Реклама
Реклама
Реклама

Договір оренди квартири між фізичними особами в 2019 році: як правильно оформити

  1. Як правильно оформити договір оренди житла
  2. загальні положення
  3. Права та обов'язки сторін
  4. Платежі та порядок розрахунків
  5. Відповідальність сторін
  6. Заключні положення
  7. Недоліки оренди без договору найму
  8. Акт прийому-передачі житла за договором оренди квартири
  9. Дострокове розірвання договору оренди

Мобільність населення з роками все збільшується. Люди переїжджають у великі міста, щоб отримати там освіту або реалізуватися в професійному плані. Молоді люди намагаються швидше стати самостійними і переїхати від батьків. Всі ці фактори сприяють зростанню попиту на оренду житлових приміщень.

Основною категорією орендодавців сьогодні є такі ж громадяни, не завжди розбираються в правових тонкощах ведення подібного бізнесу. Розберемося, як правильно скласти типовий договір оренди квартири між фізичними особами.

Як правильно оформити договір оренди житла

Коли людина стикається з необхідністю оформити будь-якої договір, йому радять звернутися до юриста, який спеціалізується в цій галузі, або хоча б до нотаріуса Коли людина стикається з необхідністю оформити будь-якої договір, йому радять звернутися до юриста, який спеціалізується в цій галузі, або хоча б до нотаріуса.

Сьогодні ж в інтернеті можна знайти безліч зразків таких типових договорів на здачу квартири в оренду, тому скласти документ власноруч може практично будь-яка людина.

Розберемо, на що потрібно звернути увагу при складанні свого власного договір оренди житлового приміщення:

загальні положення

На початку будь-якого договору вказується, між якими особами він укладений. У нашому випадку сторонами виступають фізичні особи, так що варто вказати не тільки П.І.Б. кожного з них, а й номер паспорта, а також де і коли він був виданий. Як предмет договору вказується « оренда квартири »І адресу, за якою вона перебуває.

Права та обов'язки сторін

Права і обов'язки найкраще взяти прямо з зразка договору. При необхідності, можна додати такі пункти, які важливі для будь-якої сторони.

Вкажіть, в чиї обов'язки входить оплата ЖКП, телефону, інтернету та інших щомісячних платежів. Також обговоріть в договорі, за чий рахунок проводиться поточний ремонт - орендаря або власника квартири.

Важливий момент, про який багато хто забуває - контроль орендодавця за дотриманням правил проживання. Одні заходять раз на місяць і обов'язково дзвонять перед цим.

Інші вважають, що в свою квартиру, нехай і здану в найм, можна заходити в будь-який час без будь-якого попередження. Вкажіть періодичність таких візитів в договорі: день тижня або число місяця, час дня, в який можливий такий контроль.

Платежі та порядок розрахунків

Цей пункт у всіх договорах стандартний. Змінюються тільки розміри оплати, терміни і способи її внесення.

Зверніть увагу на порядок зміни вартості найму приміщення. Якщо Ви домовилися про тверду ціну на весь період, то пропишіть, що плата зміні не підлягає.

Відповідальність сторін

У цьому пункті прописуються неустойки за прострочення оплати, відповідальність орендаря за шкоду майну або житлового приміщення орендодавця. Варто вказати порядок розірвання договору та розмір компенсації, яка виплачується ініціатором такого розірвання.

Заключні положення

В даному пункті обов'язково вкажіть дату, з якої договір вступає в силу, і дату закінчення його дії. Пропишіть також порядок передачі квартири орендарю і назад: терміни, порядок контролю розмов у приміщенні і майна в ньому (складається акт прийому-передачі майна).

При укладанні договору оренди квартири на період в 12 місяців і більше, починають діяти додаткові гарантії для орендаря: договір продовжується автоматично після закінчення періоду дії, орендар має переважне право повторного укладення договору, орендодавець повинен попередити про своє небажання продовжувати договір на обумовлених умовах за три місяці до його закінчення.

Далі дізнаєтеся про можливості та переваги здачі квартири купленої в іпотеку .

Договір найму квартири складається російською мовою в двох примірниках. Сторони ставлять в кінці документа дату підписання, підпис і у кожної залишається по одному примірнику.

Не треба боятися включати додаткові пункти в договір оренди, якщо вони видаються важливими. Не можна курити в квартирі? Не можна тримати домашніх тварин? У двокімнатній квартирі будуть жити 5 осіб, в тому числі діти? Нехай всі ці деталі будуть зафіксовані письмово.

