Реклама
Реклама
Реклама

Дама увійшла в кооператив

  1. 36% доходу і 100% обману
  2. Суд без наслідків
  3. По стопах Шерлока Холмса
  4. Де гроші, СКК?
  5. ПРЯМА МОВА
Олексій Миронов

Економіка

Як повідомила наша читачка Наталя Т., її обдурив кредитний кооператив. Історія досить звичайна, а тому варта уваги. На відміну від інших жертв подібних структур Наталія Василівна не пише листи президенту країни і не ходить на мітинги. Однак не розуміє двох речей: по-перше, чому держава не хоче рішуче припиняти діяльність псевдофінансістов; по-друге, чому безвідповідальний бізнес залишається ще і безкарним

ФОТО Maximus256 / shutterstock.com

36% доходу і 100% обману

Почалася історія взаємин Наталії Василівни з сільськогосподарським кредитним кооперативом (СКК) «Агро-Кредит» в листопаді 2013 року. Дама стала пайовиком СКК. Між ними був підписаний договір ощадної позики, по ньому дама вклала 50 тисяч рублів на три місяці під 36% річних.

Я запитав нашу читачку, що її занесло в ряди настільки чудовою організації? Звідки вона, відносно молода міська пенсіонерка, взагалі дізналася про її діяльність? Відповідь досить типовий: десь в електричці дали листівку.

«Я і раніше тримала гроші в кредитному кооперативі, тільки в іншому, а в цьому відсотки обіцяли вище», - пояснює вона. Відсотки в договорі називалися «компенсацією за користування особистими заощадженнями», виплачувати їх Т. обіцяли виходячи з внесеної жінкою суми в розмірі 1,5 тис. Рублів на місяць.

У класичних фінансових пірамідах гроші нових учасників азартної грошової гри (як би їх не називали - «акціонерами», «пайовиками», «вкладниками») спочатку йдуть на виплати першим учасникам. Це створює найкращу рекламу і потік доходів (не так моторним учасникам, скільки організаторам афери). Але в «Агро-Кредиті» все було по-іншому, набагато простіше. 18 лютого 2014 року, коли договір з Наталією Василівною закінчився, грошей їй не віддали - ні спочатку внесених, ні відсотків.

Суд без наслідків

Дама звернулася в Петроградський районний суд Санкт-Петербурга (за місцем реєстрації СКК), який 22 жовтня 2014 року визнав її правоту і виніс рішення стягнути з кооперативу на користь постраждалої 50 тис. Руб. Додатково кооператив повинен був заплатити жінці 1,3 тис. Руб. відсотків, 500 руб. - пайового внеску, 2,2 тис. Руб. - відсотків за користування чужими грошовими коштами, 5 тис. Руб. у вигляді компенсації моральної шкоди, 29,5 тис. руб. штрафу та 1,9 тис. руб. витрат на сплату держмита.

Однак рішення суду хоч і вступило в законну силу, але не виконано. У кооперативу не знайдено майна або рахунків, де лежать гроші, по крайней мере судові виконавці не змогли таких виявити.

В ході оббивання судових порогів героїня нашої розповіді дізналася, що вона не єдина. Схожі позови подали ще дев'ять громадян, також суди винесли і два рішення на користь податкових органів.

Автор цих рядків вивчив базу даних Петроградського суду Санкт-Петербурга і знайшов 15 справ, де позивачі - громадяни, а відповідач той же СКК, всі позовні заяви задоволені (деякі частково). Правда, на відміну від арбітражних судів, які дотримуються політики повної гласності, у відкритому доступі лише одне рішення. Наприклад, хтось Г. за договором про передачу особистих коштів з поповненням вклав в сумі майже 169 тис. Руб. під 20,5%, суд стягнув 234,4 тис. руб.

Пошук по базі даних «Судові решенія.РФ» дав ще дві справи - обидва розглядалися в Виборзі. По одному з позичальника кооперативу стягнули борг (стягнення звернуто на автомобіль), а в іншому спадкоємець пайовика стягнув з СКК накопичення покійного.

«У кооперативу були представництва в райцентрах Ленобласті - в Волхові, Виборзі, Кінгісепп, а також в Петрозаводську, скільки там ошуканих, я не знаю», - говорить Наталія Василівна. Нам вдалося знайти документи, де підтверджувалося наявність відділень, крім Волховського (його, можливо, згорнули раніше інших).

Телефони «Агро-Кредиту» мовчать, так що отримати коментар в кооперативі не вдалося.

По стопах Шерлока Холмса

Коли Наталя Василівна вкладала гроші, головою правління кооперативу був Володимир Артеменко. Дама провела власне розслідування, вона підозрює, що ця людина організувала ще кілька подібних структур. Але це її особиста думка.

База даних «ЕГРЮЛ.налог» повідомляє, що СКК був зареєстрований в 2010 році, в 2013-му до реєстраційних даних вносилися зміни (пошук по ІПН дав відповідь, що до того СКК називався «Альянс-Кредит»). Сайт арбітражного суду вказує, що зараз в якості засновників кооперативу значаться три громадянина (г-на Артеменко серед них немає). Першою особою в СКК є хтось Анатолій Якубенок, який входить до трійки співзасновників.

