ «Капіталінвестстрой», ТОВ «Тандем», ТОВ «Інвестиційні рішення» і т. Д. Одним з директорів ТОВ «Конкорд Білд» був свого часу Артур Фатих, згаданий, зокрема , в зв'язках з компаніями відомих в Казані архітекторів Віктором і Гульсіне Токарєва. Загалом, все досить-таки заплутано.

«Я виступив як інвестор, але не тому, що мені дуже подобається виручати якісь будівництва в жалюгідному стані», - взявся пояснити свою позицію Семененко, також прийшов на зустріч. Спочатку ділянка належала фірмі «Стройград», дозвіл на будівництво було отримано на фірму «Стройград-Інвест», розповів він. «Я займався цим питанням. І це будівництво віддав в "Конкорд-Білд" за квадратні метри, за договір пайової участі. Тому в першу чергу я хочу, звичайно, себе "витягнути". Десь я знайшов приватних інвесторів, домовився з банками, десь я свої кошти вкладаю. Навантаження ні на кого ніякої додатково не лягає », - запевнив він.

Інвестор зазначив, що в ЖК «Три богатирі» реальними пайовиками, т. Е. Фізособами, придбано квартир на 46 мільйонів. «На тлі того, які зараз гроші вкладаються туди, це питання, я вважаю, не варто виїденого яйця. Треба буде - виплатимо всім пайовикам гроші, там не залишиться жодного пайовика, крім мене », - додав він. Нагадаємо, що на попередньому нараді говорилося, що з 85 квартир було викуплено 30. У будівництво вкладено 572 млн. рублів (з них 396 млн. - пайовиків), на добудову треба 1,2-1,3 млрд. рублів.

Згодом Семененко пояснив «БІЗНЕС Online», що має намір вкласти у завершення будівництва першої черги близько 300 млн. Рублів.

Стало відомо ім'я загадкового інвестора, який зробив додаткові вливання в будівництво, - ним виявився колишній директор і співвласник ГК «Стройград-Каскад» Олександр Семененко (третій праворуч) Фото: Ліліана Набіулліна Стало відомо ім'я загадкового інвестора, який зробив додаткові вливання в будівництво, - ним виявився колишній директор і співвласник ГК «Стройград-Каскад» Олександр Семененко (третій праворуч) Фото: Ліліана Набіулліна

ТЕРМІНИ ЗДАЧІ перенесено на ДРУГИЙ КВАРТАЛ 2018 року

Муравйов додав, що 5 травня компанія уклала договір генпідряду з будівельною фірмою «Альфа-Груп». «Це досить серйозний генпідрядник, який щільно співпрацював, наприклад, з" КамаСтройІнвестом ", побудував дуже багато значущих об'єктів, таких як" Грінвіч "," Островський "," Роттердам "», - зазначив він.

Модератор зустрічі - голова комісії з правових питань Громадської палати РТ Ільнар Гірфанов - поцікавився, чи визначено нові терміни здачі будинків. З'ясувалося, що терміни здачі першого будинку зараз перенесені з першого кварталу 2017 го на другий квартал 2018 го. «Додаткові угоди у нас підписані практично з 90 відсотками пайовиків. Залишилося всього 6 чоловік, які не підписали », - розповів Муравйов. На сьогоднішній день, за словами засновника «Конкорда», з моменту розморожування будівництва виконано робіт на 12 млн. Рублів. Оновлена ​​і повністю розчищена будівельний майданчик, вивезений будівельне сміття, змонтований баштовий кран, в кілька змін працюють каменярі, готується опалубка плит перекриття. «Роботи йдуть повним ходом, і можна сказати, що ми вже рухаємося в гору», - оптимістично резюмував забудовник.