Відео: Як скласти договір на здачу квартири

Зразки (бланки) в word:

Недоліки оренди без договору найму

Відсутність договору означає відсутність юридичного захисту Відсутність договору означає відсутність юридичного захисту. І постраждає тут, в першу чергу, сумлінна людина. Власник квартири не зможе довести, при необхідності, що мешканець взагалі зобов'язаний йому щось платити. Орендаря зовсім можна виселити в будь-який момент , Тому як з квартирою його не пов'язувати ніякі документи.

Мешканці можуть бути милими людьми протягом року, а потім з'їхати, залишивши борги по ЖКП за два місяці і прихопивши телевізор в якості бонусу. Орендодавець раптом вирішить, що оплата, на яку ви домовилися, занадто мала для його розкішної квартири. Або раптом приїхав далекий родич погостювати, тому треба звільнити приміщення до наступного ранку.

Здається, що все це лише страшні історії, але навіщо ж відчувати свою долю? Простий договір оренди квартири знизить до мінімуму ймовірність виникнення таких ситуацій, а також дасть можливість відстояти своє право в суді.

Вартість складання дорівнюватиме вартості аркушів паперу, на яких він буде надрукований. Цінність його - гарантія захисту прав і законних інтересів кожної зі сторін.

Акт прийому-передачі житла за договором оренди квартири

Більшість квартир здається на невеликі терміни (до 1 року) і практично завжди з меблями Більшість квартир здається на невеликі терміни (до 1 року) і практично завжди з меблями. Щоб уникнути проблем при завершенні договору оренди, варто скласти акт прийому-передачі житлового приміщення в користування і прикласти його до договору.

Орендарю найкраще прихопити з собою фотоапарат і уважно оглянути все приміщення. Подряпини на дверях, пошкодження на шпалерах, тріщина в корпусі телевізора, непрацюючий вимикач - все це необхідно зафіксувати в акті. Опишіть стан приміщень, вікон, побутової техніки і так далі. Прикріпіть роздруковані фотографії, якщо необхідно.

Завантажити Акт здачі квартири орендарю - Зразок

Після закінчення терміну оренди житлового приміщення відбудеться той же процес, тільки сторони в ньому зміняться. Тепер уже орендодавець буде ходити по квартирі, і вказувати на недоліки, вимагаючи відшкодувати збитки.

Тут необхідно пам'ятати про два важливі моменти:

  • По-перше, слід звіритися з першим актом прийому-передачі і переконатися, чи не було цих недоліків вже при здачі квартири.
  • По-друге, є поняття природного зносу. Потертості на килимі або шпалерах, що з'являються при звичайній експлуатації, не можуть бути визнані збитком.

Майно в квартирі для найму знаходиться для того, щоб його використовували, плата за це входить у вартість оренди квартири.

Дострокове розірвання договору оренди

Договір оренди квартири може бути розірваний достроково з різних причин Договір оренди квартири може бути розірваний достроково з різних причин. Найпоширеніша - за згодою сторін. Змінюється економічна ситуація, сімейні обставини або відбувається щось ще.

Інтелігентні люди завжди можуть домовитися між собою і полюбовно припинити орендні відносини. Якщо домовитися все ж не виходить, то договір можна розірвати з виплатою неустойки.

При достроковому розірванні договору оренди квартири за згодою сторін необхідно просто підписати додаткову угоду до договору, де буде вказано, коли договір перестає діяти, до якого терміну орендар повинен виїхати з квартири, а також остаточний розрахунок між сторонами (компенсації, оплата комунальних послуг за неповний місяць і так далі).

Розірвання в односторонньому порядку. Підставою служить неодноразове невиконання обов'язків іншого боку. Наприклад, орендар не платить за квартиру або робить це з затримками. У цьому випадку складається лист, в якому людина повідомляється, що договір оренди квартири розривається з його вини, перераховуються порушення умов договору з посиланням на конкретні пункти. Вручається під розпис або надсилається поштою рекомендованим листом.

Немає нічого складного в тому, щоб самому оформити договір оренди квартири, використовуючи готовий зразок. Треба тільки уважно поставитися до його складання і використовувати раніше отриманий досвід найму приміщень, свій або інших людей.

Не можна курити в квартирі?
Не можна тримати домашніх тварин?
У двокімнатній квартирі будуть жити 5 осіб, в тому числі діти?
Здається, що все це лише страшні історії, але навіщо ж відчувати свою долю?