Колеги з сайту 47news.ru зв'язалися з паном Якубенко і з'ясували, що йому 69 років, це інвалід, який 8 років тому вклав 80 тис. Руб., Подібно іншим пайовикам. Літня людина теж не міг повернути назад свої гроші. Але організатори кооперативу запропонували угоду, на яку інвалід згнітивши серце пішов. Внесок йому повернули, ще дали 5 тисяч рублів зверху, а натомість зробили зіц-головою контори.

12 листопада прес-служба прокуратури Ленінградської області повідомила: Виборзькій міською прокуратурою 47-го регіону в ході вивчення матеріалів перевірки встановлено, що жителі Виборга і Виборзького району протягом останніх 5 років укладали договори ощадної позики члена сільськогосподарського кредитного кооперативу «Альянс-Кредит».

При цьому громадяни передавали СКК «Альянс-Кредит» власні кошти в розмірі від 80 до 600 тис. Рублів на термін 12 місяців і отримували компенсацію за користування цими коштами в розмірі 19% річних. Так говориться в офіційному повідомленні прокуратури. Але, як ми вже сказали, відсотки обіцяли різні.

Одночасно вкладники були зобов'язані поповнювати свій рахунок, інакше процентна ставка за користування грошима зменшувалася на 2 відсотки. Будемо чесні: в договорі з героїнею нашої історії такого кабального умови немає. Можливо, у Виборзькому відділенні правила відрізнялися від тих, що діяли в головній конторі.

З березня 2015 року організація перестала виплачувати громадянам відсоток за користування коштами (як слід знову-таки з релізу прокуратури). У зв'язку з цим громадяни звернулися до органів поліції Виборзького району.

Співробітники відділу економічної безпеки і протидії корупції УМВС Росії по Виборзькому районі за результатами розгляду заяв винесли сім постанов про відмову в порушенні кримінальної справи, передбаченого ст. 159 КК РФ ( «шахрайство»). Виборзька міська прокуратура скасувала ці постанови, матеріали перевірок направлено до органів поліції з вказівками про проведення додаткових перевірочних дій і прийнятті законного процесуального рішення.

Де гроші, СКК?

Наталія Василівна теж писала в правоохоронні органи і теж отримувала відмову. «Зрозумійте, якщо справа в тому, що кооператив вклав гроші в справу, наприклад, в будівництво ферми, а та згоріла, то це одне, - нарікає вона. - Ми всі розуміли, що ризикуємо. А якщо гроші спочатку збиралися вкрасти, то тоді це злочинці, вони повинні відповідати. Я ж отримувала відписки, мені здається, це справа всерйоз не розслідували ».

Тепер начебто є надія, бо навряд чи ситуація в Виборзькому підрозділі чимось кардинально відрізняється від головного і інших філій. Але не факт, що справа дійде до суду і скінчиться обвинувальним вироком.

Найменше хочеться іронізувати над постраждалими. Так, вони почасти винні самі. Не треба бути економістом, щоб зрозуміти: гроші під 30% річних кооператив може зайняти, якщо сам передасть їх кому-то під 35% і більше. А жодне сільськогосподарське виробництво такого дикого відсотка не відіб'є. Нормальним агрофірмам і фермерам держава видає пільгові кредити.

І ще один момент: гроші в банку, де вклади застраховані державою навіть під 10 - 12%, вигідніше, ніж 30% в такий ось конторі. Хоча є кредитні кооперативи, які чесно тримають слово. Але і прибутковість по їх вкладеннях не така вже захмарна. А питання, куди інвестують гроші, які відгуки є про саму організацію та її засновників, потенційним пайовикам краще ставити до укладення договорів. Втім, заднім розумом ми все міцні.

ПРЯМА МОВА

Віктор БИКОВ, президент Федерації СРО
кредитних споживчих кооперативів:

- У нашій країні діє закон про кредитну кооперацію. Зараз контрольно-наглядова система вибудувана по декількох рівнях: первинний кооператив, саморегульована організація (СРО) і, нарешті, вища ланка - Центральний банк Росії. Поки система працює ще не в повну силу, але вже з'явилися перші виплати з компенсаційних фондів, проводяться перші банкрутства нелегальних і не дотримуються стандарти професійного сектора «контор». Ми в нашій організації вже стикалися із зверненнями потерпілих громадян та розуміємо, що втрата єдиних заощаджень для них - велика біда. Якщо є ознаки шахрайства, ми звертаємося в прокуратуру.

Олексій КОМАРОВ, нотаріус:

- Я не думаю, що постраждалим вдасться щось повернути. 36% річних сьогодні навіть стійкий бізнес не здатний виплачувати. Спочатку зрозуміло, що такі обіцянки - це черговий МММ. Якщо майна у компанії немає, то необхідно звертатися в прокуратуру та інші правоохоронні органи, щоб зрозуміти, було шахрайство чи ні.

Не знаю, чи носив відмову в порушенні кримінальної справи суто формальний характер. Для залучення уваги до проблеми заяву від постраждалих необхідно оформляти колективне. Будемо відверті: на жаль, поточна економічна ситуація в нашій країні сприяє появі подібних компаній, а грань між шахрайством і неписьменним управлінням фірмою не завжди можна однозначно встановити.

Цю та інші статті ви можете обговорити і прокоментувати в нашій групі ВКонтакте

Матеріал опублікований в газеті «Санкт-Петербургские ведомости» № 229 (5600) від 07.12.2015.


матеріали рубрики


Я запитав нашу читачку, що її занесло в ряди настільки чудовою організації?
Звідки вона, відносно молода міська пенсіонерка, взагалі дізналася про її діяльність?
Де гроші, СКК?