Семененко пояснив «БІЗНЕС Online», що кожен з трьох будинків житлового комплексу буде здаватися окремо. «Будинок №2, який знаходиться по вулиці Мавлютова і має найвищу готовність, я думаю, в лютому буде побудований. Всіх пайовиків, які внесли гроші в інших будинках, я переведу, якщо хто захоче, в цей будинок, щоб не було ніяких питань щодо термінів здачі - що дуже довго будується і так далі, - розповів він. - Будинок №1 паралельно ми також будуємо. Тобто якщо не втрутяться треті сили, які стоять за банком, то, напевно, за два роки об'єкт буде добудований і зданий. Два, може бути, два з половиною », - спрогнозував він.

Нагадаємо, всього об'єкт складається з трьох будинків. Перший повинні були здати в четвертому кварталі 2016- го, другий - в четвертому кварталі 2017 го, третій - в четвертому кварталі 2018 року. Але в листопаді 2015 го будівництво на об'єкті зупинилося, а через рік пайовикам запропонували підписати додаткову угоду про продовження термінів. Інформації було мало - Муравйов причину припинення будівництва не коментував. Відомо було тільки те, що забудовник зіткнувся з браком фінансування, що послідувала услід за банкрутством банку «Місто», що кредитував будівництво.

«КОНТРОЛЮВАТИ СВОЇ ГРОШІ БУДУ САМ»

Семененко зізнався, що контролював ситуацію з будівництвом об'єкта «дуже давно». У нього навіть була думка піти в банкрутство, оскільки чекати, поки розберуться між собою агентство зі страхування вкладів (АСВ) і бенефіціари банку «Місто», можна роками.

Нагадаємо, у «Конкорда» існує заборгованість перед банком у розмірі близько 200 млн. рублів. Свого часу забудовник відкрив в «Місті» кредитну лінію на 500 млн., Але навесні 2016 року банк визнали банкрутом. Права по кредиту по ланцюжку офшорів перейшли до якомусь ТОВ «Невада». Тобто розрахуватися забудовнику треба вже з новою фірмою. Все б нічого, але вимоги по кредиту пред'явило і АСВ, призначений конкурсним керуючим банку «Місто». Щоб не платити за одним боргами двічі, в компанії вирішили дочекатися рішення суду, однак процес тягнеться не перший місяць - останнє засідання відбулося 3 квітня в Москві, наступне призначено на серпень, рішення все ще немає. «За судом ми побічно стежимо, я їздив в Москву, але він, напевно, буде ще довго йти, тому що його зараз відклали на серпень. Ми і прийшли до приватного інвестування тому, що зав'язані з банком », - розповів нашому виданню Муравйов. Камінь спотикання полягає в тому, що земля під житловим комплексом залишається в заставі у банку.

Щоб присутні на зборах зрозуміли, з якими шахраями (в особі банку) зіткнувся «Конкорд», Семененко зачитав цитати із заяви, відправленого агентством зі страхування вкладів в Арбітражний суд РТ. У листі йшлося про те, що в банку відсутній керівництво, а друк, ліцензія засновника і документи не передані тимчасовій адміністрації. «Невстановленими особами за адресою" Москва ... "було розукомплектоване і частково викрадено серійне обладнання банку, що призвело до знищення електронних баз інформаційної системи банку. Відсутні транспортні засоби банку. Відсутні ключі від сховища. Тобто "Конкорд Білд" зіткнувся з самими справжніми шахраями. На відміну від наших банкрутств - тут хоч все присутні - Татфондбанк і так далі. А в "Місті" куди всі поділися - невідомо », - розвів він руками. Борг в 200 мільйонів, за його словами, буде виплачений в будь-якому випадку, важливо лише зрозуміти, кому платити.

«У" СТРОЙГРАД "я був директором завжди - засновником і директором. Цілком можливо, що і в "Конкорді" я стану директором - в зв'язку з тим, що є інвестором і контролювати свої гроші буду вже сам », - розповів співвласник ГК« Стройград-Каскад ». Зараз, згідно з базою ЕГРЮЛ, директором фірми значиться Євген Гордєєв. Однак, як пояснив Семененко кореспонденту «БІЗНЕС Online», зміна керівництва повинна відбутися найближчим часом.

«Скрізь буде зареєстровано, що це група компаній" Стройград ", а не" Конкорд Білд ". Я принесу туди свій бренд і буду займатися оперативною діяльністю. Ви, напевно, знаєте, що у групи "Стройград" жодного обманутого пайовика не було. Так що репутація, я вважаю, гарна », - підсумував він.

РЕАНИМАЦИЯ ПРОДАЖ: «НАЙБІЛЬШИЙ ОПТИМАЛЬНИЙ ВАРІАНТ - ВСЕ ДОБУДУВАТИ, АЛЕ ...»

Опитані «БІЗНЕС Online» експерти відзначають складності відкриття другого дихання після паузи.

Зокрема, директор будівельної компанії ТОВ «Фарус» Рустем Юнусов розповів, що до нього зверталися з пропозицією взяти добудову об'єкта на себе. «Я цей будинок знаю, мені його" Стройград "пропонував забрати років 7 - 8 назад, - каже Юнусов. - Вони тоді зробили проект будинку - гарний, але недешевий. З дуже великими підземними парковками, дуже багато скла. Сама архітектура з досить дорогих матеріалів. І підземна парковка там дворівнева. Тобто вони більше навантаження зробили на проект, тому ми не стали брати. Вони багатьом пропонували, але охочих не було. Ніби як Діана (комерційний директор "Фону" Діана Ахметзянова - прим. Ред.) Хотіла за нього взятися. У них, наскільки я знаю, переговори успішно склалися. Але в кінцевому рахунку це ні в що не вилилося. У них в цей час, напевно, своя ситуація розвивалася ».

Відновити довіру пайовиків - завдання не з легких. По суті, пайове будівництво - це бізнес на довірі, зауважив співрозмовник газети. Якщо є довіра - клієнти йдуть, а ні - як не викручуйся, люди просто не підуть.

«Ми 25 років вже на ринку, і за цей час намагалися репутацію не втрачати. Тому як не втратити, я ще розумію, а ось як відновити - сказати не можу, - сказав Юнусов. - Адже люди йдуть не на назву фірми, а на керівника. У того ж "Фону" багато фірм було і у "Свея". Всі розуміють, хто головний ... »Тому зараз треба показати, що будівництво йде. І, коли люди побачать, що роботи на стадії завершення, продажу підуть простіше. Якщо здати хоча б один будинок, наступний продавати буде набагато легше, радить директор «Фарус».

Згоден з таким підходом і глава гільдії ріелторів Андрій Савельєв. «СТРОЙГРАД» зараз треба буде докласти максимум зусиль. Або розробити гучну креативну маркетингову програму, або почати співпрацювати з ріелторами, щоб залучити цей канал продажів, - говорить ріелтор. - Або найоптимальніший варіант - все добудувати, здати в експлуатацію, а потім почати продавати. Ну або хоча б довести до готовності в 90 відсотків, щоб люди були впевнені, що цей будинок здасться ».

Він зазначає, що нечисленність пайовиків пояснюється, швидше за все, тим, що компанія слабо працювала з продажу з ріелторами. «Я можу назвати тільки непряму причину. Можливо, по-перше, слабкою була маркетингова політика. По-друге, абсолютно не працювали з ріелторськими спільнотами. Не секрет, що половина всіх новобудов в Казані продається через канали ріелторів. Тобто дуже мало інформації з цього комплексу, тому і продажу такі », - пояснив Савельєв. В цілому розташування об'єкта хороше - Приволзький район, попитом користується. Поруч розташовані об'єкти «Сіті-Строй», вони продавалися досить успішно. Сама компанія-забудовник на ринку ніколи не була ні в чорному списку, ні в списку топових компаній. «У них на Айвазовського побудований і зданий досить хороший будинок. Можна сказати, звичайна будівельна компанія », - дав оцінку експерт.